Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.dieses Kochbuchs. von wegen deß Gewürtzes stärckts das haupt. Wo aber grosse hitzvnd ein schwacher magen/ taug es nicht wol: Also auch in verstopf- fung/ da ist eine rauhe Eyersuppen vnnd warm wein besser. Die mach also. Ein rauhe Eyersup. KLopff einen Eyerdotter/ rühr jn in ein siedende Fleischbrüh/ Ein warmer wein in gemein. KLopff Eyer so viel genug ist/ auff einen zimlichen tisch zu ei- Ein fast nützliche suppe für schwache leut/ Panabra auff welsch genant. NJmb ein schönes häfelein/ thu von einem guten Koppen oder M iij
dieſes Kochbuchs. von wegen deß Gewuͤrtzes ſtaͤrckts das haupt. Wo aber groſſe hitzvnd ein ſchwacher magen/ taug es nicht wol: Alſo auch in verſtopf- fung/ da iſt eine rauhe Eyerſuppen vnnd warm wein beſſer. Die mach alſo. Ein rauhe Eyerſup. KLopff einen Eyerdotter/ ruͤhr jn in ein ſiedende Fleiſchbruͤh/ Ein warmer wein in gemein. KLopff Eyer ſo viel genug iſt/ auff einen zimlichen tiſch zu ei- Ein faſt nuͤtzliche ſuppe fuͤr ſchwache leut/ Panabra auff welſch genant. NJmb ein ſchoͤnes haͤfelein/ thu von einem guten Koppen oder M iij
<TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0105" n="93"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">dieſes Kochbuchs.</hi></fw><lb/> von wegen deß Gewuͤrtzes ſtaͤrckts das haupt. Wo aber groſſe hitz<lb/> vnd ein ſchwacher magen/ taug es nicht wol: Alſo auch in verſtopf-<lb/> fung/ da iſt eine rauhe Eyerſuppen vnnd warm wein beſſer. Die<lb/> mach alſo.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein rauhe Eyerſup.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">K</hi>Lopff einen Eyerdotter/ ruͤhr jn in ein ſiedende Fleiſchbruͤh/<lb/> thu ſie aber nit uͤber das fewer/ haſtu dann keine fleiſchbruͤh/<lb/> ſo mache ein ſiedend waſſer/ thu ein wenig ſuͤß ſchmaltz dar-<lb/> ein/ oder Suppenſchmaltz/ ſaltz es ein wenig/ vnnd wenn es alles<lb/> vnter einander ſeud/ ruͤhrs wie zuvor vnter das vertrieben Ey/<lb/> Wiltu/ ſo mach auch halb wein vnd waſſer ſiedend/ vnnd zuckers.<lb/> Diſe ſollen die krancken nuͤchtern eſſen die verſtopfft ſind/ vnd ſich<lb/> purgieren wollen/ es bekompt jhnen gar wol.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein warmer wein in gemein.</hi> </head><lb/> <p><hi rendition="#in">K</hi>Lopff Eyer ſo viel genug iſt/ auff einen zimlichen tiſch zu ei-<lb/> ner Blatten fuͤnff oder ſechs/ haſtu guten ſuͤſſen wein/ ſo thu<lb/> jhn darunter/ es erſparet den Zucker/ haſtu jhn aber nicht/ ſo<lb/> nim Malvaſier oder andern wein den beſten/ zwey theil wein/ den<lb/> dritten theil aber waſſer/ oder ein feiſte milch/ vñ einen groſſen knol-<lb/> len ſuͤß Meyenſchmaltz/ oder mach ſonſten wol ſchmaltz heiß/ wirff<lb/> eine halbe Nußſchalen ſchoͤnes Meel darein/ es bleibet deſto zaͤrter/<lb/> thu alles zuſammen/ ruͤhrs biß wol ſeud/ machs wol ſuͤß/ du magſt<lb/> auch wol ein loͤffel voll ſchoͤnes hoͤnig darein thun/ beſonders wann<lb/> man milch drein thut/ beſtrewe es wol mit Zucker/ wenn du es an-<lb/> richteſt/ Wenn es dañ ſeud/ ſo richts an uͤber ein gebehtes brot/ mit<lb/> Zimet vnd Muſcatnuß wol bereit/ es iſt ein herꝛliches eſſen/ wo man<lb/> nichts daran ſpart. Diß aber alles kanſtu mindern oder mehren/<lb/> nach gelegenheit.</p> </div><lb/> <div n="3"> <head><hi rendition="#b">Ein faſt nuͤtzliche ſuppe fuͤr ſchwache leut/</hi><lb/><hi rendition="#aq">Panabra</hi> auff welſch genant.</head><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi>Jmb ein ſchoͤnes haͤfelein/ thu von einem guten Koppen oder<lb/> andere Fleiſchbruͤh darein/ nach dem du bedarfſt ſo vil ſiedend<lb/> <fw place="bottom" type="sig">M iij</fw><lb/></p> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [93/0105]
dieſes Kochbuchs.
von wegen deß Gewuͤrtzes ſtaͤrckts das haupt. Wo aber groſſe hitz
vnd ein ſchwacher magen/ taug es nicht wol: Alſo auch in verſtopf-
fung/ da iſt eine rauhe Eyerſuppen vnnd warm wein beſſer. Die
mach alſo.
Ein rauhe Eyerſup.
KLopff einen Eyerdotter/ ruͤhr jn in ein ſiedende Fleiſchbruͤh/
thu ſie aber nit uͤber das fewer/ haſtu dann keine fleiſchbruͤh/
ſo mache ein ſiedend waſſer/ thu ein wenig ſuͤß ſchmaltz dar-
ein/ oder Suppenſchmaltz/ ſaltz es ein wenig/ vnnd wenn es alles
vnter einander ſeud/ ruͤhrs wie zuvor vnter das vertrieben Ey/
Wiltu/ ſo mach auch halb wein vnd waſſer ſiedend/ vnnd zuckers.
Diſe ſollen die krancken nuͤchtern eſſen die verſtopfft ſind/ vnd ſich
purgieren wollen/ es bekompt jhnen gar wol.
Ein warmer wein in gemein.
KLopff Eyer ſo viel genug iſt/ auff einen zimlichen tiſch zu ei-
ner Blatten fuͤnff oder ſechs/ haſtu guten ſuͤſſen wein/ ſo thu
jhn darunter/ es erſparet den Zucker/ haſtu jhn aber nicht/ ſo
nim Malvaſier oder andern wein den beſten/ zwey theil wein/ den
dritten theil aber waſſer/ oder ein feiſte milch/ vñ einen groſſen knol-
len ſuͤß Meyenſchmaltz/ oder mach ſonſten wol ſchmaltz heiß/ wirff
eine halbe Nußſchalen ſchoͤnes Meel darein/ es bleibet deſto zaͤrter/
thu alles zuſammen/ ruͤhrs biß wol ſeud/ machs wol ſuͤß/ du magſt
auch wol ein loͤffel voll ſchoͤnes hoͤnig darein thun/ beſonders wann
man milch drein thut/ beſtrewe es wol mit Zucker/ wenn du es an-
richteſt/ Wenn es dañ ſeud/ ſo richts an uͤber ein gebehtes brot/ mit
Zimet vnd Muſcatnuß wol bereit/ es iſt ein herꝛliches eſſen/ wo man
nichts daran ſpart. Diß aber alles kanſtu mindern oder mehren/
nach gelegenheit.
Ein faſt nuͤtzliche ſuppe fuͤr ſchwache leut/
Panabra auff welſch genant.
NJmb ein ſchoͤnes haͤfelein/ thu von einem guten Koppen oder
andere Fleiſchbruͤh darein/ nach dem du bedarfſt ſo vil ſiedend
M iij
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |