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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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wolgeschmack. Hastu kein Zucker/ so geuß süssen Wein/ der gesotten ist/ dar-
ein/ vnd laß damit sieden/ so ist es auch gut.
195. Nimm Spenat/ quell jn in Wasser/ druck das Wasser wol darvon
herauß/ nimm Maieran vnd Kerbelkraut darvnter/ von einem Weck/ schneidt
darvnter Muscatennüß/ vnd ein wenig gestossenen Jngwer/ hack das alles
fein klein durcheinander/ machs mit Eyerdottern ab/ machs süß/ vnnd ver-
saltz es nicht/ nimm kleine schwartze Rosein darvnter/ thu Butter in ein Tur-
tenpfannen/ mach sie heiß/ vnd zeuchs mit einem höltzern Löffel hinein/ mach
solcher häufflein drey oder vier/ backs geschwindt auß/ vnnd kehrs offt vmb
mit einem Eysern Schäuffelein/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd zuckers den
halben theil/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Vnd also macht man die Turten
vom Spenat.
196. Schwammen. Weiß bitter Schwammen wasch auß/ pfeffers vnd
saltzs/ so legt man es auff ein Roßt/ bräts vnd begeußt es mit Butter. Vnd
wenn sie gebraten seyn/ so gib es warm auff ein Tisch/ besträw es mit Pfef-
fer vnd Saltz/ so werden sie desto besser.
197. Weiß Schwammen/ die auff der Heiden wachsen/ nimpt man/
schelt sie/ wäscht sie auß/ vnd thut sie in zwo Schüssel/ setzt es auff Kolen/ so
wirdt ein schwartz Wasser herauß rinnen/ geuß dasselbige hinweg/ nimm die
Schwammen/ pfeffers vnd saltzs/ legs auff den Roßt/ vnnd brats/ begeuß
mit heißer Butter/ gibs warm auff ein Tisch/ besträw es mit Pfeffer vnd mit
Saltz/ so werden sie gut vnd wolgeschmack.
198. Nimm Stockschwammen/ zerschneidt/ vnd wasch sie auß/ quell sie
im Wasser/ kül sie auß/ vnd druck das Wasser wol davon/ hack sie klein/ vnd
rößt sie auß heisser Butter/ geuß süsse Milch darüber/ laß auch damit sie-
den/ pfeffers/ saltzs/ vnd thu grüne wolschmeckende Kräuter/ die klein gehackt
seyn/ darein/ so seind sie gut vnd wolgeschmack.
199. Stockschwammen mit Eyern gekocht/ seind auch nicht böß.
200. Nimm Spenat/ vnd quell jn/ kül jn auß/ vnd druck das Wasser wol
davon/ reib ein Weck darvnter vnnd Parmesankäß/ auch Kerbelkraut/ nimm
etliche Eyerdotter darvnter/ ein wenig Jngwer/ gestossen Muscatennüß/ vnd
frische Butter/ hacks durcheinander/ vnnd versaltz es nicht/ schlags in einen
Teig/ der dünn außgetrieben/ vnd fein druchsichtig ist/ mach Krapffen dar-
auß/ nimm ein wolgeschmackte Erbeßbrüh/ thu ein wenig Muscatenblüt vnd
frische Butter darein/ laß auffsieden/ vnd thu ein Krapffen nach dem andern
hinein/ laß damit sieden/ thu grüne wolschmeckende Kräuter darein/ wo wer-
den sie gut vnd wolgeschmack. Vnnd wenn du es wilt trucken geben/ so hebs
auß der Brüh/ vnd besträw es mit geriebenem Weck vnnd Parmesankäß/
wolgeschmack. Hastu kein Zucker/ so geuß suͤssen Wein/ der gesotten ist/ dar-
ein/ vnd laß damit sieden/ so ist es auch gut.
195. Nim̃ Spenat/ quell jn in Wasser/ druck das Wasser wol darvon
herauß/ nim̃ Maieran vñ Kerbelkraut darvnter/ von einem Weck/ schneidt
darvnter Muscatennuͤß/ vnd ein wenig gestossenen Jngwer/ hack das alles
fein klein durcheinander/ machs mit Eyerdottern ab/ machs suͤß/ vnnd ver-
saltz es nicht/ nim̃ kleine schwartze Rosein darvnter/ thu Butter in ein Tur-
tenpfannen/ mach sie heiß/ vñ zeuchs mit einem hoͤltzern Loͤffel hinein/ mach
solcher haͤufflein drey oder vier/ backs geschwindt auß/ vnnd kehrs offt vmb
mit einem Eysern Schaͤuffelein/ gibs warm auff ein Tisch/ vnd zuckers den
halben theil/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Vnd also macht man die Turten
vom Spenat.
196. Schwammen. Weiß bitter Schwam̃en wasch auß/ pfeffers vnd
saltzs/ so legt man es auff ein Roßt/ braͤts vnd begeußt es mit Butter. Vnd
wenn sie gebraten seyn/ so gib es warm auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Pfef-
fer vnd Saltz/ so werden sie desto besser.
197. Weiß Schwammen/ die auff der Heiden wachsen/ nimpt man/
schelt sie/ waͤscht sie auß/ vnd thut sie in zwo Schuͤssel/ setzt es auff Kolen/ so
wirdt ein schwartz Wasser herauß rinnen/ geuß dasselbige hinweg/ nim̃ die
Schwammen/ pfeffers vnd saltzs/ legs auff den Roßt/ vnnd brats/ begeuß
mit heißer Butter/ gibs warm auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Pfeffer vñ mit
Saltz/ so werden sie gut vnd wolgeschmack.
198. Nim̃ Stockschwammen/ zerschneidt/ vnd wasch sie auß/ quell sie
im Wasser/ kuͤl sie auß/ vnd druck das Wasser wol davon/ hack sie klein/ vnd
roͤßt sie auß heisser Butter/ geuß suͤsse Milch daruͤber/ laß auch damit sie-
den/ pfeffers/ saltzs/ vñ thu gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein gehackt
seyn/ darein/ so seind sie gut vnd wolgeschmack.
199. Stockschwammen mit Eyern gekocht/ seind auch nicht boͤß.
200. Nim̃ Spenat/ vnd quell jn/ kuͤl jn auß/ vnd druck das Wasser wol
davon/ reib ein Weck darvnter vnnd Parmesankaͤß/ auch Kerbelkraut/ nim̃
etliche Eyerdotter darvnter/ ein wenig Jngwer/ gestossen Muscatennuͤß/ vñ
frische Butter/ hacks durcheinander/ vnnd versaltz es nicht/ schlags in einen
Teig/ der duͤnn außgetrieben/ vnd fein druchsichtig ist/ mach Krapffen dar-
auß/ nim̃ ein wolgeschmackte Erbeßbruͤh/ thu ein wenig Muscatenbluͤt vnd
frische Butter darein/ laß auffsieden/ vñ thu ein Krapffen nach dem andern
hinein/ laß damit sieden/ thu gruͤne wolschmeckende Kraͤuter darein/ wo wer-
den sie gut vnd wolgeschmack. Vnnd wenn du es wilt trucken geben/ so hebs
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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLVa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/409>, abgerufen am 22.11.2024.