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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Tuch/ machs süß mit Zucker vnd gestossenem Zimmet/ laß damit auffsieden/
so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd ein solches Muß kanstu geben kalt o-
der warm/ vnd magst auch ein Turten darauß machen.
208. Gantze Vngerische Pflaumen gekocht mit Wasser vnd Wein/ gib
sie warm auff ein Tisch/ vnnd besträw sie mit Zucker/ oder gibs kalt/ so ist es
gleich so viel. Mancher nimpt Butter zu den Vngerischen Pfaumen/ ist aber
einem Menschen gar widerwertig vnd vngesundt.
209. Nimm Vngerische Pflaumen/ die dürr seyn/ wasch sie sauber auß/
vnd thu die Kern hinweg. Die Pflaumen thu in einen Mörsel/ vnd stoß mit
kleinen schwartzen Rosein/ nimm zwey oder drey Eyerdotter darvnter/ vnd ein
wenig Zimmet/ nimm Schnitten von einem Weck/ vnd behe sie auff der einen
Seiten/ vnd auf der andern nicht/ vnnd streich die Füll auff die Seiten/ die
du hast abgebeht/ legs in ein Turtenpfann/ vnnd thu ein wenig Butter dar-
ein/ setz auff ein Roßt/ vnd thu Kolen darvnter/ thu ein Hafendeck mit Kolen
darüber/ daß ober mehr Hitz gehet als vnten/ schaw offt darzu/ daß du es nit
verbrennest/ denn es leßt sich geschwindt backen/ gibs warm auff ein Tisch/
vnd besträw es mit weissem Zucker. Vnnd die Speiß nennet man Pouesen
von Vngerischen Pflaumen gemacht.
210. Nimm ein Weck/ reib jn/ vnd beschneid jn am ersten/ daß das braun
darvon kompt/ thu es in ein vberzindten Fischkessel/ vnd geuß ein gute Hen-
nen oder Rindtfleischbrüh/ die lindt gesaltzen ist/ darüber/ vnd laß damit sie-
den. Vnd wenn du es schier wilt anrichten/ so rür Eyerdotter darein/ so wirt
es glat/ lieblich vnd gut. Diese Speise nennet man Panada.
211. Nimm kleine schwartze Weinbeer/ mach sie fein rein/ vnnd stoß sie in
einen Mörsel mit einem gebehten Weck/ mach es lindt mit Wein/ vnd streich
es durch ein Härin Tuch/ mach es süß mit Zucker vnd gestossener Zimmet-
rinden/ laß damit auffsieden/ gib es warm oder kalt/ so ist es auff beyde ma-
nier gut. Vnd wenn du es anrichtest/ so besträw es mit Zucker/ es sey kalt o-
der warm/ ist es auff beyde manier gut.
212. Nimm Weichsel mit dem Stengel/ mach ein Teig an mit Mehl vnd
mit Wein/ stoß die Weichsel darein/ vnd wirffs flugs in heisse Butter/ vnnd
backs geschwindt auß/ daß der Safft nicht herauß rinnet/ gibs warm auff
ein Tisch/ besträw es mit weissem Zucker/ so ist es auch gut.
213. Nimm ein Weck/ schneidt Schnitten fein dünn darauß/ nimm Epffel/
bräun sie auß Butter/ hack sie mit schwartzen Rosein klein/ nimm Butter in
ein Pfannen/ vnnd mach sie heiß/ thu die Epffel darein/ vnnd rößt es wol/
thu Zucker vnd Zimmet darvnter/ rürs jmmerzu/ biß wol gerößt ist/ dz nit
Tuch/ machs suͤß mit Zucker vñ gestossenem Zimmet/ laß damit auffsieden/
so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd ein solches Muß kanstu geben kalt o-
der warm/ vnd magst auch ein Turten darauß machen.
208. Gantze Vngerische Pflaumen gekocht mit Wasser vnd Wein/ gib
sie warm auff ein Tisch/ vnnd bestraͤw sie mit Zucker/ oder gibs kalt/ so ist es
gleich so viel. Mancher nimpt Butter zu den Vngerischẽ Pfaumen/ ist aber
einem Menschen gar widerwertig vnd vngesundt.
209. Nim̃ Vngerische Pflaumen/ die duͤrr seyn/ wasch sie sauber auß/
vnd thu die Kern hinweg. Die Pflaumen thu in einen Moͤrsel/ vnd stoß mit
kleinen schwartzen Rosein/ nim̃ zwey oder drey Eyerdotter darvnter/ vñ ein
wenig Zimmet/ nim̃ Schnitten von einem Weck/ vnd behe sie auff der einen
Seiten/ vnd auf der andern nicht/ vnnd streich die Fuͤll auff die Seiten/ die
du hast abgebeht/ legs in ein Turtenpfann/ vnnd thu ein wenig Butter dar-
ein/ setz auff ein Roßt/ vnd thu Kolen darvnter/ thu ein Hafendeck mit Kolen
daruͤber/ daß ober mehr Hitz gehet als vnten/ schaw offt darzu/ daß du es nit
verbrennest/ denn es leßt sich geschwindt backen/ gibs warm auff ein Tisch/
vnd bestraͤw es mit weissem Zucker. Vnnd die Speiß nennet man Pouesen
von Vngerischen Pflaumen gemacht.
210. Nim̃ ein Weck/ reib jn/ vnd beschneid jn am ersten/ daß das braun
darvon kompt/ thu es in ein vberzindten Fischkessel/ vnd geuß ein gute Hen-
nen oder Rindtfleischbruͤh/ die lindt gesaltzen ist/ daruͤber/ vnd laß damit sie-
den. Vnd wenn du es schier wilt anrichten/ so ruͤr Eyerdotter darein/ so wirt
es glat/ lieblich vnd gut. Diese Speise nennet man Panada.
211. Nim̃ kleine schwartze Weinbeer/ mach sie fein rein/ vnnd stoß sie in
einen Moͤrsel mit einem gebehten Weck/ mach es lindt mit Wein/ vnd streich
es durch ein Haͤrin Tuch/ mach es suͤß mit Zucker vnd gestossener Zimmet-
rinden/ laß damit auffsieden/ gib es warm oder kalt/ so ist es auff beyde ma-
nier gut. Vnd wenn du es anrichtest/ so bestraͤw es mit Zucker/ es sey kalt o-
der warm/ ist es auff beyde manier gut.
212. Nim̃ Weichsel mit dem Stengel/ mach ein Teig an mit Mehl vnd
mit Wein/ stoß die Weichsel darein/ vnd wirffs flugs in heisse Butter/ vnnd
backs geschwindt auß/ daß der Safft nicht herauß rinnet/ gibs warm auff
ein Tisch/ bestraͤw es mit weissem Zucker/ so ist es auch gut.
213. Nim̃ ein Weck/ schneidt Schnitten fein duͤnn darauß/ nim̃ Epffel/
braͤun sie auß Butter/ hack sie mit schwartzen Rosein klein/ nim̃ Butter in
ein Pfannen/ vnnd mach sie heiß/ thu die Epffel darein/ vnnd roͤßt es wol/
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLVIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/411>, abgerufen am 22.11.2024.