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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Wie man Drauben für krancke leut sol
bereiten.

WAnn die Drauben jetzt wol zeitig seynd/ so nimb solche
die nicht dick/ sondern dünne sind/ die edlen sind die be-
sten/ vnd derselbigen Art/ kein rothe von Most/ vnd die so
gar feyst lassen sich nicht gern behalten/ laß sie Morgens schneiden/
nach dem die Sonn ein Stund oder zwo darüber auffgangen/ oder
so du kanst das schön anständig Wetter/ so drehe welche dir gefallen
am Stock einmal oder drey herumb/ laß also ein Tag oder drey
hangen/ darnach brichs ab/ legs auff ein weiß Tuch/ leuter ein Zu-
cker mit Brunnenwasser/ seud jhn fast wol/ mehr dann sonsten ein
Julep/ thu jhn in das Geschirr/ darinnen du sie behalten wilt/ wann
es rechter Wärm/ nicht zu heiß/ vnnd nicht gar zu kalt/ so lege die
Drauben sänfftiglich darein/ beschweres fast leiß/ daß nur nicht et-
wa empor schwimmen/ die Brüh sol zwey zwergfinger hoch über
die Drauben gehen/ wann dann die Brüh dünn vnnd wässerlich
wird/ so nimb herab was du darauff gelegt hast/ vnd geuß ab das
Lab/ vnd seuds widerumb wie zuvor/ vnd das so offt es von nöten/
wann du es aber recht triffst/ darffs nicht vil abseigens vnd siedens/
es werden sonst die Drauben gar zu lehr/ doch sollen sie sich ein we-
nig runtzeln wie die Johansbeerlein/ das geschicht aber wann man
ein wall oder zween fein sittiglich darüber gehen lest/ wann sie ein weil
im ersten Lab gelegen/ das hat aber auch seine sondere Rechnung/
sind den krancken fast lieblich zur Kost vnd Kühlung.

Ein gut Essen von grünen vnd dürren
Weindrauben.

NJmb gute gesunde vnnd wol zeitige Drauben/ zupff die
Beer ab/ zeuchs durch ein Wasser/ daß nichts vnreines da-
bey sey/ welche Drauben dür sind/ dise sind am besten: Vr-
sach/ die Sonn hat wol darzwischen mögen kommen/ darnach be-
reits in ein Häfelein/ wie du von den Kirschsuppen findest/ aber
Brot vnnd Drauben mit einander dann die Drauben sind etwas

ehe
dieſes Kochbuchs.
Wie man Drauben fuͤr krancke leut ſol
bereiten.

WAnn die Drauben jetzt wol zeitig ſeynd/ ſo nimb ſolche
die nicht dick/ ſondern duͤnne ſind/ die edlen ſind die be-
ſten/ vnd derſelbigen Art/ kein rothe von Moſt/ vnd die ſo
gar feyſt laſſen ſich nicht gern behalten/ laß ſie Morgens ſchneiden/
nach dem die Sonn ein Stund oder zwo daruͤber auffgangen/ oder
ſo du kanſt das ſchoͤn anſtaͤndig Wetter/ ſo drehe welche dir gefallen
am Stock einmal oder drey herumb/ laß alſo ein Tag oder drey
hangen/ darnach brichs ab/ legs auff ein weiß Tuch/ leuter ein Zu-
cker mit Brunnenwaſſer/ ſeud jhn faſt wol/ mehr dann ſonſten ein
Julep/ thu jhn in das Geſchirꝛ/ darinnen du ſie behalten wilt/ wañ
es rechter Waͤrm/ nicht zu heiß/ vnnd nicht gar zu kalt/ ſo lege die
Drauben ſaͤnfftiglich darein/ beſchweres faſt leiß/ daß nur nicht et-
wa empor ſchwimmen/ die Bruͤh ſol zwey zwergfinger hoch uͤber
die Drauben gehen/ wann dann die Bruͤh duͤnn vnnd waͤſſerlich
wird/ ſo nimb herab was du darauff gelegt haſt/ vnd geuß ab das
Lab/ vnd ſeuds widerumb wie zuvor/ vnd das ſo offt es von noͤten/
wann du es aber recht triffſt/ darffs nicht vil abſeigens vnd ſiedens/
es werden ſonſt die Drauben gar zu lehr/ doch ſollen ſie ſich ein we-
nig runtzeln wie die Johansbeerlein/ das geſchicht aber wann man
ein wall oder zween fein ſittiglich daruͤber gehẽ leſt/ wañ ſie ein weil
im erſten Lab gelegen/ das hat aber auch ſeine ſondere Rechnung/
ſind den krancken faſt lieblich zur Koſt vnd Kuͤhlung.

Ein gut Eſſen von gruͤnen vnd duͤrꝛen
Weindrauben.

NJmb gute geſunde vnnd wol zeitige Drauben/ zupff die
Beer ab/ zeuchs durch ein Waſſer/ daß nichts vnreines da-
bey ſey/ welche Drauben duͤr ſind/ diſe ſind am beſten: Vr-
ſach/ die Sonn hat wol darzwiſchen moͤgen kommen/ darnach be-
reits in ein Haͤfelein/ wie du von den Kirſchſuppen findeſt/ aber
Brot vnnd Drauben mit einander dann die Drauben ſind etwas

ehe
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[143/0155] dieſes Kochbuchs. Wie man Drauben fuͤr krancke leut ſol bereiten. WAnn die Drauben jetzt wol zeitig ſeynd/ ſo nimb ſolche die nicht dick/ ſondern duͤnne ſind/ die edlen ſind die be- ſten/ vnd derſelbigen Art/ kein rothe von Moſt/ vnd die ſo gar feyſt laſſen ſich nicht gern behalten/ laß ſie Morgens ſchneiden/ nach dem die Sonn ein Stund oder zwo daruͤber auffgangen/ oder ſo du kanſt das ſchoͤn anſtaͤndig Wetter/ ſo drehe welche dir gefallen am Stock einmal oder drey herumb/ laß alſo ein Tag oder drey hangen/ darnach brichs ab/ legs auff ein weiß Tuch/ leuter ein Zu- cker mit Brunnenwaſſer/ ſeud jhn faſt wol/ mehr dann ſonſten ein Julep/ thu jhn in das Geſchirꝛ/ darinnen du ſie behalten wilt/ wañ es rechter Waͤrm/ nicht zu heiß/ vnnd nicht gar zu kalt/ ſo lege die Drauben ſaͤnfftiglich darein/ beſchweres faſt leiß/ daß nur nicht et- wa empor ſchwimmen/ die Bruͤh ſol zwey zwergfinger hoch uͤber die Drauben gehen/ wann dann die Bruͤh duͤnn vnnd waͤſſerlich wird/ ſo nimb herab was du darauff gelegt haſt/ vnd geuß ab das Lab/ vnd ſeuds widerumb wie zuvor/ vnd das ſo offt es von noͤten/ wann du es aber recht triffſt/ darffs nicht vil abſeigens vnd ſiedens/ es werden ſonſt die Drauben gar zu lehr/ doch ſollen ſie ſich ein we- nig runtzeln wie die Johansbeerlein/ das geſchicht aber wann man ein wall oder zween fein ſittiglich daruͤber gehẽ leſt/ wañ ſie ein weil im erſten Lab gelegen/ das hat aber auch ſeine ſondere Rechnung/ ſind den krancken faſt lieblich zur Koſt vnd Kuͤhlung. Ein gut Eſſen von gruͤnen vnd duͤrꝛen Weindrauben. NJmb gute geſunde vnnd wol zeitige Drauben/ zupff die Beer ab/ zeuchs durch ein Waſſer/ daß nichts vnreines da- bey ſey/ welche Drauben duͤr ſind/ diſe ſind am beſten: Vr- ſach/ die Sonn hat wol darzwiſchen moͤgen kommen/ darnach be- reits in ein Haͤfelein/ wie du von den Kirſchſuppen findeſt/ aber Brot vnnd Drauben mit einander dann die Drauben ſind etwas ehe

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 143. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/155>, abgerufen am 24.11.2024.