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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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dieses Kochbuchs.
von wegen deß Gewürtzes stärckts das haupt. Wo aber grosse hitz
vnd ein schwacher magen/ taug es nicht wol: Also auch in verstopf-
fung/ da ist eine rauhe Eyersuppen vnnd warm wein besser. Die
mach also.

Ein rauhe Eyersup.

KLopff einen Eyerdotter/ rühr jn in ein siedende Fleischbrüh/
thu sie aber nit über das fewer/ hastu dann keine fleischbrüh/
so mache ein siedend wasser/ thu ein wenig süß schmaltz dar-
ein/ oder Suppenschmaltz/ saltz es ein wenig/ vnnd wenn es alles
vnter einander seud/ rührs wie zuvor vnter das vertrieben Ey/
Wiltu/ so mach auch halb wein vnd wasser siedend/ vnnd zuckers.
Dise sollen die krancken nüchtern essen die verstopfft sind/ vnd sich
purgieren wollen/ es bekompt jhnen gar wol.

Ein warmer wein in gemein.

KLopff Eyer so viel genug ist/ auff einen zimlichen tisch zu ei-
ner Blatten fünff oder sechs/ hastu guten süssen wein/ so thu
jhn darunter/ es ersparet den Zucker/ hastu jhn aber nicht/ so
nim Malvasier oder andern wein den besten/ zwey theil wein/ den
dritten theil aber wasser/ oder ein feiste milch/ vnd einen grossen knol-
len süß Meyenschmaltz/ oder mach sonsten wol schmaltz heiß/ wirff
eine halbe Nußschalen schönes Meel darein/ es bleibet desto zärter/
thu alles zusammen/ rührs biß wol seud/ machs wol süß/ du magst
auch wol ein löffel voll schönes hönig darein thun/ besonders wann
man milch drein thut/ bestrewe es wol mit Zucker/ wenn du es an-
richtest/ Wenn es dann seud/ so richts an über ein gebehtes brot/ mit
Zimet vnd Muscatnuß wol bereit/ es ist ein herrliches essen/ wo man
nichts daran spart. Diß aber alles kanstu mindern oder mehren/
nach gelegenheit.

Ein fast nützliche suppe für schwache leut/
Panabra auff welsch genant.

NJmb ein schönes häfelein/ thu von einem guten Koppen oder
andere Fleischbrüh darein/ nach dem du bedarfst so vil siedend

M iij

dieſes Kochbuchs.
von wegen deß Gewuͤrtzes ſtaͤrckts das haupt. Wo aber groſſe hitz
vnd ein ſchwacher magen/ taug es nicht wol: Alſo auch in verſtopf-
fung/ da iſt eine rauhe Eyerſuppen vnnd warm wein beſſer. Die
mach alſo.

Ein rauhe Eyerſup.

KLopff einen Eyerdotter/ ruͤhr jn in ein ſiedende Fleiſchbruͤh/
thu ſie aber nit uͤber das fewer/ haſtu dann keine fleiſchbruͤh/
ſo mache ein ſiedend waſſer/ thu ein wenig ſuͤß ſchmaltz dar-
ein/ oder Suppenſchmaltz/ ſaltz es ein wenig/ vnnd wenn es alles
vnter einander ſeud/ ruͤhrs wie zuvor vnter das vertrieben Ey/
Wiltu/ ſo mach auch halb wein vnd waſſer ſiedend/ vnnd zuckers.
Diſe ſollen die krancken nuͤchtern eſſen die verſtopfft ſind/ vnd ſich
purgieren wollen/ es bekompt jhnen gar wol.

Ein warmer wein in gemein.

KLopff Eyer ſo viel genug iſt/ auff einen zimlichen tiſch zu ei-
ner Blatten fuͤnff oder ſechs/ haſtu guten ſuͤſſen wein/ ſo thu
jhn darunter/ es erſparet den Zucker/ haſtu jhn aber nicht/ ſo
nim Malvaſier oder andern wein den beſten/ zwey theil wein/ den
dritten theil aber waſſer/ oder ein feiſte milch/ vñ einen groſſen knol-
len ſuͤß Meyenſchmaltz/ oder mach ſonſten wol ſchmaltz heiß/ wirff
eine halbe Nußſchalen ſchoͤnes Meel darein/ es bleibet deſto zaͤrter/
thu alles zuſammen/ ruͤhrs biß wol ſeud/ machs wol ſuͤß/ du magſt
auch wol ein loͤffel voll ſchoͤnes hoͤnig darein thun/ beſonders wann
man milch drein thut/ beſtrewe es wol mit Zucker/ wenn du es an-
richteſt/ Wenn es dañ ſeud/ ſo richts an uͤber ein gebehtes brot/ mit
Zimet vnd Muſcatnuß wol bereit/ es iſt ein herꝛliches eſſen/ wo man
nichts daran ſpart. Diß aber alles kanſtu mindern oder mehren/
nach gelegenheit.

Ein faſt nuͤtzliche ſuppe fuͤr ſchwache leut/
Panabra auff welſch genant.

NJmb ein ſchoͤnes haͤfelein/ thu von einem guten Koppen oder
andere Fleiſchbruͤh darein/ nach dem du bedarfſt ſo vil ſiedend

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 93. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/105>, abgerufen am 24.11.2024.