Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. mit Zucker/ Rosen vnd Zimetwasser/ wie ein Marcipan/ aber fürOblaten mach ein Eyerteig mit Zimet/ Zucker/ Muscatnuß vnnd Rosenwasser gar dünn/ vnd streichs darauff wie ein Marcipan. Folgen etliche Sachen von Zwetschken. ES wollen etliche Artzte/ man solle zu Kranckheiten die Auff ein ander Weiß. NJmb Zwetschken/ Weinbeer/ Zwibeln/ fast gleich/ thu Ein
dieſes Kochbuchs. mit Zucker/ Roſen vnd Zimetwaſſer/ wie ein Marcipan/ aber fuͤrOblaten mach ein Eyerteig mit Zimet/ Zucker/ Muſcatnuß vnnd Roſenwaſſer gar duͤnn/ vnd ſtreichs darauff wie ein Marcipan. Folgen etliche Sachen von Zwetſchken. ES wollen etliche Artzte/ man ſolle zu Kranckheiten die Auff ein ander Weiß. NJmb Zwetſchken/ Weinbeer/ Zwibeln/ faſt gleich/ thu Ein
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dieſes Kochbuchs.
mit Zucker/ Roſen vnd Zimetwaſſer/ wie ein Marcipan/ aber fuͤr
Oblaten mach ein Eyerteig mit Zimet/ Zucker/ Muſcatnuß vnnd
Roſenwaſſer gar duͤnn/ vnd ſtreichs darauff wie ein Marcipan.
Folgen etliche Sachen von Zwetſchken.
ES wollen etliche Artzte/ man ſolle zu Kranckheiten die
Zwetſchken in lauterm Waſſer ſieden/ vnd kein ſchmaltz
noch Zucker daran thun/ dann aber ſind ſie gar vnlieb-
lich vnnd wollens nicht alle Krancke eſſen/ oder eſſen die mit groſ-
ſem vnluſt: Daß dann beſſer iſt/ dann were ein Schmaltz oder Zu-
cker daran/ ſo hab ich jhm alſo gethan/ vnd ein klein wenig ſchmaltz
heiß gemacht/ vnd das allezeit gar von gutem ſchmaltz/ das newlich
vnd ſuͤß eingeſotten/ damit man es nicht zu uͤber heiß darff machen:
Ja das hab ich/ ſo bald die Zwetſchken angehaben zu ſieden/ inn den
Wall geſchuͤttet/ vnd laſſen abſieden/ wie recht/ hats aber der kran-
cke auch gern ſuͤß geſſen/ vnd den Zucker/ ſo hab ich einen Zucker mit
gutem Roſen waſſer von leibfarben Roſen gediſtilliert/ wie ein Ju-
leb geſotten/ wo er nicht vor zur hand/ darvon hab ich daran auch
alſo an andere Koſt vñ Muͤßlein braucht/ oder ein Violſyrup/ den
ſchmeckt man nicht ſo wol als diſen/ vnnd macht kein Schleim oder
Gallen/ wie etliche wollen. Aber man mag jhn auch alſo mit einem
klaren Brunnenwaſſer ſieden/ auch mag man ein Peterleinwurtzel
zween oder drey in einem Waſſer ſieden/ vnd das dann mit Zucker
ſieden/ wie einem Syrup/ vnd darnach zur Koſt brauchen/ wo man
den Zucker ſo gar verbeut.
Auff ein ander Weiß.
NJmb Zwetſchken/ Weinbeer/ Zwibeln/ faſt gleich/ thu
es mit Wein vnnd Waſſer zu/ oder Waſſer allein/ nach
gelegenheit/ laß wol zu einem feinen Bruͤhlein abſieden/
wilt du Zucker daran haben/ ſtehet zu deinem gefallen: Vnnd alſo
magſtu Roſinlein/ Weinbeer vnnd Zibeben ohne Zwetſchken berei-
ten/ alſo gedoͤrte Kirſchen/ oder Amorellen oder Weichſel/ allein
oder mit ermelten Stuͤcken/ vnnd damit kanſtu ein krancken lang er-
la ben vnnd erhalten.
Ein
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Zitationshilfe: | Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 151. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/163>, abgerufen am 28.07.2024. |