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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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41. Mach auch ein Turten von Piuni/ klein schwartze Rosein darvn-
ter gemengt/ vnd fein süß gemacht.
42. Treib ein Teig auß/ wie du zu einer Turten hast gemacht/ vnd treib
zwey Blat auß/ Auff das eine Blat leg von Epffeln/ die zu vierteln geschnit-
ten
seyn/ vnnd leg Butter darauff/ schlag darnach das ander Blat vber die
Epffel/ machs zu/ vnd beschneidts rvndt herumb/ schlag ein Ey wol/ vnd be-
streich es damit/ setzs in Ofen/ vnd backs/ schneidts auff/ vnd thu Zucker vnd
Zimmet darüber/ rürs durcheinander vnter die Epffel/ decks mit dem Deckel
wider zu/ besträw es mit Zucker/ vnnd gibs warm auff ein Tisch/ so ist es
ein gute Epffel Turten.
43. Nimm ein Turten Teig/ treib jn dünn auß/ vnnd beschneidt jhn fein
rundt/ wie ein Adler oder wie ein Hertz/ mach ein Kräntzlein rvndt herumb/
scheubs in Ofen vnd backs/ thu es wider herauß/ vnd nimm gebratene Epffel/
die durch ein Härin Tuch gestrichen/ vnd fein mit Zimmet vnd Zucker ange-
macht seyn/ streichs vber den gebacken Teig/ besträw es mit kleinem Con-
fect/
vnd gibs zum Obst kalt auff ein Tisch.
44. Nimm ein Teig/ davon du die Turten machst/ treib jn fein rundt vnd
dünn auß/ bestreich jhn mit frischer Butter. Nimm gerieben Parmesankäß/
vnd besträw den Teig darmit/ zeuchs in Ofen/ vnd laß backen/ vnd kalt wer-
den/ so ist es ein guter Käßkuchen.
45. Treib ein Turten auff/ vnd nimm gerieben Parmesankäß vnd gerie-
ben Weck/ treibs mit Eyerdotter vnd mit Butter ab/ thu gantze Mandeln
vnd Ziweben darvnter/ auch kleine schwartze Rosein/ die sauber außgewa-
schen seyn/ vnd ein süssen Rahm/ der fein dick ist/ rür das alles durcheinan-
der/ vnd versaltz es nicht/ füll die Turten darmit/ vnd mach kein Deckel dar-
über/
scheubs in Ofen/ vnd backs/ netz ein Pensel in warmer Butter/ vnd be-
streich die Turten vnten vnd oben/ daß fein gleisset/ vnd laß kalt werden. Vnd
also bäckt man die Osterfladen.
46. Nimm ein Teig/ darauß du Turten machst/ treib jhn fein dünn auß/
vnd schneidt ein Adler oder ein Hertz darauß/ bestreichs mit Rosenwasser/
vnd besträw es mit gestossenen weissem Zucker/ scheubs in Ofen/ vnd
backs/ vnnd bleib darbey/ biß gebäckt/ denn es ver-
brennt sich bald/ gibs kalt auff ein
Tisch/ rc.
41. Mach auch ein Turten von Piuni/ klein schwartze Rosein darvn-
ter gemengt/ vnd fein suͤß gemacht.
42. Treib ein Teig auß/ wie du zu einer Turten hast gemacht/ vnd treib
zwey Blat auß/ Auff das eine Blat leg von Epffeln/ die zu vierteln geschnit-
ten
seyn/ vnnd leg Butter darauff/ schlag darnach das ander Blat vber die
Epffel/ machs zu/ vnd beschneidts rvndt herumb/ schlag ein Ey wol/ vnd be-
streich es damit/ setzs in Ofen/ vnd backs/ schneidts auff/ vnd thu Zucker vnd
Zimmet daruͤber/ ruͤrs durcheinander vnter die Epffel/ decks mit dem Deckel
wider zu/ bestraͤw es mit Zucker/ vnnd gibs warm auff ein Tisch/ so ist es
ein gute Epffel Turten.
43. Nim̃ ein Turten Teig/ treib jn duͤnn auß/ vnnd beschneidt jhn fein
rundt/ wie ein Adler oder wie ein Hertz/ mach ein Kraͤntzlein rvndt herumb/
scheubs in Ofen vnd backs/ thu es wider herauß/ vnd nim̃ gebratene Epffel/
die durch ein Haͤrin Tuch gestrichen/ vnd fein mit Zimmet vnd Zucker ange-
macht seyn/ streichs vber den gebacken Teig/ bestraͤw es mit kleinem Con-
fect/
vnd gibs zum Obst kalt auff ein Tisch.
44. Nim̃ ein Teig/ davon du die Turten machst/ treib jn fein rundt vnd
duͤnn auß/ bestreich jhn mit frischer Butter. Nim̃ gerieben Parmesankaͤß/
vnd bestraͤw den Teig darmit/ zeuchs in Ofen/ vnd laß backen/ vnd kalt wer-
den/ so ist es ein guter Kaͤßkuchen.
45. Treib ein Turten auff/ vnd nim̃ gerieben Parmesankaͤß vnd gerie-
ben Weck/ treibs mit Eyerdotter vnd mit Butter ab/ thu gantze Mandeln
vnd Ziweben darvnter/ auch kleine schwartze Rosein/ die sauber außgewa-
schen seyn/ vnd ein suͤssen Rahm/ der fein dick ist/ ruͤr das alles durcheinan-
der/ vnd versaltz es nicht/ fuͤll die Turten darmit/ vnd mach kein Deckel dar-
uͤber/
scheubs in Ofen/ vnd backs/ netz ein Pensel in warmer Butter/ vnd be-
streich die Turten vnten vnd oben/ daß fein gleisset/ vnd laß kalt werden. Vñ
also baͤckt man die Osterfladen.
46. Nim̃ ein Teig/ darauß du Turten machst/ treib jhn fein duͤnn auß/
vnd schneidt ein Adler oder ein Hertz darauß/ bestreichs mit Rosenwasser/
vnd bestraͤw es mit gestossenen weissem Zucker/ scheubs in Ofen/ vnd
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brennt sich bald/ gibs kalt auff ein
Tisch/ rc.
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[CLXXVIIIb/0456] 41. Mach auch ein Turten von Piuni/ klein schwartze Rosein darvn- ter gemengt/ vnd fein suͤß gemacht. 42. Treib ein Teig auß/ wie du zu einer Turten hast gemacht/ vnd treib zwey Blat auß/ Auff das eine Blat leg von Epffeln/ die zu vierteln geschnit- ten seyn/ vnnd leg Butter darauff/ schlag darnach das ander Blat vber die Epffel/ machs zu/ vnd beschneidts rvndt herumb/ schlag ein Ey wol/ vnd be- streich es damit/ setzs in Ofen/ vnd backs/ schneidts auff/ vnd thu Zucker vnd Zimmet daruͤber/ ruͤrs durcheinander vnter die Epffel/ decks mit dem Deckel wider zu/ bestraͤw es mit Zucker/ vnnd gibs warm auff ein Tisch/ so ist es ein gute Epffel Turten. 43. Nim̃ ein Turten Teig/ treib jn duͤnn auß/ vnnd beschneidt jhn fein rundt/ wie ein Adler oder wie ein Hertz/ mach ein Kraͤntzlein rvndt herumb/ scheubs in Ofen vnd backs/ thu es wider herauß/ vnd nim̃ gebratene Epffel/ die durch ein Haͤrin Tuch gestrichen/ vnd fein mit Zimmet vnd Zucker ange- macht seyn/ streichs vber den gebacken Teig/ bestraͤw es mit kleinem Con- fect/ vnd gibs zum Obst kalt auff ein Tisch. 44. Nim̃ ein Teig/ davon du die Turten machst/ treib jn fein rundt vnd duͤnn auß/ bestreich jhn mit frischer Butter. Nim̃ gerieben Parmesankaͤß/ vnd bestraͤw den Teig darmit/ zeuchs in Ofen/ vnd laß backen/ vnd kalt wer- den/ so ist es ein guter Kaͤßkuchen. 45. Treib ein Turten auff/ vnd nim̃ gerieben Parmesankaͤß vnd gerie- ben Weck/ treibs mit Eyerdotter vnd mit Butter ab/ thu gantze Mandeln vnd Ziweben darvnter/ auch kleine schwartze Rosein/ die sauber außgewa- schen seyn/ vnd ein suͤssen Rahm/ der fein dick ist/ ruͤr das alles durcheinan- der/ vnd versaltz es nicht/ fuͤll die Turten darmit/ vnd mach kein Deckel dar- uͤber/ scheubs in Ofen/ vnd backs/ netz ein Pensel in warmer Butter/ vnd be- streich die Turten vnten vnd oben/ daß fein gleisset/ vnd laß kalt werden. Vñ also baͤckt man die Osterfladen. 46. Nim̃ ein Teig/ darauß du Turten machst/ treib jhn fein duͤnn auß/ vnd schneidt ein Adler oder ein Hertz darauß/ bestreichs mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit gestossenen weissem Zucker/ scheubs in Ofen/ vnd backs/ vnnd bleib darbey/ biß gebaͤckt/ denn es ver- brennt sich bald/ gibs kalt auff ein Tisch/ rc.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXXVIIIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/456>, abgerufen am 25.11.2024.