Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.35. Nimm frische Weichsel/ reiß die Stengel ab/ geuß Wein/ gestossenen Zimmet vnd Zucker darein/ laß darmit auffsieden/ thu gerößt Brot von ei- nem Weck darvnter/ vnd gibs warm auff einen Tisch/ vnnd besträw es mit Zucker. 36. Nimm Amarellen/ vnd stoß sie mit den Kern/ sie seyn dürr oder
grün/ streich sie mit Zimmet vnnd Wein durch/ vnnd mach sie wol süß/ laß darmit auffsieden/ so ist es gut. 37. Nimm die Hechtleber/ rößt sie auß Butter/ vnd thu sie in ein
Mör- sel/ stoß mit gebehtem Brot/ vnd streichs mit Erbeßbrüh durch/ pfeffers vnd gelbs/ thu Butter darein vnd Saltz/ laß darmit auffsieden/ nimm die vbrigen Leber/ die gerößt seyn/ schneidt sie zu stücken/ vnd thu sie in die Suppen/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 38. Nimm ein Karpffenzung/ setz sie im Wasser auff/ vnnd laß sie sieden/ butz vnnd mach sie sauber/ geuß ein gute Erbeßbrüh darüber/ vnnd schneidt Pettersilgen Wurtzel daran/ auch frische vnzerlassene Butter/ Muscaten- blüt/ gestossen Jngwer/ ein wenig gestossen Pfeffer/ vnd ein wenig Saltz/ laß damit sieden/ vnd thu grüne wolschmeckende Kräuter/ die klein gehackt seyn/ darvnter/ laß damit ein Sudt auffthun/ so ist es auch ein gute Suppen. 39. Nimm gesotten Schnecken/ die sauber außgebutzt seyn/ hack sie gar klein mit grünen wolschmeckenden Kräutern/ mach sie an mit Eyern vnnd Pfeffer/ rürs in ein Erbeßbrüh die seudt/ schmältz vnd saltzs/ so ist es ein gute Schneckensuppen. 40. Mach ein Teig mit Eyern vnd mit Mehl/ zeuchs jn heisse Butter/ durch ein Faumlöffel der löchert ist/ machs nicht braun/ sondern nur fein weiß. Nimm ein gute Erbeßbrüh/ die wolgeschmack vnd angemacht ist/ vnnd wenn du es wilt anrichten in ein Schüssel/ so geuß vber die gebackene Erbeß/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 41. Nimm Rutten/ die mit grün Pettersilgen gesotten seyn/ thu sie in
ein Mörsel/ vnd stoß sie mit gebehten Schnitten von einen Weck/ treibs mit gu- ter Erbeßbrüh durch/ machs ab mit Pfeffer vnd Saffran/ schmältz vnd saltzs/ vnd laß es damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du magst auch die Ruttenleber darein thun/ vnd mit sieden lassen. 42. Nimm Reiß/ vnd quell jn/ wasch jhn auß/ vnd klaub jn/ setzs mit Er-
beßbrüh zu/ vnd laß nicht versieden/ daß die Kern fein gantz bleiben/ thu fri- sche Butter/ die vngeschmältzt ist/ darein/ vnd gantze Muscatenblüt/ so ist es ein gute Reißsuppen. 35. Nim̃ frische Weichsel/ reiß die Stengel ab/ geuß Wein/ gestossenen Zimmet vnd Zucker darein/ laß darmit auffsieden/ thu geroͤßt Brot von ei- nem Weck darvnter/ vnd gibs warm auff einen Tisch/ vnnd bestraͤw es mit Zucker. 36. Nim̃ Amarellen/ vñ stoß sie mit den Kern/ sie seyn duͤrr oder
gruͤn/ streich sie mit Zimmet vnnd Wein durch/ vnnd mach sie wol suͤß/ laß darmit auffsieden/ so ist es gut. 37. Nim̃ die Hechtleber/ roͤßt sie auß Butter/ vnd thu sie in ein
Moͤr- sel/ stoß mit gebehtem Brot/ vnd streichs mit Erbeßbruͤh durch/ pfeffers vñ gelbs/ thu Butter darein vnd Saltz/ laß darmit auffsieden/ nim̃ die vbrigen Leber/ die geroͤßt seyn/ schneidt sie zu stuͤcken/ vnd thu sie in die Suppen/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 38. Nim̃ ein Karpffenzung/ setz sie im Wasser auff/ vnnd laß sie sieden/ butz vnnd mach sie sauber/ geuß ein gute Erbeßbruͤh daruͤber/ vnnd schneidt Pettersilgen Wurtzel daran/ auch frische vnzerlassene Butter/ Muscaten- bluͤt/ gestossen Jngwer/ ein wenig gestossen Pfeffer/ vñ ein wenig Saltz/ laß damit sieden/ vnd thu gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ darvnter/ laß damit ein Sudt auffthun/ so ist es auch ein gute Suppen. 39. Nim̃ gesotten Schnecken/ die sauber außgebutzt seyn/ hack sie gar klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ mach sie an mit Eyern vnnd Pfeffer/ ruͤrs in ein Erbeßbruͤh die seudt/ schmaͤltz vnd saltzs/ so ist es ein gute Schneckensuppen. 40. Mach ein Teig mit Eyern vnd mit Mehl/ zeuchs jn heisse Butter/ durch ein Faumloͤffel der loͤchert ist/ machs nicht braun/ sondern nur fein weiß. Nim̃ ein gute Erbeßbruͤh/ die wolgeschmack vnd angemacht ist/ vnnd weñ du es wilt anrichten in ein Schuͤssel/ so geuß vber die gebackene Erbeß/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 41. Nim̃ Rutten/ die mit gruͤn Pettersilgen gesotten seyn/ thu sie in
ein Moͤrsel/ vnd stoß sie mit gebehten Schnitten von einẽ Weck/ treibs mit gu- ter Erbeßbruͤh durch/ machs ab mit Pfeffer vñ Saffran/ schmaͤltz vñ saltzs/ vnd laß es damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du magst auch die Ruttenleber darein thun/ vnd mit sieden lassen. 42. Nim̃ Reiß/ vnd quell jn/ wasch jhn auß/ vnd klaub jn/ setzs mit Er-
beßbruͤh zu/ vnd laß nicht versieden/ daß die Kern fein gantz bleiben/ thu fri- sche Butter/ die vngeschmaͤltzt ist/ darein/ vnd gantze Muscatenbluͤt/ so ist es ein gute Reißsuppen. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <pb facs="#f0427" n="CLXIIIIa"/> <item>35. Nim̃ frische Weichsel/ reiß die Stengel ab/ geuß Wein/ gestossenen<lb/> Zimmet vnd Zucker darein/ laß darmit auffsieden/ thu geroͤßt Brot von ei-<lb/> nem Weck darvnter/ vnd gibs warm auff einen Tisch/ vnnd bestraͤw es mit<lb/> Zucker.</item><lb/> <item>36. Nim̃ Amarellen/ vñ stoß sie mit den Kern/ sie seyn duͤrr oder gruͤn/<lb/> streich sie mit Zimmet vnnd Wein durch/ vnnd mach sie wol suͤß/ laß darmit<lb/> auffsieden/ so ist es gut.</item><lb/> <item>37. Nim̃ die Hechtleber/ roͤßt sie auß Butter/ vnd thu sie in ein Moͤr-<lb/> sel/ stoß mit gebehtem Brot/ vnd streichs mit Erbeßbruͤh durch/ pfeffers vñ<lb/> gelbs/ thu Butter darein vnd Saltz/ laß darmit auffsieden/ nim̃ die vbrigen<lb/> Leber/ die geroͤßt seyn/ schneidt sie zu stuͤcken/ vnd thu sie in die Suppen/ laß<lb/> darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>38. Nim̃ ein Karpffenzung/ setz sie im Wasser auff/ vnnd laß sie sieden/<lb/> butz vnnd mach sie sauber/ geuß ein gute Erbeßbruͤh daruͤber/ vnnd schneidt<lb/> Pettersilgen Wurtzel daran/ auch frische vnzerlassene Butter/ Muscaten-<lb/> bluͤt/ gestossen Jngwer/ ein wenig gestossen Pfeffer/ vñ ein wenig Saltz/ laß<lb/> damit sieden/ vnd thu gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/<lb/> darvnter/ laß damit ein Sudt auffthun/ so ist es auch ein gute Suppen.</item><lb/> <item>39. Nim̃ gesotten Schnecken/ die sauber außgebutzt seyn/ hack sie gar<lb/> klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ mach sie an mit Eyern vnnd<lb/> Pfeffer/ ruͤrs in ein Erbeßbruͤh die seudt/ schmaͤltz vnd saltzs/ so ist es ein gute<lb/> Schneckensuppen.</item><lb/> <item>40. Mach ein Teig mit Eyern vnd mit Mehl/ zeuchs jn heisse Butter/<lb/> durch ein Faumloͤffel der loͤchert ist/ machs nicht braun/ sondern nur fein<lb/> weiß. Nim̃ ein gute Erbeßbruͤh/ die wolgeschmack vnd angemacht ist/ vnnd<lb/> weñ du es wilt anrichten in ein Schuͤssel/ so geuß vber die gebackene Erbeß/<lb/> so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>41. Nim̃ Rutten/ die mit gruͤn Pettersilgen gesotten seyn/ thu sie in ein<lb/> Moͤrsel/ vnd stoß sie mit gebehten Schnitten von einẽ Weck/ treibs mit gu-<lb/> ter Erbeßbruͤh durch/ machs ab mit Pfeffer vñ Saffran/ schmaͤltz vñ saltzs/<lb/> vnd laß es damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du magst auch<lb/> die Ruttenleber darein thun/ vnd mit sieden lassen.</item><lb/> <item>42. Nim̃ Reiß/ vnd quell jn/ wasch jhn auß/ vnd klaub jn/ setzs mit Er-<lb/> beßbruͤh zu/ vnd laß nicht versieden/ daß die Kern fein gantz bleiben/ thu fri-<lb/> sche Butter/ die vngeschmaͤltzt ist/ darein/ vnd gantze Muscatenbluͤt/ so ist es<lb/> ein gute Reißsuppen.</item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLXIIIIa/0427]
35. Nim̃ frische Weichsel/ reiß die Stengel ab/ geuß Wein/ gestossenen
Zimmet vnd Zucker darein/ laß darmit auffsieden/ thu geroͤßt Brot von ei-
nem Weck darvnter/ vnd gibs warm auff einen Tisch/ vnnd bestraͤw es mit
Zucker.
36. Nim̃ Amarellen/ vñ stoß sie mit den Kern/ sie seyn duͤrr oder gruͤn/
streich sie mit Zimmet vnnd Wein durch/ vnnd mach sie wol suͤß/ laß darmit
auffsieden/ so ist es gut.
37. Nim̃ die Hechtleber/ roͤßt sie auß Butter/ vnd thu sie in ein Moͤr-
sel/ stoß mit gebehtem Brot/ vnd streichs mit Erbeßbruͤh durch/ pfeffers vñ
gelbs/ thu Butter darein vnd Saltz/ laß darmit auffsieden/ nim̃ die vbrigen
Leber/ die geroͤßt seyn/ schneidt sie zu stuͤcken/ vnd thu sie in die Suppen/ laß
darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
38. Nim̃ ein Karpffenzung/ setz sie im Wasser auff/ vnnd laß sie sieden/
butz vnnd mach sie sauber/ geuß ein gute Erbeßbruͤh daruͤber/ vnnd schneidt
Pettersilgen Wurtzel daran/ auch frische vnzerlassene Butter/ Muscaten-
bluͤt/ gestossen Jngwer/ ein wenig gestossen Pfeffer/ vñ ein wenig Saltz/ laß
damit sieden/ vnd thu gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/
darvnter/ laß damit ein Sudt auffthun/ so ist es auch ein gute Suppen.
39. Nim̃ gesotten Schnecken/ die sauber außgebutzt seyn/ hack sie gar
klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ mach sie an mit Eyern vnnd
Pfeffer/ ruͤrs in ein Erbeßbruͤh die seudt/ schmaͤltz vnd saltzs/ so ist es ein gute
Schneckensuppen.
40. Mach ein Teig mit Eyern vnd mit Mehl/ zeuchs jn heisse Butter/
durch ein Faumloͤffel der loͤchert ist/ machs nicht braun/ sondern nur fein
weiß. Nim̃ ein gute Erbeßbruͤh/ die wolgeschmack vnd angemacht ist/ vnnd
weñ du es wilt anrichten in ein Schuͤssel/ so geuß vber die gebackene Erbeß/
so wirt es gut vnd wolgeschmack.
41. Nim̃ Rutten/ die mit gruͤn Pettersilgen gesotten seyn/ thu sie in ein
Moͤrsel/ vnd stoß sie mit gebehten Schnitten von einẽ Weck/ treibs mit gu-
ter Erbeßbruͤh durch/ machs ab mit Pfeffer vñ Saffran/ schmaͤltz vñ saltzs/
vnd laß es damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du magst auch
die Ruttenleber darein thun/ vnd mit sieden lassen.
42. Nim̃ Reiß/ vnd quell jn/ wasch jhn auß/ vnd klaub jn/ setzs mit Er-
beßbruͤh zu/ vnd laß nicht versieden/ daß die Kern fein gantz bleiben/ thu fri-
sche Butter/ die vngeschmaͤltzt ist/ darein/ vnd gantze Muscatenbluͤt/ so ist es
ein gute Reißsuppen.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXIIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/427>, abgerufen am 16.07.2024. |