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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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Du magst auch wol gerößt Brot darüber sträuwen/ das mit Zucker ange-
macht ist/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
10. Nimm grüne Erbeß/ die außgehülst seyn/ seudt sie mit Maluasier/
nimm ein wenig Butter darzu/ so ist es auch gut vnd wolgeschmack.
11. Nimm Erbeß/ die auß Laugen gehülst seyn/ seudt sie in Wasser ab/ dz
der geschmack davon hinweg kompt/ wenn sie gesotten seyn/ so schüt sie auff
ein Durchschlag/ wenn das Wasser darvon ist/ so thu es wider in ein Fisch-
kessel/ setzs auff heisse Eschen/ vnd rürs offt vmb/ so werden sie desto ehe tru-
cken/ wenn sie trucken seyn/ so thu sie auff ein Schüssel/ vnd laß sie kalt wer-
den/ thu sie in ein Reibscherben/ vnnd reib sie mit einer höltzern Keul/ biß sie
klein werden/ vnd wenn du schier wirst anrichten/ so geuß Maluasier dazu/
vnd reibs jmmerdar/ so wirt es aufflauffen/ wie eine Schneemilch/ vnd wirt
zimlich weiß. Nimms herauß mit einem höltzern Löffel/ vnd machs hauffen-
weiß in eine Schüssel nebeneinander/ besträw es mit kleinem Confect/ gibs
warm auff ein Tisch. Also macht man die Erbeß zu in Maluasier.
12. Eyngebrennt Erbeßmehl/ mit Erbeßbrüh angemacht/ vnd warm
auff ein Tisch geben/ mit klein geschnitten Brot/ das auß Butter gerößt/ vnd
mit Zucker süß gemacht ist/ besträwt/ ist gut vnd wolgeschmack.
13. Erbeß vnnd Gersten miteinander gesotten/ mit guter Erbeßbrüh/
vnd wol geschmältzt. Die Speiß ist auch nicht böß zu essen/ vnnd in Oster-
reich nennet man es ein Ritschet.
14. Durchtriebene Erbeß wol geschmältzt/ vnnd warm auff ein Tisch
geben/ darneben saur Kraut mit Essig begossen/ vnd mit Saltz besträwt/ al-
so essen sie sie am Rheinstrom gern.
15. Durchtriebene Erbeß laß kalt werden/ leg sie in ein ander Schüs-
sel/ vnd geuß Essig darüber. Also essen sie es am Spessert gern.
16. Gebacken Erbeß mit Milch seindt auch gut vnd wolgeschmack. Vnd
wenn sie dick gesotten/ so kanstu sie auch wol braun machen.
17. Nimm gerieben Weck/ geuß lauter Erbeßbrüh darüber/ vnd thu ein
wenig frische Butter darvnter/ laß darmit sieden/ daß fein glat wirt/ vnnd
rürs offt vmb/ vnnd wenns schier gesotten/ so rür Eyerdotter darvnter/ biß
daß auffseudt/ vnd versaltz es nicht.
18. Amarellen gebacken/ mit einem Teig eyngemacht/ wie vorhin ver-
meldt ist/ wie man den Teig machen sol/ vnd geschwindt außgebacken.
Du magst auch wol geroͤßt Brot daruͤber straͤuwen/ das mit Zucker ange-
macht ist/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
10. Nim̃ gruͤne Erbeß/ die außgehuͤlst seyn/ seudt sie mit Maluasier/
nim̃ ein wenig Butter darzu/ so ist es auch gut vnd wolgeschmack.
11. Nim̃ Erbeß/ die auß Laugen gehuͤlst seyn/ seudt sie in Wasser ab/ dz
der geschmack davon hinweg kompt/ wenn sie gesotten seyn/ so schuͤt sie auff
ein Durchschlag/ wenn das Wasser darvon ist/ so thu es wider in ein Fisch-
kessel/ setzs auff heisse Eschen/ vnd ruͤrs offt vmb/ so werden sie desto ehe tru-
cken/ wenn sie trucken seyn/ so thu sie auff ein Schuͤssel/ vnd laß sie kalt wer-
den/ thu sie in ein Reibscherben/ vnnd reib sie mit einer hoͤltzern Keul/ biß sie
klein werden/ vnd wenn du schier wirst anrichten/ so geuß Maluasier dazu/
vnd reibs jmmerdar/ so wirt es aufflauffen/ wie eine Schneemilch/ vnd wirt
zimlich weiß. Nim̃s herauß mit einem hoͤltzern Loͤffel/ vnd machs hauffen-
weiß in eine Schuͤssel nebeneinander/ bestraͤw es mit kleinem Confect/ gibs
warm auff ein Tisch. Also macht man die Erbeß zu in Maluasier.
12. Eyngebrennt Erbeßmehl/ mit Erbeßbruͤh angemacht/ vnd warm
auff ein Tisch geben/ mit klein geschnitten Brot/ das auß Butter geroͤßt/ vñ
mit Zucker suͤß gemacht ist/ bestraͤwt/ ist gut vnd wolgeschmack.
13. Erbeß vnnd Gersten miteinander gesotten/ mit guter Erbeßbruͤh/
vnd wol geschmaͤltzt. Die Speiß ist auch nicht boͤß zu essen/ vnnd in Oster-
reich nennet man es ein Ritschet.
14. Durchtriebene Erbeß wol geschmaͤltzt/ vnnd warm auff ein Tisch
geben/ darneben saur Kraut mit Essig begossen/ vnd mit Saltz bestraͤwt/ al-
so essen sie sie am Rheinstrom gern.
15. Durchtriebene Erbeß laß kalt werden/ leg sie in ein ander Schuͤs-
sel/ vnd geuß Essig daruͤber. Also essen sie es am Spessert gern.
16. Gebacken Erbeß mit Milch seindt auch gut vnd wolgeschmack. Vñ
wenn sie dick gesotten/ so kanstu sie auch wol braun machen.
17. Nim̃ gerieben Weck/ geuß lauter Erbeßbruͤh daruͤber/ vnd thu ein
wenig frische Butter darvnter/ laß darmit sieden/ daß fein glat wirt/ vnnd
ruͤrs offt vmb/ vnnd wenns schier gesotten/ so ruͤr Eyerdotter darvnter/ biß
daß auffseudt/ vnd versaltz es nicht.
18. Amarellen gebacken/ mit einem Teig eyngemacht/ wie vorhin ver-
meldt ist/ wie man den Teig machen sol/ vnd geschwindt außgebacken.
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[CXLIIa/0383] Du magst auch wol geroͤßt Brot daruͤber straͤuwen/ das mit Zucker ange- macht ist/ so ist es gut vnd wolgeschmack. 10. Nim̃ gruͤne Erbeß/ die außgehuͤlst seyn/ seudt sie mit Maluasier/ nim̃ ein wenig Butter darzu/ so ist es auch gut vnd wolgeschmack. 11. Nim̃ Erbeß/ die auß Laugen gehuͤlst seyn/ seudt sie in Wasser ab/ dz der geschmack davon hinweg kompt/ wenn sie gesotten seyn/ so schuͤt sie auff ein Durchschlag/ wenn das Wasser darvon ist/ so thu es wider in ein Fisch- kessel/ setzs auff heisse Eschen/ vnd ruͤrs offt vmb/ so werden sie desto ehe tru- cken/ wenn sie trucken seyn/ so thu sie auff ein Schuͤssel/ vnd laß sie kalt wer- den/ thu sie in ein Reibscherben/ vnnd reib sie mit einer hoͤltzern Keul/ biß sie klein werden/ vnd wenn du schier wirst anrichten/ so geuß Maluasier dazu/ vnd reibs jmmerdar/ so wirt es aufflauffen/ wie eine Schneemilch/ vnd wirt zimlich weiß. Nim̃s herauß mit einem hoͤltzern Loͤffel/ vnd machs hauffen- weiß in eine Schuͤssel nebeneinander/ bestraͤw es mit kleinem Confect/ gibs warm auff ein Tisch. Also macht man die Erbeß zu in Maluasier. 12. Eyngebrennt Erbeßmehl/ mit Erbeßbruͤh angemacht/ vnd warm auff ein Tisch geben/ mit klein geschnitten Brot/ das auß Butter geroͤßt/ vñ mit Zucker suͤß gemacht ist/ bestraͤwt/ ist gut vnd wolgeschmack. 13. Erbeß vnnd Gersten miteinander gesotten/ mit guter Erbeßbruͤh/ vnd wol geschmaͤltzt. Die Speiß ist auch nicht boͤß zu essen/ vnnd in Oster- reich nennet man es ein Ritschet. 14. Durchtriebene Erbeß wol geschmaͤltzt/ vnnd warm auff ein Tisch geben/ darneben saur Kraut mit Essig begossen/ vnd mit Saltz bestraͤwt/ al- so essen sie sie am Rheinstrom gern. 15. Durchtriebene Erbeß laß kalt werden/ leg sie in ein ander Schuͤs- sel/ vnd geuß Essig daruͤber. Also essen sie es am Spessert gern. 16. Gebacken Erbeß mit Milch seindt auch gut vnd wolgeschmack. Vñ wenn sie dick gesotten/ so kanstu sie auch wol braun machen. 17. Nim̃ gerieben Weck/ geuß lauter Erbeßbruͤh daruͤber/ vnd thu ein wenig frische Butter darvnter/ laß darmit sieden/ daß fein glat wirt/ vnnd ruͤrs offt vmb/ vnnd wenns schier gesotten/ so ruͤr Eyerdotter darvnter/ biß daß auffseudt/ vnd versaltz es nicht. 18. Amarellen gebacken/ mit einem Teig eyngemacht/ wie vorhin ver- meldt ist/ wie man den Teig machen sol/ vnd geschwindt außgebacken.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXLIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/383>, abgerufen am 24.11.2024.