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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Ein Käsesup/ so man einer Kindbetterin
geben darff.

REibe von dem besten Käß/ wie vor gemeldet/ eine gute
Hand voll zwo oder drey/ nach dem du viel oder wenig
machen wilt in ein Geschirr daß da gut darzu/ hastu keine
Fleischbrüh/ oder jsset jrgend eines kein Fleisch/ so nimb ein Wasser
daß da wol seud/ so vil du zu der Suppen bedarffst/ geuß über den ge-
riebnen Käß/ er laufft zusammen/ so trucke jhn mit dem Löffel/ laß
die Brüh darvon in ein Häfelein/ geuß mehr daran/ truck vnd knitt
den Käß wol/ biß du sihest daß gar kein Krafft mehr darinnen ist/
dann setz es zum Fewer/ mach ein heiß Schmaltz darein/ Saffran
vnd Muscatblüh/ saltz es recht/ rührs allgemach biß es seud/ wiltu
dann/ so laß also/ wann auch etwan eins nicht gern gewürtzt jsset/
nimb ein wenig gestossen Pfeffer oder Kümmel/ etwa das Gelb von
einem Ey/ je nach gelegenheit/ vnd dieweil alle grobe Materia dar-
von kompt/ sind sie vnschädlich. Vnnd also macht man sie von den
weissen vnd grünen Schweizerkäß. Noch andere vil vnd mancher-
ley Essen werden von Käß vnd Züger bereit/ aber von wegen jhrer
grobheit laß ich sie vnbeschrieben. Dann wie vor mehr gemelt/ ist
meines Vorhabens nicht/ alle seltzame Schleckerey zu beschreiben/
der ich noch wol ein Buch zusammen bringen wolt/ sondern nur di-
se/ so für Krancke vnd Schwangere dienen/ auch für Alte/ so bißwei-
len auch mancherley Gelüst haben/ was daselbst mag zugelassen
werden.

Folget von Eyern.
Eyer so auch die Febrischen essen dörffen.

WAnn einem die Eyer verbotten sind/ vnnd doch ein son-
der Lust dieselbigen zu Essen hat/ so sihe daß die Eyer
frisch sind/ vnnd wann es möglich/ allererst von der Hen-
nen kommen/ felle sie inn einem siedenden Wasser/ die man dann

außge-
V iij
dieſes Kochbuchs.
Ein Kaͤſeſup/ ſo man einer Kindbetterin
geben darff.

REibe von dem beſten Kaͤß/ wie vor gemeldet/ eine gute
Hand voll zwo oder drey/ nach dem du viel oder wenig
machen wilt in ein Geſchirꝛ daß da gut darzu/ haſtu keine
Fleiſchbruͤh/ oder jſſet jrgend eines kein Fleiſch/ ſo nimb ein Waſſer
daß da wol ſeud/ ſo vil du zu der Suppen bedarffſt/ geuß uͤber den ge-
riebnen Kaͤß/ er laufft zuſammen/ ſo trucke jhn mit dem Loͤffel/ laß
die Bruͤh darvon in ein Haͤfelein/ geuß mehr daran/ truck vnd knitt
den Kaͤß wol/ biß du ſiheſt daß gar kein Krafft mehr darinnen iſt/
dann ſetz es zum Fewer/ mach ein heiß Schmaltz darein/ Saffran
vnd Muſcatbluͤh/ ſaltz es recht/ ruͤhrs allgemach biß es ſeud/ wiltu
dann/ ſo laß alſo/ wann auch etwan eins nicht gern gewuͤrtzt jſſet/
nimb ein wenig geſtoſſen Pfeffer oder Kuͤmmel/ etwa das Gelb von
einem Ey/ je nach gelegenheit/ vnd dieweil alle grobe Materia dar-
von kompt/ ſind ſie vnſchaͤdlich. Vnnd alſo macht man ſie von den
weiſſen vnd gruͤnen Schweizerkaͤß. Noch andere vil vñ mancher-
ley Eſſen werden von Kaͤß vnd Zuͤger bereit/ aber von wegen jhrer
grobheit laß ich ſie vnbeſchrieben. Dann wie vor mehr gemelt/ iſt
meines Vorhabens nicht/ alle ſeltzame Schleckerey zu beſchreiben/
der ich noch wol ein Buch zuſammen bringen wolt/ ſondern nur di-
ſe/ ſo fuͤr Krancke vnd Schwangere dienen/ auch fuͤr Alte/ ſo bißwei-
len auch mancherley Geluͤſt haben/ was daſelbſt mag zugelaſſen
werden.

Folget von Eyern.
Eyer ſo auch die Febriſchen eſſen doͤrffen.

WAnn einem die Eyer verbotten ſind/ vnnd doch ein ſon-
der Luſt dieſelbigen zu Eſſen hat/ ſo ſihe daß die Eyer
friſch ſind/ vnnd wann es moͤglich/ allererſt von der Hen-
nen kommen/ felle ſie inn einem ſiedenden Waſſer/ die man dann

außge-
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[157/0169] dieſes Kochbuchs. Ein Kaͤſeſup/ ſo man einer Kindbetterin geben darff. REibe von dem beſten Kaͤß/ wie vor gemeldet/ eine gute Hand voll zwo oder drey/ nach dem du viel oder wenig machen wilt in ein Geſchirꝛ daß da gut darzu/ haſtu keine Fleiſchbruͤh/ oder jſſet jrgend eines kein Fleiſch/ ſo nimb ein Waſſer daß da wol ſeud/ ſo vil du zu der Suppen bedarffſt/ geuß uͤber den ge- riebnen Kaͤß/ er laufft zuſammen/ ſo trucke jhn mit dem Loͤffel/ laß die Bruͤh darvon in ein Haͤfelein/ geuß mehr daran/ truck vnd knitt den Kaͤß wol/ biß du ſiheſt daß gar kein Krafft mehr darinnen iſt/ dann ſetz es zum Fewer/ mach ein heiß Schmaltz darein/ Saffran vnd Muſcatbluͤh/ ſaltz es recht/ ruͤhrs allgemach biß es ſeud/ wiltu dann/ ſo laß alſo/ wann auch etwan eins nicht gern gewuͤrtzt jſſet/ nimb ein wenig geſtoſſen Pfeffer oder Kuͤmmel/ etwa das Gelb von einem Ey/ je nach gelegenheit/ vnd dieweil alle grobe Materia dar- von kompt/ ſind ſie vnſchaͤdlich. Vnnd alſo macht man ſie von den weiſſen vnd gruͤnen Schweizerkaͤß. Noch andere vil vñ mancher- ley Eſſen werden von Kaͤß vnd Zuͤger bereit/ aber von wegen jhrer grobheit laß ich ſie vnbeſchrieben. Dann wie vor mehr gemelt/ iſt meines Vorhabens nicht/ alle ſeltzame Schleckerey zu beſchreiben/ der ich noch wol ein Buch zuſammen bringen wolt/ ſondern nur di- ſe/ ſo fuͤr Krancke vnd Schwangere dienen/ auch fuͤr Alte/ ſo bißwei- len auch mancherley Geluͤſt haben/ was daſelbſt mag zugelaſſen werden. Folget von Eyern. Eyer ſo auch die Febriſchen eſſen doͤrffen. WAnn einem die Eyer verbotten ſind/ vnnd doch ein ſon- der Luſt dieſelbigen zu Eſſen hat/ ſo ſihe daß die Eyer friſch ſind/ vnnd wann es moͤglich/ allererſt von der Hen- nen kommen/ felle ſie inn einem ſiedenden Waſſer/ die man dann außge- V iij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 157. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/169>, abgerufen am 22.11.2024.