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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
saltzen/ vnnd wo mans gleich anfangs braucht/ wehret es der ver-
stopffung/ daß sie nicht oberhand gewinne.

Ein ander Eyersüplein.

NJm vorgeschriebene stück/ vertreibs mit einem oder zween
Eyerdottern/ nachdem du ein gute schüssel voll haben wilt
(Jch meyne schüsseln wie man sie den kindern brauch/ nicht
blatten/ die man an etlichen orten schüssel nennet) thu ein oder zween
löffel voll guten alten wein darein/ wanns seud/ so rührs über ein
schnietlein oder drey brot an/ hastu nicht Hünner oder fleischbrüh/
so thu nach dem wein siedend wasser vnter die Eyer/ schüts in heiß
schmaltz/ saltz es recht/ rührs/ daß es nicht gerinne/ Für febrische
nim starcken essig zu solchem ding.

Ein anders vor den durst.

WEnn ein kranckes oder Kindbetterin fast durstig/ so thu ein
löffelvoll oder zween wein über das brot/ wenn du jhm ein
süplein bringen wilt/ darnach richte die siedende brüh von
der Hennen oder Fleisch darüber/ laß/ nach dem es die suppen ges-
sen/ ein weil rasten/ der durst legt sich gar fein.

Ein süplein in Brust/ Lunge/ Nieren vnd
Darmgeschweren.

VErtreib einen Dotter von einem newgelegten Ey/ wenn es
möglich/ das allererst von der Hennen käme/ in einer schüs-
sel mit einer guten feisten Koppen oder schwärtzen Hennen-
brüh/ die vngesaltzen/ je feister je besser/ ist sie nicht zum feisten/ so thu
von einer frischen butter/ so noch inn kein wasser kommen/ darein/
Geißschmaltz ist am besten/ laß nicht mehr sieden/ die brüh sol zuvor
sieden/ gibs offt/ sie weicht/ reiniget vnd heylet.

Ein fast kräfftig kalt süplein.

SChneid schön weiß brot wie man in ein süplein schneid/ geuß
so vil Rosenwasser darüber/ dz es linde wird/ darnach strew
wol Zucker drauff/ vnd geuß von einer guten Mandelmilch

N

dieſes Kochbuchs.
ſaltzen/ vnnd wo mans gleich anfangs braucht/ wehret es der ver-
ſtopffung/ daß ſie nicht oberhand gewinne.

Ein ander Eyerſuͤplein.

NJm vorgeſchriebene ſtuͤck/ vertreibs mit einem oder zween
Eyerdottern/ nachdem du ein gute ſchuͤſſel voll haben wilt
(Jch meyne ſchuͤſſeln wie man ſie den kindern brauch/ nicht
blatten/ die man an etlichen orten ſchuͤſſel neñet) thu ein oder zween
loͤffel voll guten alten wein darein/ wanns ſeud/ ſo ruͤhrs uͤber ein
ſchnietlein oder drey brot an/ haſtu nicht Huͤnner oder fleiſchbruͤh/
ſo thu nach dem wein ſiedend waſſer vnter die Eyer/ ſchuͤts in heiß
ſchmaltz/ ſaltz es recht/ ruͤhrs/ daß es nicht gerinne/ Fuͤr febriſche
nim ſtarcken eſſig zu ſolchem ding.

Ein anders vor den durſt.

WEnn ein kranckes oder Kindbetterin faſt durſtig/ ſo thu ein
loͤffelvoll oder zween wein uͤber das brot/ wenn du jhm ein
ſuͤplein bringen wilt/ darnach richte die ſiedende bruͤh von
der Hennen oder Fleiſch daruͤber/ laß/ nach dem es die ſuppen geſ-
ſen/ ein weil raſten/ der durſt legt ſich gar fein.

Ein ſuͤplein in Bruſt/ Lunge/ Nieren vnd
Darmgeſchweren.

VErtreib einen Dotter von einem newgelegten Ey/ wenn es
moͤglich/ das allererſt von der Hennen kaͤme/ in einer ſchuͤſ-
ſel mit einer guten feiſten Koppen oder ſchwaͤrtzen Hennen-
bruͤh/ die vngeſaltzen/ je feiſter je beſſer/ iſt ſie nicht zum feiſten/ ſo thu
von einer friſchen butter/ ſo noch inn kein waſſer kommen/ darein/
Geißſchmaltz iſt am beſten/ laß nicht mehr ſieden/ die bruͤh ſol zuvor
ſieden/ gibs offt/ ſie weicht/ reiniget vnd heylet.

Ein faſt kraͤfftig kalt ſuͤplein.

SChneid ſchoͤn weiß brot wie man in ein ſuͤplein ſchneid/ geuß
ſo vil Roſenwaſſer daruͤber/ dz es linde wird/ darnach ſtrew
wol Zucker drauff/ vnd geuß von einer guten Mandelmilch

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 97. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/109>, abgerufen am 23.11.2024.