Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.Ander theil Birnen vnd Aepffel müssen also gedörret seyn. NJm die besten Birnen vnd Aepffel so du haben kanst/ schäls/ Ein anders. ALso bereite die gedörrten Aepffel oder Birnen/ so halb oder Anderst. BEreits wie hievor/ allein nim für das brot von einer guten treibs
Ander theil Birnen vnd Aepffel muͤſſen alſo gedoͤrꝛet ſeyn. NJm die beſten Birnen vnd Aepffel ſo du haben kanſt/ ſchaͤls/ Ein anders. ALſo bereite die gedoͤrꝛten Aepffel oder Birnen/ ſo halb oder Anderſt. BEreits wie hievor/ allein nim fuͤr das brot von einer guten treibs
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Ander theil
Birnen vnd Aepffel muͤſſen alſo gedoͤrꝛet ſeyn.
NJm die beſten Birnen vnd Aepffel ſo du haben kanſt/ ſchaͤls/
ſchneids zu duͤnnen ſchnitzen/ wie du es hievor haſt/ oder laß
gantz/ vnd raum die butzen vnnd kern auß/ oder aber drey ga-
tungen/ auch wie Rubenſchnitzen/ daͤrꝛ ſie ſchoͤn vñ ſauber/ behalts/
welcher du wilt/ die nim vnd legs in law waſſer/ ein viertel ſtund/ laß
ein wenig wider welchen. Darnach mach in dem hafen oder tiegel
ſchmaltz heiß/ darinn du es kochen wilt/ ſchwing die ſchnitz/ nach dem
ſie ſchoͤn vom waſſer wol gewaſchen/ wirfs ins heiſſe ſchmaltz/ decks
geheb zu/ laß auff einer kleinen glut ein wenig roͤſten/ wirffs allemal
herumb/ das vnderſt zu oͤberſt/ ſo geſchwellen ſie fein/ dann geuß
waſſer vñ wein (der zuvor vnter einander geſotten) darunter/ geuß
aber das ſchmaltz/ ſo zu vil herab/ thu auch mit der heiſſen bruͤh ver-
trieben Jngwer/ Weinbeer vnd Zucker darein/ wenns halb abge-
kocht/ wol Zimet/ laß fein mit einand’ kochen/ dz es ein feines bruͤch-
lein hab. Wilt dus dann in Dorten oder Paſteten haben/ ſo machs
ein wie du es von gruͤnen haſt/ alſo daß du es mit gewuͤrtz vnnd an-
dern ſachen fuͤlleſt vnd anrichteſt.
Ein anders.
ALſo bereite die gedoͤrꝛten Aepffel oder Birnen/ ſo halb oder
gantz/ oder geviertelt ſind/ wie oben/ allein daß du kein Wuͤrtz
daran darffſt thun/ du wolſt dann gern/ ſie werden deſto beſ-
ſer geſchmack. Wenn ſie dann wol lind/ ſo thu genugſam Wein-
beer vnnd Traͤubel oder Zwibeln drein/ ſie ſollen auch etwas bruͤh
haben Darnach ſo behe weißbꝛotſchnieten ſchoͤn braun/ weich es in
die bruͤh/ treibs durch/ vñ thu wol Zimet vñ Jngwer daran/ ſampt
Zucker nach notdurfft: Sinds Birnen/ ſo thu auch Muſcatnuß
darein/ vnd laß kochen/ daß ſie alſo ein fein Pfefferbruͤhlein haben/
wie einandere ruͤſtung/ da man ein duͤñes pfeffer bruͤhlein an macht.
Anderſt.
BEreits wie hievor/ allein nim fuͤr das brot von einer guten
Quitten oder Birnenlatwergen/ vnnd weichs in die bruͤh/
treibs
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