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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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stund gebachen/ so mache ein löchlein in deckel am ort/ halts auff ein
seiten: Wenn du dann spürest/ daß sie nicht rechte brüh haben/ so
mach mit fast gutem Wein/ Rosenwasser vnd Zucker ein brühlein/
wenns seud/ geuß in den hafen. Du magst Quittenlatwergen mit
der brüh drein vertreiben/ oder zuvor drein thun/ damit die brüh ein
wenig darvon dicker werde/ laß vollend kochen. Wiltu dann/ so
seuds vnd bereits wie droben vor/ vnd machs also ein/ damit sie weiß
bleiben. Also magstu Birnen/ die von jhn selbsten im kochen viel
brüh geben/ bereiten/ vnd lück oder raum machen/ mit völligem Zu-
cker wol außfüllen.

Ein ander form von gantzen Birnen.

WEnn die Birnen geschälet vnd außgeraumt seyn/ so mach
in eim tiegel oder hafen/ wie recht ist/ schmaltz heiß/ wirff die
Birnen darein/ vnnd merck was du von Birnen kochst/ so
wirff allzeit ein körnlein etliche Saltz darein/ daß mans aber nicht
mercke/ es gibt jhnen eine liebligkeit/ so fern daß man es nicht merckt.
Alßdann decks geheb zu/ laß auff einer kolen wol vom fewer däm-
pffen/ so geben sie gemeyniglich selbst brüh. Wenn sie dann halb
gedämpfft seyn/ so spreng einen Wein darauff/ so werden sie gleich
von jhnen selbst brüh geben. Wiltus dann ohn ein hafen machen/
so bereits wie du mehr hast mit Weinbern/ Zwibeln oder Träube-
lein/ Zucker/ Zimet vnd Jngwer ab vnd außgefüllt. Wiltu dann
ein Pasteten darauß haben/ so fülls aber mit disen sachen auß/ legs
in bereiten hafen/ belegs vnd bestrew es wol/ machs recht/ decks mit
eim gantzen deckel schön geziert/ wie allezeit/ bachs/ wenn der hafen
erhartet/ so geuß die brüh dareinn/ laß recht bachen. Also kanst vnnd
magstu Quitten auff allerley weiß vnd weg/ dürr vnd grün/
wie du wilt/ auff dise weiß/ gantz/ halb/ gevierteilt/ oder
wie Ruben kochen/ vnnd in Pasteten vnd
Dorten bereiten.

Auff

Ander theil
ſtund gebachen/ ſo mache ein loͤchlein in deckel am ort/ halts auff ein
ſeiten: Wenn du dann ſpuͤreſt/ daß ſie nicht rechte bruͤh haben/ ſo
mach mit faſt gutem Wein/ Roſenwaſſer vnd Zucker ein bruͤhlein/
wenns ſeud/ geuß in den hafen. Du magſt Quittenlatwergen mit
der bruͤh drein vertreiben/ oder zuvor drein thun/ damit die bruͤh ein
wenig darvon dicker werde/ laß vollend kochen. Wiltu dann/ ſo
ſeuds vnd bereits wie dꝛoben vor/ vnd machs alſo ein/ damit ſie weiß
bleiben. Alſo magſtu Birnen/ die von jhn ſelbſten im kochen viel
bruͤh geben/ bereiten/ vnd luͤck oder raum machen/ mit voͤlligem Zu-
cker wol außfuͤllen.

Ein ander form von gantzen Birnen.

WEnn die Birnen geſchaͤlet vnd außgeraumt ſeyn/ ſo mach
in eim tiegel oder hafẽ/ wie recht iſt/ ſchmaltz heiß/ wirff die
Birnen darein/ vnnd merck was du von Birnen kochſt/ ſo
wirff allzeit ein koͤrnlein etliche Saltz darein/ daß mans aber nicht
mercke/ es gibt jhnen eine liebligkeit/ ſo fern daß man es nicht merckt.
Alßdann decks geheb zu/ laß auff einer kolen wol vom fewer daͤm-
pffen/ ſo geben ſie gemeyniglich ſelbſt bruͤh. Wenn ſie dann halb
gedaͤmpfft ſeyn/ ſo ſpreng einen Wein darauff/ ſo werden ſie gleich
von jhnen ſelbſt bruͤh geben. Wiltus dann ohn ein hafen machen/
ſo bereits wie du mehr haſt mit Weinbern/ Zwibeln oder Traͤube-
lein/ Zucker/ Zimet vnd Jngwer ab vnd außgefuͤllt. Wiltu dann
ein Paſteten darauß haben/ ſo fuͤlls aber mit diſen ſachen auß/ legs
in bereiten hafen/ belegs vnd beſtrew es wol/ machs recht/ decks mit
eim gantzen deckel ſchoͤn geziert/ wie allezeit/ bachs/ wenn der hafen
erhartet/ ſo geuß die bruͤh dareiñ/ laß recht bachen. Alſo kanſt vnnd
magſtu Quitten auff allerley weiß vnd weg/ duͤrꝛ vnd gruͤn/
wie du wilt/ auff diſe weiß/ gantz/ halb/ gevierteilt/ oder
wie Ruben kochen/ vnnd in Paſteten vnd
Dorten bereiten.

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[118/0130] Ander theil ſtund gebachen/ ſo mache ein loͤchlein in deckel am ort/ halts auff ein ſeiten: Wenn du dann ſpuͤreſt/ daß ſie nicht rechte bruͤh haben/ ſo mach mit faſt gutem Wein/ Roſenwaſſer vnd Zucker ein bruͤhlein/ wenns ſeud/ geuß in den hafen. Du magſt Quittenlatwergen mit der bruͤh drein vertreiben/ oder zuvor drein thun/ damit die bruͤh ein wenig darvon dicker werde/ laß vollend kochen. Wiltu dann/ ſo ſeuds vnd bereits wie dꝛoben vor/ vnd machs alſo ein/ damit ſie weiß bleiben. Alſo magſtu Birnen/ die von jhn ſelbſten im kochen viel bruͤh geben/ bereiten/ vnd luͤck oder raum machen/ mit voͤlligem Zu- cker wol außfuͤllen. Ein ander form von gantzen Birnen. WEnn die Birnen geſchaͤlet vnd außgeraumt ſeyn/ ſo mach in eim tiegel oder hafẽ/ wie recht iſt/ ſchmaltz heiß/ wirff die Birnen darein/ vnnd merck was du von Birnen kochſt/ ſo wirff allzeit ein koͤrnlein etliche Saltz darein/ daß mans aber nicht mercke/ es gibt jhnen eine liebligkeit/ ſo fern daß man es nicht merckt. Alßdann decks geheb zu/ laß auff einer kolen wol vom fewer daͤm- pffen/ ſo geben ſie gemeyniglich ſelbſt bruͤh. Wenn ſie dann halb gedaͤmpfft ſeyn/ ſo ſpreng einen Wein darauff/ ſo werden ſie gleich von jhnen ſelbſt bruͤh geben. Wiltus dann ohn ein hafen machen/ ſo bereits wie du mehr haſt mit Weinbern/ Zwibeln oder Traͤube- lein/ Zucker/ Zimet vnd Jngwer ab vnd außgefuͤllt. Wiltu dann ein Paſteten darauß haben/ ſo fuͤlls aber mit diſen ſachen auß/ legs in bereiten hafen/ belegs vnd beſtrew es wol/ machs recht/ decks mit eim gantzen deckel ſchoͤn geziert/ wie allezeit/ bachs/ wenn der hafen erhartet/ ſo geuß die bruͤh dareiñ/ laß recht bachen. Alſo kanſt vnnd magſtu Quitten auff allerley weiß vnd weg/ duͤrꝛ vnd gruͤn/ wie du wilt/ auff diſe weiß/ gantz/ halb/ gevierteilt/ oder wie Ruben kochen/ vnnd in Paſteten vnd Dorten bereiten. Auff

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 118. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/130>, abgerufen am 24.11.2024.