Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite
Erster theil
Wo man den Zucker verbeut/ was dage-
gen zugebrauchen.

DV hast hievor etliche Syrupen die ich gebraucht/ vnd also
hab ich Weinbeer gesäubert/ vnd nach dem waschen getruck-
net/ etwa mit Rosenwasser oder andern nützlichen wassern
gestossen/ etwa mit einem trinckwasser oder Mandelmilch nach ge-
legenheit gestossen vnd gepresset/ auch mit gutem wein süß damit ge-
macht/ den mehrertheil Kranckheiten fast nutz vnnd dem Magen
dienstlich ist.

Von Mandeln/ Gersten/ vnd allerley Gemüß.

NJm eylff Eyer/ vnd ein seidlein Milchrahm/ klopffs wol vn-
tereinander/ thu einer Haselnuß groß schmaltz in ein pfannen/
laß zergehen/ thu die Eyer vnnd Milchrahm vntereinander/
saltz es/ vnd thu ein glut darunter vnd drauff/ laß braun werden/ dann
schlags auff einen teller/ vnd gibs zum gebratens.

Gesultzte Milch.

NJm ein maß Milchrahm/ der süß sey/ setz jn in ein hafen zum
fewer/ laß jhn warm werden/ doch daß er nicht siede: Nim
von acht Eyern das weisse/ zerklopffs wol/ seihes darnach
durch ein seiher inn den Milchrahm/ rührs wol vntereinander/ laß
darnach einen sud thun/ thu Zucker darunter/ geus alßdann in eine
schüssel/ laß erkalten/ wiltu dann was darein thun oder legen/ so nim
von bemelten Eyern den Dotter/ mach ein Eyerkäß darauß/ thu jn
in ein Model/ laß jhn darinnen erkalten/ leg jhn dann in ein schüssel/
auch thu die Sultz darein/ magst auch den Eyerkäß mit Mandeln
bestecken.

Ein Suppen/ die so gut als ein Mandelsuppen.

NJm ein gute Milch/ thu darzu drey theil Milchrahm/ vnd auff
ein seidl Milch ein Eyerdotter/ zerklopffs/ vnd darein gethan/
seud es/ saltz es/ thu ein wenig Kümmel daran/ trag es auff.

Mandel-
Erſter theil
Wo man den Zucker verbeut/ was dage-
gen zugebrauchen.

DV haſt hievor etliche Syrupen die ich gebraucht/ vnd alſo
hab ich Weinbeer geſaͤubert/ vñ nach dem waſchen getruck-
net/ etwa mit Roſenwaſſer oder andern nuͤtzlichen waſſern
geſtoſſen/ etwa mit einem trinckwaſſer oder Mandelmilch nach ge-
legenheit geſtoſſen vnd gepreſſet/ auch mit gutem wein ſuͤß damit ge-
macht/ den mehrertheil Kranckheiten faſt nutz vnnd dem Magen
dienſtlich iſt.

Von Mandeln/ Gerſten/ vnd allerley Gemuͤß.

NJm eylff Eyer/ vnd ein ſeidlein Milchrahm/ klopffs wol vn-
tereinander/ thu einer Haſelnuß groß ſchmaltz in ein pfañen/
laß zergehen/ thu die Eyer vnnd Milchrahm vntereinander/
ſaltz es/ vnd thu ein glut darunter vñ drauff/ laß braun werden/ dañ
ſchlags auff einen teller/ vnd gibs zum gebratens.

Geſultzte Milch.

NJm ein maß Milchrahm/ der ſuͤß ſey/ ſetz jn in ein hafen zum
fewer/ laß jhn warm werden/ doch daß er nicht ſiede: Nim
von acht Eyern das weiſſe/ zerklopffs wol/ ſeihes darnach
durch ein ſeiher inn den Milchꝛahm/ ruͤhꝛs wol vntereinander/ laß
darnach einen ſud thun/ thu Zucker darunter/ geus alßdann in eine
ſchuͤſſel/ laß erkalten/ wiltu dañ was darein thun oder legen/ ſo nim
von bemelten Eyern den Dotter/ mach ein Eyerkaͤß darauß/ thu jn
in ein Model/ laß jhn darinnen erkalten/ leg jhn dañ in ein ſchuͤſſel/
auch thu die Sultz darein/ magſt auch den Eyerkaͤß mit Mandeln
beſtecken.

Ein Suppen/ die ſo gut als ein Mandelſuppen.

NJm ein gute Milch/ thu darzu drey theil Milchrahm/ vñ auff
ein ſeidl Milch ein Eyerdotter/ zerklopffs/ vnd darein gethan/
ſeud es/ ſaltz es/ thu ein wenig Kuͤmmel daran/ trag es auff.

Mandel-
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <pb facs="#f0114" n="102"/>
          <fw place="top" type="header"> <hi rendition="#b">Er&#x017F;ter theil</hi> </fw><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Wo man den Zucker verbeut/ was dage-<lb/>
gen zugebrauchen.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">D</hi>V ha&#x017F;t hievor etliche Syrupen die ich gebraucht/ vnd al&#x017F;o<lb/>
hab ich Weinbeer ge&#x017F;a&#x0364;ubert/ vn&#x0303; nach dem wa&#x017F;chen getruck-<lb/>
net/ etwa mit Ro&#x017F;enwa&#x017F;&#x017F;er oder andern nu&#x0364;tzlichen wa&#x017F;&#x017F;ern<lb/>
ge&#x017F;to&#x017F;&#x017F;en/ etwa mit einem trinckwa&#x017F;&#x017F;er oder Mandelmilch nach ge-<lb/>
legenheit ge&#x017F;to&#x017F;&#x017F;en vnd gepre&#x017F;&#x017F;et/ auch mit gutem wein &#x017F;u&#x0364;ß damit ge-<lb/>
macht/ den mehrertheil Kranckheiten fa&#x017F;t nutz vnnd dem Magen<lb/>
dien&#x017F;tlich i&#x017F;t.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Von Mandeln/ Ger&#x017F;ten/ vnd allerley Gemu&#x0364;ß.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jm eylff Eyer/ vnd ein &#x017F;eidlein Milchrahm/ klopffs wol vn-<lb/>
tereinander/ thu einer Ha&#x017F;elnuß groß &#x017F;chmaltz in ein pfan&#x0303;en/<lb/>
laß zergehen/ thu die Eyer vnnd Milchrahm vntereinander/<lb/>
&#x017F;altz es/ vnd thu ein glut darunter vn&#x0303; drauff/ laß braun werden/ dan&#x0303;<lb/>
&#x017F;chlags auff einen teller/ vnd gibs zum gebratens.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ge&#x017F;ultzte Milch.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jm ein maß Milchrahm/ der &#x017F;u&#x0364;ß &#x017F;ey/ &#x017F;etz jn in ein hafen zum<lb/>
fewer/ laß jhn warm werden/ doch daß er nicht &#x017F;iede: Nim<lb/>
von acht Eyern das wei&#x017F;&#x017F;e/ zerklopffs wol/ &#x017F;eihes darnach<lb/>
durch ein &#x017F;eiher inn den Milch&#xA75B;ahm/ ru&#x0364;h&#xA75B;s wol vntereinander/ laß<lb/>
darnach einen &#x017F;ud thun/ thu Zucker darunter/ geus alßdann in eine<lb/>
&#x017F;chu&#x0364;&#x017F;&#x017F;el/ laß erkalten/ wiltu dan&#x0303; was darein thun oder legen/ &#x017F;o nim<lb/>
von bemelten Eyern den Dotter/ mach ein Eyerka&#x0364;ß darauß/ thu jn<lb/>
in ein Model/ laß jhn darinnen erkalten/ leg jhn dan&#x0303; in ein &#x017F;chu&#x0364;&#x017F;&#x017F;el/<lb/>
auch thu die Sultz darein/ mag&#x017F;t auch den Eyerka&#x0364;ß mit Mandeln<lb/>
be&#x017F;tecken.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein Suppen/ die &#x017F;o gut als ein Mandel&#x017F;uppen.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jm ein gute Milch/ thu darzu drey theil Milchrahm/ vn&#x0303; auff<lb/>
ein &#x017F;eidl Milch ein Eyerdotter/ zerklopffs/ vnd darein gethan/<lb/>
&#x017F;eud es/ &#x017F;altz es/ thu ein wenig Ku&#x0364;mmel daran/ trag es auff.</p>
          </div><lb/>
          <fw place="bottom" type="catch"> <hi rendition="#b">Mandel-</hi> </fw><lb/>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[102/0114] Erſter theil Wo man den Zucker verbeut/ was dage- gen zugebrauchen. DV haſt hievor etliche Syrupen die ich gebraucht/ vnd alſo hab ich Weinbeer geſaͤubert/ vñ nach dem waſchen getruck- net/ etwa mit Roſenwaſſer oder andern nuͤtzlichen waſſern geſtoſſen/ etwa mit einem trinckwaſſer oder Mandelmilch nach ge- legenheit geſtoſſen vnd gepreſſet/ auch mit gutem wein ſuͤß damit ge- macht/ den mehrertheil Kranckheiten faſt nutz vnnd dem Magen dienſtlich iſt. Von Mandeln/ Gerſten/ vnd allerley Gemuͤß. NJm eylff Eyer/ vnd ein ſeidlein Milchrahm/ klopffs wol vn- tereinander/ thu einer Haſelnuß groß ſchmaltz in ein pfañen/ laß zergehen/ thu die Eyer vnnd Milchrahm vntereinander/ ſaltz es/ vnd thu ein glut darunter vñ drauff/ laß braun werden/ dañ ſchlags auff einen teller/ vnd gibs zum gebratens. Geſultzte Milch. NJm ein maß Milchrahm/ der ſuͤß ſey/ ſetz jn in ein hafen zum fewer/ laß jhn warm werden/ doch daß er nicht ſiede: Nim von acht Eyern das weiſſe/ zerklopffs wol/ ſeihes darnach durch ein ſeiher inn den Milchꝛahm/ ruͤhꝛs wol vntereinander/ laß darnach einen ſud thun/ thu Zucker darunter/ geus alßdann in eine ſchuͤſſel/ laß erkalten/ wiltu dañ was darein thun oder legen/ ſo nim von bemelten Eyern den Dotter/ mach ein Eyerkaͤß darauß/ thu jn in ein Model/ laß jhn darinnen erkalten/ leg jhn dañ in ein ſchuͤſſel/ auch thu die Sultz darein/ magſt auch den Eyerkaͤß mit Mandeln beſtecken. Ein Suppen/ die ſo gut als ein Mandelſuppen. NJm ein gute Milch/ thu darzu drey theil Milchrahm/ vñ auff ein ſeidl Milch ein Eyerdotter/ zerklopffs/ vnd darein gethan/ ſeud es/ ſaltz es/ thu ein wenig Kuͤmmel daran/ trag es auff. Mandel-

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/114
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 102. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/114>, abgerufen am 24.11.2024.