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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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das neben herumb darvon/ daß allein die kern gantz bleiben. Als
dann soltu eine rüstung beretten/ wie du vorher von Krapffen oder
Feigen schnieten hast/ wenn die ein wenig erkaltet ist/ daß du sie an
händen leiden kanst/ so forme es über die Birnen in die läng/ vnnd
forms wie die Birnen/ mache höflich die schalen wider dran/ vnnd
den stiel druck wol darein/ stelle es an ein kaltes ort/ gib es darnach
wie ander Obst. Es ist lustig vnd herrlich gut.

Eine Dort von Käß vnd Birnen.

NJmb gute süsse Birnen/ bereits/ kochs im Schmaltz/ biß sie sich
zerlassen. Speckbiren sind gemeiniglich ambesten/ dann die
zermüsen sich gern. Wann sie dann wol gekocht sind/ so ver-
treibs in einem geschirr wol/ rühre oder klopff Eyer darein/ darnach
eine gute hand vol rein geriebenes Parmasankäses/ oder Hollendt-
scher/ der nicht mehr new ist/ gnugsam Jngwer/ Muscatnüß wol
klein/ Zucker/ Weinbeer/ bereits in einem fast dünnen hafen/ thu es
darein/ vnd wol süssen Butter-Mach einen zarten vnd gelegten de-
ckel darüber/ dz die Dort rings vmb wol geheb sey/ bachs fast schnell
hinweg.

Ein andere Dort von Birnen.

KOch gute geschnüzelte Birnen/ machs dünn im schmaltz wie
sonst ein gut Birnenmuß/ also daß sie ein fein brühlein haben/
sie habens gleich von jhnen selbst oder gemacht/ vnd also daß
sie weiß bleiben/ die schnitz sollen auch fein dünn vnd breit seyn/ be-
reit den hafen/ nim Jngwer/ Zimet/ Muscatnuß vnd Zucker/ nach
dem die Birnen an jhnen selbst süß seyn/ strewe von dem zeug sampt
Weinbeern auff dem bodem wol herumb/ belegs darnach mit Bir-
nen wol vnd ordentlich/ daß man den boden nicht sihet/ darnach be-
strew es mit vorigem zeug/ vnd aber ein lege in der mitte/ lege sie ein
wenig dicker denn an den Dorten/ bestrew es zu oberst wol. Es sol
kein Dortenhafen zu allen Dorten über eines fingers dick seyn/ sie
sind sonst nicht allein päurisch/ sondern sie werden so artlich nicht/
wie sie seyn sollen. Mach einen schönen geschnitenen deckel darauff/

bestreich

Ander theil
das neben herumb darvon/ daß allein die kern gantz bleiben. Als
dann ſoltu eine ruͤſtung beretten/ wie du vorher von Krapffen oder
Feigen ſchnieten haſt/ wenn die ein wenig erkaltet iſt/ daß du ſie an
haͤnden leiden kanſt/ ſo forme es uͤber die Birnen in die laͤng/ vnnd
forms wie die Birnen/ mache hoͤflich die ſchalen wider dran/ vnnd
den ſtiel druck wol darein/ ſtelle es an ein kaltes ort/ gib es darnach
wie ander Obſt. Es iſt luſtig vnd herꝛlich gut.

Eine Dort von Kaͤß vnd Birnen.

NJmb gute ſuͤſſe Birnẽ/ bereits/ kochs im Schmaltz/ biß ſie ſich
zerlaſſen. Speckbiren ſind gemeiniglich ambeſten/ dann die
zermuͤſen ſich gern. Wann ſie dann wol gekocht ſind/ ſo ver-
treibs in einem geſchirꝛ wol/ ruͤhre oder klopff Eyer darein/ darnach
eine gute hand vol rein geriebenes Parmaſankaͤſes/ oder Hollendt-
ſcher/ der nicht mehr new iſt/ gnugſam Jngwer/ Muſcatnuͤß wol
klein/ Zucker/ Weinbeer/ bereits in einem faſt duͤnnen hafen/ thu es
darein/ vnd wol ſuͤſſen Butter-Mach einen zaꝛten vnd gelegten de-
ckel daruͤber/ dz die Dort rings vmb wol geheb ſey/ bachs faſt ſchnell
hinweg.

Ein andere Dort von Birnen.

KOch gute geſchnuͤzelte Birnen/ machs duͤnn im ſchmaltz wie
ſonſt ein gut Birnenmuß/ alſo daß ſie ein fein bruͤhlein haben/
ſie habens gleich von jhnen ſelbſt oder gemacht/ vnd alſo daß
ſie weiß bleiben/ die ſchnitz ſollen auch fein duͤnn vnd breit ſeyn/ be-
reit den hafen/ nim Jngwer/ Zimet/ Muſcatnuß vnd Zucker/ nach
dem die Birnen an jhnen ſelbſt ſuͤß ſeyn/ ſtrewe von dem zeug ſampt
Weinbeern auff dem bodem wol herumb/ belegs darnach mit Bir-
nen wol vnd ordentlich/ daß man den boden nicht ſihet/ darnach be-
ſtrew es mit vorigem zeug/ vnd aber ein lege in der mitte/ lege ſie ein
wenig dicker deñ an den Dorten/ beſtrew es zu oberſt wol. Es ſol
kein Dortenhafen zu allen Dorten uͤber eines fingers dick ſeyn/ ſie
ſind ſonſt nicht allein paͤuriſch/ ſondern ſie werden ſo artlich nicht/
wie ſie ſeyn ſollen. Mach einen ſchoͤnen geſchnitenē deckel darauff/

beſtreich
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[114/0126] Ander theil das neben herumb darvon/ daß allein die kern gantz bleiben. Als dann ſoltu eine ruͤſtung beretten/ wie du vorher von Krapffen oder Feigen ſchnieten haſt/ wenn die ein wenig erkaltet iſt/ daß du ſie an haͤnden leiden kanſt/ ſo forme es uͤber die Birnen in die laͤng/ vnnd forms wie die Birnen/ mache hoͤflich die ſchalen wider dran/ vnnd den ſtiel druck wol darein/ ſtelle es an ein kaltes ort/ gib es darnach wie ander Obſt. Es iſt luſtig vnd herꝛlich gut. Eine Dort von Kaͤß vnd Birnen. NJmb gute ſuͤſſe Birnẽ/ bereits/ kochs im Schmaltz/ biß ſie ſich zerlaſſen. Speckbiren ſind gemeiniglich ambeſten/ dann die zermuͤſen ſich gern. Wann ſie dann wol gekocht ſind/ ſo ver- treibs in einem geſchirꝛ wol/ ruͤhre oder klopff Eyer darein/ darnach eine gute hand vol rein geriebenes Parmaſankaͤſes/ oder Hollendt- ſcher/ der nicht mehr new iſt/ gnugſam Jngwer/ Muſcatnuͤß wol klein/ Zucker/ Weinbeer/ bereits in einem faſt duͤnnen hafen/ thu es darein/ vnd wol ſuͤſſen Butter-Mach einen zaꝛten vnd gelegten de- ckel daruͤber/ dz die Dort rings vmb wol geheb ſey/ bachs faſt ſchnell hinweg. Ein andere Dort von Birnen. KOch gute geſchnuͤzelte Birnen/ machs duͤnn im ſchmaltz wie ſonſt ein gut Birnenmuß/ alſo daß ſie ein fein bruͤhlein haben/ ſie habens gleich von jhnen ſelbſt oder gemacht/ vnd alſo daß ſie weiß bleiben/ die ſchnitz ſollen auch fein duͤnn vnd breit ſeyn/ be- reit den hafen/ nim Jngwer/ Zimet/ Muſcatnuß vnd Zucker/ nach dem die Birnen an jhnen ſelbſt ſuͤß ſeyn/ ſtrewe von dem zeug ſampt Weinbeern auff dem bodem wol herumb/ belegs darnach mit Bir- nen wol vnd ordentlich/ daß man den boden nicht ſihet/ darnach be- ſtrew es mit vorigem zeug/ vnd aber ein lege in der mitte/ lege ſie ein wenig dicker deñ an den Dorten/ beſtrew es zu oberſt wol. Es ſol kein Dortenhafen zu allen Dorten uͤber eines fingers dick ſeyn/ ſie ſind ſonſt nicht allein paͤuriſch/ ſondern ſie werden ſo artlich nicht/ wie ſie ſeyn ſollen. Mach einen ſchoͤnen geſchnitenē deckel darauff/ beſtreich

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 114. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/126>, abgerufen am 24.11.2024.