Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598.

Bild:
<< vorherige Seite

dieses Kochbuchs.
Also magstus bereiten wie hievor mit kraut/ oder mit Eyern vnnd
Weinbeer/ vnd in einen Pastetenhafen legen/ vnnd mit gutem ge-
würtz wol abwürtzen/ mit Weinbeer oder was du wilt. Aber gnug-
sam süß schmaltz oder butter/ den hafen vermach wie er seyn sol/ wenn
er im im ofen verhartet/ so nim eine gute Hünerbrüh ein zimliche
schüssel voll/ machs mit eim essig fein bitzelt oder saurecht/ doch nicht
zu sauer/ oder nim halb wein/ laß vntereinander sieden/ saltz es recht
mach ein löchlein wie du weist/ geuß hinein/ laß noch ein halb oder
drey viertel stund im ofen/ gib es.

Ein gut kalt muß in kalter ruhr fast nützlich/
auch sonst lieblich.

NJm die brosamen von einem brot so erst auß dem ofen kommt/
die verrühr/ vnd thu Malvasier daran/ daß es wol geschwel-
le/ darnach vertreibs mit einem kochlöffel/ daß es wird wie
ein muß oder brey/ thu wol Zimet vnd Muscatnuß darein/ laß über
nacht wol bestehen: wenn es dann zu dick worden/ mach es dünn
mit vorigem wein/ zuckers recht/ wenn du es gibst/ so bestrew es mit
Zimet/ Zucker oder Zuckererbsen/ daß man das Muß nicht sihet.

Ein anders in eyl für ein Soß oder Muß.

BEhe schnieten von weissem brot wol/ aber nit verbrant/ wei-
ches in Rosenwasser/ darnach treibs mit gutem wein durch/
zuckers/ thu Zimet darein. Wiltu/ so streichs mit Rosenwas-
ser durch/ vnd ferbs mit rotem Trisanet/ wiltus schön weiß haben/
so nim ein brosen weiß brot/ weichs in Rosen vnd Zimetwasser/ stoß
ein Mandel sechs oder acht/ treibs mit dem brot vnnd vorigen was-
sern durch.

Ein fast kräfftiger Brey.

NJm gute milch/ die setz zum fewer/ laß siedent werden/ nim
vnter deß zween oder drey löffel voll/ mehr oder mind'/ nach
dem du milch hast/ Krafftmel/ denn sie sollen fein schlecht oder
dick seyn/ nach dems gekocht sind/ vnd doch glat/ vertreibs zart mit
eim wenig wasser/ klopffe wol Eyer darein/ aber nach dem du ein

M

dieſes Kochbuchs.
Alſo magſtus bereiten wie hievor mit kraut/ oder mit Eyern vnnd
Weinbeer/ vnd in einen Paſtetenhafen legen/ vnnd mit gutem ge-
wuͤrtz wol abwuͤrtzen/ mit Weinbeer oder was du wilt. Aber gnug-
ſam ſuͤß ſchmaltz oder butter/ den hafen vermach wie er ſeyn ſol/ weñ
er im im ofen verhartet/ ſo nim eine gute Huͤnerbruͤh ein zimliche
ſchuͤſſel voll/ machs mit eim eſſig fein bitzelt oder ſaurecht/ doch nicht
zu ſauer/ oder nim halb wein/ laß vntereinander ſieden/ ſaltz es recht
mach ein loͤchlein wie du weiſt/ geuß hinein/ laß noch ein halb oder
drey viertel ſtund im ofen/ gib es.

Ein gut kalt muß in kalter ruhr faſt nuͤtzlich/
auch ſonſt lieblich.

NJm die broſamen von einem brot ſo erſt auß dem ofen kom̃t/
die verꝛuͤhr/ vnd thu Malvaſier daran/ daß es wol geſchwel-
le/ darnach vertreibs mit einem kochloͤffel/ daß es wird wie
ein muß oder brey/ thu wol Zimet vnd Muſcatnuß darein/ laß uͤber
nacht wol beſtehen: wenn es dann zu dick worden/ mach es duͤnn
mit vorigem wein/ zuckers recht/ wenn du es gibſt/ ſo beſtrew es mit
Zimet/ Zucker oder Zuckererbſen/ daß man das Muß nicht ſihet.

Ein anders in eyl fuͤr ein Soß oder Muß.

BEhe ſchnieten von weiſſem brot wol/ aber nit verbrant/ wei-
ches in Roſenwaſſer/ darnach treibs mit gutem wein durch/
zuckers/ thu Zimet darein. Wiltu/ ſo ſtreichs mit Roſenwaſ-
ſer durch/ vnd ferbs mit rotem Triſanet/ wiltus ſchoͤn weiß haben/
ſo nim ein broſen weiß brot/ weichs in Roſen vnd Zimetwaſſer/ ſtoß
ein Mandel ſechs oder acht/ treibs mit dem brot vnnd vorigen waſ-
ſern durch.

Ein faſt kraͤfftiger Brey.

NJm gute milch/ die ſetz zum fewer/ laß ſiedent werden/ nim
vnter deß zween oder drey loͤffel voll/ mehr oder mind’/ nach
dem du milch haſt/ Krafftmel/ deñ ſie ſollen fein ſchlecht oder
dick ſeyn/ nach dems gekocht ſind/ vnd doch glat/ vertreibs zart mit
eim wenig waſſer/ klopffe wol Eyer darein/ aber nach dem du ein

M
<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <div n="3">
            <p><pb facs="#f0101" n="89"/><fw place="top" type="header"><hi rendition="#b">die&#x017F;es Kochbuchs.</hi></fw><lb/>
Al&#x017F;o mag&#x017F;tus bereiten wie hievor mit kraut/ oder mit Eyern vnnd<lb/>
Weinbeer/ vnd in einen Pa&#x017F;tetenhafen legen/ vnnd mit gutem ge-<lb/>
wu&#x0364;rtz wol abwu&#x0364;rtzen/ mit Weinbeer oder was du wilt. Aber gnug-<lb/>
&#x017F;am &#x017F;u&#x0364;ß &#x017F;chmaltz oder butter/ den hafen vermach wie er &#x017F;eyn &#x017F;ol/ wen&#x0303;<lb/>
er im im ofen verhartet/ &#x017F;o nim eine gute Hu&#x0364;nerbru&#x0364;h ein zimliche<lb/>
&#x017F;chu&#x0364;&#x017F;&#x017F;el voll/ machs mit eim e&#x017F;&#x017F;ig fein bitzelt oder &#x017F;aurecht/ doch nicht<lb/>
zu &#x017F;auer/ oder nim halb wein/ laß vntereinander &#x017F;ieden/ &#x017F;altz es recht<lb/>
mach ein lo&#x0364;chlein wie du wei&#x017F;t/ geuß hinein/ laß noch ein halb oder<lb/>
drey viertel &#x017F;tund im ofen/ gib es.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein gut kalt muß in kalter ruhr fa&#x017F;t nu&#x0364;tzlich/<lb/>
auch &#x017F;on&#x017F;t lieblich.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jm die bro&#x017F;amen von einem brot &#x017F;o er&#x017F;t auß dem ofen kom&#x0303;t/<lb/>
die ver&#xA75B;u&#x0364;hr/ vnd thu Malva&#x017F;ier daran/ daß es wol ge&#x017F;chwel-<lb/>
le/ darnach vertreibs mit einem kochlo&#x0364;ffel/ daß es wird wie<lb/>
ein muß oder brey/ thu wol Zimet vnd Mu&#x017F;catnuß darein/ laß u&#x0364;ber<lb/>
nacht wol be&#x017F;tehen: wenn es dann zu dick worden/ mach es du&#x0364;nn<lb/>
mit vorigem wein/ zuckers recht/ wenn du es gib&#x017F;t/ &#x017F;o be&#x017F;trew es mit<lb/>
Zimet/ Zucker oder Zuckererb&#x017F;en/ daß man das Muß nicht &#x017F;ihet.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein anders in eyl fu&#x0364;r ein Soß oder Muß.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">B</hi>Ehe &#x017F;chnieten von wei&#x017F;&#x017F;em brot wol/ aber nit verbrant/ wei-<lb/>
ches in Ro&#x017F;enwa&#x017F;&#x017F;er/ darnach treibs mit gutem wein durch/<lb/>
zuckers/ thu Zimet darein. Wiltu/ &#x017F;o &#x017F;treichs mit Ro&#x017F;enwa&#x017F;-<lb/>
&#x017F;er durch/ vnd ferbs mit rotem Tri&#x017F;anet/ wiltus &#x017F;cho&#x0364;n weiß haben/<lb/>
&#x017F;o nim ein bro&#x017F;en weiß brot/ weichs in Ro&#x017F;en vnd Zimetwa&#x017F;&#x017F;er/ &#x017F;toß<lb/>
ein Mandel &#x017F;echs oder acht/ treibs mit dem brot vnnd vorigen wa&#x017F;-<lb/>
&#x017F;ern durch.</p>
          </div><lb/>
          <div n="3">
            <head> <hi rendition="#b">Ein fa&#x017F;t kra&#x0364;fftiger Brey.</hi> </head><lb/>
            <p><hi rendition="#in">N</hi>Jm gute milch/ die &#x017F;etz zum fewer/ laß &#x017F;iedent werden/ nim<lb/>
vnter deß zween oder drey lo&#x0364;ffel voll/ mehr oder mind&#x2019;/ nach<lb/>
dem du milch ha&#x017F;t/ Krafftmel/ den&#x0303; &#x017F;ie &#x017F;ollen fein &#x017F;chlecht oder<lb/>
dick &#x017F;eyn/ nach dems gekocht &#x017F;ind/ vnd doch glat/ vertreibs zart mit<lb/>
eim wenig wa&#x017F;&#x017F;er/ klopffe wol Eyer darein/ aber nach dem du ein<lb/>
<fw place="bottom" type="sig">M</fw><lb/></p>
          </div>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[89/0101] dieſes Kochbuchs. Alſo magſtus bereiten wie hievor mit kraut/ oder mit Eyern vnnd Weinbeer/ vnd in einen Paſtetenhafen legen/ vnnd mit gutem ge- wuͤrtz wol abwuͤrtzen/ mit Weinbeer oder was du wilt. Aber gnug- ſam ſuͤß ſchmaltz oder butter/ den hafen vermach wie er ſeyn ſol/ weñ er im im ofen verhartet/ ſo nim eine gute Huͤnerbruͤh ein zimliche ſchuͤſſel voll/ machs mit eim eſſig fein bitzelt oder ſaurecht/ doch nicht zu ſauer/ oder nim halb wein/ laß vntereinander ſieden/ ſaltz es recht mach ein loͤchlein wie du weiſt/ geuß hinein/ laß noch ein halb oder drey viertel ſtund im ofen/ gib es. Ein gut kalt muß in kalter ruhr faſt nuͤtzlich/ auch ſonſt lieblich. NJm die broſamen von einem brot ſo erſt auß dem ofen kom̃t/ die verꝛuͤhr/ vnd thu Malvaſier daran/ daß es wol geſchwel- le/ darnach vertreibs mit einem kochloͤffel/ daß es wird wie ein muß oder brey/ thu wol Zimet vnd Muſcatnuß darein/ laß uͤber nacht wol beſtehen: wenn es dann zu dick worden/ mach es duͤnn mit vorigem wein/ zuckers recht/ wenn du es gibſt/ ſo beſtrew es mit Zimet/ Zucker oder Zuckererbſen/ daß man das Muß nicht ſihet. Ein anders in eyl fuͤr ein Soß oder Muß. BEhe ſchnieten von weiſſem brot wol/ aber nit verbrant/ wei- ches in Roſenwaſſer/ darnach treibs mit gutem wein durch/ zuckers/ thu Zimet darein. Wiltu/ ſo ſtreichs mit Roſenwaſ- ſer durch/ vnd ferbs mit rotem Triſanet/ wiltus ſchoͤn weiß haben/ ſo nim ein broſen weiß brot/ weichs in Roſen vnd Zimetwaſſer/ ſtoß ein Mandel ſechs oder acht/ treibs mit dem brot vnnd vorigen waſ- ſern durch. Ein faſt kraͤfftiger Brey. NJm gute milch/ die ſetz zum fewer/ laß ſiedent werden/ nim vnter deß zween oder drey loͤffel voll/ mehr oder mind’/ nach dem du milch haſt/ Krafftmel/ deñ ſie ſollen fein ſchlecht oder dick ſeyn/ nach dems gekocht ſind/ vnd doch glat/ vertreibs zart mit eim wenig waſſer/ klopffe wol Eyer darein/ aber nach dem du ein M

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde gemäß den DTA-Transkriptionsrichtlinien im Double-Keying-Verfahren von Nicht-Muttersprachlern erfasst und in XML/TEI P5 nach DTA-Basisformat kodiert.




Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/101
Zitationshilfe: Wecker, Anna: Ein Köstlich new Kochbuch Von allerhand Speisen/ an Gemüsen/ Obs/ Fleisch/ Geflügel/ Wildpret/ Fischen vnd Gebachens. Hrsg. v. Katharina Taurellus. 2. Aufl. Amberg, 1598, S. 89. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/wecker_kochbuch_1598/101>, abgerufen am 24.11.2024.