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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Ander theil
geschriebne sind ehrlicher vnnd besser/ doch schmeckt einem diß/ dem
andern ein anders/ aber für die krancken sind die ersten nützlicher.

Von Hieffen oder Butten.

DJeweil die Hieffen auch denen dienen sollen so den Stein
vnnd Grieß haben/ mögen sie auch etwan wol den kranck-
en zu einem Lust vnnd Labung gelassen werden/ beson-
ders den Kindern/ die bereit also: Wann sie zu jhrer Zeitung kom-
men/ so brichs ab in einem schönem Wetter/ schneid sie in zwey theil/
raum die Stein vnd Haar herauß/ gehe schön mit vmb/ daß dir kein
Haar daran bleib hangen/ wasch sie sauber/ vnd seuds in halb Wein
vnnd Wasser/ oder etwa mehr Wasser/ biß sie ein wenig lind sind/
so hebs herauß auff ein schön weiß Tuch/ nimb dann Zucker vnnd
die Brüh darinnen sie gesotten/ vnnd verfeim den Zucker darmit/
vnd wann er auff das halb gesotten/ so thu die Schäle wider dar-
ein/ laß mit einander sieden/ biß der Zucker spinnet/ so behalts/ mach
es recht/ sie sollen wol wie Weichsein Brüh haben/ vnd also bereit
man sie auch mit lauterm süssen Most/ man treibts auch durch zu
einer Sültz oder Muß/ bereits mit Quitten/ mit Zucker/ Honig
vnnd süssem Wein/ dienet wol zu süssem vnnd kalten Brühlein/
an viel Essen wie du sie hast. Man stellts zum Bratens wie Ca-
vern.

Ein gute Milch von Roten Haselnussen/ von
welcher zu trincken vnnd kochen ist in
der rothen Ruhr.

WEiche die Kernen in warmen Wasser/ daß man die
Haut abziehen kan/ stoß sie klein/ machs wie ein Man-
delmilch/ mit allerhand guten hertzstärckenden Wassern/
auch Trinckwasser/ darinnen Sachen für die Krancken gesot-
ten/ von deren gib zu trincken/ vnnd koche darvon/ wie du von der
Mandelmilch hast/ vnnd gleichsam bereite es wann es gestossen/

mit

Ander theil
geſchriebne ſind ehrlicher vnnd beſſer/ doch ſchmeckt einem diß/ dem
andern ein anders/ aber fuͤr die krancken ſind die erſten nuͤtzlicher.

Von Hieffen oder Butten.

DJeweil die Hieffen auch denen dienen ſollen ſo den Stein
vnnd Grieß haben/ moͤgen ſie auch etwan wol den kranck-
en zu einem Luſt vnnd Labung gelaſſen werden/ beſon-
ders den Kindern/ die bereit alſo: Wann ſie zu jhrer Zeitung kom-
men/ ſo bꝛichs ab in einem ſchoͤnem Wetteꝛ/ ſchneid ſie in zwey theil/
raum die Stein vnd Haar herauß/ gehe ſchoͤn mit vmb/ daß dir kein
Haar daran bleib hangen/ waſch ſie ſauber/ vnd ſeuds in halb Wein
vnnd Waſſer/ oder etwa mehr Waſſer/ biß ſie ein wenig lind ſind/
ſo hebs herauß auff ein ſchoͤn weiß Tuch/ nimb dann Zucker vnnd
die Bruͤh darinnen ſie geſotten/ vnnd verfeim den Zucker darmit/
vnd wann er auff das halb geſotten/ ſo thu die Schaͤle wider dar-
ein/ laß mit einander ſieden/ biß der Zucker ſpinnet/ ſo behalts/ mach
es recht/ ſie ſollen wol wie Weichſein Bruͤh haben/ vnd alſo bereit
man ſie auch mit lauterm ſuͤſſen Moſt/ man treibts auch durch zu
einer Suͤltz oder Muß/ bereits mit Quitten/ mit Zucker/ Honig
vnnd ſuͤſſem Wein/ dienet wol zu ſuͤſſem vnnd kalten Bruͤhlein/
an viel Eſſen wie du ſie haſt. Man ſtellts zum Bratens wie Ca-
vern.

Ein gute Milch von Roten Haſelnuſſen/ von
welcher zu trincken vnnd kochen iſt in
der rothen Ruhr.

WEiche die Kernen in warmen Waſſer/ daß man die
Haut abziehen kan/ ſtoß ſie klein/ machs wie ein Man-
delmilch/ mit allerhand guten hertzſtaͤrckenden Waſſern/
auch Trinckwaſſer/ darinnen Sachen fuͤr die Krancken geſot-
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[150/0162] Ander theil geſchriebne ſind ehrlicher vnnd beſſer/ doch ſchmeckt einem diß/ dem andern ein anders/ aber fuͤr die krancken ſind die erſten nuͤtzlicher. Von Hieffen oder Butten. DJeweil die Hieffen auch denen dienen ſollen ſo den Stein vnnd Grieß haben/ moͤgen ſie auch etwan wol den kranck- en zu einem Luſt vnnd Labung gelaſſen werden/ beſon- ders den Kindern/ die bereit alſo: Wann ſie zu jhrer Zeitung kom- men/ ſo bꝛichs ab in einem ſchoͤnem Wetteꝛ/ ſchneid ſie in zwey theil/ raum die Stein vnd Haar herauß/ gehe ſchoͤn mit vmb/ daß dir kein Haar daran bleib hangen/ waſch ſie ſauber/ vnd ſeuds in halb Wein vnnd Waſſer/ oder etwa mehr Waſſer/ biß ſie ein wenig lind ſind/ ſo hebs herauß auff ein ſchoͤn weiß Tuch/ nimb dann Zucker vnnd die Bruͤh darinnen ſie geſotten/ vnnd verfeim den Zucker darmit/ vnd wann er auff das halb geſotten/ ſo thu die Schaͤle wider dar- ein/ laß mit einander ſieden/ biß der Zucker ſpinnet/ ſo behalts/ mach es recht/ ſie ſollen wol wie Weichſein Bruͤh haben/ vnd alſo bereit man ſie auch mit lauterm ſuͤſſen Moſt/ man treibts auch durch zu einer Suͤltz oder Muß/ bereits mit Quitten/ mit Zucker/ Honig vnnd ſuͤſſem Wein/ dienet wol zu ſuͤſſem vnnd kalten Bruͤhlein/ an viel Eſſen wie du ſie haſt. Man ſtellts zum Bratens wie Ca- vern. Ein gute Milch von Roten Haſelnuſſen/ von welcher zu trincken vnnd kochen iſt in der rothen Ruhr. WEiche die Kernen in warmen Waſſer/ daß man die Haut abziehen kan/ ſtoß ſie klein/ machs wie ein Man- delmilch/ mit allerhand guten hertzſtaͤrckenden Waſſern/ auch Trinckwaſſer/ darinnen Sachen fuͤr die Krancken geſot- ten/ von deren gib zu trincken/ vnnd koche darvon/ wie du von der Mandelmilch haſt/ vnnd gleichſam bereite es wann es geſtoſſen/ mit

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 150. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/162>, abgerufen am 22.11.2024.