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Staden, Hans: Warhaftige Historia und beschreibung eyner Landtschafft der Wilden/ Nacketen/ Grimmigen Menschfresser Leuthen [...]. Marpurg [Marburg], 1557.

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Zum ersten reiben sie die auff eynem steyn/ gar in kleyn
krümlein/ dann persen sie den safft daruon mit eynem dinge
von palmen zweigen schalen gemacht heyst tippiti so wird
es trucken/ darnach reden sie es durch eyn sieb/ vnd backen dann
von dem Meel dünne kuchen.

Das ding darinne sie jr meel derren vnd backen/ ist von
Thon gebrant/ gestalt wie eyn grosse schussel. Auch nemen
sie die wurtzeln frisch/ vnd legen sie in wasser/ lassen sie darin
nen faul werden/ nemen sie dann wider vnd legen sie vber das
fewer/ in den rauch / lassen sie truckenen/ die trucknen wurtz-
eln nennen sie dann Keinrima vnd weren lang/ vnd wann
sie es dann nutzen wöllen/ stossen sie es in eynem mörser von
holtz gemacht/ so wirt es so weiß wie weyssen meel/ daruon
machen sie kuchen die heyssen sie Byyw.

Auch nemen sie wol gefeullete Mandioka/ ehe sie jnen tru-
ckenen/ vnd vermengens mit truckenem vnd mit grünem/ da
derren sie eyn meel auß/ das weret wol eyn jar/ vnd ist gleich
gut zuessen/ vnd sie nennen das Meel V. Y. than.

Auch machen sie auß fisch vnd fleysch meel/ thun jm also/
braten das fleysch oder fisch vber dem fewer jm rauch/ vnd lon
es gantz dürre werden/ zerpflücken es/ derren es dennoch noch
eyn mal auff dem fewer inn gefessen/ welche sie darzu gebrant
haben / heyssen Yneppann/ darnach stossen sie es kleyn in ey-
nem höltzern mörsser/ vnnd seihen es durch eyn sieb/ machen
es so zu meel/ das wert lange zeit/ dann sie haben keynen ge-
brauch fisch vnd fleysch zu saltzen. Solch meel essen sie dann
zu dem wurtzel meel/ vnd es schmecket zimlich wol.

Wie sie jre speis gar machen. Ca. XII.

ES seind vil geschlecht der völcker die keyn saltz essen. Die

Zum erſten reiben ſie die auff eynem ſteyn/ gar in kleyn
kruͤmlein/ dañ perſen ſie den ſafft daruon mit eynem dinge
von palmen zweigen ſchalen gemacht heyſt tippiti ſo wird
es trucken/ darnach reden ſie es durch eyn ſieb/ vnd backen dañ
von dem Meel duͤnne kuchen.

Das ding darinne sie jr meel derꝛen vnd backen/ ist von
Thon gebꝛant/ geſtalt wie eyn groſſe ſchuſſel. Auch nemen
ſie die wurtzeln friſch/ vnd legen ſie in waſſer/ laſſen ſie darin
nen faul werden/ nemen ſie dañ wider vnd legen ſie vber das
fewer/ in den rauch / laſſen ſie truckenen/ die trucknen wurtz-
eln nennen sie dann Keinrima vnd weren lang/ vnd wann
ſie es dann nutzen woͤllen/ ſtoſſen ſie es in eynem moͤꝛſer von
holtz gemacht/ ſo wirt es ſo weiß wie weyſſen meel/ daruon
machen ſie kůchen die heyſſen ſie Byyw.

Auch nemen ſie wol gefeullete Mandioka/ ehe ſie jnen tru-
ckenen/ vnd vermengens mit truckenem vnd mit gruͤnem/ da
derꝛen ſie eyn meel auß/ das weret wol eyn jar/ vnd iſt gleich
gůt zueſſen/ vnd ſie nennen das Meel V. Y. than.

Auch machen ſie auß fiſch vnd fleyſch meel/ thun jm alſo/
bꝛaten das fleyſch oder fiſch vber dem fewer jm rauch/ vnd lon
es gantz duͤrre werden/ zerpfluͤcken es/ derꝛen es dennoch noch
eyn mal auff dem fewer inn gefeſſen/ welche ſie darzů gebꝛant
haben / heyſſen Yneppann/ darnach ſtoſſen sie es kleyn in ey-
nem hoͤltzern moͤꝛſſer/ vnnd ſeihen es durch eyn ſieb/ machen
es ſo zů meel/ das wert lange zeit/ dañ ſie haben keynen ge-
bꝛauch fiſch vnd fleyſch zu ſaltzen. Solch meel eſſen ſie dann
zů dem wurtzel meel/ vnd es ſchmecket zimlich wol.

Wie ſie jre ſpeis gar machẽ. Ca. XII.

ES ſeind vil geſchlecht der voͤlcker die keyn ſaltz eſſen. Die

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Zitationshilfe: Staden, Hans: Warhaftige Historia und beschreibung eyner Landtschafft der Wilden/ Nacketen/ Grimmigen Menschfresser Leuthen [...]. Marpurg [Marburg], 1557, S. . In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/staden_landschafft_1557/140>, abgerufen am 24.11.2024.