Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.thu es herauß/ vnd schneidt die Ziweben nach der läng auff/ gibs warm
auff ein Tisch. 46. Nimm zeitige Trauben sampt den Stengeln/ stoß in Teig/ der mit Wein vnd Mehl ist angemacht/ wirff jn flugs in heisse Butter/ vnnd backs geschwindt hinweg/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd besträw es mit Zucker. 47. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ daß du jhn fein dünn wie ein Papier kanst außtreiben/ leg jn zwyfachtig/ vnd walg jhn widerumb mit ei- nem Walger/ schneidt Pelster mit einem Rädtlein/ zeuch sie eyn in Butter/ die nicht gar heiß ist/ geuß mit einem Löffel darauff/ so leßt sichs geschwindt außbacken. Vnd auß solchem Teig kanstu Krentzlein/ oder was du wilt ma- chen. 48. Nimm geriebene Mandeln/ zertreib sie am ersten mit Zucker vnnd Rosenwasser/ darnach mit lauter Eyern/ vnd machs nicht zu dick. Nimm But- ter in ein Turtenpfannen/ setz sie auff Kolen/ vnnd mach sie heiß/ zeuch die Mandeln darein/ vnd setz auff heisse Aschen/ daß vnten vnd oben heiß ist/ vnd backs fein langsam auß. Stürtz mit der Turtenpfannen vmb/ vnd schneidt es länglicht/ oder wie du wilt/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd besträw es mit Zucker. Du magst auch kleine Weinbeer darvnter nemmen oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut. 49. Mach ein Teig von lauter Eyern/ doch nicht gar zu dick/ spreng Saltz darein/ vnd treibs fein rundt auß/ bestreichs mit einem Eydotter/ vnd scheubs in ein heissen Ofen/ so wirdt es fein vbersich gehen. Das heißt man ein Eyerkuchen. 50. Mach widerumb ein solchen Teig/ thu Aniß/ Coriander vnd Saltz/ darvnter/ treibs fein voneinander/ vnnd schneidts vierecket oder rundt/ be- streich es mit Rosenwasser/ vnd besträw es mit weissem Zucker/ der klein ge- stossen ist/ scheubs damit in heissen Ofen/ so wirt es fein vbersich lauffen/ vnd wirt fein mürb. Vnd man nennet es Gänßfüß. 51. Nimm ein schön weiß Mehl/ thu etliche Eyer darvnter/ Aniß/ Co-
riander/ vnnd ein wenig Saltz/ wenn der Teig gemacht ist/ so mach jhn fein länglicht/ vnd thu jn auff ein langes Bret/ setz zum Fewer/ dz die Hitz daran gehet/ decks mit einem warmen Tischtuch zu/ vnd laß fein aufflauffen/ scheub es in einen heissen Ofen/ vnd laß backen/ zeuchs auß/ vnnd laß kalt werden/ schneidt die Rinden darvon/ vnd schneidts fein breit/ vnd eins Fingers dick/ reibs zu beyden seiten mit schönem weissen gestossen Zucker/ legs auff ein sau- bers Papier/ vnd scheubs in Ofen/ der nicht heiß ist/ kehrs offt vmb/ so wirt es desto ehe trucken/ hebs auff/ vnd magsts kalt oder warm geben. Vnd man nennet es gebraten Piscoten. thu es herauß/ vnd schneidt die Ziweben nach der laͤng auff/ gibs warm
auff ein Tisch. 46. Nim̃ zeitige Trauben sampt den Stengeln/ stoß in Teig/ der mit Wein vnd Mehl ist angemacht/ wirff jn flugs in heisse Butter/ vnnd backs geschwindt hinweg/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker. 47. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ daß du jhn fein duͤnn wie ein Papier kanst außtreiben/ leg jn zwyfachtig/ vnd walg jhn widerumb mit ei- nem Walger/ schneidt Pelster mit einem Raͤdtlein/ zeuch sie eyn in Butter/ die nicht gar heiß ist/ geuß mit einem Loͤffel darauff/ so leßt sichs geschwindt außbacken. Vnd auß solchem Teig kanstu Krentzlein/ oder was du wilt ma- chen. 48. Nim̃ geriebene Mandeln/ zertreib sie am ersten mit Zucker vnnd Rosenwasser/ darnach mit lauter Eyern/ vñ machs nicht zu dick. Nim̃ But- ter in ein Turtenpfannen/ setz sie auff Kolen/ vnnd mach sie heiß/ zeuch die Mandeln darein/ vnd setz auff heisse Aschen/ daß vnten vnd oben heiß ist/ vñ backs fein langsam auß. Stuͤrtz mit der Turtenpfannen vmb/ vnd schneidt es laͤnglicht/ oder wie du wilt/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker. Du magst auch kleine Weinbeer darvnter nemmen oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut. 49. Mach ein Teig von lauter Eyern/ doch nicht gar zu dick/ spreng Saltz darein/ vnd treibs fein rundt auß/ bestreichs mit einem Eydotter/ vnd scheubs in ein heissen Ofen/ so wirdt es fein vbersich gehen. Das heißt man ein Eyerkuchen. 50. Mach widerumb ein solchen Teig/ thu Aniß/ Coriander vñ Saltz/ darvnter/ treibs fein voneinander/ vnnd schneidts vierecket oder rundt/ be- streich es mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ der klein ge- stossen ist/ scheubs damit in heissen Ofen/ so wirt es fein vbersich lauffen/ vñ wirt fein muͤrb. Vnd man nennet es Gaͤnßfuͤß. 51. Nim̃ ein schoͤn weiß Mehl/ thu etliche Eyer darvnter/ Aniß/ Co-
riander/ vnnd ein wenig Saltz/ wenn der Teig gemacht ist/ so mach jhn fein laͤnglicht/ vnd thu jn auff ein langes Bret/ setz zum Fewer/ dz die Hitz daran gehet/ decks mit einem warmen Tischtuch zu/ vñ laß fein aufflauffen/ scheub es in einen heissen Ofen/ vnd laß backen/ zeuchs auß/ vnnd laß kalt werden/ schneidt die Rinden darvon/ vnd schneidts fein breit/ vnd eins Fingers dick/ reibs zu beyden seiten mit schoͤnem weissen gestossen Zucker/ legs auff ein sau- bers Papier/ vnd scheubs in Ofen/ der nicht heiß ist/ kehrs offt vmb/ so wirt es desto ehe trucken/ hebs auff/ vnd magsts kalt oder warm geben. Vnd man nennet es gebraten Piscoten. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <item><pb facs="#f0437" n="CLXIXa"/> thu es herauß/ vnd schneidt die Ziweben nach der laͤng auff/ gibs warm auff<lb/> ein Tisch.</item><lb/> <item>46. Nim̃ zeitige Trauben sampt den Stengeln/ stoß in Teig/ der mit<lb/> Wein vnd Mehl ist angemacht/ wirff jn flugs in heisse Butter/ vnnd backs<lb/> geschwindt hinweg/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker.</item><lb/> <item>47. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ daß du jhn fein duͤnn wie ein<lb/> Papier kanst außtreiben/ leg jn zwyfachtig/ vnd walg jhn widerumb mit ei-<lb/> nem Walger/ schneidt Pelster mit einem Raͤdtlein/ zeuch sie eyn in Butter/<lb/> die nicht gar heiß ist/ geuß mit einem Loͤffel darauff/ so leßt sichs geschwindt<lb/> außbacken. Vnd auß solchem Teig kanstu Krentzlein/ oder was du wilt ma-<lb/> chen.</item><lb/> <item>48. Nim̃ geriebene Mandeln/ zertreib sie am ersten mit Zucker vnnd<lb/> Rosenwasser/ darnach mit lauter Eyern/ vñ machs nicht zu dick. Nim̃ But-<lb/> ter in ein Turtenpfannen/ setz sie auff Kolen/ vnnd mach sie heiß/ zeuch die<lb/> Mandeln darein/ vnd setz auff heisse Aschen/ daß vnten vnd oben heiß ist/ vñ<lb/> backs fein langsam auß. Stuͤrtz mit der Turtenpfannen vmb/ vnd schneidt<lb/> es laͤnglicht/ oder wie du wilt/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit<lb/> Zucker. Du magst auch kleine Weinbeer darvnter nemmen oder nicht/ so ist<lb/> es auff beyde manier gut.</item><lb/> <item>49. Mach ein Teig von lauter Eyern/ doch nicht gar zu dick/ spreng<lb/> Saltz darein/ vnd treibs fein rundt auß/ bestreichs mit einem Eydotter/ vnd<lb/> scheubs in ein heissen Ofen/ so wirdt es fein vbersich gehen. Das heißt man<lb/> ein Eyerkuchen.</item><lb/> <item>50. Mach widerumb ein solchen Teig/ thu Aniß/ Coriander vñ Saltz/<lb/> darvnter/ treibs fein voneinander/ vnnd schneidts vierecket oder rundt/ be-<lb/> streich es mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ der klein ge-<lb/> stossen ist/ scheubs damit in heissen Ofen/ so wirt es fein vbersich lauffen/ vñ<lb/> wirt fein muͤrb. Vnd man nennet es Gaͤnßfuͤß.</item><lb/> <item>51. Nim̃ ein schoͤn weiß Mehl/ thu etliche Eyer darvnter/ Aniß/ Co-<lb/> riander/ vnnd ein wenig Saltz/ wenn der Teig gemacht ist/ so mach jhn fein<lb/> laͤnglicht/ vnd thu jn auff ein langes Bret/ setz zum Fewer/ dz die Hitz daran<lb/> gehet/ decks mit einem warmen Tischtuch zu/ vñ laß fein aufflauffen/ scheub<lb/> es in einen heissen Ofen/ vnd laß backen/ zeuchs auß/ vnnd laß kalt werden/<lb/> schneidt die Rinden darvon/ vnd schneidts fein breit/ vnd eins Fingers dick/<lb/> reibs zu beyden seiten mit schoͤnem weissen gestossen Zucker/ legs auff ein sau-<lb/> bers Papier/ vnd scheubs in Ofen/ der nicht heiß ist/ kehrs offt vmb/ so wirt<lb/> es desto ehe trucken/ hebs auff/ vnd magsts kalt oder warm geben. Vnd man<lb/> nennet es gebraten Piscoten.</item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLXIXa/0437]
thu es herauß/ vnd schneidt die Ziweben nach der laͤng auff/ gibs warm auff
ein Tisch.
46. Nim̃ zeitige Trauben sampt den Stengeln/ stoß in Teig/ der mit
Wein vnd Mehl ist angemacht/ wirff jn flugs in heisse Butter/ vnnd backs
geschwindt hinweg/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zucker.
47. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ daß du jhn fein duͤnn wie ein
Papier kanst außtreiben/ leg jn zwyfachtig/ vnd walg jhn widerumb mit ei-
nem Walger/ schneidt Pelster mit einem Raͤdtlein/ zeuch sie eyn in Butter/
die nicht gar heiß ist/ geuß mit einem Loͤffel darauff/ so leßt sichs geschwindt
außbacken. Vnd auß solchem Teig kanstu Krentzlein/ oder was du wilt ma-
chen.
48. Nim̃ geriebene Mandeln/ zertreib sie am ersten mit Zucker vnnd
Rosenwasser/ darnach mit lauter Eyern/ vñ machs nicht zu dick. Nim̃ But-
ter in ein Turtenpfannen/ setz sie auff Kolen/ vnnd mach sie heiß/ zeuch die
Mandeln darein/ vnd setz auff heisse Aschen/ daß vnten vnd oben heiß ist/ vñ
backs fein langsam auß. Stuͤrtz mit der Turtenpfannen vmb/ vnd schneidt
es laͤnglicht/ oder wie du wilt/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit
Zucker. Du magst auch kleine Weinbeer darvnter nemmen oder nicht/ so ist
es auff beyde manier gut.
49. Mach ein Teig von lauter Eyern/ doch nicht gar zu dick/ spreng
Saltz darein/ vnd treibs fein rundt auß/ bestreichs mit einem Eydotter/ vnd
scheubs in ein heissen Ofen/ so wirdt es fein vbersich gehen. Das heißt man
ein Eyerkuchen.
50. Mach widerumb ein solchen Teig/ thu Aniß/ Coriander vñ Saltz/
darvnter/ treibs fein voneinander/ vnnd schneidts vierecket oder rundt/ be-
streich es mit Rosenwasser/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker/ der klein ge-
stossen ist/ scheubs damit in heissen Ofen/ so wirt es fein vbersich lauffen/ vñ
wirt fein muͤrb. Vnd man nennet es Gaͤnßfuͤß.
51. Nim̃ ein schoͤn weiß Mehl/ thu etliche Eyer darvnter/ Aniß/ Co-
riander/ vnnd ein wenig Saltz/ wenn der Teig gemacht ist/ so mach jhn fein
laͤnglicht/ vnd thu jn auff ein langes Bret/ setz zum Fewer/ dz die Hitz daran
gehet/ decks mit einem warmen Tischtuch zu/ vñ laß fein aufflauffen/ scheub
es in einen heissen Ofen/ vnd laß backen/ zeuchs auß/ vnnd laß kalt werden/
schneidt die Rinden darvon/ vnd schneidts fein breit/ vnd eins Fingers dick/
reibs zu beyden seiten mit schoͤnem weissen gestossen Zucker/ legs auff ein sau-
bers Papier/ vnd scheubs in Ofen/ der nicht heiß ist/ kehrs offt vmb/ so wirt
es desto ehe trucken/ hebs auff/ vnd magsts kalt oder warm geben. Vnd man
nennet es gebraten Piscoten.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXIXa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/437>, abgerufen am 26.06.2024. |