Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.flugs in heisse Butter eyn/ nicht dick/ daß du es kanst
vmbkehren mit einem höltzern Schäufflein/ laß es auff dem Schäufflein kalt werden/ so wirdt es fein krumb/ legs auff ein Schüssel/ daß nicht zerbrochen wirt/ vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so besträw es mit weissem Zucker. Wenn es aber nicht gerahten wil/ vnd zerbricht/ so thu es in gesotten Milch/ vnd laß sieden/ biß dick wirt/ so wirt es auch ein gut Muß. Also kan mans zu zweyerley sa- chen brauchen/ geräht es zu einem nicht/ so geräht es zum andern. 3. Nimm Weichselsalsen/ vnnd streichs auff ein Oblat/ leg ein ander O- blat darüber/ vnd schneidts klein oder groß. Mach ein Teig an mit Wein vnd Mehl/ gelb jn ein wenig/ vnnd stoß die örter in den Teig/ daß die Oblat bey- einander bleiben/ wirffs in heisse Butter/ vnd verbrenn es nicht/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd besträw es mit weissem Zucker. 4. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ vnd mach jn wol fest/ treib jhn darnach dünn auß/ vnd fein rundt/ wirffs in heisse Butter/ vnnd backs ge- schwindt auß/ legs auff ein saubers Bret/ vnd gibs kalt auff ein Tisch/ vnnd besträw es mit Zucker. Das heißt man ein trucken Gebackens. 5. Mach ein Teig mit Wein vnnd Eyern an/ oder mit lauter Milch. Stoß den Messing Model in heisse Butter/ daß er warm wirt/ truckne jhn wol ab/ stoß das Eysen in Teig/ daß er nicht vber das Eysen gehet/ halts ge- gen dem Feuwer/ daß fein trucken wirt an dem Eysen/ vnnd wenns trucken ist/ so stoß flugs in heisse Butter/ so wirt der Teig vom Eysen lassen/ backs ge- schwindt auß/ legs auff ein Bret oder Sib. 6. Braune runde Kuchen von eyngebrenntem Teig/ wie vorhin ver- meldt ist/ wie man den Teig eynmachen sol/ sonderlich zum braunen Ge- backen. 7. Mach ein Teig an von lauter Dottern/ geuß ein wenig süssen Rahm darvnter/ vnd mach den Teig darmit an/ vnd mach Strützel darauß/ etwan eines Fingers lang/ vnd eines Fingers dick/ vnd schaw/ daß du es nicht ver- saltzest/ wirffs in Butter/ die nicht gar heiß ist/ backs fein kül auß/ vnnd gibs warm oder kalt auff ein Tisch/ besträw es mit Zucker/ so ist es gut vnd wol- geschmack. 8. Nimm warme Milch vnd schön Mehl/ thu Bierhefen darvnter/ vnd mach den Teig wol darmit an/ besprengs ein wenig mit Saltz/ vnd arbeit den Teig wol/ setz jn zum Feuwer/ daß er vbersich gehet/ wasch die Fäust sauber/ vnd greiff in den Teig/ nimm ein stück darauß/ vnnd zeuchs fein voneinander/ biß dünn vnd fein lang wirt/ zeuchs in heisse Butter/ die in einer länglichten Pfannen ist/ so bäckstu den Teig geschwindt auß/ gibs warm oder kalt auff flugs in heisse Butter eyn/ nicht dick/ daß du es kanst
vmbkehren mit einem hoͤltzern Schaͤufflein/ laß es auff dem Schaͤufflein kalt werden/ so wirdt es fein krumb/ legs auff ein Schuͤssel/ daß nicht zerbrochen wirt/ vnd wenn du es wilt auff ein Tisch geben/ so bestraͤw es mit weissem Zucker. Wenn es aber nicht gerahten wil/ vnd zerbricht/ so thu es in gesotten Milch/ vnd laß sieden/ biß dick wirt/ so wirt es auch ein gut Muß. Also kan mans zu zweyerley sa- chen brauchen/ geraͤht es zu einem nicht/ so geraͤht es zum andern. 3. Nim̃ Weichselsalsen/ vnnd streichs auff ein Oblat/ leg ein ander O- blat daruͤber/ vnd schneidts klein oder groß. Mach ein Teig an mit Wein vñ Mehl/ gelb jn ein wenig/ vnnd stoß die oͤrter in den Teig/ daß die Oblat bey- einander bleiben/ wirffs in heisse Butter/ vnd verbrenn es nicht/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker. 4. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ vnd mach jn wol fest/ treib jhn darnach duͤnn auß/ vnd fein rundt/ wirffs in heisse Butter/ vnnd backs ge- schwindt auß/ legs auff ein saubers Bret/ vnd gibs kalt auff ein Tisch/ vnnd bestraͤw es mit Zucker. Das heißt man ein trucken Gebackens. 5. Mach ein Teig mit Wein vnnd Eyern an/ oder mit lauter Milch. Stoß den Messing Model in heisse Butter/ daß er warm wirt/ truckne jhn wol ab/ stoß das Eysen in Teig/ daß er nicht vber das Eysen gehet/ halts ge- gen dem Feuwer/ daß fein trucken wirt an dem Eysen/ vnnd wenns trucken ist/ so stoß flugs in heisse Butter/ so wirt der Teig vom Eysen lassen/ backs ge- schwindt auß/ legs auff ein Bret oder Sib. 6. Braune runde Kuchen von eyngebrenntem Teig/ wie vorhin ver- meldt ist/ wie man den Teig eynmachen sol/ sonderlich zum braunen Ge- backen. 7. Mach ein Teig an von lauter Dottern/ geuß ein wenig suͤssen Rahm darvnter/ vnd mach den Teig darmit an/ vnd mach Struͤtzel darauß/ etwan eines Fingers lang/ vnd eines Fingers dick/ vnd schaw/ daß du es nicht ver- saltzest/ wirffs in Butter/ die nicht gar heiß ist/ backs fein kuͤl auß/ vnnd gibs warm oder kalt auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Zucker/ so ist es gut vnd wol- geschmack. 8. Nim̃ warme Milch vnd schoͤn Mehl/ thu Bierhefen darvnter/ vnd mach den Teig wol darmit an/ besprengs ein wenig mit Saltz/ vnd arbeit den Teig wol/ setz jn zum Feuwer/ daß er vbersich gehet/ wasch die Faͤust sauber/ vnd greiff in den Teig/ nim̃ ein stuͤck darauß/ vnnd zeuchs fein voneinander/ biß duͤnn vnd fein lang wirt/ zeuchs in heisse Butter/ die in einer laͤnglichten Pfannen ist/ so baͤckstu den Teig geschwindt auß/ gibs warm oder kalt auff <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <item><pb facs="#f0431" n="CLXVIa"/> flugs in heisse Butter eyn/ nicht dick/ daß du es kanst vmbkehren mit einem<lb/> hoͤltzern Schaͤufflein/ laß es auff dem Schaͤufflein kalt werden/ so wirdt es<lb/> fein krumb/ legs auff ein Schuͤssel/ daß nicht zerbrochen wirt/ vnd wenn du<lb/> es wilt auff ein Tisch geben/ so bestraͤw es mit weissem Zucker. 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flugs in heisse Butter eyn/ nicht dick/ daß du es kanst vmbkehren mit einem
hoͤltzern Schaͤufflein/ laß es auff dem Schaͤufflein kalt werden/ so wirdt es
fein krumb/ legs auff ein Schuͤssel/ daß nicht zerbrochen wirt/ vnd wenn du
es wilt auff ein Tisch geben/ so bestraͤw es mit weissem Zucker. Wenn es aber
nicht gerahten wil/ vnd zerbricht/ so thu es in gesotten Milch/ vnd laß sieden/
biß dick wirt/ so wirt es auch ein gut Muß. Also kan mans zu zweyerley sa-
chen brauchen/ geraͤht es zu einem nicht/ so geraͤht es zum andern.
3. Nim̃ Weichselsalsen/ vnnd streichs auff ein Oblat/ leg ein ander O-
blat daruͤber/ vnd schneidts klein oder groß. Mach ein Teig an mit Wein vñ
Mehl/ gelb jn ein wenig/ vnnd stoß die oͤrter in den Teig/ daß die Oblat bey-
einander bleiben/ wirffs in heisse Butter/ vnd verbrenn es nicht/ gibs warm
auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit weissem Zucker.
4. Mach ein Teig an von lauter Eyern/ vnd mach jn wol fest/ treib jhn
darnach duͤnn auß/ vnd fein rundt/ wirffs in heisse Butter/ vnnd backs ge-
schwindt auß/ legs auff ein saubers Bret/ vnd gibs kalt auff ein Tisch/ vnnd
bestraͤw es mit Zucker. Das heißt man ein trucken Gebackens.
5. Mach ein Teig mit Wein vnnd Eyern an/ oder mit lauter Milch.
Stoß den Messing Model in heisse Butter/ daß er warm wirt/ truckne jhn
wol ab/ stoß das Eysen in Teig/ daß er nicht vber das Eysen gehet/ halts ge-
gen dem Feuwer/ daß fein trucken wirt an dem Eysen/ vnnd wenns trucken
ist/ so stoß flugs in heisse Butter/ so wirt der Teig vom Eysen lassen/ backs ge-
schwindt auß/ legs auff ein Bret oder Sib.
6. Braune runde Kuchen von eyngebrenntem Teig/ wie vorhin ver-
meldt ist/ wie man den Teig eynmachen sol/ sonderlich zum braunen Ge-
backen.
7. Mach ein Teig an von lauter Dottern/ geuß ein wenig suͤssen Rahm
darvnter/ vnd mach den Teig darmit an/ vnd mach Struͤtzel darauß/ etwan
eines Fingers lang/ vnd eines Fingers dick/ vnd schaw/ daß du es nicht ver-
saltzest/ wirffs in Butter/ die nicht gar heiß ist/ backs fein kuͤl auß/ vnnd gibs
warm oder kalt auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Zucker/ so ist es gut vnd wol-
geschmack.
8. Nim̃ warme Milch vnd schoͤn Mehl/ thu Bierhefen darvnter/ vnd
mach den Teig wol darmit an/ besprengs ein wenig mit Saltz/ vnd arbeit den
Teig wol/ setz jn zum Feuwer/ daß er vbersich gehet/ wasch die Faͤust sauber/
vnd greiff in den Teig/ nim̃ ein stuͤck darauß/ vnnd zeuchs fein voneinander/
biß duͤnn vnd fein lang wirt/ zeuchs in heisse Butter/ die in einer laͤnglichten
Pfannen ist/ so baͤckstu den Teig geschwindt auß/ gibs warm oder kalt auff
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXVIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/431>, abgerufen am 16.02.2025. |