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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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4. Nimm Mandel vnd Quittensafft/ streich jn durch mit Hausenblasen/
vnd machs wol süß/ setzs auff Kolen/ vnd rürs vmb/ biß auffseudt/ vnnd laß
kalt werden/ geuß in einen Model/ vnd laß gestehen/ vnd wenn du es wilt an
richten/ so kanstu ein braune Brüh darvnter thun/ es sey von Weichselsal-
sen/ oder von Quittensafft/ daß dick wirt/ daß mans schneiden kan/ so ist es
lieblich vnd gut zu essen.
5. Mandelkäß mit Amarellen Safft/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man
es machen sol.
6. Streich Mandeln durch mit Hausenblasen/ machs braun/ oder laß
weiß/ wenns auffgesotten/ vnnd kalt ist/ vnnd wol angemacht mit Zucker/ so
geuß es in die Mandeln/ die fein auff Krebßart gemacht seyn/ oder auff al-
lerley Fischmodel/ so stehet es zierlich vnd schön/ es hab ein Farb was es wöll/
es sey weiß/ schwartz/ gelb/ Rosein oder Violfarb/ so ist es zierlich vnnd auch
lieblich.
7. Wiltu ein Mandelkäß schecket machen/ weiß/ gelb/ braun vnnd
schwartz/ so nimm Weichselsalsen/ streich sie durch mit Mandeln vnd mit Hau
senblasen/ laß damit auffsieden/ vnd laß kalt werden. Die andern Mandeln
mach gelb/ die dritte blaw mit Turnasol/ machs darvnter in einem Rosen-
wasser/ vnd gibs darvnter/ so wirt es Violfarb. Vnd wenn du es wilt in Mo
del giessen/ so geuß am ersten von weissen hinein/ darnach von der Weichsel-
salsen/ widerumb Violfarb/ vnnd oben darauff wider weiß. Also macht
man ein Käß/ der viererley Farben hat/ gib ein kalte Mandel-
brüh/ die süß vnd weiß ist/ darvnter/ so ist es gut
vnnd wolgeschmack. [Abbildung]
4. Nim̃ Mandel vnd Quittensafft/ streich jn durch mit Hausenblasen/
vnd machs wol suͤß/ setzs auff Kolen/ vnd ruͤrs vmb/ biß auffseudt/ vnnd laß
kalt werden/ geuß in einen Model/ vnd laß gestehen/ vnd wenn du es wilt an
richten/ so kanstu ein braune Bruͤh darvnter thun/ es sey von Weichselsal-
sen/ oder von Quittensafft/ daß dick wirt/ daß mans schneiden kan/ so ist es
lieblich vnd gut zu essen.
5. Mandelkaͤß mit Amarellen Safft/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man
es machen sol.
6. Streich Mandeln durch mit Hausenblasen/ machs braun/ oder laß
weiß/ wenns auffgesotten/ vnnd kalt ist/ vnnd wol angemacht mit Zucker/ so
geuß es in die Mandeln/ die fein auff Krebßart gemacht seyn/ oder auff al-
lerley Fischmodel/ so stehet es zierlich vñ schoͤn/ es hab ein Farb was es woͤll/
es sey weiß/ schwartz/ gelb/ Rosein oder Violfarb/ so ist es zierlich vnnd auch
lieblich.
7. Wiltu ein Mandelkaͤß schecket machen/ weiß/ gelb/ braun vnnd
schwartz/ so nim̃ Weichselsalsen/ streich sie durch mit Mandeln vnd mit Hau
senblasen/ laß damit auffsieden/ vnd laß kalt werden. Die andern Mandeln
mach gelb/ die dritte blaw mit Turnasol/ machs darvnter in einem Rosen-
wasser/ vnd gibs darvnter/ so wirt es Violfarb. Vnd wenn du es wilt in Mo
del giessen/ so geuß am ersten von weissen hinein/ darnach von der Weichsel-
salsen/ widerumb Violfarb/ vnnd oben darauff wider weiß. Also macht
man ein Kaͤß/ der viererley Farben hat/ gib ein kalte Mandel-
bruͤh/ die suͤß vnd weiß ist/ darvnter/ so ist es gut
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[CLXIb/0422] 4. Nim̃ Mandel vnd Quittensafft/ streich jn durch mit Hausenblasen/ vnd machs wol suͤß/ setzs auff Kolen/ vnd ruͤrs vmb/ biß auffseudt/ vnnd laß kalt werden/ geuß in einen Model/ vnd laß gestehen/ vnd wenn du es wilt an richten/ so kanstu ein braune Bruͤh darvnter thun/ es sey von Weichselsal- sen/ oder von Quittensafft/ daß dick wirt/ daß mans schneiden kan/ so ist es lieblich vnd gut zu essen. 5. Mandelkaͤß mit Amarellen Safft/ wie vorhin vermeldt ist/ wie man es machen sol. 6. Streich Mandeln durch mit Hausenblasen/ machs braun/ oder laß weiß/ wenns auffgesotten/ vnnd kalt ist/ vnnd wol angemacht mit Zucker/ so geuß es in die Mandeln/ die fein auff Krebßart gemacht seyn/ oder auff al- lerley Fischmodel/ so stehet es zierlich vñ schoͤn/ es hab ein Farb was es woͤll/ es sey weiß/ schwartz/ gelb/ Rosein oder Violfarb/ so ist es zierlich vnnd auch lieblich. 7. Wiltu ein Mandelkaͤß schecket machen/ weiß/ gelb/ braun vnnd schwartz/ so nim̃ Weichselsalsen/ streich sie durch mit Mandeln vnd mit Hau senblasen/ laß damit auffsieden/ vnd laß kalt werden. Die andern Mandeln mach gelb/ die dritte blaw mit Turnasol/ machs darvnter in einem Rosen- wasser/ vnd gibs darvnter/ so wirt es Violfarb. Vnd wenn du es wilt in Mo del giessen/ so geuß am ersten von weissen hinein/ darnach von der Weichsel- salsen/ widerumb Violfarb/ vnnd oben darauff wider weiß. Also macht man ein Kaͤß/ der viererley Farben hat/ gib ein kalte Mandel- bruͤh/ die suͤß vnd weiß ist/ darvnter/ so ist es gut vnnd wolgeschmack. [Abbildung]

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Sonja Bayer, Tom Bilodeau, Thomas Gloning, Martina Grasse, Tanja Kasten, Marc Kuse, Yvonne Ziegler, Justus–Liebig-Universität: Bereitstellung der Transkription (2013-05-03T12:17:31Z)
Marc Kuse: Konvertierung nach XML gemäß DTA-Basisformat. (2013-05-03T12:17:31Z)
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLXIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/422>, abgerufen am 22.11.2024.