Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.20. Nimm ein Lampreten/ brüh sie in heissem Wasser/ schneidt die
Eug-
lein auff/ vnnd fah den Schweiß in Wein vnnd Essig/ oder in Maluasier/ schneidt die Lampreten zu stücken/ vnd leg sie in eine Pasteten/ die von Ru- ckenteig ist auffgetrieben/ sträw Pfeffer/ Neglein/ Zimmet vnd Saltz/ darü- ber/ schneidt gesaltzene Limonien fein breit darauff/ thu Butter darüber/ vnd mach die Pasteten zu/ vnd laß backen. Nimm den Schweiß von der Lampre- ten/ vnd reib Ruckenbrot oder Pfefferkuchen darvnter/ thu darein Pfeffer/ Zimmet vnd Zucker/ vnd laß darmit auffsieden/ streichs durch/ vnd geuß in die Pasteten durch das Lufftloch/ laß damit backen/ biß gar wirt. Du magst es warm oder kalt geben. Du kanst auch also ein Aal backen mit schwartzem Pfeffer/ in einer Pasteten. Von allerley Turten. I. NJmm Feigen/ vnd schneidt sie klein/ thu kleine schwartze Rosein/ die sauber außgewaschen seyn/ darvnter/ machs in ein Tur- ten eyn/ vnd thu ein wenig Butter darüber/ laß backen/ es sey im Ofen oder in der Turtenpfannen. Vnd wenn du wilt ein Turten machen/ so nimm Eyerdotter vnd Butter/ thu es vnter das Mehl/ vnd mach ein Teig darauß/ treib jn dünn auß/ vnnd schneidt jhn fein rundt/ vnnd saltz jhn. Vnnd ein solchen Teig kanstu zu allerley Turten brauchen. 2. Nimm die Kern von Ziweben herauß/ wenn du Turten von Ziweben machst. 3. Durchtriebene Vngerische Pflaumen ist auch ein gute Füll/ rür
ge- stossenen Zimmet darvnter/ du magsts kalt geben oder warm/ so ist es auff beyde manier gut. 4. Nimm Vngerische Pflaumen grün oder dürr/ thu die Kern herauß/
so seindt sie zum eynmachen gut. 5. Nimm schwartze Weinbeer/ zerstoß sie/ vnd thu etliche Eyerdotter
dar- vnter/ vnd ein wenig Zucker/ rür es damit ab/ so ist es ein gute Füll zu einer Turten. 6. Nimm Epffel/ schel vnnd hack sie klein/ schweiß sie in Butter/ gib ge-
stossenen Zimmet/ Zucker/ vnd schwartze Rosein/ darvnter/ rürs wol durch- einander/ so wirt es ein gute Füll. 20. Nim̃ ein Lampreten/ bruͤh sie in heissem Wasser/ schneidt die
Eug-
lein auff/ vnnd fah den Schweiß in Wein vnnd Essig/ oder in Maluasier/ schneidt die Lampreten zu stuͤcken/ vnd leg sie in eine Pasteten/ die von Ru- ckenteig ist auffgetrieben/ straͤw Pfeffer/ Neglein/ Zimmet vnd Saltz/ daruͤ- ber/ schneidt gesaltzene Limonien fein breit darauff/ thu Butter daruͤber/ vñ mach die Pasteten zu/ vnd laß backen. Nim̃ den Schweiß von der Lampre- ten/ vnd reib Ruckenbrot oder Pfefferkuchen darvnter/ thu darein Pfeffer/ Zimmet vnd Zucker/ vnd laß darmit auffsieden/ streichs durch/ vnd geuß in die Pasteten durch das Lufftloch/ laß damit backen/ biß gar wirt. Du magst es warm oder kalt geben. Du kanst auch also ein Aal backen mit schwartzem Pfeffer/ in einer Pasteten. Von allerley Turten. I. NJm̃ Feigen/ vñ schneidt sie klein/ thu kleine schwartze Rosein/ die sauber außgewaschen seyn/ darvnter/ machs in ein Tur- ten eyn/ vnd thu ein wenig Butter daruͤber/ laß backen/ es sey im Ofen oder in der Turtenpfannen. Vnd wenn du wilt ein Turten machen/ so nim̃ Eyerdotter vnd Butter/ thu es vnter das Mehl/ vnd mach ein Teig darauß/ treib jn duͤnn auß/ vnnd schneidt jhn fein rundt/ vnnd saltz jhn. Vnnd ein solchen Teig kanstu zu allerley Turten brauchen. 2. Nim̃ die Kern von Ziweben herauß/ wenn du Turten von Ziweben machst. 3. Durchtriebene Vngerische Pflaumen ist auch ein gute Fuͤll/ ruͤr
ge- stossenen Zimmet darvnter/ du magsts kalt geben oder warm/ so ist es auff beyde manier gut. 4. Nim̃ Vngerische Pflaumen gruͤn oder duͤrr/ thu die Kern herauß/
so seindt sie zum eynmachen gut. 5. Nim̃ schwartze Weinbeer/ zerstoß sie/ vñ thu etliche Eyerdotter
dar- vnter/ vnd ein wenig Zucker/ ruͤr es damit ab/ so ist es ein gute Fuͤll zu einer Turten. 6. Nim̃ Epffel/ schel vnnd hack sie klein/ schweiß sie in Butter/ gib ge-
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20. Nim̃ ein Lampreten/ bruͤh sie in heissem Wasser/ schneidt die Eug-
lein auff/ vnnd fah den Schweiß in Wein vnnd Essig/ oder in Maluasier/
schneidt die Lampreten zu stuͤcken/ vnd leg sie in eine Pasteten/ die von Ru-
ckenteig ist auffgetrieben/ straͤw Pfeffer/ Neglein/ Zimmet vnd Saltz/ daruͤ-
ber/ schneidt gesaltzene Limonien fein breit darauff/ thu Butter daruͤber/ vñ
mach die Pasteten zu/ vnd laß backen. Nim̃ den Schweiß von der Lampre-
ten/ vnd reib Ruckenbrot oder Pfefferkuchen darvnter/ thu darein Pfeffer/
Zimmet vnd Zucker/ vnd laß darmit auffsieden/ streichs durch/ vnd geuß in
die Pasteten durch das Lufftloch/ laß damit backen/ biß gar wirt. Du magst
es warm oder kalt geben. Du kanst auch also ein Aal backen mit schwartzem
Pfeffer/ in einer Pasteten.
Von allerley Turten.
I.
NJm̃ Feigen/ vñ schneidt sie klein/ thu kleine schwartze Rosein/
die sauber außgewaschen seyn/ darvnter/ machs in ein Tur-
ten eyn/ vnd thu ein wenig Butter daruͤber/ laß backen/ es sey
im Ofen oder in der Turtenpfannen. Vnd wenn du wilt ein
Turten machen/ so nim̃ Eyerdotter vnd Butter/ thu es vnter
das Mehl/ vnd mach ein Teig darauß/ treib jn duͤnn auß/ vnnd schneidt jhn
fein rundt/ vnnd saltz jhn. Vnnd ein solchen Teig kanstu zu allerley Turten
brauchen.
2. Nim̃ die Kern von Ziweben herauß/ wenn du Turten von Ziweben
machst.
3. Durchtriebene Vngerische Pflaumen ist auch ein gute Fuͤll/ ruͤr ge-
stossenen Zimmet darvnter/ du magsts kalt geben oder warm/ so ist es auff
beyde manier gut.
4. Nim̃ Vngerische Pflaumen gruͤn oder duͤrr/ thu die Kern herauß/
so seindt sie zum eynmachen gut.
5. Nim̃ schwartze Weinbeer/ zerstoß sie/ vñ thu etliche Eyerdotter dar-
vnter/ vnd ein wenig Zucker/ ruͤr es damit ab/ so ist es ein gute Fuͤll zu einer
Turten.
6. Nim̃ Epffel/ schel vnnd hack sie klein/ schweiß sie in Butter/ gib ge-
stossenen Zimmet/ Zucker/ vnd schwartze Rosein/ darvnter/ ruͤrs wol durch-
einander/ so wirt es ein gute Fuͤll.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXXVIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/452>, abgerufen am 16.02.2025. |