Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. Ein anders. NJmb dises gerstenmeel/ vnnd röste es in heissem Ein ander gut Essen von obgemel- tem zeug. NJmb diser Müser eins welches du wilt/ thu aber A iij
dieſes Kochbuchs. Ein anders. NJmb diſes gerſtenmeel/ vnnd roͤſte es in heiſſem Ein ander gut Eſſen von obgemel- tem zeug. NJmb diſer Muͤſer eins welches du wilt/ thu aber A iij
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <pb facs="#f0017" n="5"/> <fw place="top" type="header"> <hi rendition="#b">dieſes Kochbuchs.</hi> </fw><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein anders.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb diſes gerſtenmeel/ vnnd roͤſte es in heiſſem<lb/> ſchmaltz/ doch nicht zu ſehr/ mach die Mandelmilch warm/<lb/> doch nicht gar ſiedend/ treib das geroͤſte meel mit an/ wanns<lb/> genug gekocht/ ſo thue zucker vnd Roſenwaſſer darein/ deines gefal-<lb/> lens vnd nach des krancken gelegenheit: Jm anrichten ſaltze es ein<lb/> wenig/ magſt auch weinbeer/ verzuckerten antß oder zimmet da-<lb/> rauff ſtrewẽ/ es ſtopffet etwas mehr dañ das vorgehende. Vnd ſo du<lb/> wilt/ treib 2. oder 3. eyer dotter darein/ es iſt deſto kraͤfftiger. Was<lb/> man nicht jſſet/ iſt gut im ſchmaltz zu pregeln/ wie andere kindsbrey.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein ander gut Eſſen von obgemel-<lb/> tem zeug.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb diſer Muͤſer eins welches du wilt/ thu aber<lb/> weder zucker noch Roſenwaſſer darem/ es were dañ ein Eſſen<lb/> vberblieben/ ſo iſts auch gut zu diſer ſach/ laß es ein wenig kalt<lb/> werden/ wann du es beſonder darzu kocheſt/ dann ruͤhrs wol in ein<lb/> geſchirꝛ/ klopff eyer ſo vil du bedarffſt/ ſoͤndere ſie wol vom dotter ab/<lb/> wiltu es gar gut vnnd kraͤfftig haben/ ſo nimb nur das gelb/ thu ſo<lb/> vil Mandelmilch darein als der eyer/ ruͤhrs inn das kalte muß: dañ<lb/> thu daran zucker vnd Roſenwaſſer deines gefallens/ ſaltze es wenig/<lb/> hab einen moͤrſel oder eine ſolche form von einem ſchoͤnen herd ge-<lb/> brant/ vnnd wol verglaſt/ mit dreyen fuͤßlein/ daß mach bey einer<lb/> glut heiß/ thue ſchmaltz darein/ kehrs vnnd wendß jmmer vmb/ daß<lb/> uͤberall gleich heiß werde/ vnd ſo es wol heiß iſt/ ſchuͤtte das ſchmaltz<lb/> wid’ drauß/ kehrs aber zuvoꝛ wol vmb/ daß es vberall wol ſchmaltzig<lb/> ſey/ dañ ſchuͤtte den angemachten zeug/ d’wie ein zimlicher ſtrauben<lb/> teig ſol ſeyn/ darein/ ſtells gegen dem fewer/ nit zu weit noch zu nahe/<lb/> gib jhm nur vnden ein heiſſe aſchen/ aber oben ſol von eim blech ein<lb/> ſtuͤrtzen/ die beheb/ wie auff einer paſtetenpfann/ ſeyn/ darauff ſol<lb/> ein gute glut ſeyn/ vnd ſol der hafen nur halb voll ſein/ dann es gehet<lb/> ſchon auff/ wanns recht bereit iſt/ wend es jmmer vmb/ daß es allent-<lb/> halb braun werd/ wann es denn anhebt ein ranfft zubekom̃en/ ſo loͤß<lb/> <fw place="bottom" type="sig">A iij</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [5/0017]
dieſes Kochbuchs.
Ein anders.
NJmb diſes gerſtenmeel/ vnnd roͤſte es in heiſſem
ſchmaltz/ doch nicht zu ſehr/ mach die Mandelmilch warm/
doch nicht gar ſiedend/ treib das geroͤſte meel mit an/ wanns
genug gekocht/ ſo thue zucker vnd Roſenwaſſer darein/ deines gefal-
lens vnd nach des krancken gelegenheit: Jm anrichten ſaltze es ein
wenig/ magſt auch weinbeer/ verzuckerten antß oder zimmet da-
rauff ſtrewẽ/ es ſtopffet etwas mehr dañ das vorgehende. Vnd ſo du
wilt/ treib 2. oder 3. eyer dotter darein/ es iſt deſto kraͤfftiger. Was
man nicht jſſet/ iſt gut im ſchmaltz zu pregeln/ wie andere kindsbrey.
Ein ander gut Eſſen von obgemel-
tem zeug.
NJmb diſer Muͤſer eins welches du wilt/ thu aber
weder zucker noch Roſenwaſſer darem/ es were dañ ein Eſſen
vberblieben/ ſo iſts auch gut zu diſer ſach/ laß es ein wenig kalt
werden/ wann du es beſonder darzu kocheſt/ dann ruͤhrs wol in ein
geſchirꝛ/ klopff eyer ſo vil du bedarffſt/ ſoͤndere ſie wol vom dotter ab/
wiltu es gar gut vnnd kraͤfftig haben/ ſo nimb nur das gelb/ thu ſo
vil Mandelmilch darein als der eyer/ ruͤhrs inn das kalte muß: dañ
thu daran zucker vnd Roſenwaſſer deines gefallens/ ſaltze es wenig/
hab einen moͤrſel oder eine ſolche form von einem ſchoͤnen herd ge-
brant/ vnnd wol verglaſt/ mit dreyen fuͤßlein/ daß mach bey einer
glut heiß/ thue ſchmaltz darein/ kehrs vnnd wendß jmmer vmb/ daß
uͤberall gleich heiß werde/ vnd ſo es wol heiß iſt/ ſchuͤtte das ſchmaltz
wid’ drauß/ kehrs aber zuvoꝛ wol vmb/ daß es vberall wol ſchmaltzig
ſey/ dañ ſchuͤtte den angemachten zeug/ d’wie ein zimlicher ſtrauben
teig ſol ſeyn/ darein/ ſtells gegen dem fewer/ nit zu weit noch zu nahe/
gib jhm nur vnden ein heiſſe aſchen/ aber oben ſol von eim blech ein
ſtuͤrtzen/ die beheb/ wie auff einer paſtetenpfann/ ſeyn/ darauff ſol
ein gute glut ſeyn/ vnd ſol der hafen nur halb voll ſein/ dann es gehet
ſchon auff/ wanns recht bereit iſt/ wend es jmmer vmb/ daß es allent-
halb braun werd/ wann es denn anhebt ein ranfft zubekom̃en/ ſo loͤß
A iij
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |