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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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7. Nimm Birn/ schel vnd schneidt sie viertheilweiß/ oder fein breit vnnd
dünn/ leg sie in ein Turten/ mit Zimmet/ Zucker/ vnnd ein wenig Butter/ so
wirt es gut vnd wolgeschmack.
8. Marillen Turten/ nimm die Kern herauß/ magst sie durchstreichen/
oder gantz eynmachen mit Zimmet vnd Zucker.
9. Pfersig Turten/ streich sie durch/ oder mach sie gantz eyn mit Zim-
met vnd Zucker.
10. Weichsel Turten/ thu die Kern auch herauß.
11. Amarellen Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht. Oder nimm
die Amarellen/ vnd streich sie durch/ thu gerieben Brot von einem Weck dar-
vnter/
so wirt die Füll desto steiffer.
12. Erdtbeer Turten/ wenn sie frisch seyn/ so mach sie gantz eyn mit Zim-
met vnd Zucker. Seind sie aber nicht frisch/ so streich sie durch/ thu gerieben
Weck darvnter/ so wirdt die Füll desto steiffer. Du magst Butter darvnter
thun oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut.
13. Nimm Grosselbeer/ mach sie mit Zucker vnnd schwartzen Weinbeern
eyn/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
14. Maulbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht.
15. Schwartze Heidelbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht.
16. Nimm Eyer vnd Mehl/ streichs durch ein Härin Tuch/ vnd wenn die
Milch auffseudt/ so rür den Teig eyn/ wenns auffgesotten ist/ so thu Butter
darein/ laß damit sieden/ biß fein dick wirdt. Du magsts süß oder saur ma-
chen/ so ist es auff beyde manier gut.
17. Spenat Turten. Nimm Spenat/ vnnd quell jn/ druck jn wol auß/
vnd hack jhn klein/ reib Parmesankäß vnd Weck darvnter/ auch Muscaten-
nüß/ gestossenen Pfeffer vnd Eyerdotter/ vnd frische vngeschmältzte Butter.
Rür das alles durcheinander/ vnnd versaltz es nicht. Mach die Füll in ein
Turten/ vnd mach kein Deck darüber/ wenns gebacken ist/ so gibs gantz/ oder
zerschneidts zu stücken/ wie du es haben wilt.
18. Nimm geriebene Mandeln/ mach sie ab mit Rosenwasser vnnd Zu-
cker/ so ist es auch ein gute Füll zu einer Turten/ vnd magsts warm oder kalt
auff ein Tisch geben. Du kanst auch wol kleine schwartze Rosein darvnter
nemmen. Also macht man die Mandel Turten.
7. Nim̃ Birn/ schel vnd schneidt sie viertheilweiß/ oder fein breit vnnd
duͤnn/ leg sie in ein Turten/ mit Zimmet/ Zucker/ vnnd ein wenig Butter/ so
wirt es gut vnd wolgeschmack.
8. Marillen Turten/ nim̃ die Kern herauß/ magst sie durchstreichen/
oder gantz eynmachen mit Zimmet vnd Zucker.
9. Pfersig Turten/ streich sie durch/ oder mach sie gantz eyn mit Zim-
met vnd Zucker.
10. Weichsel Turten/ thu die Kern auch herauß.
11. Amarellen Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht. Oder nim̃
die Amarellen/ vñ streich sie durch/ thu gerieben Brot von einem Weck dar-
vnter/
so wirt die Fuͤll desto steiffer.
12. Erdtbeer Turten/ weñ sie frisch seyn/ so mach sie gantz eyn mit Zim-
met vnd Zucker. Seind sie aber nicht frisch/ so streich sie durch/ thu gerieben
Weck darvnter/ so wirdt die Fuͤll desto steiffer. Du magst Butter darvnter
thun oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut.
13. Nim̃ Grosselbeer/ mach sie mit Zucker vnnd schwartzen Weinbeern
eyn/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
14. Maulbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht.
15. Schwartze Heidelbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht.
16. Nim̃ Eyer vnd Mehl/ streichs durch ein Haͤrin Tuch/ vnd weñ die
Milch auffseudt/ so ruͤr den Teig eyn/ wenns auffgesotten ist/ so thu Butter
darein/ laß damit sieden/ biß fein dick wirdt. Du magsts suͤß oder saur ma-
chen/ so ist es auff beyde manier gut.
17. Spenat Turten. Nim̃ Spenat/ vnnd quell jn/ druck jn wol auß/
vnd hack jhn klein/ reib Parmesankaͤß vnd Weck darvnter/ auch Muscaten-
nuͤß/ gestossenen Pfeffer vnd Eyerdotter/ vñ frische vngeschmaͤltzte Butter.
Ruͤr das alles durcheinander/ vnnd versaltz es nicht. Mach die Fuͤll in ein
Turten/ vnd mach kein Deck daruͤber/ weñs gebacken ist/ so gibs gantz/ oder
zerschneidts zu stuͤcken/ wie du es haben wilt.
18. Nim̃ geriebene Mandeln/ mach sie ab mit Rosenwasser vnnd Zu-
cker/ so ist es auch ein gute Fuͤll zu einer Turten/ vnd magsts warm oder kalt
auff ein Tisch geben. Du kanst auch wol kleine schwartze Rosein darvnter
nemmen. Also macht man die Mandel Turten.
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[CLXXVIIa/0453] 7. Nim̃ Birn/ schel vnd schneidt sie viertheilweiß/ oder fein breit vnnd duͤnn/ leg sie in ein Turten/ mit Zimmet/ Zucker/ vnnd ein wenig Butter/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 8. Marillen Turten/ nim̃ die Kern herauß/ magst sie durchstreichen/ oder gantz eynmachen mit Zimmet vnd Zucker. 9. Pfersig Turten/ streich sie durch/ oder mach sie gantz eyn mit Zim- met vnd Zucker. 10. Weichsel Turten/ thu die Kern auch herauß. 11. Amarellen Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht. Oder nim̃ die Amarellen/ vñ streich sie durch/ thu gerieben Brot von einem Weck dar- vnter/ so wirt die Fuͤll desto steiffer. 12. Erdtbeer Turten/ weñ sie frisch seyn/ so mach sie gantz eyn mit Zim- met vnd Zucker. Seind sie aber nicht frisch/ so streich sie durch/ thu gerieben Weck darvnter/ so wirdt die Fuͤll desto steiffer. Du magst Butter darvnter thun oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut. 13. Nim̃ Grosselbeer/ mach sie mit Zucker vnnd schwartzen Weinbeern eyn/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 14. Maulbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht. 15. Schwartze Heidelbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht. 16. Nim̃ Eyer vnd Mehl/ streichs durch ein Haͤrin Tuch/ vnd weñ die Milch auffseudt/ so ruͤr den Teig eyn/ wenns auffgesotten ist/ so thu Butter darein/ laß damit sieden/ biß fein dick wirdt. Du magsts suͤß oder saur ma- chen/ so ist es auff beyde manier gut. 17. Spenat Turten. Nim̃ Spenat/ vnnd quell jn/ druck jn wol auß/ vnd hack jhn klein/ reib Parmesankaͤß vnd Weck darvnter/ auch Muscaten- nuͤß/ gestossenen Pfeffer vnd Eyerdotter/ vñ frische vngeschmaͤltzte Butter. Ruͤr das alles durcheinander/ vnnd versaltz es nicht. Mach die Fuͤll in ein Turten/ vnd mach kein Deck daruͤber/ weñs gebacken ist/ so gibs gantz/ oder zerschneidts zu stuͤcken/ wie du es haben wilt. 18. Nim̃ geriebene Mandeln/ mach sie ab mit Rosenwasser vnnd Zu- cker/ so ist es auch ein gute Fuͤll zu einer Turten/ vnd magsts warm oder kalt auff ein Tisch geben. Du kanst auch wol kleine schwartze Rosein darvnter nemmen. Also macht man die Mandel Turten.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXXVIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/453>, abgerufen am 22.11.2024.