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Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

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Erster theil
schüssel voll machst/ das gelb ist am besten/ machs recht/ wann die
Milch wallet oder seud/ rührs darein/ laß sittiglich auff einer glnt
kochen/ saltz es wenig/ im anrichten bestrew es mit Zucker/ wiltu/ sie
sind treflich gut in der Rotenruhr/ besonders mit der Geyßmilch/
dienen wol alten vnd jungen in der Schwindsucht/ geben gute nah-
rung/ weichen vnd heylen/ Ein solches Muß magstu kochen/ vnnd
nach dem es kalt worden/ mit Eyern wol zurichten/ vnd zuckern vnd
in einen Dortenhafen bereiten/ oder im Mörsel bachen.

Ein ander Milchdorten.

KLopff vier oder fünff Eyer wol/ minder oder mehr/ nach ge-
legenheit/ das gelb allein/ oder das weisse darbey/ nachdem
du es gut haben wilt/ darunter nim so vil guter Milch/ für
ein Ey zweymal so vil Milch/ wo du aber nur das gelbe nimmest
mustu zween Dotter für ein Ey rechnen/ klopffs wol vnter einand'/
brenne ein wenig schön meel in heissem schmaltz/ wie zu eim gebran-
ten Muß/ darvon rührs allgemach vnter einander/ laß über dem
fewer baß kochen/ dann zuckers/ vnd thu wol grob gestoßnen Zimet
darein/ saltz es wenig/ bereits im hafen/ bachs schön röschlecht: Wiltu
es im Mörsel bachen/ so thu nach dem kochen mehr Eyer darein.

Ein ander Dort von eim Züger.

MAch ein Eyerzüger oder käß von feister milch/ wenn das
Molcken wol darvon geprest/ so treib jhn fast zart mit Ey-
ern ab in rechter dicke/ zucker jhn/ vnd thu wol süsse Butter
darein/ bereits im hafen/ bachs/ im bachen strewe wol Zucker dar-
auff/ auch Zimet/ so du wilt/ es sol fein rösch darvon werden.

Ein ander form.

KLopff Eyer fast wol/ so vil von nöten/ sethe die vögel darvon/
thu so vil milch darzu als der Eyer sind/ halts in einer pfanne
über dem fewer/ vnd rühre es stets/ biß es anhebt dick zuwer-
den/ laß es nicht klotzicht werden/ zart wie ein kindesbrey
sols seyn. Alßdann bereits wie das hievor.

Ein

Erſter theil
ſchuͤſſel voll machſt/ das gelb iſt am beſten/ machs recht/ wann die
Milch wallet oder ſeud/ ruͤhrs darein/ laß ſittiglich auff einer glnt
kochen/ ſaltz es wenig/ im anrichten beſtrew es mit Zucker/ wiltu/ ſie
ſind treflich gut in der Rotenruhr/ beſonders mit der Geyßmilch/
dienen wol alten vnd jungen in der Schwindſucht/ geben gute nah-
rung/ weichen vnd heylen/ Ein ſolches Muß magſtu kochen/ vnnd
nach dem es kalt worden/ mit Eyern wol zurichten/ vnd zuckern vnd
in einen Dortenhafen bereiten/ oder im Moͤrſel bachen.

Ein ander Milchdorten.

KLopff vier oder fuͤnff Eyer wol/ minder oder mehr/ nach ge-
legenheit/ das gelb allein/ oder das weiſſe darbey/ nachdem
du es gut haben wilt/ darunter nim ſo vil guter Milch/ fuͤr
ein Ey zweymal ſo vil Milch/ wo du aber nur das gelbe nimmeſt
muſtu zween Dotter fuͤr ein Ey rechnen/ klopffs wol vnter einand’/
brenne ein wenig ſchoͤn meel in heiſſem ſchmaltz/ wie zu eim gebran-
ten Muß/ darvon ruͤhrs allgemach vnter einander/ laß uͤber dem
fewer baß kochen/ dann zuckers/ vnd thu wol grob geſtoßnen Zimet
darein/ ſaltz es wenig/ bereits im hafẽ/ bachs ſchoͤn roͤſchlecht: Wiltu
es im Moͤrſel bachen/ ſo thu nach dem kochen mehr Eyer darein.

Ein ander Dort von eim Zuͤger.

MAch ein Eyerzuͤger oder kaͤß von feiſter milch/ wenn das
Molcken wol darvon gepreſt/ ſo treib jhn faſt zart mit Ey-
ern ab in rechter dicke/ zucker jhn/ vnd thu wol ſuͤſſe Butter
darein/ bereits im hafen/ bachs/ im bachen ſtrewe wol Zucker dar-
auff/ auch Zimet/ ſo du wilt/ es ſol fein roͤſch darvon werden.

Ein ander form.

KLopff Eyer faſt wol/ ſo vil von noͤten/ ſethe die voͤgel darvon/
thu ſo vil milch darzu als der Eyer ſind/ halts in einer pfanne
uͤber dem fewer/ vnd ruͤhre es ſtets/ biß es anhebt dick zuwer-
den/ laß es nicht klotzicht werden/ zart wie ein kindesbrey
ſols ſeyn. Alßdann bereits wie das hievor.

Ein
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[90/0102] Erſter theil ſchuͤſſel voll machſt/ das gelb iſt am beſten/ machs recht/ wann die Milch wallet oder ſeud/ ruͤhrs darein/ laß ſittiglich auff einer glnt kochen/ ſaltz es wenig/ im anrichten beſtrew es mit Zucker/ wiltu/ ſie ſind treflich gut in der Rotenruhr/ beſonders mit der Geyßmilch/ dienen wol alten vnd jungen in der Schwindſucht/ geben gute nah- rung/ weichen vnd heylen/ Ein ſolches Muß magſtu kochen/ vnnd nach dem es kalt worden/ mit Eyern wol zurichten/ vnd zuckern vnd in einen Dortenhafen bereiten/ oder im Moͤrſel bachen. Ein ander Milchdorten. KLopff vier oder fuͤnff Eyer wol/ minder oder mehr/ nach ge- legenheit/ das gelb allein/ oder das weiſſe darbey/ nachdem du es gut haben wilt/ darunter nim ſo vil guter Milch/ fuͤr ein Ey zweymal ſo vil Milch/ wo du aber nur das gelbe nimmeſt muſtu zween Dotter fuͤr ein Ey rechnen/ klopffs wol vnter einand’/ brenne ein wenig ſchoͤn meel in heiſſem ſchmaltz/ wie zu eim gebran- ten Muß/ darvon ruͤhrs allgemach vnter einander/ laß uͤber dem fewer baß kochen/ dann zuckers/ vnd thu wol grob geſtoßnen Zimet darein/ ſaltz es wenig/ bereits im hafẽ/ bachs ſchoͤn roͤſchlecht: Wiltu es im Moͤrſel bachen/ ſo thu nach dem kochen mehr Eyer darein. Ein ander Dort von eim Zuͤger. MAch ein Eyerzuͤger oder kaͤß von feiſter milch/ wenn das Molcken wol darvon gepreſt/ ſo treib jhn faſt zart mit Ey- ern ab in rechter dicke/ zucker jhn/ vnd thu wol ſuͤſſe Butter darein/ bereits im hafen/ bachs/ im bachen ſtrewe wol Zucker dar- auff/ auch Zimet/ ſo du wilt/ es ſol fein roͤſch darvon werden. Ein ander form. KLopff Eyer faſt wol/ ſo vil von noͤten/ ſethe die voͤgel darvon/ thu ſo vil milch darzu als der Eyer ſind/ halts in einer pfanne uͤber dem fewer/ vnd ruͤhre es ſtets/ biß es anhebt dick zuwer- den/ laß es nicht klotzicht werden/ zart wie ein kindesbrey ſols ſeyn. Alßdann bereits wie das hievor. Ein

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Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 90. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/102>, abgerufen am 22.11.2024.