Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dises Kochbuchs. wilt/ wann die Erdbeer übersotten/ so geuß die Brüh über das brot/wanns wol weich/ treibs mit den Erdbeern durch zu einem Muß oder Brey/ thu sie in ein Pfann oder kachel/ wanns anhebt zu ko- chen/ so zuckers wol/ wiltu/ so thu auch ein wenig süß Schmaltz dar- ein/ richts an/ bestrewes wol mit Zimet vnnd Zucker. Diß ist in hitz vnnd schwachheit nützlich/ denen so mit Stein vnd hitz der Nieren beladen dienstlich/ so du aber den Malvasier zu hitzig hast/ so nimb Reinfal/ der in dem Stein vnnd Grieß fast dienstlich ist/ oder Erd- beerwasser/ vnd also magstu es im Dortenhafen bereiten/ vnd mit gantzen Erdbeern bestecken. Ein kalt Muß darvon. BEhe Brot wie vor/ weiche es inn vor angezeigten Wein Ein Gebachens von Birnen. NJmb fast geschlachte vnd safftige Birnen/ schäle sie/ schneid Ein T ii
diſes Kochbuchs. wilt/ wann die Erdbeer uͤberſotten/ ſo geuß die Bruͤh uͤber das brot/wanns wol weich/ treibs mit den Erdbeern durch zu einem Muß oder Brey/ thu ſie in ein Pfann oder kachel/ wanns anhebt zu ko- chen/ ſo zuckers wol/ wiltu/ ſo thu auch ein wenig ſuͤß Schmaltz dar- ein/ richts an/ beſtrewes wol mit Zimet vnnd Zucker. Diß iſt in hitz vnnd ſchwachheit nuͤtzlich/ denen ſo mit Stein vnd hitz der Nieren beladen dienſtlich/ ſo du aber den Malvaſier zu hitzig haſt/ ſo nimb Reinfal/ der in dem Stein vnnd Grieß faſt dienſtlich iſt/ oder Erd- beerwaſſer/ vnd alſo magſtu es im Dortenhafen bereiten/ vnd mit gantzen Erdbeern beſtecken. Ein kalt Muß darvon. BEhe Brot wie vor/ weiche es inn vor angezeigten Wein Ein Gebachens von Birnen. NJmb faſt geſchlachte vnd ſafftige Birnen/ ſchaͤle ſie/ ſchneid Ein T ii
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diſes Kochbuchs.
wilt/ wann die Erdbeer uͤberſotten/ ſo geuß die Bruͤh uͤber das brot/
wanns wol weich/ treibs mit den Erdbeern durch zu einem Muß
oder Brey/ thu ſie in ein Pfann oder kachel/ wanns anhebt zu ko-
chen/ ſo zuckers wol/ wiltu/ ſo thu auch ein wenig ſuͤß Schmaltz dar-
ein/ richts an/ beſtrewes wol mit Zimet vnnd Zucker. Diß iſt in hitz
vnnd ſchwachheit nuͤtzlich/ denen ſo mit Stein vnd hitz der Nieren
beladen dienſtlich/ ſo du aber den Malvaſier zu hitzig haſt/ ſo nimb
Reinfal/ der in dem Stein vnnd Grieß faſt dienſtlich iſt/ oder Erd-
beerwaſſer/ vnd alſo magſtu es im Dortenhafen bereiten/ vnd mit
gantzen Erdbeern beſtecken.
Ein kalt Muß darvon.
BEhe Brot wie vor/ weiche es inn vor angezeigten Wein
oder Waſſer/ waſche die Erdbeer in guten Wein/ treibe
es alles mit einander durch/ machs dick vnnd ſuͤß von Zu-
cker/ oder Zuckererbs/ oder Weinbeern/ du magſt auch etwas guts
darein legen/ ſo du wilt/ aber alſo iſt gebraͤuchlich. Alſo mag man
auch ſachen von den Stichelbeerlein bereitẽ/ ſie kuͤhlen vnd lindern
den Bauch am nuͤtzlichſten/ aber bey Fleiſch Fiſchen vnd Suͤltzen.
Diſe Eſſen dienen allermeiſt zu dem Stein vnnd hitzigen Nieren/
wie auch zu den Lungſichtigen/ alles von wegen der Kuͤhlung.
Ein Gebachens von Birnen.
NJmb faſt geſchlachte vnd ſafftige Birnen/ ſchaͤle ſie/ ſchneid
das euſſer herab/ vnnd laß die Stil vnnd Dorſch als gantz/
hacks faſt klein/ darnach machs auch wol mit Jngwer vnd
Weinbeer/ knids wol wider an/ die Birnen balg/ feuchte die haͤn-
de mit wol erklopfften Eyerklar/ ſo bleibts deſto lieber/ form den
Butzen oben an biß auff den Stil/ wie ſie vor geweſen/ machs wol
in weitzen Meel/ ſtells in eine Pfann mit heiſſem Schmaltz/ daß es
wol uͤber die Birnen gehe/ bachs ſchoͤn braun/ wann du ſie herauß
hebſt/ blaſe dz Schmaltz wol darvon/ beſtrewe es gleich wol mit Zu-
cker vnd Zimet/ ſo ſchleuffts fein darein/ wañ du ſie aufftregſt/ ſo be-
ſtrewe es wider/ gibs trocken oder in einer Bruͤh wie du wilt.
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