Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.Wenn ein Bier saur were worden auff dem Puttich/ oder sonst. Jtem nimm ein handtvoll saltz oder zwo/ vnd so vil äschen/ vnd ein maß Ein andere Kunst. Jtem nimm Habern mit eim stro/ wann der haber ist in der gilb/ so nimm Wie man ein Bier in der braw soll scharpff vnd wolriechend machen. Jtem nimm ein stück hartz/ vnd wann man den Hopffen seudt/ so wirff Daß ein Bier im Sommer oder in der Fasten nicht entzet/ oder sauwr werd. Jtem nimm kyen/ vnd schneid spänlin darvon einer spann lang/ vnd eins Wie man ein Bier soll wolgeschmackt machen wie ein wein/ vnd auch gantz natürlich zu trincken. Jtem man soll nemmen ein Berwein Faß/ darvon man geschenckt hat/ Jtem auch ist ein gewisse Kunst/ ein Bier oder Wein frisch zubehalten/ Wenn ein Bier saur were worden auff dem Puttich/ oder sonst. Jtem nim̃ ein handtvoll saltz oder zwo/ vnd so vil aͤschen/ vnd ein maß Ein andere Kunst. Jtem nim̃ Habern mit eim stro/ wann der haber ist in der gilb/ so nim̃ Wie man ein Bier in der braw soll scharpff vnd wolriechend machen. Jtem nim̃ ein stuͤck hartz/ vnd wann man den Hopffen seudt/ so wirff Daß ein Bier im Sommer oder in der Fasten nicht entzet/ oder sauwr werd. Jtem nim̃ kyen/ vnd schneid spaͤnlin darvon einer spann lang/ vnd eins Wie man ein Bier soll wolgeschmackt machen wie ein wein/ vnd auch gantz natuͤrlich zu trincken. Jtem man soll nem̃en ein Berwein Faß/ darvon man geschenckt hat/ Jtem auch ist ein gewisse Kunst/ ein Bier oder Wein frisch zubehalten/ <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <pb facs="#f0496" n="CXCVIIIb"/> <div n="2"> <head><hi rendition="#b">Wenn ein Bier saur were worden auff dem</hi><lb/> Puttich/ oder sonst.</head><lb/> <p>Jtem nim̃ ein handtvoll saltz oder zwo/ vnd so vil aͤschen/ vnd ein maß<lb/> oder drey wasser/ vnd das darvnder ruͤren/ vnd bald ein tuch mit ein spundt<lb/> dafuͤr/ sonst lieffs alles herauß/ vnd laß also versausen.</p> </div> <div n="2"> <head> <hi rendition="#b">Ein andere Kunst.</hi> </head><lb/> <p>Jtem nim̃ Habern mit eim stro/ wann der haber ist in der gilb/ so nim̃<lb/> vnd schneid buͤschelein/ vnd hencks doͤrein/ so stoͤsset das Bier wider auff<lb/> vnd thu wie ein Bier/ das noch jung ist.</p> </div> <div n="2"> <head><hi rendition="#b">Wie man ein Bier in der braw soll scharpff vnd</hi><lb/> wolriechend machen.</head><lb/> <p>Jtem nim̃ ein stuͤck hartz/ vnd wann man den Hopffen seudt/ so wirff<lb/> es in den Hopffen vnd laß damit sieden/ so wirdt es frisch/ vnnd haͤrtzig ge-<lb/> schmackt.</p> </div> <div n="2"> <head><hi rendition="#b">Daß ein Bier im Sommer oder in der Fasten nicht</hi><lb/> entzet/ oder sauwr werd.</head><lb/> <p>Jtem nim̃ kyen/ vnd schneid spaͤnlin darvon einer spann lang/ vnd eins<lb/> fingers breit/ vnnd wirff sie auff das Bier/ dieweil es noch gantz warm ist/<lb/> das benimpt jm das Sommerentzen.</p> </div> <div n="2"> <head><hi rendition="#b">Wie man ein Bier soll wolgeschmackt machen wie</hi><lb/> ein wein/ vnd auch gantz natuͤrlich zu<lb/> trincken.</head><lb/> <p>Jtem man soll nem̃en ein Berwein Faß/ darvon man geschenckt hat/<lb/> darauff das Bier bald schuͤtten/ so nimpt das Bier den schmack des Weins<lb/> von den Beeren an sich/ wird schoͤn vnd lauter.</p> <p>Jtem auch ist ein gewisse Kunst/ ein Bier oder Wein frisch zubehalten/<lb/> biß auff die letzte kant/ wann man das faß mit dem hopffen verzapfft/ dar-<lb/> nach Hopffen darein thut/ vnd auff den boden setzt/ so schwim̃t<lb/> der Hopffen auff/ vnd man muß oben in dem boden ein<lb/> lufftloch lassen/ wann man darauß zapffen<lb/> oder lassen wil.</p> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CXCVIIIb/0496]
Wenn ein Bier saur were worden auff dem
Puttich/ oder sonst.
Jtem nim̃ ein handtvoll saltz oder zwo/ vnd so vil aͤschen/ vnd ein maß
oder drey wasser/ vnd das darvnder ruͤren/ vnd bald ein tuch mit ein spundt
dafuͤr/ sonst lieffs alles herauß/ vnd laß also versausen.
Ein andere Kunst.
Jtem nim̃ Habern mit eim stro/ wann der haber ist in der gilb/ so nim̃
vnd schneid buͤschelein/ vnd hencks doͤrein/ so stoͤsset das Bier wider auff
vnd thu wie ein Bier/ das noch jung ist.
Wie man ein Bier in der braw soll scharpff vnd
wolriechend machen.
Jtem nim̃ ein stuͤck hartz/ vnd wann man den Hopffen seudt/ so wirff
es in den Hopffen vnd laß damit sieden/ so wirdt es frisch/ vnnd haͤrtzig ge-
schmackt.
Daß ein Bier im Sommer oder in der Fasten nicht
entzet/ oder sauwr werd.
Jtem nim̃ kyen/ vnd schneid spaͤnlin darvon einer spann lang/ vnd eins
fingers breit/ vnnd wirff sie auff das Bier/ dieweil es noch gantz warm ist/
das benimpt jm das Sommerentzen.
Wie man ein Bier soll wolgeschmackt machen wie
ein wein/ vnd auch gantz natuͤrlich zu
trincken.
Jtem man soll nem̃en ein Berwein Faß/ darvon man geschenckt hat/
darauff das Bier bald schuͤtten/ so nimpt das Bier den schmack des Weins
von den Beeren an sich/ wird schoͤn vnd lauter.
Jtem auch ist ein gewisse Kunst/ ein Bier oder Wein frisch zubehalten/
biß auff die letzte kant/ wann man das faß mit dem hopffen verzapfft/ dar-
nach Hopffen darein thut/ vnd auff den boden setzt/ so schwim̃t
der Hopffen auff/ vnd man muß oben in dem boden ein
lufftloch lassen/ wann man darauß zapffen
oder lassen wil.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXCVIIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/496>, abgerufen am 16.07.2024. |