Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.Most in ein Faß/ vnd laß jn geren/
vnd wenn er in dem Satz ist/ so henck die Sanct Johannes Wein. Jtem/ nimm Sanct Johannskraut/ vnd stoß es in ein Faß/ daß es voll Wie man guten Medt machen sol. Jtem/ nimm ein Maß Honig zu sechs Maß Wassers/ vnnd seudts bey Wie man guten Claret machen sol. Nimm zu einem viertheil Wein ein ächtmaß Honig/ seudt das Honig Ein Tranck für alle Hitz. Seudt Ampffer ein groß Handt voll in einer Maß Wasser/ laß Most in ein Faß/ vnd laß jn geren/
vnd wenn er in dem Satz ist/ so henck die Sanct Johannes Wein. Jtem/ nim̃ Sanct Johannskraut/ vnd stoß es in ein Faß/ daß es voll Wie man guten Medt machen sol. Jtem/ nim̃ ein Maß Honig zu sechs Maß Wassers/ vnnd seudts bey Wie man guten Claret machen sol. Nim̃ zu einem viertheil Wein ein aͤchtmaß Honig/ seudt das Honig Ein Tranck fuͤr alle Hitz. Seudt Ampffer ein groß Handt voll in einer Maß Wasser/ laß <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <div n="2"> <div n="3"> <p><pb facs="#f0485" n="CXCIIIa"/> Most in ein Faß/ vnd laß jn geren/ vnd wenn er in dem Satz ist/ so henck die<lb/> Blumẽ in das Faß/ oder schuͤt sie darein/ so wirt der Wein wolschmackend/<lb/> vnd gut zu trincken/ als Maluasier vnd Muscateller.</p> </div> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Sanct Johannes Wein.</hi> </head><lb/> <p>Jtem/ nim̃ Sanct Johannskraut/ vnd stoß es in ein Faß/ daß es voll<lb/> sey/ vnd schuͤt Most darauff/ vnd wenn der Wein vergiert/ so thu das Kraut<lb/> herauß/ vnd waͤsche es sauber/ vnnd laß es duͤrr werden/ vnd thu es in dem<lb/> Mertzen wider in eins/ oder ander frisch Johanneskraut/ vnd fuͤll es wider<lb/> mit anderm Wein.</p> </div> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Wie man guten Medt machen sol.</hi> </head><lb/> <p>Jtem/ nim̃ ein Maß Honig zu sechs Maß Wassers/ vnnd seudts bey<lb/> dem Feuwer/ als wer es jung Rindtfleisch/ vnnd dieweil es seudt/ so wirff je<lb/> darein rot dolden von roten Rosen/ vnd schaͤume jn recht fuͤr sich dar/ vnd dz<lb/> Feuwer sol hell brennen/ on Rauch/ Vnd so er nun geseudt/ so thu jn ab/ vnd<lb/> laß jn erkalten/ Darzwischen so nim̃ zu 5 viertheiln Medt/ den du gesotten<lb/> hast/ ein Maß Honig/ das thu in ein Kessel/ vnd laß es sieden ob einer Glut/<lb/> vnd ruͤr es fuͤr vnd fuͤr/ biß er rot Farb gewinnet oder braun/ darnach du die<lb/> Farb wilt haben/ vnd nim̃ deß gesotten Medts/ vnd schuͤt jn vnter das Ho-<lb/> nig/ ruͤr es wol/ vnd schuͤts alles vntereinanber/ darnach nim̃ frische Lorber-<lb/> beer/ die Haͤut haben/ stoß sie vnd hengs darein/ vñ laß jn wol vberschlagen/<lb/> ehe du jn in das Faͤßlein thust/ vnnd wiltu jn staͤrcken mit gutem Gewuͤrtz/ o-<lb/> der mit Hopffen/ das magstu auch wol thun.</p> </div> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Wie man guten Claret machen sol.</hi> </head><lb/> <p>Nim̃ zu einem viertheil Wein ein aͤchtmaß Honig/ seudt das Honig<lb/> mit einer halben Maß Wein/ vnd schaͤume es wol/ vnd thu es denn in einen<lb/> andern Wein/ vnd nim̃ ein Lot Negelein/ vnd ein Lot Parißkoͤrner/ vñ zwey<lb/> Lot Zimmetrinden/ vnd ein Lot Spicanardus/ vnnd ein Lot Jngwer/ vnnd<lb/> stoß es klein/ vnd thu sie in den Wein/ vnd laß es stehen drey stundt/ vñ geuß<lb/> es denn auff den Sack/ so hastu ein guten Claret.</p> </div> <div n="3"> <head> <hi rendition="#b">Ein Tranck fuͤr alle Hitz.</hi> </head><lb/> <p>Seudt Ampffer ein groß Handt voll in einer Maß Wasser/ laß<lb/> es erkalten/ vnd trincks/ stillt alle Hitz/ so von Feber<lb/> vnd Pestilentzen kommen.</p> </div> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CXCIIIa/0485]
Most in ein Faß/ vnd laß jn geren/ vnd wenn er in dem Satz ist/ so henck die
Blumẽ in das Faß/ oder schuͤt sie darein/ so wirt der Wein wolschmackend/
vnd gut zu trincken/ als Maluasier vnd Muscateller.
Sanct Johannes Wein.
Jtem/ nim̃ Sanct Johannskraut/ vnd stoß es in ein Faß/ daß es voll
sey/ vnd schuͤt Most darauff/ vnd wenn der Wein vergiert/ so thu das Kraut
herauß/ vnd waͤsche es sauber/ vnnd laß es duͤrr werden/ vnd thu es in dem
Mertzen wider in eins/ oder ander frisch Johanneskraut/ vnd fuͤll es wider
mit anderm Wein.
Wie man guten Medt machen sol.
Jtem/ nim̃ ein Maß Honig zu sechs Maß Wassers/ vnnd seudts bey
dem Feuwer/ als wer es jung Rindtfleisch/ vnnd dieweil es seudt/ so wirff je
darein rot dolden von roten Rosen/ vnd schaͤume jn recht fuͤr sich dar/ vnd dz
Feuwer sol hell brennen/ on Rauch/ Vnd so er nun geseudt/ so thu jn ab/ vnd
laß jn erkalten/ Darzwischen so nim̃ zu 5 viertheiln Medt/ den du gesotten
hast/ ein Maß Honig/ das thu in ein Kessel/ vnd laß es sieden ob einer Glut/
vnd ruͤr es fuͤr vnd fuͤr/ biß er rot Farb gewinnet oder braun/ darnach du die
Farb wilt haben/ vnd nim̃ deß gesotten Medts/ vnd schuͤt jn vnter das Ho-
nig/ ruͤr es wol/ vnd schuͤts alles vntereinanber/ darnach nim̃ frische Lorber-
beer/ die Haͤut haben/ stoß sie vnd hengs darein/ vñ laß jn wol vberschlagen/
ehe du jn in das Faͤßlein thust/ vnnd wiltu jn staͤrcken mit gutem Gewuͤrtz/ o-
der mit Hopffen/ das magstu auch wol thun.
Wie man guten Claret machen sol.
Nim̃ zu einem viertheil Wein ein aͤchtmaß Honig/ seudt das Honig
mit einer halben Maß Wein/ vnd schaͤume es wol/ vnd thu es denn in einen
andern Wein/ vnd nim̃ ein Lot Negelein/ vnd ein Lot Parißkoͤrner/ vñ zwey
Lot Zimmetrinden/ vnd ein Lot Spicanardus/ vnnd ein Lot Jngwer/ vnnd
stoß es klein/ vnd thu sie in den Wein/ vnd laß es stehen drey stundt/ vñ geuß
es denn auff den Sack/ so hastu ein guten Claret.
Ein Tranck fuͤr alle Hitz.
Seudt Ampffer ein groß Handt voll in einer Maß Wasser/ laß
es erkalten/ vnd trincks/ stillt alle Hitz/ so von Feber
vnd Pestilentzen kommen.
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