Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.vnd wenn der Teig angemacht ist/ so back Waffeln
darauß/ gibs warm vnd trucken auff ein Tisch/ oder begeuß mit Butter/ vnd besträw es mit Zucker/ oder schneidts voneinander/ vnd begeuß mit Butter. 65. Nimm ein Oblat vnd geriebene Mandeln/ die mit Rosenwasser an- gemacht seyn/ streich auff den Oblat/ schneidt es nach deß Oblaten läng ei- nes Fingers breit/ krümb es fein wie Hobelspen/ vnnd scheubs in Ofen/ der nicht heiß ist/ vnd laß trucken werden. Also macht man die Hobelschnitten von Mandeln. 66. Du kansts auch also von lauter Zucker machen/ weiß/ oder mit Zimmet/ oder Violfarb mit Turnasol. 67. Grosse Holhippen von Teig vber ein grossen Walger gemacht/ vnd auch gar kleine Holhippen/ die drey oder viermal vbereinander gewalgt seyn von einem Teig. 68. Kleine Waffeln gemacht von Teig/ der mit Rosenwasser/ Zucker/ vnd Eyerdottern/ ist angemacht/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man solche Teig machen sol. 69. Gebraten Kästen geschelt/ mit Rosenwasser besprengt/ vnd mit
Zu- cker besträwt/ ist gut vnd wolgeschmack. 70. Nimm ein frischen Käß/ der vber Nacht gemacht ist/ thu schön
weiß Mehl vnnd Eyerdotter darvnter/ rür es wol durcheinander/ mach Küchel darauß/ nimm Papier/ vnd bestreichs mit Butter/ vnd leg die Küchel darauff nebeneinander/ scheubs in einen warmen Ofen/ so wirt es fein aufflauffen/ wirt innwendig fein hol wie ein Schwam/ richt es in ein Schüssel an/ be- geuß mit frischer Butter/ vnnd besträw es mit weissem Zucker/ gibs warm oder kalt auff ein Tisch/ beschneidts fein rundt vnd dünn/ legs auff eine Schüs- sel/ bespreng es mit Rosenwasser/ vnd besträw es mit weissem Zucker/ so ists gut vnd wolgeschmack. 71. Du kanst auch wol ein Turten machen von einem solchen Teig/ vnd kanst es kalt lassen werden/ die nennet man Käse Turten/ vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so besprengs mit Rosenwasser/ vnnd gibs kalt/ besträw es mit weissem Zucker. Du magsts gantz geben oder zerschneiden. 72. Nimm Mehl vnd Eyerdotter/ vnd ein wenig Zucker darvnter/ mach
Knödel darauß/ vnnd backs auß heisser Butter fein langsam/ daß sichs fein außbäckt/ gibs kalt oder warm auff ein Tisch/ vnd besträw es mit Zucker. vnd wenn der Teig angemacht ist/ so back Waffeln
darauß/ gibs warm vnd trucken auff ein Tisch/ oder begeuß mit Butter/ vnd bestraͤw es mit Zucker/ oder schneidts voneinander/ vnd begeuß mit Butter. 65. Nim̃ ein Oblat vnd geriebene Mandeln/ die mit Rosenwasser an- gemacht seyn/ streich auff den Oblat/ schneidt es nach deß Oblaten laͤng ei- nes Fingers breit/ kruͤmb es fein wie Hobelspen/ vnnd scheubs in Ofen/ der nicht heiß ist/ vnd laß trucken werden. Also macht man die Hobelschnitten von Mandeln. 66. Du kansts auch also von lauter Zucker machen/ weiß/ oder mit Zimmet/ oder Violfarb mit Turnasol. 67. Grosse Holhippen von Teig vber ein grossen Walger gemacht/ vnd auch gar kleine Holhippen/ die drey oder viermal vbereinander gewalgt seyn von einem Teig. 68. Kleine Waffeln gemacht von Teig/ der mit Rosenwasser/ Zucker/ vñ Eyerdottern/ ist angemacht/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man solche Teig machen sol. 69. Gebraten Kaͤsten geschelt/ mit Rosenwasser besprengt/ vñ mit
Zu- cker bestraͤwt/ ist gut vnd wolgeschmack. 70. Nim̃ ein frischen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ thu schoͤn
weiß Mehl vnnd Eyerdotter darvnter/ ruͤr es wol durcheinander/ mach Kuͤchel darauß/ nim̃ Papier/ vnd bestreichs mit Butter/ vnd leg die Kuͤchel darauff nebeneinander/ scheubs in einen warmen Ofen/ so wirt es fein aufflauffen/ wirt innwendig fein hol wie ein Schwam/ richt es in ein Schuͤssel an/ be- geuß mit frischer Butter/ vnnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ gibs warm oder kalt auff ein Tisch/ beschneidts fein rundt vñ duͤñ/ legs auff eine Schuͤs- sel/ bespreng es mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ so ists gut vnd wolgeschmack. 71. Du kanst auch wol ein Turten machen von einem solchen Teig/ vñ kanst es kalt lassen werden/ die nennet man Kaͤse Turten/ vnd weñ du es wilt auff ein Tisch geben/ so besprengs mit Rosenwasser/ vnnd gibs kalt/ bestraͤw es mit weissem Zucker. Du magsts gantz geben oder zerschneiden. 72. Nim̃ Mehl vnd Eyerdotter/ vnd ein wenig Zucker darvnter/ mach
Knoͤdel darauß/ vnnd backs auß heisser Butter fein langsam/ daß sichs fein außbaͤckt/ gibs kalt oder warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <item><pb facs="#f0441" n="CLXXIa"/> vnd wenn der Teig angemacht ist/ so back Waffeln darauß/ gibs warm vnd<lb/> trucken auff ein Tisch/ oder begeuß mit Butter/ vnd bestraͤw es mit Zucker/<lb/> oder schneidts voneinander/ vnd begeuß mit Butter.</item><lb/> <item>65. Nim̃ ein Oblat vnd geriebene Mandeln/ die mit Rosenwasser an-<lb/> gemacht seyn/ streich auff den Oblat/ schneidt es nach deß Oblaten laͤng ei-<lb/> nes Fingers breit/ kruͤmb es fein wie Hobelspen/ vnnd scheubs in Ofen/ der<lb/> nicht heiß ist/ vnd laß trucken werden. Also macht man die Hobelschnitten<lb/> von Mandeln.</item><lb/> <item>66. Du kansts auch also von lauter Zucker machen/ weiß/ oder mit<lb/> Zimmet/ oder Violfarb mit Turnasol.</item><lb/> <item>67. Grosse Holhippen von Teig vber ein grossen Walger gemacht/<lb/> vnd auch gar kleine Holhippen/ die drey oder viermal vbereinander gewalgt<lb/> seyn von einem Teig.</item><lb/> <item>68. Kleine Waffeln gemacht von Teig/ der mit Rosenwasser/ Zucker/<lb/> vñ Eyerdottern/ ist angemacht/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man solche Teig<lb/> machen sol.</item><lb/> <item>69. Gebraten Kaͤsten geschelt/ mit Rosenwasser besprengt/ vñ mit Zu-<lb/> cker bestraͤwt/ ist gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>70. Nim̃ ein frischen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ thu schoͤn weiß<lb/> Mehl vnnd Eyerdotter darvnter/ ruͤr es wol durcheinander/ mach Kuͤchel<lb/> darauß/ nim̃ Papier/ vnd bestreichs mit Butter/ vnd leg die Kuͤchel darauff<lb/> nebeneinander/ scheubs in einen warmen Ofen/ so wirt es fein aufflauffen/<lb/> wirt innwendig fein hol wie ein Schwam/ richt es in ein Schuͤssel an/ be-<lb/> geuß mit frischer Butter/ vnnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ gibs warm<lb/> oder kalt auff ein Tisch/ beschneidts fein rundt vñ duͤñ/ legs auff eine Schuͤs-<lb/> sel/ bespreng es mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ so ists<lb/> gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>71. Du kanst auch wol ein Turten machen von einem solchen Teig/ vñ<lb/> kanst es kalt lassen werden/ die nennet man Kaͤse Turten/ vnd weñ du es wilt<lb/> auff ein Tisch geben/ so besprengs mit Rosenwasser/ vnnd gibs kalt/ bestraͤw<lb/> es mit weissem Zucker. Du magsts gantz geben oder zerschneiden.</item><lb/> <item>72. Nim̃ Mehl vnd Eyerdotter/ vnd ein wenig Zucker darvnter/ mach<lb/> Knoͤdel darauß/ vnnd backs auß heisser Butter fein langsam/ daß sichs fein<lb/> außbaͤckt/ gibs kalt oder warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker.</item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLXXIa/0441]
vnd wenn der Teig angemacht ist/ so back Waffeln darauß/ gibs warm vnd
trucken auff ein Tisch/ oder begeuß mit Butter/ vnd bestraͤw es mit Zucker/
oder schneidts voneinander/ vnd begeuß mit Butter.
65. Nim̃ ein Oblat vnd geriebene Mandeln/ die mit Rosenwasser an-
gemacht seyn/ streich auff den Oblat/ schneidt es nach deß Oblaten laͤng ei-
nes Fingers breit/ kruͤmb es fein wie Hobelspen/ vnnd scheubs in Ofen/ der
nicht heiß ist/ vnd laß trucken werden. Also macht man die Hobelschnitten
von Mandeln.
66. Du kansts auch also von lauter Zucker machen/ weiß/ oder mit
Zimmet/ oder Violfarb mit Turnasol.
67. Grosse Holhippen von Teig vber ein grossen Walger gemacht/
vnd auch gar kleine Holhippen/ die drey oder viermal vbereinander gewalgt
seyn von einem Teig.
68. Kleine Waffeln gemacht von Teig/ der mit Rosenwasser/ Zucker/
vñ Eyerdottern/ ist angemacht/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man solche Teig
machen sol.
69. Gebraten Kaͤsten geschelt/ mit Rosenwasser besprengt/ vñ mit Zu-
cker bestraͤwt/ ist gut vnd wolgeschmack.
70. Nim̃ ein frischen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ thu schoͤn weiß
Mehl vnnd Eyerdotter darvnter/ ruͤr es wol durcheinander/ mach Kuͤchel
darauß/ nim̃ Papier/ vnd bestreichs mit Butter/ vnd leg die Kuͤchel darauff
nebeneinander/ scheubs in einen warmen Ofen/ so wirt es fein aufflauffen/
wirt innwendig fein hol wie ein Schwam/ richt es in ein Schuͤssel an/ be-
geuß mit frischer Butter/ vnnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ gibs warm
oder kalt auff ein Tisch/ beschneidts fein rundt vñ duͤñ/ legs auff eine Schuͤs-
sel/ bespreng es mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ so ists
gut vnd wolgeschmack.
71. Du kanst auch wol ein Turten machen von einem solchen Teig/ vñ
kanst es kalt lassen werden/ die nennet man Kaͤse Turten/ vnd weñ du es wilt
auff ein Tisch geben/ so besprengs mit Rosenwasser/ vnnd gibs kalt/ bestraͤw
es mit weissem Zucker. Du magsts gantz geben oder zerschneiden.
72. Nim̃ Mehl vnd Eyerdotter/ vnd ein wenig Zucker darvnter/ mach
Knoͤdel darauß/ vnnd backs auß heisser Butter fein langsam/ daß sichs fein
außbaͤckt/ gibs kalt oder warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXXIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/441>, abgerufen am 01.07.2024. |