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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Etlich zünden Ephew an/ vnnd leschen es in demselben Wein ab/ oder
werffen Espenrinden in eine Wein/ das widerbringt den gebrochnen Wein.

Daß ein Wein nicht brech/ noch an der Farb verwandelt werde/ so lang
er wehrt/ so breit ein leinen sauber Tuch vber deß Faß Spunt/ thu Rebäsch
gesigen darein/ oder vier Finger dick darauff/ daß der Wein nicht außriechen
mög/ auff die Aschen ein grünen Wasen/ erst auß der Erden gestochen/ bor
mit einer Spindeln drey oder vier Löcher dardurch gegen dem Spunt/ biß
auffs Tuch/ oder bor darneben ein Lufftlöchlein ins Faß/ reibs allweg/ wenn
du Wein gelassen hast/ wider eyn.

Seigern Wein wider bringen.

Ein Becher voll gestossen Weinstein/ vnd so viel Rebäsch/ vnnd so viel
Weins laß auß dem Faß/ misch es wol durcheinander/ geuß zu drey malen/
jedes mal beweg es wol mit einer kluppen/ sammle darnach den schaum auff/
vnnd thu es wider ins Faß/ füll das Faß nicht gar voll in der bewegung/ es
laufft sonst viel auß.

Oder henck ein Handt voll Nesseln mit den Wurtzeln gereiniget ins
Faß/ vnd ob sie Samen hetten/ zeitig oder nicht/ so thu jn darvon/ oder bind
ein leinen Tüchlein darumb/ vnd hencks in Wein/ so wirt er frisch.

Nimm ein Becher deß abgefallen Weins/ vnd das viertheil so viel Saltz/
seuds in eim neuwen Hafen wol/ vnnd verschaums/ geuß also heiß ins Faß/
bewegs wie obsteht/ biß gleich das gerend wirdt. Darnach henck Bley oder
Stahlblech darein/ so wirt der Wein frisch.

So Wein essigt/ oder anzickt/ Henck in ein Fuder ein Becher voll Laug-
samen/ oder so viel Weitzen gereiniget von Belgen/ vnd ein Pfundt neuwes
Wachs/ so wirt er von dem angezicken behüt.

Vom Ablassen.

Die schwachen vnd krancken Wein sol man im Winter ablassen/ Die
starcken in dem Glentzen vnd Sommer. So man auch schwache Wein auff
stärckere Hefen geußt/ so werden sie darvon kräfftiger vnd stärcker.

Wein/ so bey vollem oder zunemmenden Mon/ oder so der Ostwindt we-
het/ das ist/ in dem Herbst/ abgelassen werden/ die brechen leichtlich. Man
sol sie ablassen/ wenn der Windt Boreas wehet/ das ist/ im Winter/ vnd so
der Mon abnimpt/ vnnd zu schöner zeit. Es sol vnter der Erden geschehen/
daß nicht das Wetter oder Windt den Wein brüchig möcht machen.

Etlich zuͤnden Ephew an/ vnnd leschen es in demselben Wein ab/ oder
werffen Espenrinden in eine Wein/ das widerbringt den gebrochnen Wein.

Daß ein Wein nicht brech/ noch an der Farb verwandelt werde/ so lang
er wehrt/ so breit ein leinen sauber Tuch vber deß Faß Spunt/ thu Rebaͤsch
gesigẽ darein/ oder vier Finger dick darauff/ daß der Wein nicht außriechen
moͤg/ auff die Aschen ein gruͤnen Wasen/ erst auß der Erden gestochen/ bor
mit einer Spindeln drey oder vier Loͤcher dardurch gegen dem Spunt/ biß
auffs Tuch/ oder bor darneben ein Lufftloͤchlein ins Faß/ reibs allweg/ wenn
du Wein gelassen hast/ wider eyn.

Seigern Wein wider bringen.

Ein Becher voll gestossen Weinstein/ vnd so viel Rebaͤsch/ vnnd so viel
Weins laß auß dem Faß/ misch es wol durcheinander/ geuß zu drey malen/
jedes mal beweg es wol mit einer kluppen/ sam̃le darnach den schaum auff/
vnnd thu es wider ins Faß/ fuͤll das Faß nicht gar voll in der bewegung/ es
laufft sonst viel auß.

Oder henck ein Handt voll Nesseln mit den Wurtzeln gereiniget ins
Faß/ vnd ob sie Samen hetten/ zeitig oder nicht/ so thu jn darvon/ oder bind
ein leinen Tuͤchlein darumb/ vnd hencks in Wein/ so wirt er frisch.

Nim̃ ein Becher deß abgefallen Weins/ vñ das viertheil so viel Saltz/
seuds in eim neuwen Hafen wol/ vnnd verschaums/ geuß also heiß ins Faß/
bewegs wie obsteht/ biß gleich das gerend wirdt. Darnach henck Bley oder
Stahlblech darein/ so wirt der Wein frisch.

So Wein essigt/ oder anzickt/ Henck in ein Fuder ein Becher voll Laug-
samen/ oder so viel Weitzen gereiniget von Belgen/ vnd ein Pfundt neuwes
Wachs/ so wirt er von dem angezicken behuͤt.

Vom Ablassen.

Die schwachen vnd krancken Wein sol man im Winter ablassen/ Die
starcken in dem Glentzen vnd Sommer. So man auch schwache Wein auff
staͤrckere Hefen geußt/ so werden sie darvon kraͤfftiger vnd staͤrcker.

Wein/ so bey vollem oder zunem̃enden Mon/ oder so der Ostwindt we-
het/ das ist/ in dem Herbst/ abgelassen werden/ die brechen leichtlich. Man
sol sie ablassen/ wenn der Windt Boreas wehet/ das ist/ im Winter/ vnd so
der Mon abnimpt/ vnnd zu schoͤner zeit. Es sol vnter der Erden geschehen/
daß nicht das Wetter oder Windt den Wein bruͤchig moͤcht machen.

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[CLXXXVIIa/0473] Etlich zuͤnden Ephew an/ vnnd leschen es in demselben Wein ab/ oder werffen Espenrinden in eine Wein/ das widerbringt den gebrochnen Wein. Daß ein Wein nicht brech/ noch an der Farb verwandelt werde/ so lang er wehrt/ so breit ein leinen sauber Tuch vber deß Faß Spunt/ thu Rebaͤsch gesigẽ darein/ oder vier Finger dick darauff/ daß der Wein nicht außriechen moͤg/ auff die Aschen ein gruͤnen Wasen/ erst auß der Erden gestochen/ bor mit einer Spindeln drey oder vier Loͤcher dardurch gegen dem Spunt/ biß auffs Tuch/ oder bor darneben ein Lufftloͤchlein ins Faß/ reibs allweg/ wenn du Wein gelassen hast/ wider eyn. Seigern Wein wider bringen. Ein Becher voll gestossen Weinstein/ vnd so viel Rebaͤsch/ vnnd so viel Weins laß auß dem Faß/ misch es wol durcheinander/ geuß zu drey malen/ jedes mal beweg es wol mit einer kluppen/ sam̃le darnach den schaum auff/ vnnd thu es wider ins Faß/ fuͤll das Faß nicht gar voll in der bewegung/ es laufft sonst viel auß. Oder henck ein Handt voll Nesseln mit den Wurtzeln gereiniget ins Faß/ vnd ob sie Samen hetten/ zeitig oder nicht/ so thu jn darvon/ oder bind ein leinen Tuͤchlein darumb/ vnd hencks in Wein/ so wirt er frisch. Nim̃ ein Becher deß abgefallen Weins/ vñ das viertheil so viel Saltz/ seuds in eim neuwen Hafen wol/ vnnd verschaums/ geuß also heiß ins Faß/ bewegs wie obsteht/ biß gleich das gerend wirdt. Darnach henck Bley oder Stahlblech darein/ so wirt der Wein frisch. So Wein essigt/ oder anzickt/ Henck in ein Fuder ein Becher voll Laug- samen/ oder so viel Weitzen gereiniget von Belgen/ vnd ein Pfundt neuwes Wachs/ so wirt er von dem angezicken behuͤt. Vom Ablassen. Die schwachen vnd krancken Wein sol man im Winter ablassen/ Die starcken in dem Glentzen vnd Sommer. So man auch schwache Wein auff staͤrckere Hefen geußt/ so werden sie darvon kraͤfftiger vnd staͤrcker. Wein/ so bey vollem oder zunem̃enden Mon/ oder so der Ostwindt we- het/ das ist/ in dem Herbst/ abgelassen werden/ die brechen leichtlich. Man sol sie ablassen/ wenn der Windt Boreas wehet/ das ist/ im Winter/ vnd so der Mon abnimpt/ vnnd zu schoͤner zeit. Es sol vnter der Erden geschehen/ daß nicht das Wetter oder Windt den Wein bruͤchig moͤcht machen.

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Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXXXVIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/473>, abgerufen am 22.11.2024.