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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dises Kochbuchs.
Auff ein ander weiß.

SChäle die Birnen/ bereits wie sie seyn sollen/ wirffs inn heiß
schmaltz/ in ein tiegel oder hafen/ laß geheb zugedeckt auff ei-
ner kohl kochen/ biß sie schön rund vnd braun sind/ vnd doch
nicht als wenn sie gebachen sind/ dann geuß das schmaltz wol dar-
von/ haben sie ein gut dicke brühlein/ ists gut/ laß also bleiben: Wenn
dus gibst/ bestrew es mit Jngwer/ Zimet vnd Zucker wol/ oder laß
daran kochen wie du wilt: Haben sie dann von jhnen selbst nichts/
mach einen deins gefallens/ oder gibs trucken wie du wilt/ doch wol
bestrewet. Wiltu dann/ so machs in ein hafen/ allein an die Birnen
sind Muscatnüß gut/ aber an Quitten mehr Zimet/ auch mag man
Birnen vnd Quitten mit Zimet spicken/ in die Quitten aber auch
Negelein.

Ein Dort von Quitten vnd Birnen.

BEReue sie allerhand wie du sie vor hast/ welche weiß dir ge-
fellt/ in oder ohn schmaltz/ allein daß du sie zu langen schnitzen
schneidest: Aber besser sind sie für die krancken/ wenns truck-
ne Birnen sind wie die Quitten/ daß man Quitten vnd Birnen auff
Reibeisen reibt/ eben als wolt man ein safft machen/ vnd mit demsel-
ben safft die Quitten vnd Birnen dämpffen/ biß sie lind sind/ mit
geheb vermachten häfen: Darnach so sie erkalten/ in dem teighafen/
mit Zimet/ Jngwer/ wol Zucker vnd Weinbeer bereitet/ eine leg vmm
die ander/ wie du mehr hast/ Darnach zu oberst hin vnnd her kleine
stücklein schmaltz/ machs mit eim schön beschnitnen deckel zu/ bachs/
das brühlein geuß drein. Also magstu es wol mit geviertelten schni-
tzen/ vnd gantz in Pasteten bereiten/ wie du es findest von Birnen.

Ein Dorten von Birnen.

KOche die Birnen auff allerley weiß vnd wege/ wie du hievor
hast/ welche gattung dir gefelt/ allein/ schneids zu Schnieten
wie zu eim Apffel oder Birnenmuß/ darnach bereite es in den
hafen also: Mache Jngwer/ Zimet vnnd Muscatnuß vntereinan-
der/ vnd bestrewe den boden mit gesäuberten Weinbeern/ darnach

diſes Kochbuchs.
Auff ein ander weiß.

SChaͤle die Birnen/ bereits wie ſie ſeyn ſollen/ wirffs inn heiß
ſchmaltz/ in ein tiegel oder hafen/ laß geheb zugedeckt auff ei-
ner kohl kochen/ biß ſie ſchoͤn rund vnd braun ſind/ vnd doch
nicht als wenn ſie gebachen ſind/ dann geuß das ſchmaltz wol dar-
von/ haben ſie ein gut dicke bꝛuͤhlein/ iſts gut/ laß alſo bleiben: Wenn
dus gibſt/ beſtrew es mit Jngwer/ Zimet vnd Zucker wol/ oder laß
daran kochen wie du wilt: Haben ſie dann von jhnen ſelbſt nichts/
mach einen deins gefallens/ oder gibs trucken wie du wilt/ doch wol
beſtrewet. Wiltu dañ/ ſo machs in ein hafen/ allein an die Birnen
ſind Muſcatnuͤß gut/ aber an Quitten mehr Zimet/ auch mag man
Birnen vnd Quitten mit Zimet ſpicken/ in die Quitten aber auch
Negelein.

Ein Dort von Quitten vnd Birnen.

BEReue ſie allerhand wie du ſie vor haſt/ welche weiß dir ge-
fellt/ in oder ohn ſchmaltz/ allein daß du ſie zu langen ſchnitzen
ſchneideſt: Aber beſſer ſind ſie fuͤr die krancken/ weñs truck-
ne Birnen ſind wie die Quitten/ daß man Quitten vñ Birnen auff
Reibeiſen reibt/ eben als wolt man ein ſafft machen/ vnd mit demſel-
ben ſafft die Quitten vnd Birnen daͤmpffen/ biß ſie lind ſind/ mit
geheb vermachten haͤfen: Darnach ſo ſie erkalten/ in dem teighafen/
mit Zimet/ Jngwer/ wol Zucker vnd Weinbeer bereitet/ eine leg vm̃
die ander/ wie du mehr haſt/ Darnach zu oberſt hin vnnd her kleine
ſtuͤcklein ſchmaltz/ machs mit eim ſchoͤn beſchnitnen deckel zu/ bachs/
das bruͤhlein geuß drein. Alſo magſtu es wol mit geviertelten ſchni-
tzen/ vnd gantz in Paſteten bereiten/ wie du es findeſt von Birnen.

Ein Dorten von Birnen.

KOche die Birnen auff alleꝛley weiß vnd wege/ wie du hievor
haſt/ welche gattung dir gefelt/ allein/ ſchneids zu Schnieten
wie zu eim Apffel oder Birnenmuß/ darnach bereite es in den
hafen alſo: Mache Jngwer/ Zimet vnnd Muſcatnuß vntereinan-
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[119/0131] diſes Kochbuchs. Auff ein ander weiß. SChaͤle die Birnen/ bereits wie ſie ſeyn ſollen/ wirffs inn heiß ſchmaltz/ in ein tiegel oder hafen/ laß geheb zugedeckt auff ei- ner kohl kochen/ biß ſie ſchoͤn rund vnd braun ſind/ vnd doch nicht als wenn ſie gebachen ſind/ dann geuß das ſchmaltz wol dar- von/ haben ſie ein gut dicke bꝛuͤhlein/ iſts gut/ laß alſo bleiben: Wenn dus gibſt/ beſtrew es mit Jngwer/ Zimet vnd Zucker wol/ oder laß daran kochen wie du wilt: Haben ſie dann von jhnen ſelbſt nichts/ mach einen deins gefallens/ oder gibs trucken wie du wilt/ doch wol beſtrewet. Wiltu dañ/ ſo machs in ein hafen/ allein an die Birnen ſind Muſcatnuͤß gut/ aber an Quitten mehr Zimet/ auch mag man Birnen vnd Quitten mit Zimet ſpicken/ in die Quitten aber auch Negelein. Ein Dort von Quitten vnd Birnen. BEReue ſie allerhand wie du ſie vor haſt/ welche weiß dir ge- fellt/ in oder ohn ſchmaltz/ allein daß du ſie zu langen ſchnitzen ſchneideſt: Aber beſſer ſind ſie fuͤr die krancken/ weñs truck- ne Birnen ſind wie die Quitten/ daß man Quitten vñ Birnen auff Reibeiſen reibt/ eben als wolt man ein ſafft machen/ vnd mit demſel- ben ſafft die Quitten vnd Birnen daͤmpffen/ biß ſie lind ſind/ mit geheb vermachten haͤfen: Darnach ſo ſie erkalten/ in dem teighafen/ mit Zimet/ Jngwer/ wol Zucker vnd Weinbeer bereitet/ eine leg vm̃ die ander/ wie du mehr haſt/ Darnach zu oberſt hin vnnd her kleine ſtuͤcklein ſchmaltz/ machs mit eim ſchoͤn beſchnitnen deckel zu/ bachs/ das bruͤhlein geuß drein. Alſo magſtu es wol mit geviertelten ſchni- tzen/ vnd gantz in Paſteten bereiten/ wie du es findeſt von Birnen. Ein Dorten von Birnen. KOche die Birnen auff alleꝛley weiß vnd wege/ wie du hievor haſt/ welche gattung dir gefelt/ allein/ ſchneids zu Schnieten wie zu eim Apffel oder Birnenmuß/ darnach bereite es in den hafen alſo: Mache Jngwer/ Zimet vnnd Muſcatnuß vntereinan- der/ vnd beſtrewe den boden mit geſaͤuberten Weinbeern/ darnach

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 119. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/131>, abgerufen am 24.11.2024.