Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.10. Gesotten Zwibelsalat/ oder gebraten/ macht man süß mit weissem Zucker/ oder mit kleinen schwartzen Rosein. 11. Pumpernelle Salat. 12. Weiß Rapuntzel Salat/ die Wurtzel gequellt/ vnnd eins theils roh mit dem grünen Kraut geben/ ist auff beyde manier gut zu zurichten. 13. Runde Rapuntzel gequellt/ seind auch nicht böß zu essen. 14. Hopffen Salat/ der gequellt ist. 15. Spargel Salat/ der auch gequellt ist/ vnnd klein geschnitten/ oder gantz angemacht/ ist auff beyde manier gut. Du kanst jn machen mit Erbeß- brüh/ mit ein wenig Butter/ Pfeffer vnnd Essig/ warm auff ein Tisch ge- geben. 16. Cichorij Wurtzel Salat/ der fein sauber geschelet ist/ schneidt den Kern herauß/ quell jn wol/ doch daß du es nicht versiedest/ kül jn auß/ mach jn süß oder saur/ so ist es auff beyde manier gut. 17. Cichorij Kraut Salat/ das grün ist/ das man quellt/ du magsts süß oder saur machen. Jst das grün Kraut jung/ so kan mans geben mit Es- sig/ Oel vnd Saltz. 18. Grosse Capern außgewässert vnd gequellt. 19. Klein Capern Salat. 20. Schel die Murcken/ vnd schneidt sie breit vnnd dünn/ mach sie an mit Oel/ Pfeffer vnd Saltz. Seind sie aber eyngesaltzen/ so seind sie auch nit böß/ seind besser als roh/ denn man kans eynsaltzen mit Fenchel vnd mit Kü- mel/ daß man sie vber ein Jar kan behalten. Vnnd am Rheinstrom nennet man es Cucummern. 21. Nimm Biesen Stengel/ schel vnnd quell sie in Wasser/ machs an mit Oel/ Essig vnd Saltz. 22. Heller Salat/ der grün vnd jung ist/ quell jn in Wasser/ mach jn ab mit Essig/ Oel vnd Saltz. Vnd den Salat muß man nicht viel essen/ denn er purgiert sehr. 23. Nimm harte Eyer/ gib sie besonder neben dem Salat/ besträw sie
mit
grün Pettersilgen vnd Saltz/ vnd geuß Essig darüber. 10. Gesotten Zwibelsalat/ oder gebraten/ macht man suͤß mit weissem Zucker/ oder mit kleinen schwartzen Rosein. 11. Pumpernelle Salat. 12. Weiß Rapuntzel Salat/ die Wurtzel gequellt/ vnnd eins theils roh mit dem gruͤnen Kraut geben/ ist auff beyde manier gut zu zurichten. 13. Runde Rapuntzel gequellt/ seind auch nicht boͤß zu essen. 14. Hopffen Salat/ der gequellt ist. 15. Spargel Salat/ der auch gequellt ist/ vnnd klein geschnitten/ oder gantz angemacht/ ist auff beyde manier gut. Du kanst jn machen mit Erbeß- bruͤh/ mit ein wenig Butter/ Pfeffer vnnd Essig/ warm auff ein Tisch ge- geben. 16. Cichorij Wurtzel Salat/ der fein sauber geschelet ist/ schneidt den Kern herauß/ quell jn wol/ doch daß du es nicht versiedest/ kuͤl jn auß/ mach jn suͤß oder saur/ so ist es auff beyde manier gut. 17. Cichorij Kraut Salat/ das gruͤn ist/ das man quellt/ du magsts suͤß oder saur machen. Jst das gruͤn Kraut jung/ so kan mans geben mit Es- sig/ Oel vnd Saltz. 18. Grosse Capern außgewaͤssert vnd gequellt. 19. Klein Capern Salat. 20. Schel die Murcken/ vnd schneidt sie breit vnnd duͤnn/ mach sie an mit Oel/ Pfeffer vnd Saltz. Seind sie aber eyngesaltzen/ so seind sie auch nit boͤß/ seind besser als roh/ denn man kans eynsaltzen mit Fenchel vnd mit Kuͤ- mel/ daß man sie vber ein Jar kan behalten. Vnnd am Rheinstrom nennet man es Cucummern. 21. Nim̃ Biesen Stengel/ schel vnnd quell sie in Wasser/ machs an mit Oel/ Essig vnd Saltz. 22. Heller Salat/ der gruͤn vnd jung ist/ quell jn in Wasser/ mach jn ab mit Essig/ Oel vnd Saltz. Vnd den Salat muß man nicht viel essen/ denn er purgiert sehr. 23. Nim̃ harte Eyer/ gib sie besonder neben dem Salat/ bestraͤw sie
mit
gruͤn Pettersilgen vnd Saltz/ vnd geuß Essig daruͤber. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <pb facs="#f0415" n="CLVIIIa"/> <item>10. Gesotten Zwibelsalat/ oder gebraten/ macht man suͤß mit weissem<lb/> Zucker/ oder mit kleinen schwartzen Rosein.</item><lb/> <item>11. Pumpernelle Salat.</item><lb/> <item>12. Weiß Rapuntzel Salat/ die Wurtzel gequellt/ vnnd eins theils roh<lb/> mit dem gruͤnen Kraut geben/ ist auff beyde manier gut zu zurichten.</item><lb/> <item>13. Runde Rapuntzel gequellt/ seind auch nicht boͤß zu essen.</item><lb/> <item>14. Hopffen Salat/ der gequellt ist.</item><lb/> <item>15. Spargel Salat/ der auch gequellt ist/ vnnd klein geschnitten/ oder<lb/> gantz angemacht/ ist auff beyde manier gut. Du kanst jn machen mit Erbeß-<lb/> bruͤh/ mit ein wenig Butter/ Pfeffer vnnd Essig/ warm auff ein Tisch ge-<lb/> geben.</item><lb/> <item>16. Cichorij Wurtzel Salat/ der fein sauber geschelet ist/ schneidt den<lb/> Kern herauß/ quell jn wol/ doch daß du es nicht versiedest/ kuͤl jn auß/ mach<lb/> jn suͤß oder saur/ so ist es auff beyde manier gut.</item><lb/> <item>17. Cichorij Kraut Salat/ das gruͤn ist/ das man quellt/ du magsts<lb/> suͤß oder saur machen. Jst das gruͤn Kraut jung/ so kan mans geben mit Es-<lb/> sig/ Oel vnd Saltz.</item><lb/> <item>18. Grosse Capern außgewaͤssert vnd gequellt.</item><lb/> <item>19. Klein Capern Salat.</item><lb/> <item>20. Schel die Murcken/ vnd schneidt sie breit vnnd duͤnn/ mach sie an<lb/> mit Oel/ Pfeffer vnd Saltz. Seind sie aber eyngesaltzen/ so seind sie auch nit<lb/> boͤß/ seind besser als roh/ denn man kans eynsaltzen mit Fenchel vnd mit Kuͤ-<lb/> mel/ daß man sie vber ein Jar kan behalten. Vnnd am Rheinstrom nennet<lb/> man es Cucummern.</item><lb/> <item>21. Nim̃ Biesen Stengel/ schel vnnd quell sie in Wasser/ machs an mit<lb/> Oel/ Essig vnd Saltz.</item><lb/> <item>22. Heller Salat/ der gruͤn vnd jung ist/ quell jn in Wasser/ mach jn ab<lb/> mit Essig/ Oel vnd Saltz. Vnd den Salat muß man nicht viel essen/ denn er<lb/> purgiert sehr.</item><lb/> <item>23. Nim̃ harte Eyer/ gib sie besonder neben dem Salat/ bestraͤw sie mit<lb/> gruͤn Pettersilgen vnd Saltz/ vnd geuß Essig daruͤber.</item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLVIIIa/0415]
10. Gesotten Zwibelsalat/ oder gebraten/ macht man suͤß mit weissem
Zucker/ oder mit kleinen schwartzen Rosein.
11. Pumpernelle Salat.
12. Weiß Rapuntzel Salat/ die Wurtzel gequellt/ vnnd eins theils roh
mit dem gruͤnen Kraut geben/ ist auff beyde manier gut zu zurichten.
13. Runde Rapuntzel gequellt/ seind auch nicht boͤß zu essen.
14. Hopffen Salat/ der gequellt ist.
15. Spargel Salat/ der auch gequellt ist/ vnnd klein geschnitten/ oder
gantz angemacht/ ist auff beyde manier gut. Du kanst jn machen mit Erbeß-
bruͤh/ mit ein wenig Butter/ Pfeffer vnnd Essig/ warm auff ein Tisch ge-
geben.
16. Cichorij Wurtzel Salat/ der fein sauber geschelet ist/ schneidt den
Kern herauß/ quell jn wol/ doch daß du es nicht versiedest/ kuͤl jn auß/ mach
jn suͤß oder saur/ so ist es auff beyde manier gut.
17. Cichorij Kraut Salat/ das gruͤn ist/ das man quellt/ du magsts
suͤß oder saur machen. Jst das gruͤn Kraut jung/ so kan mans geben mit Es-
sig/ Oel vnd Saltz.
18. Grosse Capern außgewaͤssert vnd gequellt.
19. Klein Capern Salat.
20. Schel die Murcken/ vnd schneidt sie breit vnnd duͤnn/ mach sie an
mit Oel/ Pfeffer vnd Saltz. Seind sie aber eyngesaltzen/ so seind sie auch nit
boͤß/ seind besser als roh/ denn man kans eynsaltzen mit Fenchel vnd mit Kuͤ-
mel/ daß man sie vber ein Jar kan behalten. Vnnd am Rheinstrom nennet
man es Cucummern.
21. Nim̃ Biesen Stengel/ schel vnnd quell sie in Wasser/ machs an mit
Oel/ Essig vnd Saltz.
22. Heller Salat/ der gruͤn vnd jung ist/ quell jn in Wasser/ mach jn ab
mit Essig/ Oel vnd Saltz. Vnd den Salat muß man nicht viel essen/ denn er
purgiert sehr.
23. Nim̃ harte Eyer/ gib sie besonder neben dem Salat/ bestraͤw sie mit
gruͤn Pettersilgen vnd Saltz/ vnd geuß Essig daruͤber.
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools
|
URL zu diesem Werk: | https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581 |
URL zu dieser Seite: | https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/415 |
Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLVIIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/415>, abgerufen am 16.07.2024. |