Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.gewinnet/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd solche Maurachen/
die zu- gericht seyn/ kann man auch wol braten/ oder in Pasteten eynmachen. Du kanst sie auch mit Rindtfleischbrüh kochen an einem Fleischtage/ so werden sie auch gut vnd wolgeschmack. 138. Nimm Maurachen/ quell sie in einem Wasser/ druck das Wasser widerumb davon/ hack sie klein mit grünen wolschmeckenden Kräutern/ thu sie in heisse Butter/ vnd rößt sie/ nimm alsdenn Eyer/ die auffgeschlagen seyn/ saltzs/ pfeffers/ machs gelb/ vnd rürs vnter die Maurachen/ so wirdt es gut vnd wolgeschmack. Also kocht man Lungenmuß von Maurachen. 139. Nimm dürre Maurachen/ weich sie in Wein/ vnd laß ein stundt
dar- innen ligen/ so lauffen sie fein auff/ steck sie an ein Spieß/ besträw sie mit Pfeffer vnd Saltz/ leg sie auf ein Roßt/ vnd brat sie geschwindt hinweg/ be- geuß mit frischer Butter/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ besträw es mit Pfef- fer vnd saltz/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 140. Du magst auch solche Maurachen zum eynmachen nemmen mit ein wenig Erbeßbrüh/ Butter/ vnd gesossenen Pfeffer/ vnd mit grünen wol- schmeckenden Kräutern/ die klein gehackt seyn/ laß darmit resch eynsieden/ daß ein kurtze Brüh gewinnt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 141. Nimm geriebene Mandeln/ streich sie mit Wasser durch/ thu sie in ein vberzindten Fischkessel/ zuckers/ vnnd rürs vmb/ biß auffseudt/ geuß ein wenig Rosenwasser darein/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ oder laß kalt wer- den/ wie du wilt/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 142. Nimm gestossene Mandeln/ mach sie mit süsser Milch ab/ mach
sie süß mit weissem Zucker/ rür etliche Eyerdotter/ vnnd ein wenig vnzerlassene Butter darvnter/ setzs auffs Feuwer/ vnnd machs warm. Nimm gebeht Schnitten von einem Weck/ stoß in die Mandeln/ vnd leg sie in die Turten- pfannen/ sträw schwartze Rosein/ die sauber seyn/ darüber/ belegs wider- umb mit Schnitten vnd Mandeln. Nimm die vberbliebene Mandeln/ thu sie vber die gebeht Schnitten/ vnd geuß Butter/ die fein frisch vnnd lauter ist/ darüber/ besträw es mit gestossenem Zucker/ setzs mit der Turtenpfannen in Ofen/ vnd laß backen. Wenn du es wilt anrichten/ so stürtz ein Schüssel darüber/ kehrs vmb/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd besträw es mit Zu- cker. Du kansts auch wol in ein ander Schüssel vmbkehrn/ so ist es auch gut vnd zierlich. Vnnd diese Speise nennt man auff Böhemisch Baba von Mandeln gemacht. 143. Nimm Marillen/ thu die Kern herauß/ vnd streich sie durch ein
Hä- rin Tuch/ denn es leßt sich gern durchstreichen/ sie seind feucht gnug. Thu gewinnet/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd solche Maurachen/
die zu- gericht seyn/ kann man auch wol braten/ oder in Pasteten eynmachen. Du kanst sie auch mit Rindtfleischbrüh kochen an einem Fleischtage/ so werden sie auch gut vnd wolgeschmack. 138. Nim̃ Maurachen/ quell sie in einem Wasser/ druck das Wasser widerumb davon/ hack sie klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ thu sie in heisse Butter/ vnd rößt sie/ nim̃ alsdenn Eyer/ die auffgeschlagen seyn/ saltzs/ pfeffers/ machs gelb/ vnd ruͤrs vnter die Maurachen/ so wirdt es gut vnd wolgeschmack. Also kocht man Lungenmuß von Maurachen. 139. Nim̃ duͤrre Maurachen/ weich sie in Wein/ vnd laß ein stundt
dar- innen ligen/ so lauffen sie fein auff/ steck sie an ein Spieß/ bestraͤw sie mit Pfeffer vnd Saltz/ leg sie auf ein Roßt/ vnd brat sie geschwindt hinweg/ be- geuß mit frischer Butter/ vñ gibs warm auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Pfef- fer vnd saltz/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 140. Du magst auch solche Maurachen zum eynmachen nemmen mit ein wenig Erbeßbruͤh/ Butter/ vnd gesossenen Pfeffer/ vnd mit gruͤnen wol- schmeckenden Kraͤutern/ die klein gehackt seyn/ laß darmit resch eynsieden/ daß ein kurtze Bruͤh gewinnt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 141. Nim̃ geriebene Mandeln/ streich sie mit Wasser durch/ thu sie in ein vberzindten Fischkessel/ zuckers/ vnnd ruͤrs vmb/ biß auffseudt/ geuß ein wenig Rosenwasser darein/ vñ gibs warm auff ein Tisch/ oder laß kalt wer- den/ wie du wilt/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 142. Nim̃ gestossene Mandeln/ mach sie mit suͤsser Milch ab/ mach
sie suͤß mit weissem Zucker/ ruͤr etliche Eyerdotter/ vnnd ein wenig vnzerlassene Butter darvnter/ setzs auffs Feuwer/ vnnd machs warm. Nim̃ gebeht Schnitten von einem Weck/ stoß in die Mandeln/ vnd leg sie in die Turten- pfannen/ straͤw schwartze Rosein/ die sauber seyn/ daruͤber/ belegs wider- umb mit Schnitten vnd Mandeln. Nim̃ die vberbliebene Mandeln/ thu sie vber die gebeht Schnitten/ vnd geuß Butter/ die fein frisch vnnd lauter ist/ daruͤber/ bestraͤw es mit gestossenem Zucker/ setzs mit der Turtenpfannen in Ofen/ vnd laß backen. Wenn du es wilt anrichten/ so stuͤrtz ein Schuͤssel daruͤber/ kehrs vmb/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zu- cker. Du kansts auch wol in ein ander Schuͤssel vmbkehrn/ so ist es auch gut vnd zierlich. Vnnd diese Speise nennt man auff Boͤhemisch Baba von Mandeln gemacht. 143. Nim̃ Marillen/ thu die Kern herauß/ vnd streich sie durch ein
Haͤ- rin Tuch/ denn es leßt sich gern durchstreichen/ sie seind feucht gnug. Thu <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <list> <item><pb facs="#f0401" n="CLIa"/> gewinnet/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd solche Maurachen/ die zu-<lb/> gericht seyn/ kann man auch wol braten/ oder in Pasteten eynmachen. Du<lb/> kanst sie auch mit Rindtfleischbrüh kochen an einem Fleischtage/ so werden<lb/> sie auch gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>138. Nim̃ Maurachen/ quell sie in einem Wasser/ druck das Wasser<lb/> widerumb davon/ hack sie klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ thu<lb/> sie in heisse Butter/ vnd rößt sie/ nim̃ alsdenn Eyer/ die auffgeschlagen seyn/<lb/> saltzs/ pfeffers/ machs gelb/ vnd ruͤrs vnter die Maurachen/ so wirdt es gut<lb/> vnd wolgeschmack. Also kocht man Lungenmuß von Maurachen.</item><lb/> <item>139. Nim̃ duͤrre Maurachen/ weich sie in Wein/ vnd laß ein stundt dar-<lb/> innen ligen/ so lauffen sie fein auff/ steck sie an ein Spieß/ bestraͤw sie mit<lb/> Pfeffer vnd Saltz/ leg sie auf ein Roßt/ vnd brat sie geschwindt hinweg/ be-<lb/> geuß mit frischer Butter/ vñ gibs warm auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Pfef-<lb/> fer<lb/> vnd saltz/ so ist es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>140. Du magst auch solche Maurachen zum eynmachen nemmen mit<lb/> ein wenig Erbeßbruͤh/ Butter/ vnd gesossenen Pfeffer/ vnd mit gruͤnen wol-<lb/> schmeckenden Kraͤutern/ die klein gehackt seyn/ laß darmit resch eynsieden/<lb/> daß ein kurtze Bruͤh gewinnt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item> <item>141. Nim̃ geriebene Mandeln/ streich sie mit Wasser durch/ thu sie in<lb/> ein vberzindten Fischkessel/ zuckers/ vnnd ruͤrs vmb/ biß auffseudt/ geuß ein<lb/> wenig Rosenwasser darein/ vñ gibs warm auff ein Tisch/ oder laß kalt wer-<lb/> den/ wie du wilt/ so ist es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>142. Nim̃ gestossene Mandeln/ mach sie mit suͤsser Milch ab/ mach sie<lb/> suͤß mit weissem Zucker/ ruͤr etliche Eyerdotter/ vnnd ein wenig vnzerlassene<lb/> Butter darvnter/ setzs auffs Feuwer/ vnnd machs warm. Nim̃ gebeht<lb/> Schnitten von einem Weck/ stoß in die Mandeln/ vnd leg sie in die Turten-<lb/> pfannen/ straͤw schwartze Rosein/ die sauber seyn/ daruͤber/ belegs wider-<lb/> umb mit Schnitten vnd Mandeln. Nim̃ die vberbliebene Mandeln/ thu sie<lb/> vber die gebeht Schnitten/ vnd geuß Butter/ die fein frisch vnnd lauter ist/<lb/> daruͤber/ bestraͤw es mit gestossenem Zucker/ setzs mit der Turtenpfannen<lb/> in Ofen/ vnd laß backen. Wenn du es wilt anrichten/ so stuͤrtz ein Schuͤssel<lb/> daruͤber/ kehrs vmb/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zu-<lb/> cker. Du kansts auch wol in ein ander Schuͤssel vmbkehrn/ so ist es auch gut<lb/> vnd zierlich. Vnnd diese Speise nennt man auff Boͤhemisch Baba von<lb/> Mandeln gemacht.</item><lb/> <item>143. Nim̃ Marillen/ thu die Kern herauß/ vnd streich sie durch ein Haͤ-<lb/> rin Tuch/ denn es leßt sich gern durchstreichen/ sie seind feucht gnug. Thu </item> </list> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CLIa/0401]
gewinnet/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. Vnd solche Maurachen/ die zu-
gericht seyn/ kann man auch wol braten/ oder in Pasteten eynmachen. Du
kanst sie auch mit Rindtfleischbrüh kochen an einem Fleischtage/ so werden
sie auch gut vnd wolgeschmack.
138. Nim̃ Maurachen/ quell sie in einem Wasser/ druck das Wasser
widerumb davon/ hack sie klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ thu
sie in heisse Butter/ vnd rößt sie/ nim̃ alsdenn Eyer/ die auffgeschlagen seyn/
saltzs/ pfeffers/ machs gelb/ vnd ruͤrs vnter die Maurachen/ so wirdt es gut
vnd wolgeschmack. Also kocht man Lungenmuß von Maurachen.
139. Nim̃ duͤrre Maurachen/ weich sie in Wein/ vnd laß ein stundt dar-
innen ligen/ so lauffen sie fein auff/ steck sie an ein Spieß/ bestraͤw sie mit
Pfeffer vnd Saltz/ leg sie auf ein Roßt/ vnd brat sie geschwindt hinweg/ be-
geuß mit frischer Butter/ vñ gibs warm auff ein Tisch/ bestraͤw es mit Pfef-
fer
vnd saltz/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
140. Du magst auch solche Maurachen zum eynmachen nemmen mit
ein wenig Erbeßbruͤh/ Butter/ vnd gesossenen Pfeffer/ vnd mit gruͤnen wol-
schmeckenden Kraͤutern/ die klein gehackt seyn/ laß darmit resch eynsieden/
daß ein kurtze Bruͤh gewinnt/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
141. Nim̃ geriebene Mandeln/ streich sie mit Wasser durch/ thu sie in
ein vberzindten Fischkessel/ zuckers/ vnnd ruͤrs vmb/ biß auffseudt/ geuß ein
wenig Rosenwasser darein/ vñ gibs warm auff ein Tisch/ oder laß kalt wer-
den/ wie du wilt/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
142. Nim̃ gestossene Mandeln/ mach sie mit suͤsser Milch ab/ mach sie
suͤß mit weissem Zucker/ ruͤr etliche Eyerdotter/ vnnd ein wenig vnzerlassene
Butter darvnter/ setzs auffs Feuwer/ vnnd machs warm. Nim̃ gebeht
Schnitten von einem Weck/ stoß in die Mandeln/ vnd leg sie in die Turten-
pfannen/ straͤw schwartze Rosein/ die sauber seyn/ daruͤber/ belegs wider-
umb mit Schnitten vnd Mandeln. Nim̃ die vberbliebene Mandeln/ thu sie
vber die gebeht Schnitten/ vnd geuß Butter/ die fein frisch vnnd lauter ist/
daruͤber/ bestraͤw es mit gestossenem Zucker/ setzs mit der Turtenpfannen
in Ofen/ vnd laß backen. Wenn du es wilt anrichten/ so stuͤrtz ein Schuͤssel
daruͤber/ kehrs vmb/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Zu-
cker. Du kansts auch wol in ein ander Schuͤssel vmbkehrn/ so ist es auch gut
vnd zierlich. Vnnd diese Speise nennt man auff Boͤhemisch Baba von
Mandeln gemacht.
143. Nim̃ Marillen/ thu die Kern herauß/ vnd streich sie durch ein Haͤ-
rin Tuch/ denn es leßt sich gern durchstreichen/ sie seind feucht gnug. Thu
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/401>, abgerufen am 29.06.2024. |