Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.43. Nimm gesottene Gersten/ die sauber geklaubt ist/ setz sie zu mit einer Erbeßbrüh/ auch mit frischer vnzerlassener Butter/ vnnd schaw versaltz es nicht. Vnd wenn du es schier wilt anrichten/ so rößt grüne wolschmeckende Kräuter/ die klein gehackt seyn/ thu sie mit der Butter in die Suppen/ so wirt sie gut vnd wolgeschmack. 44. Nimm grün Pettersilgen/ die gesotten ist mit der Wurtzel/ streich
sie durch mit gebeht Schnitten Brot vnd Erbeßbrüh/ machs ab mit Pfeffer/ Saffran/ Butter vnd Saltz/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnnd wolge- schmack. 45. Nimm Zwibeln/ die geschelet seyn/ schneidt sie fein breit vnnd dünn/
setz sie mit Wasser zu/ vnd laß sieden/ nimm ein harten Käß/ der nicht faul ist/ vnd schneidt jn fein klein/ thu jhn in die Brüh/ darinn der Zwibel seudt/ thu gute Butter darein/ vnd laß auch mit sieden. Vnnd wenn du es wilt anrich- ten/ so schneidt von einem Weck fein dünn vnd breit/ richt die Brüh mit dem Käß darüber. Also essens die Vngerischen Herrn gern. 46. Nimm ein neuwen Käß/ der vber Nacht gemacht ist/ vnd rür jhn
ab mit saurem Rahm/ thu frische Butter darein/ vnd laß darmit auffsieden/ so zergehet der Käß. Vnnd wenn du wilt anrichten/ so nimm gebeht Schnitten Brot/ oder von Weck/ vnd geuß die Brüh darüber/ so ist es ein gute Vnge- rische Käßsuppen. 47. Nimm weiß Bier/ thu Kümel vnnd Butter darein/ laß nur darmit warm werden/ vnnd nicht auffsieden/ vnnd wenn du es wilt anrichten/ so schneidt Rucken Brot darvnter/ vnnd saltz es/ so ist es ein wolgeschmackte Biersuppen. 48. Nimm dürre Maurachen/ die geweicht seyn/ hack sie klein mit
grü- nen wolschmeckenden Kräutern/ rürs ab mit Eyern/ vnnd zeuchs in ein Er- beßbrüh/ die fein gepfeffert/ gegelbt/ geschmältzt vnd gesaltzen ist/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 49. Nimm ein Krautsuppen/ vnd schmältz sie wol mit Butter/ vnnd laß damit auffsieden/ so ist es auch ein gute Suppen. 50. Nimm Haberkern/ quell vnd wasch sie auß/ vnnd wenn sie sauber ge- klaubt seyn/ so setz sie mit Erbeßbrüh/ laß mit Butter vnd Saltz gemach sie- den/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 51. Nimm PiuniKern/ schel sie/ wie man Mandeln abzeucht/ stoß in ei- nem Mörsel/ vnnd streich sie mit warmen Wasser durch/ machs süß mit 43. Nim̃ gesottene Gersten/ die sauber geklaubt ist/ setz sie zu mit einer Erbeßbruͤh/ auch mit frischer vnzerlassener Butter/ vnnd schaw versaltz es nicht. Vnd wenn du es schier wilt anrichten/ so roͤßt gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ thu sie mit der Butter in die Suppen/ so wirt sie gut vnd wolgeschmack. 44. Nim̃ gruͤn Pettersilgen/ die gesotten ist mit der Wurtzel/ streich
sie durch mit gebeht Schnitten Brot vnd Erbeßbruͤh/ machs ab mit Pfeffer/ Saffran/ Butter vnd Saltz/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnnd wolge- schmack. 45. Nim̃ Zwibeln/ die geschelet seyn/ schneidt sie fein breit vnnd duͤnn/
setz sie mit Wasser zu/ vnd laß sieden/ nim̃ ein harten Kaͤß/ der nicht faul ist/ vnd schneidt jn fein klein/ thu jhn in die Bruͤh/ darinn der Zwibel seudt/ thu gute Butter darein/ vnd laß auch mit sieden. Vnnd wenn du es wilt anrich- ten/ so schneidt von einem Weck fein duͤnn vnd breit/ richt die Bruͤh mit dem Kaͤß daruͤber. Also essens die Vngerischen Herrn gern. 46. Nim̃ ein neuwen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ vnd ruͤr jhn
ab mit saurem Rahm/ thu frische Butter darein/ vnd laß darmit auffsieden/ so zergehet der Kaͤß. Vnnd wenn du wilt anrichten/ so nim̃ gebeht Schnitten Brot/ oder von Weck/ vnd geuß die Bruͤh daruͤber/ so ist es ein gute Vnge- rische Kaͤßsuppen. 47. Nim̃ weiß Bier/ thu Kuͤmel vnnd Butter darein/ laß nur darmit warm werden/ vnnd nicht auffsieden/ vnnd wenn du es wilt anrichten/ so schneidt Rucken Brot darvnter/ vnnd saltz es/ so ist es ein wolgeschmackte Biersuppen. 48. Nim̃ duͤrre Maurachen/ die geweicht seyn/ hack sie klein mit
gruͤ- nen wolschmeckenden Kraͤutern/ ruͤrs ab mit Eyern/ vnnd zeuchs in ein Er- beßbruͤh/ die fein gepfeffert/ gegelbt/ geschmaͤltzt vnd gesaltzen ist/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 49. Nim̃ ein Krautsuppen/ vnd schmaͤltz sie wol mit Butter/ vnnd laß damit auffsieden/ so ist es auch ein gute Suppen. 50. Nim̃ Haberkern/ quell vnd wasch sie auß/ vnnd wenn sie sauber ge- klaubt seyn/ so setz sie mit Erbeßbruͤh/ laß mit Butter vnd Saltz gemach sie- den/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 51. Nim̃ PiuniKern/ schel sie/ wie man Mandeln abzeucht/ stoß in ei- nem Moͤrsel/ vnnd streich sie mit warmen Wasser durch/ machs suͤß mit <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <pb facs="#f0428" n="CLXIIIIb"/> <item>43. Nim̃ gesottene Gersten/ die sauber geklaubt ist/ setz sie zu mit einer<lb/> Erbeßbruͤh/ auch mit frischer vnzerlassener Butter/ vnnd schaw versaltz es<lb/> nicht. Vnd wenn du es schier wilt anrichten/ so roͤßt gruͤne wolschmeckende<lb/> Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ thu sie mit der Butter in die Suppen/ so wirt<lb/> sie gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>44. Nim̃ gruͤn Pettersilgen/ die gesotten ist mit der Wurtzel/ streich sie<lb/> durch mit gebeht Schnitten Brot vnd Erbeßbruͤh/ machs ab mit Pfeffer/<lb/> Saffran/ Butter vnd Saltz/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnnd wolge-<lb/> schmack.</item><lb/> <item>45. Nim̃ Zwibeln/ die geschelet seyn/ schneidt sie fein breit vnnd duͤnn/<lb/> setz sie mit Wasser zu/ vnd laß sieden/ nim̃ ein harten Kaͤß/ der nicht faul ist/<lb/> vnd schneidt jn fein klein/ thu jhn in die Bruͤh/ darinn der Zwibel seudt/ thu<lb/> gute Butter darein/ vnd laß auch mit sieden. Vnnd wenn du es wilt anrich-<lb/> ten/ so schneidt von einem Weck fein duͤnn vnd breit/ richt die Bruͤh mit dem<lb/> Kaͤß daruͤber. Also essens die Vngerischen Herrn gern.</item><lb/> <item>46. Nim̃ ein neuwen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ vnd ruͤr jhn ab<lb/> mit saurem Rahm/ thu frische Butter darein/ vnd laß darmit auffsieden/ so<lb/> zergehet der Kaͤß. Vnnd wenn du wilt anrichten/ so nim̃ gebeht Schnitten<lb/> Brot/ oder von Weck/ vnd geuß die Bruͤh daruͤber/ so ist es ein gute Vnge-<lb/> rische Kaͤßsuppen.</item><lb/> <item>47. Nim̃ weiß Bier/ thu Kuͤmel vnnd Butter darein/ laß nur darmit<lb/> warm werden/ vnnd nicht auffsieden/ vnnd wenn du es wilt anrichten/ so<lb/> schneidt Rucken Brot darvnter/ vnnd saltz es/ so ist es ein wolgeschmackte<lb/> Biersuppen.</item><lb/> <item>48. Nim̃ duͤrre Maurachen/ die geweicht seyn/ hack sie klein mit gruͤ-<lb/> nen wolschmeckenden Kraͤutern/ ruͤrs ab mit Eyern/ vnnd zeuchs in ein Er-<lb/> beßbruͤh/ die fein gepfeffert/ gegelbt/ geschmaͤltzt vnd gesaltzen ist/ laß darmit<lb/> sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>49. Nim̃ ein Krautsuppen/ vnd schmaͤltz sie wol mit Butter/ vnnd laß<lb/> damit auffsieden/ so ist es auch ein gute Suppen.</item><lb/> <item>50. Nim̃ Haberkern/ quell vnd wasch sie auß/ vnnd wenn sie sauber ge-<lb/> klaubt seyn/ so setz sie mit Erbeßbruͤh/ laß mit Butter vnd Saltz gemach sie-<lb/> den/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>51. Nim̃ PiuniKern/ schel sie/ wie man Mandeln abzeucht/ stoß in ei-<lb/> nem Moͤrsel/ vnnd streich sie mit warmen Wasser durch/ machs suͤß mit </item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLXIIIIb/0428]
43. Nim̃ gesottene Gersten/ die sauber geklaubt ist/ setz sie zu mit einer
Erbeßbruͤh/ auch mit frischer vnzerlassener Butter/ vnnd schaw versaltz es
nicht. Vnd wenn du es schier wilt anrichten/ so roͤßt gruͤne wolschmeckende
Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ thu sie mit der Butter in die Suppen/ so wirt
sie gut vnd wolgeschmack.
44. Nim̃ gruͤn Pettersilgen/ die gesotten ist mit der Wurtzel/ streich sie
durch mit gebeht Schnitten Brot vnd Erbeßbruͤh/ machs ab mit Pfeffer/
Saffran/ Butter vnd Saltz/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnnd wolge-
schmack.
45. Nim̃ Zwibeln/ die geschelet seyn/ schneidt sie fein breit vnnd duͤnn/
setz sie mit Wasser zu/ vnd laß sieden/ nim̃ ein harten Kaͤß/ der nicht faul ist/
vnd schneidt jn fein klein/ thu jhn in die Bruͤh/ darinn der Zwibel seudt/ thu
gute Butter darein/ vnd laß auch mit sieden. Vnnd wenn du es wilt anrich-
ten/ so schneidt von einem Weck fein duͤnn vnd breit/ richt die Bruͤh mit dem
Kaͤß daruͤber. Also essens die Vngerischen Herrn gern.
46. Nim̃ ein neuwen Kaͤß/ der vber Nacht gemacht ist/ vnd ruͤr jhn ab
mit saurem Rahm/ thu frische Butter darein/ vnd laß darmit auffsieden/ so
zergehet der Kaͤß. Vnnd wenn du wilt anrichten/ so nim̃ gebeht Schnitten
Brot/ oder von Weck/ vnd geuß die Bruͤh daruͤber/ so ist es ein gute Vnge-
rische Kaͤßsuppen.
47. Nim̃ weiß Bier/ thu Kuͤmel vnnd Butter darein/ laß nur darmit
warm werden/ vnnd nicht auffsieden/ vnnd wenn du es wilt anrichten/ so
schneidt Rucken Brot darvnter/ vnnd saltz es/ so ist es ein wolgeschmackte
Biersuppen.
48. Nim̃ duͤrre Maurachen/ die geweicht seyn/ hack sie klein mit gruͤ-
nen wolschmeckenden Kraͤutern/ ruͤrs ab mit Eyern/ vnnd zeuchs in ein Er-
beßbruͤh/ die fein gepfeffert/ gegelbt/ geschmaͤltzt vnd gesaltzen ist/ laß darmit
sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
49. Nim̃ ein Krautsuppen/ vnd schmaͤltz sie wol mit Butter/ vnnd laß
damit auffsieden/ so ist es auch ein gute Suppen.
50. Nim̃ Haberkern/ quell vnd wasch sie auß/ vnnd wenn sie sauber ge-
klaubt seyn/ so setz sie mit Erbeßbruͤh/ laß mit Butter vnd Saltz gemach sie-
den/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
51. Nim̃ PiuniKern/ schel sie/ wie man Mandeln abzeucht/ stoß in ei-
nem Moͤrsel/ vnnd streich sie mit warmen Wasser durch/ machs suͤß mit
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools ?Language Resource Switchboard?FeedbackSie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden. Kommentar zur DTA-AusgabeDieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen … Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription
(2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat.
(2013-05-03T12:17:31Z)
Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel: Bereitstellung der Bilddigitalisate
(2013-05-03T12:17:31Z)
Weitere Informationen:Anmerkungen zur Transkription:
|
Insbesondere im Hinblick auf die §§ 86a StGB und 130 StGB wird festgestellt, dass die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte weder in irgendeiner Form propagandistischen Zwecken dienen, oder Werbung für verbotene Organisationen oder Vereinigungen darstellen, oder nationalsozialistische Verbrechen leugnen oder verharmlosen, noch zum Zwecke der Herabwürdigung der Menschenwürde gezeigt werden. Die auf diesen Seiten abgebildeten Inhalte (in Wort und Bild) dienen im Sinne des § 86 StGB Abs. 3 ausschließlich historischen, sozial- oder kulturwissenschaftlichen Forschungszwecken. Ihre Veröffentlichung erfolgt in der Absicht, Wissen zur Anregung der intellektuellen Selbstständigkeit und Verantwortungsbereitschaft des Staatsbürgers zu vermitteln und damit der Förderung seiner Mündigkeit zu dienen.
2007–2024 Deutsches Textarchiv, Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften.
Kontakt: redaktion(at)deutschestextarchiv.de. |