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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
Zum purgieren bereits also.

WAnn du einen krancken hast der purgierens bedarff/ kan
aber kein Artzney brauchen/ so seud der sawren Zwetschken
vnd Weinbeer mit gnugsamer brüh/ nimb Senetdlätter/
so viel als ein Artzt räht in ein geschirr das recht vnd geheb sey/ geuß
die brüh von den Zwetschken darüber/ vermachs/ vnnd stells daß
die hitz vom fewer darzu komme/ ein viertheil oder halbe stund/ in
deß bereite die zwetschken vnd ein schnitten brot/ vnd treibs mit der
brüh von Senetblättern durch/ so vil als der brüh ist/ kochs dar-
nach inn eim geglästen tiegelein biß es recht ist/ thu wol Zimet vnd
Jngwer darein/ das wasser ist besser/ es benimbt jm den geschmack.
Du magst ein wenig süsse oder frische Butter darein thun/ so ists
desto lieblicher/ gibs/ vnnd in einer halben stund die brüh darauff/
wie es gehört. Es purgiert gewaltig ohne schwäche. Vnd also/
wie mehr gemeldet/ kan man vil sachen inn der speiß sonderlich in
den Aepffelmüsern/ verbergen.

Ein Rosinlein oder Weinbeermuß.

NJmb ein vierling oder halben Weinbeer/ wasche sie/ vnnd
seud sie in halb Wein vnd Wasser wol/ stampffs vnnd treibs
auch mit gebehetem vnd geweichtem brot durch/ bereit es mit Zi-
met vnd Zucker auß/ laß es kochen. Es sol fein wie ein kinderbrey
seyn. Diß Müßlein stärcket den Magen hefftig/ ist auch sehr gut zum
purgieren/ wie die Zwetschkenbrey bereit/ oder mit purgierendem
Rosenzucker/ Täffelein oder Syrup. Dann so die Artzney-
en den Magen schwächen so stärcket jhn das Müßlein wider.

Ein kräfftiges Müßlein für ein schwachen
Magen.

NJmb Lemonten/ leg sie in frisch Brunnenwasser/ daß es
das Saltz herauß ziehe/ so du sie nicht frisch kan haben/

schneid
R iij
dieſes Kochbuchs.
Zum purgieren bereits alſo.

WAnn du einen krancken haſt der purgierens bedarff/ kan
aber kein Artzney brauchen/ ſo ſeud der ſawren Zwetſchken
vnd Weinbeer mit gnugſamer bruͤh/ nimb Senetdlaͤtter/
ſo viel als ein Artzt raͤht in ein geſchirꝛ das recht vnd geheb ſey/ geuß
die bruͤh von den Zwetſchken daruͤber/ vermachs/ vnnd ſtells daß
die hitz vom fewer darzu komme/ ein viertheil oder halbe ſtund/ in
deß bereite die zwetſchken vnd ein ſchnitten brot/ vnd treibs mit der
bruͤh von Senetblaͤttern durch/ ſo vil als der bruͤh iſt/ kochs dar-
nach inn eim geglaͤſten tiegelein biß es recht iſt/ thu wol Zimet vnd
Jngwer darein/ das waſſer iſt beſſer/ es benimbt jm den geſchmack.
Du magſt ein wenig ſuͤſſe oder friſche Butter darein thun/ ſo iſts
deſto lieblicher/ gibs/ vnnd in einer halben ſtund die bruͤh darauff/
wie es gehoͤrt. Es purgiert gewaltig ohne ſchwaͤche. Vñ alſo/
wie mehr gemeldet/ kan man vil ſachen inn der ſpeiß ſonderlich in
den Aepffelmuͤſern/ verbergen.

Ein Roſinlein oder Weinbeermuß.

NJmb ein vierling oder halben Weinbeer/ waſche ſie/ vnnd
ſeud ſie in halb Wein vnd Waſſer wol/ ſtampffs vnnd treibs
auch mit gebehetem vñ geweichtem bꝛot duꝛch/ bereit es mit Zi-
met vnd Zucker auß/ laß es kochen. Es ſol fein wie ein kinderbrey
ſeyn. Diß Muͤßlein ſtaͤrcket den Magẽ hefftig/ iſt auch ſehr gut zum
purgieren/ wie die Zwetſchkenbrey bereit/ oder mit purgierendem
Roſenzucker/ Taͤffelein oder Syrup. Dann ſo die Artzney-
en den Magen ſchwaͤchen ſo ſtaͤrcket jhn das Muͤßlein wider.

Ein kraͤfftiges Muͤßlein fuͤr ein ſchwachen
Magen.

NJmb Lemonten/ leg ſie in friſch Brunnenwaſſer/ daß es
das Saltz herauß ziehe/ ſo du ſie nicht friſch kan haben/

ſchneid
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[133/0145] dieſes Kochbuchs. Zum purgieren bereits alſo. WAnn du einen krancken haſt der purgierens bedarff/ kan aber kein Artzney brauchen/ ſo ſeud der ſawren Zwetſchken vnd Weinbeer mit gnugſamer bruͤh/ nimb Senetdlaͤtter/ ſo viel als ein Artzt raͤht in ein geſchirꝛ das recht vnd geheb ſey/ geuß die bruͤh von den Zwetſchken daruͤber/ vermachs/ vnnd ſtells daß die hitz vom fewer darzu komme/ ein viertheil oder halbe ſtund/ in deß bereite die zwetſchken vnd ein ſchnitten brot/ vnd treibs mit der bruͤh von Senetblaͤttern durch/ ſo vil als der bruͤh iſt/ kochs dar- nach inn eim geglaͤſten tiegelein biß es recht iſt/ thu wol Zimet vnd Jngwer darein/ das waſſer iſt beſſer/ es benimbt jm den geſchmack. Du magſt ein wenig ſuͤſſe oder friſche Butter darein thun/ ſo iſts deſto lieblicher/ gibs/ vnnd in einer halben ſtund die bruͤh darauff/ wie es gehoͤrt. Es purgiert gewaltig ohne ſchwaͤche. Vñ alſo/ wie mehr gemeldet/ kan man vil ſachen inn der ſpeiß ſonderlich in den Aepffelmuͤſern/ verbergen. Ein Roſinlein oder Weinbeermuß. NJmb ein vierling oder halben Weinbeer/ waſche ſie/ vnnd ſeud ſie in halb Wein vnd Waſſer wol/ ſtampffs vnnd treibs auch mit gebehetem vñ geweichtem bꝛot duꝛch/ bereit es mit Zi- met vnd Zucker auß/ laß es kochen. Es ſol fein wie ein kinderbrey ſeyn. Diß Muͤßlein ſtaͤrcket den Magẽ hefftig/ iſt auch ſehr gut zum purgieren/ wie die Zwetſchkenbrey bereit/ oder mit purgierendem Roſenzucker/ Taͤffelein oder Syrup. Dann ſo die Artzney- en den Magen ſchwaͤchen ſo ſtaͤrcket jhn das Muͤßlein wider. Ein kraͤfftiges Muͤßlein fuͤr ein ſchwachen Magen. NJmb Lemonten/ leg ſie in friſch Brunnenwaſſer/ daß es das Saltz herauß ziehe/ ſo du ſie nicht friſch kan haben/ ſchneid R iij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 133. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/145>, abgerufen am 22.11.2024.