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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
es den Magen stärcke/ vnd nit stopff/ so koche Weinbeer/ stoß/ treibs
durch. Du magst süß Aepffel mit kochen/ vnd durchzwingen halb
vnd halb. Du magsts auch mit gutem gewürtz anmachen/ vnd kalt
für ein Sultz oder Sost/ vnd wie du es wilt geben/ sonderlich so sie
mit gutem wein ohne schmaltz bereit seynd/ bestrewe sie wol mit
Zimmet.

Getheilte Dorten von Aepffeln vnd aller-
hand Zeug.

MAch ein teig wie zu allen Dorten/ walle jn recht/ forme dar-
auß Rosen/ Sternen/ Lilien/ Zweifelstrick/ vnnd was du
schönes kanst/ treibs auff mit dünnem brot/ koche allerhand
Obs/ Kirschen/ Aepffel/ Birnen/ gantz oder zu Müsern bereitet/
wie du von allen gattungen gnug findest/ daß du allezeit zwo farben
hast. Vnd also magstu ein zeug von Mandeln vnd andern guten
Müsern bereiten/ wie du es hast/ vnd eins vmb das ander einfüllen/
dumagst das Muß mit allen farben/ gelb/ grün/ vnd wie es dir ge-
fellt/ bereiten/ vnd also fürsetzen.

Quittenpasteten.

VOn Quitten magstu es alles bereiten was du von Birnen
vnd Aepffeln hast/ allein zu dem kochen taugen sie nicht also/
zu den Pasteten aber magstu es also bereiten: Wüsch sie mit
einem saubern tuch ab/ raum den butzen vnd kern schön herauß/ wiltu
so machs in einem heissen schmaltz lind vnd etwas braun/ bereit Zim-
met Jngwer vnd Zucker/ sampt Weinbeern/ damit füll die Quitten
wol auß/ machs mit solchem zeug genugsam in den teighafen/ ver-
machs mit einem gantzen Deckel wol zu/ bachs schön vnd schnell hin-
weg. Alle Pasteten vnnd Dorten bestreich vorher mit eim wol er-
klopfften Ey vnd Saffran. Wiltu dann die Pasteten brüh haben
(die dann die besten) so geuß nach dem der hafen erhartet/ ein wein
mit gnugsamen Zucker gesoten/ wie du weist/ darein laß weiter ba-
chen. Am besten aber sind sie für die krancken auff die weiß wie fol-
get. Bereite die Quitten vom butzen vnd kernen/ thu sie in ein ka-
chel mit halb wein vnd wasser/ daß es wol darüber gehe/ decke es ge-

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dieſes Kochbuchs.
es den Magen ſtaͤrcke/ vnd nit ſtopff/ ſo koche Weinbeer/ ſtoß/ treibs
durch. Du magſt ſuͤß Aepffel mit kochen/ vnd durchzwingen halb
vnd halb. Du magſts auch mit gutem gewuͤrtz anmachen/ vñ kalt
fuͤr ein Sultz oder Soſt/ vnd wie du es wilt geben/ ſonderlich ſo ſie
mit gutem wein ohne ſchmaltz bereit ſeynd/ beſtrewe ſie wol mit
Zimmet.

Getheilte Dorten von Aepffeln vnd aller-
hand Zeug.

MAch ein teig wie zu allen Dorten/ walle jn recht/ forme dar-
auß Roſen/ Sternen/ Lilien/ Zweifelſtrick/ vnnd was du
ſchoͤnes kanſt/ treibs auff mit duͤnnem brot/ koche allerhand
Obs/ Kirſchen/ Aepffel/ Birnen/ gantz oder zu Muͤſern bereitet/
wie du von allen gattungen gnug findeſt/ daß du allezeit zwo farbẽ
haſt. Vnd alſo magſtu ein zeug von Mandeln vnd andern guten
Muͤſern bereiten/ wie du es haſt/ vnd eins vmb das ander einfuͤllen/
dumagſt das Muß mit allen farben/ gelb/ gruͤn/ vnd wie es dir ge-
fellt/ bereiten/ vnd alſo fuͤꝛſetzen.

Quittenpaſteten.

VOn Quitten magſtu es alles bereiten was du von Birnen
vnd Aepffeln haſt/ allein zu dem kochen taugen ſie nicht alſo/
zu den Paſteten aber magſtu es alſo bereiten: Wuͤſch ſie mit
einem ſaubern tuch ab/ raum den butzen vñ kern ſchoͤn herauß/ wiltu
ſo machs in einem heiſſen ſchmaltz lind vñ etwas braun/ bereit Zim-
met Jngwer vnd Zucker/ ſampt Weinbeern/ damit fuͤll die Quitten
wol auß/ machs mit ſolchem zeug genugſam in den teighafen/ ver-
machs mit einem gantzen Deckel wol zu/ bachs ſchoͤn vñ ſchnell hin-
weg. Alle Paſteten vnnd Dorten beſtreich vorher mit eim wol er-
klopfften Ey vnd Saffran. Wiltu dann die Paſteten bruͤh haben
(die dann die beſten) ſo geuß nach dem der hafen erhartet/ ein wein
mit gnugſamen Zucker geſoten/ wie du weiſt/ darein laß weiter ba-
chen. Am beſten aber ſind ſie fuͤr die krancken auff die weiß wie fol-
get. Bereite die Quitten vom butzen vnd kernen/ thu ſie in ein ka-
chel mit halb wein vnd waſſer/ daß es wol daruͤber gehe/ decke es ge-

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[125/0137] dieſes Kochbuchs. es den Magen ſtaͤrcke/ vnd nit ſtopff/ ſo koche Weinbeer/ ſtoß/ treibs durch. Du magſt ſuͤß Aepffel mit kochen/ vnd durchzwingen halb vnd halb. Du magſts auch mit gutem gewuͤrtz anmachen/ vñ kalt fuͤr ein Sultz oder Soſt/ vnd wie du es wilt geben/ ſonderlich ſo ſie mit gutem wein ohne ſchmaltz bereit ſeynd/ beſtrewe ſie wol mit Zimmet. Getheilte Dorten von Aepffeln vnd aller- hand Zeug. MAch ein teig wie zu allen Dorten/ walle jn recht/ forme dar- auß Roſen/ Sternen/ Lilien/ Zweifelſtrick/ vnnd was du ſchoͤnes kanſt/ treibs auff mit duͤnnem brot/ koche allerhand Obs/ Kirſchen/ Aepffel/ Birnen/ gantz oder zu Muͤſern bereitet/ wie du von allen gattungen gnug findeſt/ daß du allezeit zwo farbẽ haſt. Vnd alſo magſtu ein zeug von Mandeln vnd andern guten Muͤſern bereiten/ wie du es haſt/ vnd eins vmb das ander einfuͤllen/ dumagſt das Muß mit allen farben/ gelb/ gruͤn/ vnd wie es dir ge- fellt/ bereiten/ vnd alſo fuͤꝛſetzen. Quittenpaſteten. VOn Quitten magſtu es alles bereiten was du von Birnen vnd Aepffeln haſt/ allein zu dem kochen taugen ſie nicht alſo/ zu den Paſteten aber magſtu es alſo bereiten: Wuͤſch ſie mit einem ſaubern tuch ab/ raum den butzen vñ kern ſchoͤn herauß/ wiltu ſo machs in einem heiſſen ſchmaltz lind vñ etwas braun/ bereit Zim- met Jngwer vnd Zucker/ ſampt Weinbeern/ damit fuͤll die Quitten wol auß/ machs mit ſolchem zeug genugſam in den teighafen/ ver- machs mit einem gantzen Deckel wol zu/ bachs ſchoͤn vñ ſchnell hin- weg. Alle Paſteten vnnd Dorten beſtreich vorher mit eim wol er- klopfften Ey vnd Saffran. Wiltu dann die Paſteten bruͤh haben (die dann die beſten) ſo geuß nach dem der hafen erhartet/ ein wein mit gnugſamen Zucker geſoten/ wie du weiſt/ darein laß weiter ba- chen. Am beſten aber ſind ſie fuͤr die krancken auff die weiß wie fol- get. Bereite die Quitten vom butzen vnd kernen/ thu ſie in ein ka- chel mit halb wein vnd waſſer/ daß es wol daruͤber gehe/ decke es ge- Q iij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 125. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/137>, abgerufen am 28.11.2024.