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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Ander theil
Wie man grüne Drauben durch das gantze
jahr behalten sol.

JN dem Herbst/ wann sich die Drauben schier wollen leu-
tern/ so brich ab so viel dir geliebt/ welche nicht gar zu dick/
daß kein Vnsauberkeit darinnen stecke/ legs in ein frisch
Brunnenwasser/ machs schön/ nimb ein schön geglästen hafen
oder ein klein Väßlein/ lege die Drauben darein/ Nimb ein schön
Brunnenwasser/ so vil du bedörffen wirst/ saltz es wie ein Silper
zu Häring oder Salmen/ geuß darüber/ beschwers/ das es wol da-
rüber gehe/ vermachs/ daß nichts vnreines darzu komme/ halts sau-
ber/ stoß keine Hand darein/ vnnd wann du jr bißweilen brauchen
wilt/ nimbs mit dem Messer herauß/ was du bedarffst/ halts sau-
ber/ daß kein Kahn darauff sey/ so bleiben sie ein gantzes jahr/ vnd
wo du sie brauchen wilt/ hab sorg mit dem Saltzen/ vnd allzeit legs
vorher in ein sauber Wasser/ etliche legens in Agrest/ aber es ist vn-
noth/ sie bleiben schöner also. Diese dienen wol den krancken.

Den Agrest zubereiten.

NJmb die Drauben wie vor gelehrt/ butz sie schön/ käl-
ters/ preß auß/ vnnd laß sich setzen/ dann saltz jhn recht/
thu jhn in ein bereit Väßlein/ vermachs wol/ vnnd laß ver-
gären/ behalts/ es ist zu vilen dingen nutz in der kuchen/ besonders den
krancken/ die gern sawers essen/ vnd man jnen den Essig verbeut/ inn
grossem Durst vnd Hitz/ zu der Kost vnd bey Fischen Sültzen. Die-
sen Safft mag man mit Zucker vnd ohne Zucker sieden/ wie
einen Quittensafft/ dienet einem fast hitzigen Magen/
wie auch der Sauwerampffer/ besonders
der runde Garten-
ampffer.

Wie
Ander theil
Wie man gruͤne Drauben durch das gantze
jahr behalten ſol.

JN dem Herbſt/ wann ſich die Drauben ſchier wollen leu-
tern/ ſo brich ab ſo viel dir geliebt/ welche nicht gar zu dick/
daß kein Vnſauberkeit darinnen ſtecke/ legs in ein friſch
Brunnenwaſſer/ machs ſchoͤn/ nimb ein ſchoͤn geglaͤſten hafen
oder ein klein Vaͤßlein/ lege die Drauben darein/ Nimb ein ſchoͤn
Brunnenwaſſer/ ſo vil du bedoͤrffen wirſt/ ſaltz es wie ein Silper
zu Haͤring oder Salmen/ geuß daruͤber/ beſchwers/ das es wol da-
ruͤber gehe/ vermachs/ daß nichts vnreines darzu komme/ halts ſau-
ber/ ſtoß keine Hand darein/ vnnd wann du jr bißweilen brauchen
wilt/ nimbs mit dem Meſſer herauß/ was du bedarffſt/ halts ſau-
ber/ daß kein Kahn darauff ſey/ ſo bleiben ſie ein gantzes jahr/ vnd
wo du ſie brauchen wilt/ hab ſorg mit dem Saltzen/ vnd allzeit legs
vorher in ein ſauber Waſſer/ etliche legens in Agreſt/ aber es iſt vn-
noth/ ſie bleiben ſchoͤner alſo. Dieſe dienen wol den krancken.

Den Agreſt zubereiten.

NJmb die Drauben wie vor gelehrt/ butz ſie ſchoͤn/ kaͤl-
ters/ preß auß/ vnnd laß ſich ſetzen/ dann ſaltz jhn recht/
thu jhn in ein bereit Vaͤßlein/ vermachs wol/ vnnd laß ver-
gaͤren/ behalts/ es iſt zu vilen dingẽ nutz in der kuchen/ beſonders den
krancken/ die gern ſawers eſſen/ vnd man jnen den Eſſig verbeut/ iñ
groſſem Durſt vnd Hitz/ zu der Koſt vnd bey Fiſchen Suͤltzen. Die-
ſen Safft mag man mit Zucker vnd ohne Zucker ſieden/ wie
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wie auch der Sauwerampffer/ beſonders
der runde Garten-
ampffer.

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[142/0154] Ander theil Wie man gruͤne Drauben durch das gantze jahr behalten ſol. JN dem Herbſt/ wann ſich die Drauben ſchier wollen leu- tern/ ſo brich ab ſo viel dir geliebt/ welche nicht gar zu dick/ daß kein Vnſauberkeit darinnen ſtecke/ legs in ein friſch Brunnenwaſſer/ machs ſchoͤn/ nimb ein ſchoͤn geglaͤſten hafen oder ein klein Vaͤßlein/ lege die Drauben darein/ Nimb ein ſchoͤn Brunnenwaſſer/ ſo vil du bedoͤrffen wirſt/ ſaltz es wie ein Silper zu Haͤring oder Salmen/ geuß daruͤber/ beſchwers/ das es wol da- ruͤber gehe/ vermachs/ daß nichts vnreines darzu komme/ halts ſau- ber/ ſtoß keine Hand darein/ vnnd wann du jr bißweilen brauchen wilt/ nimbs mit dem Meſſer herauß/ was du bedarffſt/ halts ſau- ber/ daß kein Kahn darauff ſey/ ſo bleiben ſie ein gantzes jahr/ vnd wo du ſie brauchen wilt/ hab ſorg mit dem Saltzen/ vnd allzeit legs vorher in ein ſauber Waſſer/ etliche legens in Agreſt/ aber es iſt vn- noth/ ſie bleiben ſchoͤner alſo. Dieſe dienen wol den krancken. Den Agreſt zubereiten. NJmb die Drauben wie vor gelehrt/ butz ſie ſchoͤn/ kaͤl- ters/ preß auß/ vnnd laß ſich ſetzen/ dann ſaltz jhn recht/ thu jhn in ein bereit Vaͤßlein/ vermachs wol/ vnnd laß ver- gaͤren/ behalts/ es iſt zu vilen dingẽ nutz in der kuchen/ beſonders den krancken/ die gern ſawers eſſen/ vnd man jnen den Eſſig verbeut/ iñ groſſem Durſt vnd Hitz/ zu der Koſt vnd bey Fiſchen Suͤltzen. Die- ſen Safft mag man mit Zucker vnd ohne Zucker ſieden/ wie einen Quittenſafft/ dienet einem faſt hitzigen Magen/ wie auch der Sauwerampffer/ beſonders der runde Garten- ampffer. Wie

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 142. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/154>, abgerufen am 24.11.2024.