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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Ander theil
Anderst.

BRate Birnen in der aschen/ wann sie wol lind sind/ so schäle
die nim das beste davon/ oder treibs durch/ damit kein stein
darzu komme. Thu es in eine kachel/ aber kein schmaltz/
rühre brot darein/ laß kochen/ vnd dann würtz es/ wie oben ange-
zeigt/ gibs kalt oder warm/ wie es dem krancken anmutig ist: Du
magst ein wenig Malvasier mit dem brot einrühren/ bestrewe es
im fürtragen mit verzuckertem Aniß/ es dienet gar wol einem auff-
stossenden Magen/ vnnd in solche Rüstung kan man allerhand
Artzneyen/ die man sonst nicht gern wil brauchen/ vermischen.

Pfersichpasteten.

PFersich ist ein fast schädlich Obs/ vnd ist kaum ein Obs daß
da ehe im Magen fault/ derwegen es den krancken mehr dann
ander Obs verbotten wird/ wo aber grosse hitz ohn faule
Feber seynd/ mag etwas mit sonderem zusatz nachgelassen werden.
Gute truckene Pfersig/ als da gemeiniglich die gelben/ seynd gut
geschält/ in schönem meel gemelbet wie die Aepffel/ vnnd also im
schmaltz gebachen/ wol mit Zucker bestrewet/ halb oder gantz/ wie
es dir fügt/ am bräuchlichsten aber gantz. Also magstus vnge-
melb im schmaltz braun machen/ darnach mit Malvasier/ Zimet/
Jngwer/ vnnd Zucker eine brüh darüber machen/ vnnd bloß da-
von erwallen lassen/ wiltu Weinbeer vnnd solche Sachen/ be-
strewe es im anrichten wol/ oder machs darnach in ein Pasteten-
hafen. Du magst allerhand Müsser gantz verrührt wie man von
Aepffeln findet/ darauß bereiten. Wann du aber Dorten oder
Pasteten machen wilt/ so schäls in die Pasteten/ löß an einem Ort
auff/ daß du den stein herauß kanst nemen. Wiltu/ so stoß geschäl-
te Mandeln darein/ oder eingewälte Datteln/ legs ein stund oder
zwo in Malvasier oder sonst starckem Wein/ darnach bereits im
hafen mit Zucker vnd Jngwer/ sie brauchen wol Zucker. Wann der
hafen erhart/ geuß den Wein auch hinein/ du magst auch ein wenig
schmaltz mit anbereiten/ sie werden sehr lieblich vnnd gut. Zu

der
Ander theil
Anderſt.

BRate Birnen in der aſchen/ wann ſie wol lind ſind/ ſo ſchaͤle
die nim das beſte davon/ oder treibs durch/ damit kein ſtein
darzu komme. Thu es in eine kachel/ aber kein ſchmaltz/
ruͤhre brot darein/ laß kochen/ vnd dann wuͤrtz es/ wie oben ange-
zeigt/ gibs kalt oder warm/ wie es dem krancken anmutig iſt: Du
magſt ein wenig Malvaſier mit dem brot einruͤhren/ beſtrewe es
im fuͤrtragen mit verzuckertem Aniß/ es dienet gar wol einem auff-
ſtoſſenden Magen/ vnnd in ſolche Ruͤſtung kan man allerhand
Artzneyen/ die man ſonſt nicht gern wil brauchen/ vermiſchen.

Pferſichpaſteten.

PFerſich iſt ein faſt ſchaͤdlich Obs/ vnd iſt kaum ein Obs daß
da ehe im Magen fault/ derwegen es den krancken mehr dañ
ander Obs verbotten wird/ wo aber groſſe hitz ohn faule
Feber ſeynd/ mag etwas mit ſonderem zuſatz nachgelaſſen werden.
Gute truckene Pferſig/ als da gemeiniglich die gelben/ ſeynd gut
geſchaͤlt/ in ſchoͤnem meel gemelbet wie die Aepffel/ vnnd alſo im
ſchmaltz gebachen/ wol mit Zucker beſtrewet/ halb oder gantz/ wie
es dir fuͤgt/ am braͤuchlichſten aber gantz. Alſo magſtus vnge-
melb im ſchmaltz braun machen/ darnach mit Malvaſier/ Zimet/
Jngwer/ vnnd Zucker eine bruͤh daruͤber machen/ vnnd bloß da-
von erwallen laſſen/ wiltu Weinbeer vnnd ſolche Sachen/ be-
ſtrewe es im anrichten wol/ oder machs darnach in ein Paſteten-
hafen. Du magſt allerhand Muͤſſer gantz verꝛuͤhrt wie man von
Aepffeln findet/ darauß bereiten. Wann du aber Dorten oder
Paſteten machen wilt/ ſo ſchaͤls in die Paſteten/ loͤß an einem Ort
auff/ daß du den ſtein herauß kanſt nemen. Wiltu/ ſo ſtoß geſchaͤl-
te Mandeln darein/ oder eingewaͤlte Datteln/ legs ein ſtund oder
zwo in Malvaſier oder ſonſt ſtarckem Wein/ darnach bereits im
hafen mit Zucker vnd Jngwer/ ſie brauchen wol Zucker. Wañ der
hafen erhart/ geuß den Wein auch hinein/ du magſt auch ein wenig
ſchmaltz mit anbereiten/ ſie werden ſehr lieblich vnnd gut. Zu

der
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[130/0142] Ander theil Anderſt. BRate Birnen in der aſchen/ wann ſie wol lind ſind/ ſo ſchaͤle die nim das beſte davon/ oder treibs durch/ damit kein ſtein darzu komme. Thu es in eine kachel/ aber kein ſchmaltz/ ruͤhre brot darein/ laß kochen/ vnd dann wuͤrtz es/ wie oben ange- zeigt/ gibs kalt oder warm/ wie es dem krancken anmutig iſt: Du magſt ein wenig Malvaſier mit dem brot einruͤhren/ beſtrewe es im fuͤrtragen mit verzuckertem Aniß/ es dienet gar wol einem auff- ſtoſſenden Magen/ vnnd in ſolche Ruͤſtung kan man allerhand Artzneyen/ die man ſonſt nicht gern wil brauchen/ vermiſchen. Pferſichpaſteten. PFerſich iſt ein faſt ſchaͤdlich Obs/ vnd iſt kaum ein Obs daß da ehe im Magen fault/ derwegen es den krancken mehr dañ ander Obs verbotten wird/ wo aber groſſe hitz ohn faule Feber ſeynd/ mag etwas mit ſonderem zuſatz nachgelaſſen werden. Gute truckene Pferſig/ als da gemeiniglich die gelben/ ſeynd gut geſchaͤlt/ in ſchoͤnem meel gemelbet wie die Aepffel/ vnnd alſo im ſchmaltz gebachen/ wol mit Zucker beſtrewet/ halb oder gantz/ wie es dir fuͤgt/ am braͤuchlichſten aber gantz. Alſo magſtus vnge- melb im ſchmaltz braun machen/ darnach mit Malvaſier/ Zimet/ Jngwer/ vnnd Zucker eine bruͤh daruͤber machen/ vnnd bloß da- von erwallen laſſen/ wiltu Weinbeer vnnd ſolche Sachen/ be- ſtrewe es im anrichten wol/ oder machs darnach in ein Paſteten- hafen. Du magſt allerhand Muͤſſer gantz verꝛuͤhrt wie man von Aepffeln findet/ darauß bereiten. Wann du aber Dorten oder Paſteten machen wilt/ ſo ſchaͤls in die Paſteten/ loͤß an einem Ort auff/ daß du den ſtein herauß kanſt nemen. Wiltu/ ſo ſtoß geſchaͤl- te Mandeln darein/ oder eingewaͤlte Datteln/ legs ein ſtund oder zwo in Malvaſier oder ſonſt ſtarckem Wein/ darnach bereits im hafen mit Zucker vnd Jngwer/ ſie brauchen wol Zucker. Wañ der hafen erhart/ geuß den Wein auch hinein/ du magſt auch ein wenig ſchmaltz mit anbereiten/ ſie werden ſehr lieblich vnnd gut. Zu der

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 130. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/142>, abgerufen am 28.11.2024.