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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Vom Wasser.
[Abbildung]
Von art/ natur vnd eygenschafft deß Wassers.

DJeweil man in der Küchen kein Wasser entrahten kan/ hab ich
nicht können vnterlassen/ die art/ natur vnd eygenschafft deß
Wassers anzuzeigen/ denn sonder Wasser/ Wein vnd Essig/
keine Küch erhalten kan werden. Aber durch dreyerley art
vnd sinnigkeit des Wassers erkannt wirt/ als nemlich/ am Ge-
sicht/ Geschmack vnnd Geruch. Dem Gesicht nach sol es lauter/ klar vnnd
durchsichtig seyn/ dem geschmack nach lieblich/ nicht faules sümpffiges Ge-
ruchs/ darumb alle die Wasser/ welche ein sauren/ scharpffen/ versaltzenen
geschmack haben/ als von Schwebel vnd Nitro/ sein schädlich vnnd vnge-
sundt zu natürlichen Träncken zu gebrauchen. Man sol warnemmen der
Brunnquellen/ daß sie sich gegen Auffgang erstrecken/ auch durch ein sau-
ber Erdtreich sich außspreiten/ leichtlich zu warmen vnd kalten/ vnd im Som-
mer kalt/ im Winter warmlecht. Das Regenwasser ist am leichtesten/ dar-
nach das Brunnwasser vnd das auß fliessenden Bächen/ vnnd zum letzten
auß verdumpfften stehenden Wasser/ vnnd das aller schwerest ist geschmol-
tzen Schneewasser/ Sumpffpfülen vnd Bächen. Derhalben hab achtung/
was du für Wasser solt in der Küchen brauchen/ Auch Bier darauß zu ma-
chen/ vnnd dergleichen/ Alle Wasser seind von Natur kalt vnd feucht/
vnd welcher Wasser noch kälter haben wil/ sol es sieden/ vnd
wider külen/ daß ist das aller kältest
Wasser.

ENDE.

Vom Wasser.
[Abbildung]
Von art/ natur vnd eygenschafft deß Wassers.

DJeweil man in der Kuͤchen kein Wasser entrahten kan/ hab ich
nicht koͤnnen vnterlassen/ die art/ natur vnd eygenschafft deß
Wassers anzuzeigen/ denn sonder Wasser/ Wein vnd Essig/
keine Kuͤch erhalten kan werden. Aber durch dreyerley art
vnd sinnigkeit des Wassers erkañt wirt/ als nemlich/ am Ge-
sicht/ Geschmack vnnd Geruch. Dem Gesicht nach sol es lauter/ klar vnnd
durchsichtig seyn/ dem geschmack nach lieblich/ nicht faules suͤmpffiges Ge-
ruchs/ darumb alle die Wasser/ welche ein sauren/ scharpffen/ versaltzenen
geschmack haben/ als von Schwebel vnd Nitro/ sein schaͤdlich vnnd vnge-
sundt zu natuͤrlichen Traͤncken zu gebrauchen. Man sol warnemmen der
Brunnquellen/ daß sie sich gegen Auffgang erstrecken/ auch durch ein sau-
ber Erdtreich sich außspreiten/ leichtlich zu warmen vñ kalten/ vñ im Som-
mer kalt/ im Winter warmlecht. Das Regenwasser ist am leichtesten/ dar-
nach das Brunnwasser vnd das auß fliessenden Baͤchen/ vnnd zum letzten
auß verdumpfften stehenden Wasser/ vnnd das aller schwerest ist geschmol-
tzen Schneewasser/ Sumpffpfuͤlen vnd Baͤchen. Derhalben hab achtung/
was du fuͤr Wasser solt in der Kuͤchen brauchen/ Auch Bier darauß zu ma-
chen/ vnnd dergleichen/ Alle Wasser seind von Natur kalt vnd feucht/
vnd welcher Wasser noch kaͤlter haben wil/ sol es sieden/ vnd
wider kuͤlen/ daß ist das aller kaͤltest
Wasser.

ENDE.

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[CCa/0499] Vom Wasser. [Abbildung] Von art/ natur vnd eygenschafft deß Wassers. DJeweil man in der Kuͤchen kein Wasser entrahten kan/ hab ich nicht koͤnnen vnterlassen/ die art/ natur vnd eygenschafft deß Wassers anzuzeigen/ denn sonder Wasser/ Wein vnd Essig/ keine Kuͤch erhalten kan werden. Aber durch dreyerley art vnd sinnigkeit des Wassers erkañt wirt/ als nemlich/ am Ge- sicht/ Geschmack vnnd Geruch. Dem Gesicht nach sol es lauter/ klar vnnd durchsichtig seyn/ dem geschmack nach lieblich/ nicht faules suͤmpffiges Ge- ruchs/ darumb alle die Wasser/ welche ein sauren/ scharpffen/ versaltzenen geschmack haben/ als von Schwebel vnd Nitro/ sein schaͤdlich vnnd vnge- sundt zu natuͤrlichen Traͤncken zu gebrauchen. Man sol warnemmen der Brunnquellen/ daß sie sich gegen Auffgang erstrecken/ auch durch ein sau- ber Erdtreich sich außspreiten/ leichtlich zu warmen vñ kalten/ vñ im Som- mer kalt/ im Winter warmlecht. Das Regenwasser ist am leichtesten/ dar- nach das Brunnwasser vnd das auß fliessenden Baͤchen/ vnnd zum letzten auß verdumpfften stehenden Wasser/ vnnd das aller schwerest ist geschmol- tzen Schneewasser/ Sumpffpfuͤlen vnd Baͤchen. Derhalben hab achtung/ was du fuͤr Wasser solt in der Kuͤchen brauchen/ Auch Bier darauß zu ma- chen/ vnnd dergleichen/ Alle Wasser seind von Natur kalt vnd feucht/ vnd welcher Wasser noch kaͤlter haben wil/ sol es sieden/ vnd wider kuͤlen/ daß ist das aller kaͤltest Wasser. ENDE.

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Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CCa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/499>, abgerufen am 22.11.2024.