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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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vnd wenn der Kuchen gemacht ist/ so wirfft man Jngwer darüber/ so ist es
auch gut. 8. Nimm Krebs/ die schön gesotten vnd schön gemacht seyn/ sonderlich die
Schwäntz/ hastu nit an den Schwäntzen genug/ so nimm die Schern darzu/
hack sie klein/ reib ein Weck darzu/ grün Pettersilgen/ vnd allerley grüne wol-
wolschmeckende Kräuter/ vnd hacks darvnter. Nimm Pfeffer vnd Saffran/ vnd
versaltz es nicht/ vnd etliche Eyerdotter/ hack sie auch darvnter/ vnd wenn dz
alles durcheinander zugericht ist/ so nimm ein Turtenpfannen/ machs fein
rundt vnd dünn nebeneinander/ darnach die Pfannen groß ist/ nimm ein Ha-
fendeckel/ vnd deck sie darüber/ thu Kolen darauff/ daß vnten vnd oben Hitz
gehet/ so leßt sichs geschwindt backen. Nimm ein Eysern Schäufflein/ kehrs
offt vmb/ vnd wenns gebacken ist/ so zeuchs auß/ vnd thu es in ein Schüssel/
vnd halts gegen dem Feuwer/ biß daß gar wirt/ richt es auff ein Schüssel/
vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd besträw es mit Jngwer/ so ist es gut vnd
wolgeschmack. Vnd die Speiß nennet man Turtelet von Krebßen.
9. Du kanst auch auß dieser Füll Würst machen/ Nimm Eyer/ schlag sie
auff/ vnd thu ein wenig Mehl darvnter/ mach dünne Pfantzel darauß/ nimm
die Füll von Krebßen/ vnd schlag sie in die Pfantzel/ vnnd mach Würst dar-
auß sechs oder siben/ thu Butter in ein Turtenpfannen/ da vnten vnd oben
Hitz gehet/ backs geschwindt hinweg/ vnd verbrenn es nicht/ Oder scheubs
in ein heissen Backofen sampt der Turtenpfannen/ so bäckt sichs besser als
auff Kolen/ wenn sie gebacken seyn/ so gib es trucken auff ein Tisch fein warm/
so werden sie resch von den Eyern/ vnd wenn du sie anrichtest/ so sträw Jng-
wer darüber/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
10. Krebs im Senff zugericht. Nimm Krebs/ die gesotten vnnd geschelet
seyn/ setz frische Butter darmit auff Kolen/ vnd laß ein Sudt auffthun/ vnd
wenn du es anrichtest/ so gib ein Senff darüber/ so wirt es gut vnd lieblich.
11. Nimm die Krebsschwäntz/ thu sie mit Butter in Austernschalen/ pfef-
fers/ vnd thu ein wenig Agrastbrüh darein/ laß in den Austernschalen auff-
sieden/ gib es also warm auff ein Tisch.
12. Nimm Krebsschern/ die geschelt vnd auffgethan seyn/ thu sie in einen
Fischkessel/ geuß garüber Wein/ ein wenig Pfeffer/ Saffran/ vnd ein wenig
frische Butter/ laß darmit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
13. Nimm die Schwäntz von Krebßen/ die gesotten vnd auffgethan seyn/
hack sie klein mit grünen wolschmeckenden Kräutern/ pfeffers vnd gelbs ein
wenig/ vnd versaltz es nicht/ rür sie mit Eyern ab/ nimm Butter in ein Pfan-
nen/ mach sie nicht gar heiß/ sondern zimlich warm/ thu sie darnach darein/
vnd mach ein eyngerürtes/ oder ein Kuchen/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
vnd wenn der Kuchen gemacht ist/ so wirfft man Jngwer daruͤber/ so ist es
auch gut. 8. Nim̃ Krebs/ die schoͤn gesotten vnd schoͤn gemacht seyn/ sonderlich die
Schwaͤntz/ hastu nit an den Schwaͤntzen genug/ so nim̃ die Schern darzu/
hack sie klein/ reib ein Weck darzu/ gruͤn Pettersilgen/ vñ allerley gruͤne wol-
wolschmeckende Kraͤuter/ vnd hacks darvnter. Nim̃ Pfeffer vnd Saffran/ vnd
versaltz es nicht/ vnd etliche Eyerdotter/ hack sie auch darvnter/ vnd wenn dz
alles durcheinander zugericht ist/ so nim̃ ein Turtenpfannen/ machs fein
rundt vnd duͤnn nebeneinander/ darnach die Pfannen groß ist/ nim̃ ein Ha-
fendeckel/ vnd deck sie daruͤber/ thu Kolen darauff/ daß vnten vnd oben Hitz
gehet/ so leßt sichs geschwindt backen. Nim̃ ein Eysern Schaͤufflein/ kehrs
offt vmb/ vnd wenns gebacken ist/ so zeuchs auß/ vnd thu es in ein Schuͤssel/
vnd halts gegen dem Feuwer/ biß daß gar wirt/ richt es auff ein Schuͤssel/
vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Jngwer/ so ist es gut vnd
wolgeschmack. Vnd die Speiß nennet man Turtelet von Krebßen.
9. Du kanst auch auß dieser Fuͤll Wuͤrst machen/ Nim̃ Eyer/ schlag sie
auff/ vnd thu ein wenig Mehl darvnter/ mach duͤnne Pfantzel darauß/ nim̃
die Fuͤll von Krebßen/ vnd schlag sie in die Pfantzel/ vnnd mach Wuͤrst dar-
auß sechs oder siben/ thu Butter in ein Turtenpfannen/ da vnten vnd oben
Hitz gehet/ backs geschwindt hinweg/ vnd verbrenn es nicht/ Oder scheubs
in ein heissen Backofen sampt der Turtenpfannen/ so baͤckt sichs besser als
auff Kolen/ weñ sie gebacken seyn/ so gib es trucken auff ein Tisch fein warm/
so werden sie resch von den Eyern/ vnd wenn du sie anrichtest/ so straͤw Jng-
wer daruͤber/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
10. Krebs im Senff zugericht. Nim̃ Krebs/ die gesotten vnnd geschelet
seyn/ setz frische Butter darmit auff Kolen/ vnd laß ein Sudt auffthun/ vnd
wenn du es anrichtest/ so gib ein Senff daruͤber/ so wirt es gut vnd lieblich.
11. Nim̃ die Krebsschwaͤntz/ thu sie mit Butter in Austernschalen/ pfef-
fers/ vnd thu ein wenig Agrastbruͤh darein/ laß in den Austernschalen auff-
sieden/ gib es also warm auff ein Tisch.
12. Nim̃ Krebsschern/ die geschelt vnd auffgethan seyn/ thu sie in einen
Fischkessel/ geuß garuͤber Wein/ ein wenig Pfeffer/ Saffran/ vnd ein wenig
frische Butter/ laß darmit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
13. Nim̃ die Schwaͤntz von Krebßen/ die gesotten vnd auffgethan seyn/
hack sie klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ pfeffers vnd gelbs ein
wenig/ vnd versaltz es nicht/ ruͤr sie mit Eyern ab/ nim̃ Butter in ein Pfan-
nen/ mach sie nicht gar heiß/ sondern zimlich warm/ thu sie darnach darein/
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[CXXVIIa/0353] vnd wenn der Kuchen gemacht ist/ so wirfft man Jngwer daruͤber/ so ist es auch gut. 8. Nim̃ Krebs/ die schoͤn gesotten vnd schoͤn gemacht seyn/ sonderlich die Schwaͤntz/ hastu nit an den Schwaͤntzen genug/ so nim̃ die Schern darzu/ hack sie klein/ reib ein Weck darzu/ gruͤn Pettersilgen/ vñ allerley gruͤne wol- wolschmeckende Kraͤuter/ vnd hacks darvnter. Nim̃ Pfeffer vnd Saffran/ vnd versaltz es nicht/ vnd etliche Eyerdotter/ hack sie auch darvnter/ vnd wenn dz alles durcheinander zugericht ist/ so nim̃ ein Turtenpfannen/ machs fein rundt vnd duͤnn nebeneinander/ darnach die Pfannen groß ist/ nim̃ ein Ha- fendeckel/ vnd deck sie daruͤber/ thu Kolen darauff/ daß vnten vnd oben Hitz gehet/ so leßt sichs geschwindt backen. Nim̃ ein Eysern Schaͤufflein/ kehrs offt vmb/ vnd wenns gebacken ist/ so zeuchs auß/ vnd thu es in ein Schuͤssel/ vnd halts gegen dem Feuwer/ biß daß gar wirt/ richt es auff ein Schuͤssel/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ vnd bestraͤw es mit Jngwer/ so ist es gut vnd wolgeschmack. Vnd die Speiß nennet man Turtelet von Krebßen. 9. Du kanst auch auß dieser Fuͤll Wuͤrst machen/ Nim̃ Eyer/ schlag sie auff/ vnd thu ein wenig Mehl darvnter/ mach duͤnne Pfantzel darauß/ nim̃ die Fuͤll von Krebßen/ vnd schlag sie in die Pfantzel/ vnnd mach Wuͤrst dar- auß sechs oder siben/ thu Butter in ein Turtenpfannen/ da vnten vnd oben Hitz gehet/ backs geschwindt hinweg/ vnd verbrenn es nicht/ Oder scheubs in ein heissen Backofen sampt der Turtenpfannen/ so baͤckt sichs besser als auff Kolen/ weñ sie gebacken seyn/ so gib es trucken auff ein Tisch fein warm/ so werden sie resch von den Eyern/ vnd wenn du sie anrichtest/ so straͤw Jng- wer daruͤber/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 10. Krebs im Senff zugericht. Nim̃ Krebs/ die gesotten vnnd geschelet seyn/ setz frische Butter darmit auff Kolen/ vnd laß ein Sudt auffthun/ vnd wenn du es anrichtest/ so gib ein Senff daruͤber/ so wirt es gut vnd lieblich. 11. Nim̃ die Krebsschwaͤntz/ thu sie mit Butter in Austernschalen/ pfef- fers/ vnd thu ein wenig Agrastbruͤh darein/ laß in den Austernschalen auff- sieden/ gib es also warm auff ein Tisch. 12. Nim̃ Krebsschern/ die geschelt vnd auffgethan seyn/ thu sie in einen Fischkessel/ geuß garuͤber Wein/ ein wenig Pfeffer/ Saffran/ vnd ein wenig frische Butter/ laß darmit auffsieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 13. Nim̃ die Schwaͤntz von Krebßen/ die gesotten vnd auffgethan seyn/ hack sie klein mit gruͤnen wolschmeckenden Kraͤutern/ pfeffers vnd gelbs ein wenig/ vnd versaltz es nicht/ ruͤr sie mit Eyern ab/ nim̃ Butter in ein Pfan- nen/ mach sie nicht gar heiß/ sondern zimlich warm/ thu sie darnach darein/ vnd mach ein eyngeruͤrtes/ oder ein Kuchen/ so wirt es gut vñ wolgeschmack.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXXVIIa. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/353>, abgerufen am 23.11.2024.