Schwenter, Daniel: Deliciae physico-mathematicae oder mathematische und philosophische Erquickstunden. Nürnberg, 1636.Dreyzehender Theil der Erquickstunden. laß 12 stund darüber/ gieß alsdann das Wasser davon/ das Korn aber schüt-te auff die truckne Erde/ laß vier Wochen ligen/ rührs vnter dessen offt/ nach vier Wochen gieß wider solch Wasser darüber/ laß 6 stund ste[he]n/ laß wider wie vor ertrucknen/ vnd nach 14 tagen säe es auß. Die LV. Auffgab. Zumachen daß ein Wasser im Sommer gefriere. Thue ein gantz siedheisses Wasser in eine gläserne Flaschen/ stecke es Die LVI. Auffgab. Wie man in Poln vnd Lifland den gefrornen Wein ohne schaden vnd Hitz auffleinen lässet. Es ist nicht vnbekannt/ wann ein Wein in einem Geschirr gefroren/ Die LVII. Auffgab. Wie ein sehr tieffes Wasser oder See soll abge- messen werden. Diß beschreibet Christoff Puchler in seiner Geometria also: Wenn der V v v
Dreyzehender Theil der Erquickſtunden. laß 12 ſtund daruͤber/ gieß alsdann das Waſſer davon/ das Korn aber ſchuͤt-te auff die truckne Erde/ laß vier Wochen ligen/ ruͤhrs vnter deſſen offt/ nach vier Wochen gieß wider ſolch Waſſer daruͤber/ laß 6 ſtund ſte[he]n/ laß wider wie vor ertrucknen/ vnd nach 14 tagen ſaͤe es auß. Die LV. Auffgab. Zumachen daß ein Waſſer im Sommer gefriere. Thue ein gantz ſiedheiſſes Waſſer in eine glaͤſerne Flaſchen/ ſtecke es Die LVI. Auffgab. Wie man in Poln vnd Lifland den gefrornen Wein ohne ſchaden vnd Hitz auffleinen laͤſſet. Es iſt nicht vnbekannt/ wann ein Wein in einem Geſchirꝛ gefroren/ Die LVII. Auffgab. Wie ein ſehr tieffes Waſſer oder See ſoll abge- meſſen werden. Diß beſchreibet Chriſtoff Puchler in ſeiner Geometria alſo: Wenn der V v v
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Dreyzehender Theil der Erquickſtunden.
laß 12 ſtund daruͤber/ gieß alsdann das Waſſer davon/ das Korn aber ſchuͤt-
te auff die truckne Erde/ laß vier Wochen ligen/ ruͤhrs vnter deſſen offt/ nach
vier Wochen gieß wider ſolch Waſſer daruͤber/ laß 6 ſtund ſtehen/ laß wider
wie vor ertrucknen/ vnd nach 14 tagen ſaͤe es auß.
Die LV. Auffgab.
Zumachen daß ein Waſſer im Sommer gefriere.
Thue ein gantz ſiedheiſſes Waſſer in eine glaͤſerne Flaſchen/ ſtecke es
geſchwind in ein kalt quellend Waſſer/ ſo wird die Hitz vnd Kaͤlt mit einan-
der ſtreiten/ biß die Hitz von der Kaͤlte uͤberwunden/ anfaͤhet das Waſſer in
der Flaſchen gefrieren zumachen.
Die LVI. Auffgab.
Wie man in Poln vnd Lifland den gefrornen Wein ohne
ſchaden vnd Hitz auffleinen laͤſſet.
Es iſt nicht vnbekannt/ wann ein Wein in einem Geſchirꝛ gefroren/
vnd hernach durch Hitz oder von ſich ſelbs wider auffleinet/ daß er ſein beſte
Krafft verliere/ vnd gar waͤſſerich werde. Hingegen nemen die Poln das
Geſchirꝛ darinn der gefrorne Wein/ hencken oder ſetzen es in kalt Waſſer/ ſo
leinet darinnen der Wein auff/ vnd behaͤlt ſeine Krafft.
Die LVII. Auffgab.
Wie ein ſehr tieffes Waſſer oder See ſoll abge-
meſſen werden.
Diß beſchreibet Chriſtoff Puchler in ſeiner Geometria alſo: Wenn
aber ein Waſſer in einem Weyher/ Graben/ See/ oder ſonſt ein ander ſtill-
ſtehend Waſſer alſo tieff iſt/ daß du deſſelben Tieffe auch mit dem Bleyſen-
ckel nicht ergruͤnden kanſt/ als mir Wolffgangus Orthner/ der freyen
Kůnſten/ vnd inſonderheit der Aſtronomiæ ein gelehrter Mann/ ſo eine
Zeit lang in Oeſterreich ob der Enß gelegen/ gewohnet/ vnnd ſolchem See
anzeigt hat/ wie jhm alt Erbar Leut zu Gmuͤnden geſagt haben: Daß hoch-
loͤblicher Gedaͤchtnuß Kaͤyſer Maximilian/ auff ein Zeit den Traunſtein
vnd den Gmuͤnder See hab laſſen abmeſſen/ vnd die hoͤhe deß Bergs 358
Klaffter hoch/ den See aber ein wenig von dem Felſen Herdan/ 368 klaffter
tieff gefunden. Da man aber noch weiter von dem Felſen Herdan gefahren/
hat man den See nicht ergruͤnden koͤnnen. Vnd wenn dem alſo iſt/ als mir
der
V v v
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