Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.28. Nimm das Hirn von einem Kalbskopff der gesotten ist/ vnd nimm
dar- vnter ein geriebenen Weck/ vnd grüne wolschmeckende Kräuter/ die klein ge- hackt seyn/ auch gestossen Jngwer/ frische Butter/ vnnd etliche Eyer/ rür es durcheinander/ so ist es ein gute Füll in ein Turten. 29. Nimm Manscho Blancko/ machs mit Eyerdottern ab/ so ist es gut zu einer Turten. 30. Nimm Ruben/ die gebraten seyn/ hack sie/ vnnd mach sie mit Butter an/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gute Füll in ein Turten. 31. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Manscho Blancko. 32. Nimm gebratene Zwibeln/ die sauber geschelet seyn/ vnd thu schwar- tze Weinbeer darvnter/ machs süß/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 33. Nimm schwartze Brombeer/ mach sie auch in ein Turten. 34. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Spenat. 35. Spanische Krapffen von Epffeln vnd Ochsenmarck. 36. Turten von Johannesbeer. 37. Nimm abgezogene Mandeln/ schneidt sie fein dünn vnnd
länglicht/ thu schwartze Weinbeer darvnter/ vnd machs süß mit weissem Zucker/ vnnd backs in einer Turten/ biß der Teig gar ist. Thu auch Rosenwasser vnter die Mandeln/ so ist es ein gute Turten von Mandeln. 38. Nimm rote Melten/ vnd quell sie/ kül sie sauber auß/ vnnd druck
das Wasser wol davon/ hacks mit Fenchel klein/ vnd rür neuwen frischen Käß/ der vber Nacht gemacht ist/ darvnter/ mit frischer Butter vnnd etlichen Ey- erdottern/ rür das alles durcheinander/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gu- te Füll zu einer Vngerischen Turten. 39. Nimm Spenat/ der fein geklaubt vnd sauber außgewaschen ist/ schnei de jn fein klein/ vnnd reib jn mit Saltz/ wasch jhn wider auß sechs oder siben Wassern/ drucks wol auß/ daß dz Wasser vnd grüne davon hinweg kompt/ nimm neuwen Käß/ der vber Nacht gemacht ist/ etliche Eyerdotter vnd sauren Rahm/ der fein dick ist/ frische Butter vnd Saltz darvnter/ rür es durchein- ander/ so ist es ein gute Füll. 40. Ein Turten von Datteln.
28. Nim̃ das Hirn von einem Kalbskopff der gesotten ist/ vñ nim̃
dar- vnter ein geriebenen Weck/ vnd gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein ge- hackt seyn/ auch gestossen Jngwer/ frische Butter/ vnnd etliche Eyer/ ruͤr es durcheinander/ so ist es ein gute Fuͤll in ein Turten. 29. Nim̃ Manscho Blancko/ machs mit Eyerdottern ab/ so ist es gut zu einer Turten. 30. Nim̃ Ruben/ die gebraten seyn/ hack sie/ vnnd mach sie mit Butter an/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gute Fuͤll in ein Turten. 31. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Manscho Blancko. 32. Nim̃ gebratene Zwibeln/ die sauber geschelet seyn/ vnd thu schwar- tze Weinbeer darvnter/ machs suͤß/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 33. Nim̃ schwartze Brombeer/ mach sie auch in ein Turten. 34. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Spenat. 35. Spanische Krapffen von Epffeln vnd Ochsenmarck. 36. Turten von Johannesbeer. 37. Nim̃ abgezogene Mandeln/ schneidt sie fein duͤnn vnnd
laͤnglicht/ thu schwartze Weinbeer darvnter/ vnd machs suͤß mit weissem Zucker/ vnnd backs in einer Turten/ biß der Teig gar ist. Thu auch Rosenwasser vnter die Mandeln/ so ist es ein gute Turten von Mandeln. 38. Nim̃ rote Melten/ vnd quell sie/ kuͤl sie sauber auß/ vnnd druck
das Wasser wol davon/ hacks mit Fenchel klein/ vnd ruͤr neuwen frischen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ darvnter/ mit frischer Butter vnnd etlichen Ey- erdottern/ ruͤr das alles durcheinander/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gu- te Fuͤll zu einer Vngerischen Turten. 39. Nim̃ Spenat/ der fein geklaubt vnd sauber außgewaschen ist/ schnei de jn fein klein/ vnnd reib jn mit Saltz/ wasch jhn wider auß sechs oder siben Wassern/ drucks wol auß/ daß dz Wasser vnd gruͤne davon hinweg kompt/ nim̃ neuwen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ etliche Eyerdotter vnd sauren Rahm/ der fein dick ist/ frische Butter vnd Saltz darvnter/ ruͤr es durchein- ander/ so ist es ein gute Fuͤll. 40. Ein Turten von Datteln.
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28. Nim̃ das Hirn von einem Kalbskopff der gesotten ist/ vñ nim̃ dar-
vnter ein geriebenen Weck/ vnd gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein ge-
hackt seyn/ auch gestossen Jngwer/ frische Butter/ vnnd etliche Eyer/ ruͤr es
durcheinander/ so ist es ein gute Fuͤll in ein Turten.
29. Nim̃ Manscho Blancko/ machs mit Eyerdottern ab/ so ist es gut
zu einer Turten.
30. Nim̃ Ruben/ die gebraten seyn/ hack sie/ vnnd mach sie mit Butter
an/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gute Fuͤll in ein Turten.
31. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Manscho Blancko.
32. Nim̃ gebratene Zwibeln/ die sauber geschelet seyn/ vnd thu schwar-
tze Weinbeer darvnter/ machs suͤß/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
33. Nim̃ schwartze Brombeer/ mach sie auch in ein Turten.
34. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Spenat.
35. Spanische Krapffen von Epffeln vnd Ochsenmarck.
36. Turten von Johannesbeer.
37. Nim̃ abgezogene Mandeln/ schneidt sie fein duͤnn vnnd laͤnglicht/
thu schwartze Weinbeer darvnter/ vnd machs suͤß mit weissem Zucker/ vnnd
backs in einer Turten/ biß der Teig gar ist. Thu auch Rosenwasser vnter die
Mandeln/ so ist es ein gute Turten von Mandeln.
38. Nim̃ rote Melten/ vnd quell sie/ kuͤl sie sauber auß/ vnnd druck das
Wasser wol davon/ hacks mit Fenchel klein/ vnd ruͤr neuwen frischen Kaͤß/
der vber Nacht gemacht ist/ darvnter/ mit frischer Butter vnnd etlichen Ey-
erdottern/ ruͤr das alles durcheinander/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gu-
te Fuͤll zu einer Vngerischen Turten.
39. Nim̃ Spenat/ der fein geklaubt vnd sauber außgewaschen ist/ schnei
de jn fein klein/ vnnd reib jn mit Saltz/ wasch jhn wider auß sechs oder siben
Wassern/ drucks wol auß/ daß dz Wasser vnd gruͤne davon hinweg kompt/
nim̃ neuwen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ etliche Eyerdotter vnd sauren
Rahm/ der fein dick ist/ frische Butter vnd Saltz darvnter/ ruͤr es durchein-
ander/ so ist es ein gute Fuͤll.
40. Ein Turten von Datteln.
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