Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.16. Nimm Zwibeln/ schneidt sie fein breit vnnd dünn/ setz sie mit
Wasser zu/ vnd wenn er schier gesotten/ so geuß Essig darvnter/ pfeffers vnnd saltzs/ vnd schmältzs mit Butter/ so ist es ein gute Suppen vor einen armen Ge- sellen. 17. Nimm den Rogen vom Karpffen/ setz jn mit Wasser zu/ thu Saltz darein/ vnd laß fein gemach sieden/ verfaums sauber/ thu Pettersilgen Wur- tzel darein/ vnd klein geschweißte Zwibeln/ pfeffers mit gestossen vnd gantzem Pfeffer/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Also richt man die Suppen zu von einem KarpffenRogen. 18. Nimm von einem Karpffen die Milch/ seudt sie mit Saltz vnd Was- ser ab/ säuber sie sauber auß/ vnnd nimm darüber Erbeßbrüh/ Pettersilgen Wurtzel/ gantzen vnnd gestossen Pfeffer/ auch vngeschmältzte Butter vnnd Saltz/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd wenn du es wilt anrichten/ so richt es auff gebeht Schnitten Brot. Also kocht vnd richt man zu ein Suppen von Karpffenmilch. 19. Nimm ein Krautsuppen/ vnd laß sie auffsieden/ thu Baumöl darein/
vnd laß darmit auffsieden/ vnd ist es zu wenig gesaltzen/ so saltz es baß. Also nennet mans ein Oelsuppen. 20. Ein Habermehlsuppen eyngebrennt/ vnd mit Erbeßbrüh durchge- strichen. Du magsts saur machen oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut. 21. Nimm Erbeßbrüh/ ein wenig Essig/ Butter/ Saltz vnnd Wein/ laß miteinander auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 22. Nimm den Fischrogen mit den Därmen/ seudts in Wasser ab/ kül
vnd säubers fein auß/ hacks miteinander klein/ vnd pfeffers/ machs gelb/ vnd thu grüne wolschmeckende Kräuter/ die klein gehackt seyn/ darein/ rürs mit Ey- ern ab/ geuß ein wolgeschmackte Erbeßbrüh darüber/ vnd Butter/ laß dar- mit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 23. Nimm Bretzel/ vnd weich sie im Saltzwasser/ thu sie auff eine
Schüs- sel/ vnnd besträw sie mit schwartzen Rosein vnd Jngwer/ begeuß mit heisser Butter/ so ist es auch gut. Oder besträw es mit Parmesankäß/ vnnd geuß heisse Butter darüber. 24. Nimm dürre Schwammen/ wasch sie sauber auß etlichen Wassern/
setz sie zu mit Erbeßbrüh vnnd klein geschweißten Zwibeln/ mach es ab mit Essig/ Pfeffer/ mit Saffran vnd Saltz/ laß miteinander ein stundt oder zwo sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 16. Nim̃ Zwibeln/ schneidt sie fein breit vnnd duͤnn/ setz sie mit
Wasser zu/ vnd wenn er schier gesotten/ so geuß Essig darvnter/ pfeffers vnnd saltzs/ vnd schmaͤltzs mit Butter/ so ist es ein gute Suppen vor einen armen Ge- sellen. 17. Nim̃ den Rogen vom Karpffen/ setz jn mit Wasser zu/ thu Saltz darein/ vñ laß fein gemach sieden/ verfaums sauber/ thu Pettersilgen Wur- tzel darein/ vnd klein geschweißte Zwibeln/ pfeffers mit gestossen vñ gantzem Pfeffer/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Also richt man die Suppen zu von einem KarpffenRogen. 18. Nim̃ von einem Karpffen die Milch/ seudt sie mit Saltz vnd Was- ser ab/ saͤuber sie sauber auß/ vnnd nim̃ daruͤber Erbeßbruͤh/ Pettersilgen Wurtzel/ gantzen vnnd gestossen Pfeffer/ auch vngeschmaͤltzte Butter vnnd Saltz/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd wenn du es wilt anrichten/ so richt es auff gebeht Schnitten Brot. Also kocht vnd richt man zu ein Suppen von Karpffenmilch. 19. Nim̃ ein Krautsuppen/ vnd laß sie auffsieden/ thu Baumoͤl darein/
vnd laß darmit auffsieden/ vnd ist es zu wenig gesaltzen/ so saltz es baß. Also nennet mans ein Oelsuppen. 20. Ein Habermehlsuppen eyngebrennt/ vnd mit Erbeßbruͤh durchge- strichen. Du magsts saur machen oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut. 21. Nim̃ Erbeßbruͤh/ ein wenig Essig/ Butter/ Saltz vnnd Wein/ laß miteinander auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 22. Nim̃ den Fischrogen mit den Daͤrmen/ seudts in Wasser ab/ kuͤl
vñ saͤubers fein auß/ hacks miteinander klein/ vnd pfeffers/ machs gelb/ vñ thu gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ darein/ ruͤrs mit Ey- ern ab/ geuß ein wolgeschmackte Erbeßbruͤh daruͤber/ vnd Butter/ laß dar- mit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 23. Nim̃ Bretzel/ vñ weich sie im Saltzwasser/ thu sie auff eine
Schuͤs- sel/ vnnd bestraͤw sie mit schwartzen Rosein vnd Jngwer/ begeuß mit heisser Butter/ so ist es auch gut. Oder bestraͤw es mit Parmesankaͤß/ vnnd geuß heisse Butter daruͤber. 24. Nim̃ duͤrre Schwammen/ wasch sie sauber auß etlichen Wassern/
setz sie zu mit Erbeßbruͤh vnnd klein geschweißten Zwibeln/ mach es ab mit Essig/ Pfeffer/ mit Saffran vnd Saltz/ laß miteinander ein stundt oder zwo sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <pb facs="#f0425" n="CLXIIIa"/> <item>16. Nim̃ Zwibeln/ schneidt sie fein breit vnnd duͤnn/ setz sie mit Wasser<lb/> zu/ vnd wenn er schier gesotten/ so geuß Essig darvnter/ pfeffers vnnd saltzs/<lb/> vnd schmaͤltzs mit Butter/ so ist es ein gute Suppen vor einen armen Ge-<lb/> sellen.</item><lb/> <item>17. Nim̃ den Rogen vom Karpffen/ setz jn mit Wasser zu/ thu Saltz<lb/> darein/ vñ laß fein gemach sieden/ verfaums sauber/ thu Pettersilgen Wur-<lb/> tzel darein/ vnd klein geschweißte Zwibeln/ pfeffers mit gestossen vñ gantzem<lb/> Pfeffer/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Also richt man<lb/> die Suppen zu von einem KarpffenRogen.</item><lb/> <item>18. Nim̃ von einem Karpffen die Milch/ seudt sie mit Saltz vnd Was-<lb/> ser ab/ saͤuber sie sauber auß/ vnnd nim̃ daruͤber Erbeßbruͤh/ Pettersilgen<lb/> Wurtzel/ gantzen vnnd gestossen Pfeffer/ auch vngeschmaͤltzte Butter vnnd<lb/> Saltz/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd wenn du es<lb/> wilt anrichten/ so richt es auff gebeht Schnitten Brot. Also kocht vnd richt<lb/> man zu ein Suppen von Karpffenmilch.</item><lb/> <item>19. Nim̃ ein Krautsuppen/ vnd laß sie auffsieden/ thu Baumoͤl darein/<lb/> vnd laß darmit auffsieden/ vnd ist es zu wenig gesaltzen/ so saltz es baß. Also<lb/> nennet mans ein Oelsuppen.</item><lb/> <item>20. Ein Habermehlsuppen eyngebrennt/ vnd mit Erbeßbruͤh durchge-<lb/> strichen.<lb/> Du magsts saur machen oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut.</item><lb/> <item>21. Nim̃ Erbeßbruͤh/ ein wenig Essig/ Butter/ Saltz vnnd Wein/ laß<lb/> miteinander auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>22. Nim̃ den Fischrogen mit den Daͤrmen/ seudts in Wasser ab/ kuͤl vñ<lb/> saͤubers fein auß/ hacks miteinander klein/ vnd pfeffers/ machs gelb/ vñ thu<lb/> gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ darein/ ruͤrs mit Ey-<lb/> ern ab/ geuß ein wolgeschmackte Erbeßbruͤh daruͤber/ vnd Butter/ laß dar-<lb/> mit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>23. Nim̃ Bretzel/ vñ weich sie im Saltzwasser/ thu sie auff eine Schuͤs-<lb/> sel/ vnnd bestraͤw sie mit schwartzen Rosein vnd Jngwer/ begeuß mit heisser<lb/> Butter/ so ist es auch gut. Oder bestraͤw es mit Parmesankaͤß/ vnnd geuß<lb/> heisse Butter daruͤber.</item><lb/> <item>24. Nim̃ duͤrre Schwammen/ wasch sie sauber auß etlichen Wassern/<lb/> setz sie zu mit Erbeßbruͤh vnnd klein geschweißten Zwibeln/ mach es ab mit<lb/> Essig/ Pfeffer/ mit Saffran vnd Saltz/ laß miteinander ein stundt oder zwo<lb/> sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLXIIIa/0425]
16. Nim̃ Zwibeln/ schneidt sie fein breit vnnd duͤnn/ setz sie mit Wasser
zu/ vnd wenn er schier gesotten/ so geuß Essig darvnter/ pfeffers vnnd saltzs/
vnd schmaͤltzs mit Butter/ so ist es ein gute Suppen vor einen armen Ge-
sellen.
17. Nim̃ den Rogen vom Karpffen/ setz jn mit Wasser zu/ thu Saltz
darein/ vñ laß fein gemach sieden/ verfaums sauber/ thu Pettersilgen Wur-
tzel darein/ vnd klein geschweißte Zwibeln/ pfeffers mit gestossen vñ gantzem
Pfeffer/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Also richt man
die Suppen zu von einem KarpffenRogen.
18. Nim̃ von einem Karpffen die Milch/ seudt sie mit Saltz vnd Was-
ser ab/ saͤuber sie sauber auß/ vnnd nim̃ daruͤber Erbeßbruͤh/ Pettersilgen
Wurtzel/ gantzen vnnd gestossen Pfeffer/ auch vngeschmaͤltzte Butter vnnd
Saltz/ laß damit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd wenn du es
wilt anrichten/ so richt es auff gebeht Schnitten Brot. Also kocht vnd richt
man zu ein Suppen von Karpffenmilch.
19. Nim̃ ein Krautsuppen/ vnd laß sie auffsieden/ thu Baumoͤl darein/
vnd laß darmit auffsieden/ vnd ist es zu wenig gesaltzen/ so saltz es baß. Also
nennet mans ein Oelsuppen.
20. Ein Habermehlsuppen eyngebrennt/ vnd mit Erbeßbruͤh durchge-
strichen.
Du magsts saur machen oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut.
21. Nim̃ Erbeßbruͤh/ ein wenig Essig/ Butter/ Saltz vnnd Wein/ laß
miteinander auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
22. Nim̃ den Fischrogen mit den Daͤrmen/ seudts in Wasser ab/ kuͤl vñ
saͤubers fein auß/ hacks miteinander klein/ vnd pfeffers/ machs gelb/ vñ thu
gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt seyn/ darein/ ruͤrs mit Ey-
ern ab/ geuß ein wolgeschmackte Erbeßbruͤh daruͤber/ vnd Butter/ laß dar-
mit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
23. Nim̃ Bretzel/ vñ weich sie im Saltzwasser/ thu sie auff eine Schuͤs-
sel/ vnnd bestraͤw sie mit schwartzen Rosein vnd Jngwer/ begeuß mit heisser
Butter/ so ist es auch gut. Oder bestraͤw es mit Parmesankaͤß/ vnnd geuß
heisse Butter daruͤber.
24. Nim̃ duͤrre Schwammen/ wasch sie sauber auß etlichen Wassern/
setz sie zu mit Erbeßbruͤh vnnd klein geschweißten Zwibeln/ mach es ab mit
Essig/ Pfeffer/ mit Saffran vnd Saltz/ laß miteinander ein stundt oder zwo
sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/425>, abgerufen am 16.07.2024. |