Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Ander theil Anderst. BRate Birnen in der aschen/ wann sie wol lind sind/ so schäle Pfersichpasteten. PFersich ist ein fast schädlich Obs/ vnd ist kaum ein Obs daß der
Ander theil Anderſt. BRate Birnen in der aſchen/ wann ſie wol lind ſind/ ſo ſchaͤle Pferſichpaſteten. PFerſich iſt ein faſt ſchaͤdlich Obs/ vnd iſt kaum ein Obs daß der
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Ander theil
Anderſt.
BRate Birnen in der aſchen/ wann ſie wol lind ſind/ ſo ſchaͤle
die nim das beſte davon/ oder treibs durch/ damit kein ſtein
darzu komme. Thu es in eine kachel/ aber kein ſchmaltz/
ruͤhre brot darein/ laß kochen/ vnd dann wuͤrtz es/ wie oben ange-
zeigt/ gibs kalt oder warm/ wie es dem krancken anmutig iſt: Du
magſt ein wenig Malvaſier mit dem brot einruͤhren/ beſtrewe es
im fuͤrtragen mit verzuckertem Aniß/ es dienet gar wol einem auff-
ſtoſſenden Magen/ vnnd in ſolche Ruͤſtung kan man allerhand
Artzneyen/ die man ſonſt nicht gern wil brauchen/ vermiſchen.
Pferſichpaſteten.
PFerſich iſt ein faſt ſchaͤdlich Obs/ vnd iſt kaum ein Obs daß
da ehe im Magen fault/ derwegen es den krancken mehr dañ
ander Obs verbotten wird/ wo aber groſſe hitz ohn faule
Feber ſeynd/ mag etwas mit ſonderem zuſatz nachgelaſſen werden.
Gute truckene Pferſig/ als da gemeiniglich die gelben/ ſeynd gut
geſchaͤlt/ in ſchoͤnem meel gemelbet wie die Aepffel/ vnnd alſo im
ſchmaltz gebachen/ wol mit Zucker beſtrewet/ halb oder gantz/ wie
es dir fuͤgt/ am braͤuchlichſten aber gantz. Alſo magſtus vnge-
melb im ſchmaltz braun machen/ darnach mit Malvaſier/ Zimet/
Jngwer/ vnnd Zucker eine bruͤh daruͤber machen/ vnnd bloß da-
von erwallen laſſen/ wiltu Weinbeer vnnd ſolche Sachen/ be-
ſtrewe es im anrichten wol/ oder machs darnach in ein Paſteten-
hafen. Du magſt allerhand Muͤſſer gantz verꝛuͤhrt wie man von
Aepffeln findet/ darauß bereiten. Wann du aber Dorten oder
Paſteten machen wilt/ ſo ſchaͤls in die Paſteten/ loͤß an einem Ort
auff/ daß du den ſtein herauß kanſt nemen. Wiltu/ ſo ſtoß geſchaͤl-
te Mandeln darein/ oder eingewaͤlte Datteln/ legs ein ſtund oder
zwo in Malvaſier oder ſonſt ſtarckem Wein/ darnach bereits im
hafen mit Zucker vnd Jngwer/ ſie brauchen wol Zucker. Wañ der
hafen erhart/ geuß den Wein auch hinein/ du magſt auch ein wenig
ſchmaltz mit anbereiten/ ſie werden ſehr lieblich vnnd gut. Zu
der
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