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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Jtem/ welche Kellerthür vnnd Fenster stehen gegen dem Sudt vnnd
Nordtwindt/ die seind die besten/ die magst du zu zeiten offen lassen/ wenn der
Himmel hell ist/ vnd die guten Windt wehen/ doch daß solches geschehe am
Abendt oder Morgens/ wenn es nicht heiß ist.

Wein prüfen vnd erkennen/ wenn man sie kauffen
oder verkauffen sol.

Ein fein hübschs lauters grüns Gäßlein gibt dem Wein ein hübsche
Farb zu besichtigen/ vnd das sol geschehen/ wenn der Himmel hell vnnd klar
ist/ so ist der Wein an Farb vnd Geschmack desto besser.

Wenn man Wein kauffen vnnd probieren wil/ soltu ein wenig Brots
auß einem Brunnen essen/ darauff den Wein versuchen/ denn zu gantz nüch-
tern/ oder satt/ benimpt einem Menschen den Geschmack. Etliche essen zu-
vor auch von einem Apffel/ damit sie den Wein desto baß schmäcken vnnd
prüffen können.

Ein ander stück.

Wenn man Wein mitten auß einem Faß nimpt/ vnd den vber ein Feu-
wer erwallen leßt/ vnnd was Geschmacks der Wein gewinnet/ wenn er kalt
wirt/ dergleichen Geschmack gewinnet der Wein in dem Faß in seinem alter.

Wenn der Sudwindt wehet/ so verwandelt sich der Wein gern/ so prü-
fet man wol/ ob der Wein etwas böß in jhm hab. Auch sol der Weinkäuffer
den Wein offt prüfen/ oder in den Mundt nemmen/ vnd lang darinn halten/
darnach wirt er deß Weins Geschmacks desto baß bericht.

Jtem in dem Meyen/ in dem Brachmonat/ vnd in dem Augst/ welcher
Wein denn weiß ist/ der ist gut.

Jtem/ wenn der Windt wehet von Orient/ so ist der Wein am aller
schwächsten vnnd kränckesten/ vnnd erzeiget sich gern/ was schwachheit in
jhm ist.

Jst aber der Windt frischwehend/ so ist der Wein zu derselbigen zeit
frisch/ vnd starck/ denn sol man jn zu versuchen geben/ vnd verkauffen.

Zu erkennen/ ob Wein beständig bleib oder nicht.

Jtem/ nimm ein Rohr/ das gantz hol sey/ stoß durch den Wein ins Faß/
auff den Grundt/ vnd durch die Hefen/ vnd halt das Rohr oben zu mit einem

Jtem/ welche Kellerthuͤr vnnd Fenster stehen gegen dem Sudt vnnd
Nordtwindt/ die seind die besten/ die magst du zu zeiten offen lassen/ wenn der
Himmel hell ist/ vnd die guten Windt wehen/ doch daß solches geschehe am
Abendt oder Morgens/ wenn es nicht heiß ist.

Wein pruͤfen vnd erkennen/ wenn man sie kauffen
oder verkauffen sol.

Ein fein huͤbschs lauters gruͤns Gaͤßlein gibt dem Wein ein huͤbsche
Farb zu besichtigen/ vnd das sol geschehen/ wenn der Himmel hell vnnd klar
ist/ so ist der Wein an Farb vnd Geschmack desto besser.

Wenn man Wein kauffen vnnd probieren wil/ soltu ein wenig Brots
auß einem Brunnen essen/ darauff den Wein versuchen/ denn zu gantz nuͤch-
tern/ oder satt/ benimpt einem Menschen den Geschmack. Etliche essen zu-
vor auch von einem Apffel/ damit sie den Wein desto baß schmaͤcken vnnd
pruͤffen koͤnnen.

Ein ander stuͤck.

Wenn man Wein mitten auß einem Faß nimpt/ vñ den vber ein Feu-
wer erwallen leßt/ vnnd was Geschmacks der Wein gewinnet/ wenn er kalt
wirt/ dergleichen Geschmack gewinnet der Wein in dem Faß in seinem alter.

Weñ der Sudwindt wehet/ so verwandelt sich der Wein gern/ so pruͤ-
fet man wol/ ob der Wein etwas boͤß in jhm hab. Auch sol der Weinkaͤuffer
den Wein offt pruͤfen/ oder in den Mundt nemmen/ vñ lang darinn halten/
darnach wirt er deß Weins Geschmacks desto baß bericht.

Jtem in dem Meyen/ in dem Brachmonat/ vñ in dem Augst/ welcher
Wein denn weiß ist/ der ist gut.

Jtem/ wenn der Windt wehet von Orient/ so ist der Wein am aller
schwaͤchsten vnnd kraͤnckesten/ vnnd erzeiget sich gern/ was schwachheit in
jhm ist.

Jst aber der Windt frischwehend/ so ist der Wein zu derselbigen zeit
frisch/ vnd starck/ denn sol man jn zu versuchen geben/ vnd verkauffen.

Zu erkennen/ ob Wein bestaͤndig bleib oder nicht.

Jtem/ nim̃ ein Rohr/ das gantz hol sey/ stoß durch den Wein ins Faß/
auff den Grundt/ vnd durch die Hefen/ vñ halt das Rohr oben zu mit einem

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Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXXXVIIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/476>, abgerufen am 25.11.2024.