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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Nimm ein frisch Gerstenbrot/ so es erst auß dem Ofen genommen/ brichs
in zwey stück/ leg das ein theil auff den Spundt also heiß/ thu das ander theil
wider in Ofer/ biß diß ob den Spunten erkaltet/ leg das warm wider darü-
ber/ wechsels also ab. Also mag man allen bösen gestanck auß dem Wein
ziehen.

Etlich wenden den vbeln Geschmack mit Weinspänen/ Wacholder-
beern/ Jsopen Holtz/ bast von Mittelholtz/ daran Holtz ist. Jedoch dem vbel-
schmäckenden Wein ist vor aller Artzney not der Ablaß.

Wein als Käßwasser.

Solt jm also helffen/ Nimm Honigschaum/ wol in einer Pfannen ge-
rößt/ vnd ein halb pfundt Pfersigkern/ die zu Puluer gestossen/ darnach seige
sie mit Wein durch ein leinen Tuch/ thu deß Weins auch ein Becher voll
darunter/ geuß ins Faß/ so gewinnt der Wein ein gute Farb.

Jst ein Wein Wasserfarb/ so henck drey tag Saffran/ so dick als ein
Ey/ darein/ so wirt er rechter Weinfarb.

Trüben Wein schön zu machen.

Henck Brombeerlaub an einem Faden in den Wein/ so wirt er in kur-
tzer zeit schön vnd klar.

Wein der nach Bech schmäcket.

Thu jhn auß dem Faß in ein grossen Kübel/ oder ander Geschirr/ daß
der Geschmack davon außriechen mög/ thu darnach Eppichkraut in ein rein
leinen Tuch gewunden darein/ laß zween tag also stehen/ darnach geuß den
Wein wider in ein vngebichtes Faß. Wils jedoch nicht helffen/ so sol man
Salbey vnd Hopffen darein hencken. Also mag man auch Wein/ der nach
der Erden schmäcket/ wider bringen.

Mancherley köstlich Wein von Kräutern/ Spe-
cereyen/ vnd anderm/ machen vnd
bereiten:
Holder Wein.

NJmm Holderblüt/ vnd brich sie ab von den Stengeln/ vnd dörr sie auff
einem saubern Tuch in dem Lufft/ vnd nicht in der Sonnen/ vnd henck
sie an den Lufft/ biß in den Herbst/ daß sie nit schimlig werden/ vnd thu süssen

Nim̃ ein frisch Gerstenbrot/ so es erst auß dem Ofen genom̃en/ brichs
in zwey stuͤck/ leg das ein theil auff den Spundt also heiß/ thu das ander theil
wider in Ofer/ biß diß ob den Spunten erkaltet/ leg das warm wider daruͤ-
ber/ wechsels also ab. Also mag man allen boͤsen gestanck auß dem Wein
ziehen.

Etlich wenden den vbeln Geschmack mit Weinspaͤnen/ Wacholder-
beern/ Jsopen Holtz/ bast von Mittelholtz/ daran Holtz ist. Jedoch dem vbel-
schmaͤckenden Wein ist vor aller Artzney not der Ablaß.

Wein als Kaͤßwasser.

Solt jm also helffen/ Nim̃ Honigschaum/ wol in einer Pfannen ge-
roͤßt/ vnd ein halb pfundt Pfersigkern/ die zu Puluer gestossen/ darnach seige
sie mit Wein durch ein leinen Tuch/ thu deß Weins auch ein Becher voll
darunter/ geuß ins Faß/ so gewinnt der Wein ein gute Farb.

Jst ein Wein Wasserfarb/ so henck drey tag Saffran/ so dick als ein
Ey/ darein/ so wirt er rechter Weinfarb.

Truͤben Wein schoͤn zu machen.

Henck Brombeerlaub an einem Faden in den Wein/ so wirt er in kur-
tzer zeit schoͤn vnd klar.

Wein der nach Bech schmaͤcket.

Thu jhn auß dem Faß in ein grossen Kuͤbel/ oder ander Geschirr/ daß
der Geschmack davon außriechen moͤg/ thu darnach Eppichkraut in ein rein
leinen Tuch gewunden darein/ laß zween tag also stehen/ darnach geuß den
Wein wider in ein vngebichtes Faß. Wils jedoch nicht helffen/ so sol man
Salbey vnd Hopffen darein hencken. Also mag man auch Wein/ der nach
der Erden schmaͤcket/ wider bringen.

Mancherley koͤstlich Wein von Kraͤutern/ Spe-
cereyen/ vnd anderm/ machen vnd
bereiten:
Holder Wein.

NJm̃ Holderbluͤt/ vnd brich sie ab von den Stengeln/ vnd doͤrr sie auff
einem saubern Tuch in dem Lufft/ vnd nicht in der Sonnen/ vnd henck
sie an den Lufft/ biß in den Herbst/ daß sie nit schimlig werden/ vnd thu suͤssen

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[CXCIIb/0484] Nim̃ ein frisch Gerstenbrot/ so es erst auß dem Ofen genom̃en/ brichs in zwey stuͤck/ leg das ein theil auff den Spundt also heiß/ thu das ander theil wider in Ofer/ biß diß ob den Spunten erkaltet/ leg das warm wider daruͤ- ber/ wechsels also ab. Also mag man allen boͤsen gestanck auß dem Wein ziehen. Etlich wenden den vbeln Geschmack mit Weinspaͤnen/ Wacholder- beern/ Jsopen Holtz/ bast von Mittelholtz/ daran Holtz ist. Jedoch dem vbel- schmaͤckenden Wein ist vor aller Artzney not der Ablaß. Wein als Kaͤßwasser. Solt jm also helffen/ Nim̃ Honigschaum/ wol in einer Pfannen ge- roͤßt/ vnd ein halb pfundt Pfersigkern/ die zu Puluer gestossen/ darnach seige sie mit Wein durch ein leinen Tuch/ thu deß Weins auch ein Becher voll darunter/ geuß ins Faß/ so gewinnt der Wein ein gute Farb. Jst ein Wein Wasserfarb/ so henck drey tag Saffran/ so dick als ein Ey/ darein/ so wirt er rechter Weinfarb. Truͤben Wein schoͤn zu machen. Henck Brombeerlaub an einem Faden in den Wein/ so wirt er in kur- tzer zeit schoͤn vnd klar. Wein der nach Bech schmaͤcket. Thu jhn auß dem Faß in ein grossen Kuͤbel/ oder ander Geschirr/ daß der Geschmack davon außriechen moͤg/ thu darnach Eppichkraut in ein rein leinen Tuch gewunden darein/ laß zween tag also stehen/ darnach geuß den Wein wider in ein vngebichtes Faß. Wils jedoch nicht helffen/ so sol man Salbey vnd Hopffen darein hencken. Also mag man auch Wein/ der nach der Erden schmaͤcket/ wider bringen. Mancherley koͤstlich Wein von Kraͤutern/ Spe- cereyen/ vnd anderm/ machen vnd bereiten: Holder Wein. NJm̃ Holderbluͤt/ vnd brich sie ab von den Stengeln/ vnd doͤrr sie auff einem saubern Tuch in dem Lufft/ vnd nicht in der Sonnen/ vnd henck sie an den Lufft/ biß in den Herbst/ daß sie nit schimlig werden/ vnd thu suͤssen

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Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel: Bereitstellung der Bilddigitalisate (2013-05-03T12:17:31Z)

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXCIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/484>, abgerufen am 25.11.2024.