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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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123. Gebraten Käß zwischen zwey Höltzern gebunden/ gegen dem Feu-
wer gelegt/ vnd gebraten/ thu es von dem Spieß vnd gibs warm auff einen
Tisch/ ist es auch gut.
124. Kürbes. Nimm Kürbes/ die fein jung seyn/ koch sie mit Speck/ oder
mit Milch/ oder mit Rindtfleischbrüh.
125. Nimm Linsen/ wasch sie fein sauber auß/ vnd klaub sie. Nimm auch ein
gute Rindtfleischbrühe/ laß sieden/ schneidt Zwibeln vnd ein wenig Knobloch
darvnter/ daß fein dick wirt/ vnd wenns gekocht ist/ so thu grüne wolschmecke-
ckende Kräuter/ die klein gehackt seyn/ darvnter/ vnd gesotten Speck/ laß da-
mit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch Linsen kochen
one Zwibeln/ wie es einer gern jsset/ so kann man es zurichten.
126. Koch Linsen mit Erbeßbrüh/ vnd mit guter frischer Butter/
die vnzerlassen ist/ schweiß Zwibeln in Butter/ vnnd wenn du schier wilt an-
richten/ so thu auch grüne wolschmeckende Kräuter/ die klein geschnitten seyn/
darvnter/ oder schneidt Knobloch fein klein an statt der Zwibel/ so ist es auch
gut vnd wolgeschmack. Also kocht man die Linsen in der Fasten/ es sey mit
Zwibel oder mit Knobloch.
127. Meltenkraut. Nimm Meltenkraut/ klaubs vnd quells in gesottenem
Wasser/ thu es auff ein Durchschlag/ küls/ vnnd druck es wol auß/ daß das
Wasser davon kompt/ nimm gesottenen Speck/ der frisch ist/ hack jhn mit dem
Kraut durcheinander/ thu es darnach in einen Fischkessel/ setzs auff Kolen/
vnd rößts wol miteinander/ zerlaß mit einer guten Rindtfleischbrüh/ die nit
versaltzen ist/ thu ein wenig Jngwer darvnter/ so wirdt es gut vnnd wolge-
schmack. Hastu ein Rindtfleischbrüh/ so geuß gute Milch darvnter.
128. Rote Melten mit Hammelfleisch/ oder mit Speck vnd guter Rindt-
fleischbrüh gekocht/ seind gut vnd wolgeschmack.
129. Merrische Pflaumen. Gib sie roh auff ein Tisch zum Obß. Wil-
tu sie aber warm geben/ so laß nur ein mal auffsieden mit Wein/ mach ein
kurtze Brüh daran. Denn sie seind vorhin süß.
130. Brenn Mehl in Milch/ nicht gar zu dick/ wenns gesotten ist/ so saltz
ab/ vnd schaw/ daß du es nicht versaltzest. Wenn du es wilt anrichten/ so thu
gerößt Brot/ das klein geschnitten ist/ darüber/ vnd besträw es auch mit Zu-
cker/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
131. Nimm Mehl/ Eyerdotter/ vnd ein wenig Milch darvnter/ streich es
durch ein Härin Tuch/ rürs in gesotten Milch/ wenns auffgesotten ist/ so rür
darvnter frische Butter/ die vnzerlassen ist/ vnd saltzs ab/ wenn du es anrich-
123. Gebraten Kaͤß zwischen zwey Hoͤltzern gebunden/ gegen dem Feu-
wer gelegt/ vnd gebraten/ thu es von dem Spieß vnd gibs warm auff einen
Tisch/ ist es auch gut.
124. Kuͤrbes. Nim̃ Kuͤrbes/ die fein jung seyn/ koch sie mit Speck/ oder
mit Milch/ oder mit Rindtfleischbruͤh.
125. Nim̃ Linsen/ wasch sie fein sauber auß/ vnd klaub sie. Nim̃ auch ein
gute Rindtfleischbrühe/ laß sieden/ schneidt Zwibeln vnd ein wenig Knobloch
darvnter/ daß fein dick wirt/ vnd wenns gekocht ist/ so thu grüne wolschmecke-
ckende Kräuter/ die klein gehackt seyn/ darvnter/ vñ gesotten Speck/ laß da-
mit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch Linsen kochen
one Zwibeln/ wie es einer gern jsset/ so kann man es zurichten.
126. Koch Linsen mit Erbeßbruͤh/ vnd mit guter frischer Butter/
die vnzerlassen ist/ schweiß Zwibeln in Butter/ vnnd wenn du schier wilt an-
richten/ so thu auch gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein geschnittẽ seyn/
darvnter/ oder schneidt Knobloch fein klein an statt der Zwibel/ so ist es auch
gut vnd wolgeschmack. Also kocht man die Linsen in der Fasten/ es sey mit
Zwibel oder mit Knobloch.
127. Meltenkraut. Nim̃ Meltenkraut/ klaubs vnd quells in gesottenem
Wasser/ thu es auff ein Durchschlag/ kuͤls/ vnnd druck es wol auß/ daß das
Wasser davon kompt/ nim̃ gesottenen Speck/ der frisch ist/ hack jhn mit dem
Kraut durcheinander/ thu es darnach in einen Fischkessel/ setzs auff Kolen/
vnd roͤßts wol miteinander/ zerlaß mit einer guten Rindtfleischbruͤh/ die nit
versaltzen ist/ thu ein wenig Jngwer darvnter/ so wirdt es gut vnnd wolge-
schmack. Hastu ein Rindtfleischbruͤh/ so geuß gute Milch darvnter.
128. Rote Melten mit Ham̃elfleisch/ oder mit Speck vnd guter Rindt-
fleischbruͤh gekocht/ seind gut vnd wolgeschmack.
129. Merrische Pflaumen. Gib sie roh auff ein Tisch zum Obß. Wil-
tu sie aber warm geben/ so laß nur ein mal auffsieden mit Wein/ mach ein
kurtze Bruͤh daran. Denn sie seind vorhin suͤß.
130. Brenn Mehl in Milch/ nicht gar zu dick/ weñs gesotten ist/ so saltz
ab/ vnd schaw/ daß du es nicht versaltzest. Wenn du es wilt anrichten/ so thu
geroͤßt Brot/ das klein geschnitten ist/ daruͤber/ vnd bestraͤw es auch mit Zu-
cker/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
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[CLa/0399] 123. Gebraten Kaͤß zwischen zwey Hoͤltzern gebunden/ gegen dem Feu- wer gelegt/ vnd gebraten/ thu es von dem Spieß vnd gibs warm auff einen Tisch/ ist es auch gut. 124. Kuͤrbes. Nim̃ Kuͤrbes/ die fein jung seyn/ koch sie mit Speck/ oder mit Milch/ oder mit Rindtfleischbruͤh. 125. Nim̃ Linsen/ wasch sie fein sauber auß/ vnd klaub sie. Nim̃ auch ein gute Rindtfleischbrühe/ laß sieden/ schneidt Zwibeln vnd ein wenig Knobloch darvnter/ daß fein dick wirt/ vnd wenns gekocht ist/ so thu grüne wolschmecke- ckende Kräuter/ die klein gehackt seyn/ darvnter/ vñ gesotten Speck/ laß da- mit sieden/ so wirt es gut vnnd wolgeschmack. Du kanst auch Linsen kochen one Zwibeln/ wie es einer gern jsset/ so kann man es zurichten. 126. Koch Linsen mit Erbeßbruͤh/ vnd mit guter frischer Butter/ die vnzerlassen ist/ schweiß Zwibeln in Butter/ vnnd wenn du schier wilt an- richten/ so thu auch gruͤne wolschmeckende Kraͤuter/ die klein geschnittẽ seyn/ darvnter/ oder schneidt Knobloch fein klein an statt der Zwibel/ so ist es auch gut vnd wolgeschmack. Also kocht man die Linsen in der Fasten/ es sey mit Zwibel oder mit Knobloch. 127. Meltenkraut. Nim̃ Meltenkraut/ klaubs vnd quells in gesottenem Wasser/ thu es auff ein Durchschlag/ kuͤls/ vnnd druck es wol auß/ daß das Wasser davon kompt/ nim̃ gesottenen Speck/ der frisch ist/ hack jhn mit dem Kraut durcheinander/ thu es darnach in einen Fischkessel/ setzs auff Kolen/ vnd roͤßts wol miteinander/ zerlaß mit einer guten Rindtfleischbruͤh/ die nit versaltzen ist/ thu ein wenig Jngwer darvnter/ so wirdt es gut vnnd wolge- schmack. Hastu ein Rindtfleischbruͤh/ so geuß gute Milch darvnter. 128. Rote Melten mit Ham̃elfleisch/ oder mit Speck vnd guter Rindt- fleischbruͤh gekocht/ seind gut vnd wolgeschmack. 129. Merrische Pflaumen. Gib sie roh auff ein Tisch zum Obß. Wil- tu sie aber warm geben/ so laß nur ein mal auffsieden mit Wein/ mach ein kurtze Bruͤh daran. Denn sie seind vorhin suͤß. 130. Brenn Mehl in Milch/ nicht gar zu dick/ weñs gesotten ist/ so saltz ab/ vnd schaw/ daß du es nicht versaltzest. Wenn du es wilt anrichten/ so thu geroͤßt Brot/ das klein geschnitten ist/ daruͤber/ vnd bestraͤw es auch mit Zu- cker/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 131. Nim̃ Mehl/ Eyerdotter/ vnd ein wenig Milch darvnter/ streich es durch ein Haͤrin Tuch/ ruͤrs in gesotten Milch/ weñs auffgesotten ist/ so ruͤr darvnter frische Butter/ die vnzerlassen ist/ vnd saltzs ab/ wenn du es anrich-

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CLa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/399>, abgerufen am 22.11.2024.