Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.Ein andere kunst. Jtem/ so ein Wein gantz ab hat genommen/ kranck/ seiger vnd trüb ist Jtem/ nimm das weiß von Eyern/ vnd zerschlag das wol mit Saltz/ vnd Jtem/ nimm zwei stück Weihrauch/ vnd legs in den Wein/ der abnimpt/
Daß sich ein Wein nicht verkehr/ nicht brech vnd vngeschmackt werde. Jtem/ wenn der Most vergoren hat/ so henck darein Samen eines Ein andere Kunst zu dem. Jtem/ wiltu daß sich ein Wein nicht verkehr/ nit brichig oder zeh wer- Daß kein Wein brech. Nimm Hopffenblumen/ oder Beyfußsamen/ oder Fenum grecum (das Ein andere kunst. Jtem/ so ein Wein gantz ab hat genommen/ kranck/ seiger vnd truͤb ist Jtem/ nim̃ das weiß von Eyern/ vnd zerschlag das wol mit Saltz/ vnd Jtem/ nim̃ zwei stuͤck Weihrauch/ vñ legs in den Wein/ der abnimpt/
Daß sich ein Wein nicht verkehr/ nicht brech vnd vngeschmackt werde. Jtem/ wenn der Most vergoren hat/ so henck darein Samen eines Ein andere Kunst zu dem. Jtem/ wiltu daß sich ein Wein nicht verkehr/ nit brichig oder zeh wer- Daß kein Wein brech. Nim̃ Hopffenblumen/ oder Beyfußsamen/ oder Fenum grecum (das <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <div n="2"> <pb facs="#f0480" n="CXCb"/> <div n="2"> <head> <hi rendition="#b">Ein andere kunst.</hi> </head><lb/> <p>Jtem/ so ein Wein gantz ab hat genommen/ kranck/ seiger vnd truͤb ist<lb/> worden/ so nim̃ Rosen vnd Rauten/ eins so viel als deß andern/ vnd halb so<lb/> viel der Koͤrner auß Tannzapffen gerieben/ vnnd in ein Saͤcklein gethan/ in<lb/> die mitten deß Weins gehenckt/ auff siben tag/ das bringet dem Wein wi-<lb/> der all sein krafft/ vnd macht jn lauter/ schoͤn starck vnd frisch zu trincken/ Du<lb/> magst wol schoͤnen Beyfuß darzu thun/ vnnd schoͤnen Weitz/ oder Weih-<lb/> rauch.</p><lb/> <p>Jtem/ nim̃ das weiß von Eyern/ vnd zerschlag das wol mit Saltz/ vnd<lb/> geuß das in den Wein/ vnd zerschlag jn sehr/ so kompt er wider zu jhm selber<lb/> in dreyen Tagen/ vnnd laß den Wein ab/ daß er nicht schmaͤckend werd von<lb/> den Eyern/ so wirt er gut.</p><lb/> <p>Jtem/ nim̃ zwei stuͤck Weihrauch/ vñ legs in den Wein/ der abnimpt/<lb/> so wirt er nicht schwaͤcher.</p> </div> <div n="2"> <head><hi rendition="#b">Daß sich ein Wein nicht verkehr/ nicht brech vnd</hi><lb/> vngeschmackt werde.</head><lb/> <p>Jtem/ wenn der Most vergoren hat/ so henck darein Samen eines<lb/> Krauts/ heißt Millefolium oder Schaffgarbe/ oder geuß Oel darauff/ wie<lb/> vor geschrieben ist.</p> </div> <div n="2"> <head> <hi rendition="#b">Ein andere Kunst zu dem.</hi> </head><lb/> <p>Jtem/ wiltu daß sich ein Wein nicht verkehr/ nit brichig oder zeh wer-<lb/> de/ so lang man davon schenckt oder trincket/ zu aller zeit/ im Sommer oder<lb/> Winter/ so nim̃ ein grob leinen Tuch vber den Spundt deß Faß/ darinn der<lb/> Wein ist/ vnnd leg darein schoͤne gereden/ linden/ buͤchen oder eychen Asch/<lb/> Du magst auch wol von frischen Tannenaschen nemmen/ also dz der Aschen<lb/> auff dem Faß zween oder drey Finger dick sey/ vñ stich durch die Aschen drey<lb/> oder vier Loͤcher mit einer Spindel/ biß auff deß Tuchs Spundt/ vnnd leg<lb/> auff die Aschen ein schoͤnen gruͤnen Wasen/ dz magstu verneuwern in dreyẽ/<lb/> vier oder fuͤnff tagen ein mal/ vñ merck/ der Wein verkehrt sich nim̃ermehr/<lb/> weder an Farb/ noch an dem geschmack/ Auch magst du das Tuch vnnd die<lb/> Aschen also lang vnverneuwert lassen/ dieweil der Wasen gruͤn ist.</p> </div> <div n="2"> <head> <hi rendition="#b">Daß kein Wein brech.</hi> </head><lb/> <p>Nim̃ Hopffenblumen/ oder Beyfußsamen/ oder Fenum grecum (das<lb/> findt man in den Apotecken) vnd thu es in das Faß/ so er gieret/ so bricht dir </p> </div> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CXCb/0480]
Ein andere kunst.
Jtem/ so ein Wein gantz ab hat genommen/ kranck/ seiger vnd truͤb ist
worden/ so nim̃ Rosen vnd Rauten/ eins so viel als deß andern/ vnd halb so
viel der Koͤrner auß Tannzapffen gerieben/ vnnd in ein Saͤcklein gethan/ in
die mitten deß Weins gehenckt/ auff siben tag/ das bringet dem Wein wi-
der all sein krafft/ vnd macht jn lauter/ schoͤn starck vnd frisch zu trincken/ Du
magst wol schoͤnen Beyfuß darzu thun/ vnnd schoͤnen Weitz/ oder Weih-
rauch.
Jtem/ nim̃ das weiß von Eyern/ vnd zerschlag das wol mit Saltz/ vnd
geuß das in den Wein/ vnd zerschlag jn sehr/ so kompt er wider zu jhm selber
in dreyen Tagen/ vnnd laß den Wein ab/ daß er nicht schmaͤckend werd von
den Eyern/ so wirt er gut.
Jtem/ nim̃ zwei stuͤck Weihrauch/ vñ legs in den Wein/ der abnimpt/
so wirt er nicht schwaͤcher.
Daß sich ein Wein nicht verkehr/ nicht brech vnd
vngeschmackt werde.
Jtem/ wenn der Most vergoren hat/ so henck darein Samen eines
Krauts/ heißt Millefolium oder Schaffgarbe/ oder geuß Oel darauff/ wie
vor geschrieben ist.
Ein andere Kunst zu dem.
Jtem/ wiltu daß sich ein Wein nicht verkehr/ nit brichig oder zeh wer-
de/ so lang man davon schenckt oder trincket/ zu aller zeit/ im Sommer oder
Winter/ so nim̃ ein grob leinen Tuch vber den Spundt deß Faß/ darinn der
Wein ist/ vnnd leg darein schoͤne gereden/ linden/ buͤchen oder eychen Asch/
Du magst auch wol von frischen Tannenaschen nemmen/ also dz der Aschen
auff dem Faß zween oder drey Finger dick sey/ vñ stich durch die Aschen drey
oder vier Loͤcher mit einer Spindel/ biß auff deß Tuchs Spundt/ vnnd leg
auff die Aschen ein schoͤnen gruͤnen Wasen/ dz magstu verneuwern in dreyẽ/
vier oder fuͤnff tagen ein mal/ vñ merck/ der Wein verkehrt sich nim̃ermehr/
weder an Farb/ noch an dem geschmack/ Auch magst du das Tuch vnnd die
Aschen also lang vnverneuwert lassen/ dieweil der Wasen gruͤn ist.
Daß kein Wein brech.
Nim̃ Hopffenblumen/ oder Beyfußsamen/ oder Fenum grecum (das
findt man in den Apotecken) vnd thu es in das Faß/ so er gieret/ so bricht dir
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