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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
sie braun werden/ darnach thun sie eine brüh daran/ vnd lassens ein
wenig kochen/ das laß jedem zu seim gefallen/ aber für die krancken
gehört solch röstwerck nicht.

Ein andere form.

LAß die Aepffel nach dem schälen gantz/ allein raum die kernen
wol auß/ thu es in eine kachel/ thu Wein vnnd genugsam Zu-
cker daran/ Cappanier sind köstlich/ decks geheb/ laß also däm-
pfen/ kehrs offt vmm/ wenn sie ein feines dickes brühlein haben/ so gibs.
Wiltu/ so machs in ein Pastetenhafen/ füll sie aber zuvor mit Ro-
sinlein vnd Jngwer/ aussen vermachs/ vnd bachs schnell/ wenn der
hafen genug/ so ists auch genug: Wiltu dann/ so höle die Aepffel/
fülls/ vnd legs mit vil Zucker ein/ oder laß vngefüllt/ bachs ein stund
anderthalb/ wiltu/ leg ein wenig schmaltz darzu/ dz mans aber nicht
merckt? Gefülte Aepffel bereite also wie folget: wiewol sie den
krancken wegen jhrer schmaltzigkeit nicht fast nütz/ doch wenn du
recht mit vmbgehest/ so werden sie nicht schmaltzig. Auch sol ein
krancker allezeit das eusser/ so es im teig gebachen/ darvon thun/ dann
es beschweret den Magen.

Gefülte Aepffel.

SChäl abermals Aepffel die sich bachen lassen/ trucken/ daß sie
nicht schmaltzig werden/ höle sie wol auß/ nim andere/ die ha-
cke klein/ würtzes/ vnd bereits mit Jngwer/ Zimet/ Zucker vnd
Weinbeer wol ab/ fülls auß wie recht/ mache den butzen/ den du zu-
vor herauß solt geschnitten haben/ wider darein/ vermaches/ daß es
nicht herauß gehe mit einem Eyerklar/ mälbe es/ oder zeuchs durch
ein dünnes tüchlein/ von Wein vnnd einem Ey gemacht/ bachs in
völligem schmaltz/ das sol anfangs wol heiß seyn/ darnach thu ein
wenig gemach/ damit sie inwendig gnug werden/ mach ein gute
brüh darüber/ od' laß also/ vnd bestrewe es mit dem Zucker/
Du magst wol vor kochen/ was du füllen wilt/
vnd wol zubereiten/ davon
einfüllen.

O ij

dieſes Kochbuchs.
ſie braun werden/ darnach thun ſie eine bruͤh daran/ vnd laſſens ein
wenig kochen/ das laß jedem zu ſeim gefallen/ aber fuͤr die krancken
gehoͤrt ſolch roͤſtwerck nicht.

Ein andere form.

LAß die Aepffel nach dem ſchaͤlen gantz/ allein raum die kernen
wol auß/ thu es in eine kachel/ thu Wein vnnd genugſam Zu-
cker darã/ Cappanier ſind koͤſtlich/ decks geheb/ laß alſo daͤm-
pfen/ kehrs offt vm̃/ weñ ſie ein feines dickes bruͤhlein haben/ ſo gibs.
Wiltu/ ſo machs in ein Paſtetenhafen/ fuͤll ſie aber zuvor mit Ro-
ſinlein vnd Jngwer/ auſſen vermachs/ vnd bachs ſchnell/ wenn der
hafen genug/ ſo iſts auch genug: Wiltu dann/ ſo hoͤle die Aepffel/
fuͤlls/ vnd legs mit vil Zucker ein/ oder laß vngefuͤllt/ bachs ein ſtund
anderthalb/ wiltu/ leg ein wenig ſchmaltz darzu/ dz mans aber nicht
merckt? Gefuͤlte Aepffel bereite alſo wie folget: wiewol ſie den
krancken wegen jhrer ſchmaltzigkeit nicht faſt nuͤtz/ doch wenn du
recht mit vmbgeheſt/ ſo werden ſie nicht ſchmaltzig. Auch ſol ein
krancker allezeit das euſſer/ ſo es im teig gebachen/ darvon thun/ dañ
es beſchweret den Magen.

Gefuͤlte Aepffel.

SChaͤl abermals Aepffel die ſich bachen laſſen/ trucken/ daß ſie
nicht ſchmaltzig werden/ hoͤle ſie wol auß/ nim andere/ die ha-
cke klein/ wuͤrtzes/ vnd bereits mit Jngwer/ Zimet/ Zucker vñ
Weinbeer wol ab/ fuͤlls auß wie recht/ mache den butzen/ den du zu-
vor herauß ſolt geſchnitten haben/ wider darein/ vermaches/ daß es
nicht herauß gehe mit einem Eyerklar/ maͤlbe es/ oder zeuchs durch
ein duͤnnes tuͤchlein/ von Wein vnnd einem Ey gemacht/ bachs in
voͤlligem ſchmaltz/ das ſol anfangs wol heiß ſeyn/ darnach thu ein
wenig gemach/ damit ſie inwendig gnug werden/ mach ein gute
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Du magſt wol vor kochen/ was du fuͤllen wilt/
vnd wol zubereiten/ davon
einfuͤllen.

O ij
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[107/0119] dieſes Kochbuchs. ſie braun werden/ darnach thun ſie eine bruͤh daran/ vnd laſſens ein wenig kochen/ das laß jedem zu ſeim gefallen/ aber fuͤr die krancken gehoͤrt ſolch roͤſtwerck nicht. Ein andere form. LAß die Aepffel nach dem ſchaͤlen gantz/ allein raum die kernen wol auß/ thu es in eine kachel/ thu Wein vnnd genugſam Zu- cker darã/ Cappanier ſind koͤſtlich/ decks geheb/ laß alſo daͤm- pfen/ kehrs offt vm̃/ weñ ſie ein feines dickes bruͤhlein haben/ ſo gibs. Wiltu/ ſo machs in ein Paſtetenhafen/ fuͤll ſie aber zuvor mit Ro- ſinlein vnd Jngwer/ auſſen vermachs/ vnd bachs ſchnell/ wenn der hafen genug/ ſo iſts auch genug: Wiltu dann/ ſo hoͤle die Aepffel/ fuͤlls/ vnd legs mit vil Zucker ein/ oder laß vngefuͤllt/ bachs ein ſtund anderthalb/ wiltu/ leg ein wenig ſchmaltz darzu/ dz mans aber nicht merckt? Gefuͤlte Aepffel bereite alſo wie folget: wiewol ſie den krancken wegen jhrer ſchmaltzigkeit nicht faſt nuͤtz/ doch wenn du recht mit vmbgeheſt/ ſo werden ſie nicht ſchmaltzig. Auch ſol ein krancker allezeit das euſſer/ ſo es im teig gebachen/ darvon thun/ dañ es beſchweret den Magen. Gefuͤlte Aepffel. SChaͤl abermals Aepffel die ſich bachen laſſen/ trucken/ daß ſie nicht ſchmaltzig werden/ hoͤle ſie wol auß/ nim andere/ die ha- cke klein/ wuͤrtzes/ vnd bereits mit Jngwer/ Zimet/ Zucker vñ Weinbeer wol ab/ fuͤlls auß wie recht/ mache den butzen/ den du zu- vor herauß ſolt geſchnitten haben/ wider darein/ vermaches/ daß es nicht herauß gehe mit einem Eyerklar/ maͤlbe es/ oder zeuchs durch ein duͤnnes tuͤchlein/ von Wein vnnd einem Ey gemacht/ bachs in voͤlligem ſchmaltz/ das ſol anfangs wol heiß ſeyn/ darnach thu ein wenig gemach/ damit ſie inwendig gnug werden/ mach ein gute bruͤh daruͤber/ od’ laß alſo/ vnd beſtrewe es mit dem Zucker/ Du magſt wol vor kochen/ was du fuͤllen wilt/ vnd wol zubereiten/ davon einfuͤllen. O ij

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 107. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/119>, abgerufen am 24.11.2024.