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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Ander theil
Auff ein ander weiß.

NJm fast truckne Aepfel so gantz bleiben/ thu sie in schmaltz/
gantz oder halb/ oder zu Schnieten geschnitten/ wie du wilt/
laß ein wenig geferbt werden/ aber nicht zu braun/ wenn du sie
für ein krancken wilt: alsdann nim es herauß/ legs auff ein weiß tuch/
daß das schmaltz herauß ziehe/ bereit es mit Quittensafft/ oder eim
safft der gezuckert/ vnd Weinbeer/ Jngwer/ Saffran vnd gutem wein
ein brühlein/ geuß daran/ laß sieden/ darnach leg die Aepffel darein/
laß geheb algemach kochen/ biß sie lind werden/ alßdann so hab ein
schnieten brot auff gem Rost wolgebehet/ aber nicht verbrant/ oder
ein halbe/ nach dem die Aepffel in eim guten wein/ oder vorigem
wasser erwält oder erweicht/ das treib durch/ thu ein guten Quitten-
safft darein/ nach dem du voran gethan hast/ sampt eim Zimetwas-
ser/ geuß daran/ laß bloß darüber erwällen/ gibs. Vnd gleichsfals
magstu es in der kachel dämpfen lassen/ daß sie weiß bleiben/ vnnd
dann außsethen wie zuvor.

Auff ein ander weise.

BRate die Aepffel allgemach auff dem Rost/ daß sie nicht auff-
lauffen/ oder in schnellem verbrennen/ zeuch jhnen die haut
ab/ machs widerumb halb oder gantz wie du wilt/ spreng ein
wenig Rosen oder Zimetwasser darüber/ bestrewe es mit Jngwer
vnd Zucker/ gibs. Oder aber/ wiltu/ mach ein brühlein wie oben/
geuß es darüber/ gibs. Vnd was du für die krancken von Aepffeln
kochest/ fleiß dich mit Quittenwasser oder safft vnd Jngwer zu be-
reiten/ so schwächen sie den Magen nicht/ auch mit gezuckerten Aniß/
so treibt es die winde auß/ so sie gern machen.

Ein anders.

KOch Aepffel/ sie seyn dürr oder grün/ in halb wein vnd was-
ser/ behe brot wol/ doch vnverbrant/ treib die Aepffel sampt
dem brot dnrch: hastu der brüh nicht genug/ so nim Quit-
tenwasser/ machs recht dick/ geuß ein wenig heiß schmaltz daran/ thu
Quittensafft darein/ daß es ein wenig süß wird/ oder zuckers/ oder

koche
Ander theil
Auff ein ander weiß.

NJm faſt truckne Aepfel ſo gantz bleiben/ thu ſie in ſchmaltz/
gantz oder halb/ oder zu Schnieten geſchnitten/ wie du wilt/
laß ein wenig geferbt werden/ aber nicht zu braun/ weñ du ſie
fuͤr ein krancken wilt: alsdañ nim es herauß/ legs auff ein weiß tuch/
daß das ſchmaltz herauß ziehe/ bereit es mit Quittenſafft/ oder eim
ſafft der gezuckert/ vñ Weinbeer/ Jngwer/ Saffran vñ gutem wein
ein bruͤhlein/ geuß daran/ laß ſieden/ darnach leg die Aepffel darein/
laß geheb algemach kochen/ biß ſie lind werden/ alßdann ſo hab ein
ſchnieten brot auff gem Roſt wolgebehet/ aber nicht verbrant/ oder
ein halbe/ nach dem die Aepffel in eim guten wein/ oder vorigem
waſſer erwaͤlt oder erweicht/ das treib durch/ thu ein guten Quittẽ-
ſafft darein/ nach dem du voran gethan haſt/ ſampt eim Zimetwaſ-
ſer/ geuß daran/ laß bloß daruͤber erwaͤllen/ gibs. Vnd gleichsfals
magſtu es in der kachel daͤmpfen laſſen/ daß ſie weiß bleiben/ vnnd
dann außſethen wie zuvor.

Auff ein ander weiſe.

BRate die Aepffel allgemach auff dem Roſt/ daß ſie nicht auff-
lauffen/ oder in ſchnellem verbrennen/ zeuch jhnen die haut
ab/ machs widerumb halb oder gantz wie du wilt/ ſpreng ein
wenig Roſen oder Zimetwaſſer daruͤber/ beſtrewe es mit Jngwer
vnd Zucker/ gibs. Oder aber/ wiltu/ mach ein bruͤhlein wie oben/
geuß es daruͤber/ gibs. Vnd was du fuͤr die krancken von Aepffeln
kocheſt/ fleiß dich mit Quittenwaſſer oder ſafft vnd Jngwer zu be-
reiten/ ſo ſchwaͤchen ſie den Magen nicht/ auch mit gezuckertẽ Aniß/
ſo treibt es die winde auß/ ſo ſie gern machen.

Ein anders.

KOch Aepffel/ ſie ſeyn duͤrꝛ oder gruͤn/ in halb wein vnd waſ-
ſer/ behe brot wol/ doch vnverbrant/ treib die Aepffel ſampt
dem brot dnrch: haſtu der bruͤh nicht genug/ ſo nim Quit-
tenwaſſer/ machs recht dick/ geuß ein wenig heiß ſchmaltz daran/ thu
Quittenſafft darein/ daß es ein wenig ſuͤß wird/ oder zuckers/ oder

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[108/0120] Ander theil Auff ein ander weiß. NJm faſt truckne Aepfel ſo gantz bleiben/ thu ſie in ſchmaltz/ gantz oder halb/ oder zu Schnieten geſchnitten/ wie du wilt/ laß ein wenig geferbt werden/ aber nicht zu braun/ weñ du ſie fuͤr ein krancken wilt: alsdañ nim es herauß/ legs auff ein weiß tuch/ daß das ſchmaltz herauß ziehe/ bereit es mit Quittenſafft/ oder eim ſafft der gezuckert/ vñ Weinbeer/ Jngwer/ Saffran vñ gutem wein ein bruͤhlein/ geuß daran/ laß ſieden/ darnach leg die Aepffel darein/ laß geheb algemach kochen/ biß ſie lind werden/ alßdann ſo hab ein ſchnieten brot auff gem Roſt wolgebehet/ aber nicht verbrant/ oder ein halbe/ nach dem die Aepffel in eim guten wein/ oder vorigem waſſer erwaͤlt oder erweicht/ das treib durch/ thu ein guten Quittẽ- ſafft darein/ nach dem du voran gethan haſt/ ſampt eim Zimetwaſ- ſer/ geuß daran/ laß bloß daruͤber erwaͤllen/ gibs. Vnd gleichsfals magſtu es in der kachel daͤmpfen laſſen/ daß ſie weiß bleiben/ vnnd dann außſethen wie zuvor. Auff ein ander weiſe. BRate die Aepffel allgemach auff dem Roſt/ daß ſie nicht auff- lauffen/ oder in ſchnellem verbrennen/ zeuch jhnen die haut ab/ machs widerumb halb oder gantz wie du wilt/ ſpreng ein wenig Roſen oder Zimetwaſſer daruͤber/ beſtrewe es mit Jngwer vnd Zucker/ gibs. Oder aber/ wiltu/ mach ein bruͤhlein wie oben/ geuß es daruͤber/ gibs. Vnd was du fuͤr die krancken von Aepffeln kocheſt/ fleiß dich mit Quittenwaſſer oder ſafft vnd Jngwer zu be- reiten/ ſo ſchwaͤchen ſie den Magen nicht/ auch mit gezuckertẽ Aniß/ ſo treibt es die winde auß/ ſo ſie gern machen. Ein anders. KOch Aepffel/ ſie ſeyn duͤrꝛ oder gruͤn/ in halb wein vnd waſ- ſer/ behe brot wol/ doch vnverbrant/ treib die Aepffel ſampt dem brot dnrch: haſtu der bruͤh nicht genug/ ſo nim Quit- tenwaſſer/ machs recht dick/ geuß ein wenig heiß ſchmaltz daran/ thu Quittenſafft darein/ daß es ein wenig ſuͤß wird/ oder zuckers/ oder koche

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 108. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/120>, abgerufen am 25.11.2024.