Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.Scheren/ nimm die Schalen/ stoß sie mit gebehtem Brot/ vnd wenn du
sie klein gestossen/ so streich sie mit eim Wein durch ein Härin Tuch/ daß sie fein dick werden. Thu sie in ein kleinen Fischkessel/ pfeffers/ gelbs vnnd zuckers/ geuß ein wenig Wein vnd Essig darzu/ vnd laß darmit auffsieden/ hack Pettersil- gen/ vnd thu die Krebsschwäntz darein/ laß auch damit ein Sudt auffthun/ thu auch darein frische Butter/ so wirdt es desto besser vnd wolgeschmacker. Nimm die Krebsschern/ die du hast geschelet/ steck sie auff ein Weck/ der fein rundt beschnitten ist/ pfeffers vnd saltzs/ vnd besträw es mit Mehl/ wirffs in heisse Butter/ vnd rößts auß sampt den Weck/ richt die Krebs in eine Schüs- sel an/ vnnd geuß keine Brüh darüber/ so seind die Krebs gekocht vnd geba- cken/ ist ein herrlichs vnd guts Essen. 3. Gebackene Krebs. Wenn sie klein seyn/ so bäckt man sie mit den
Scha- len/ seind sie aber groß/ so schelt man die Schwäntz vnd Schern/ richt sie zu zum backen/ pfeffers/ saltzs vnd mehls/ so kanstu ein Agrastbrüh/ die mit But ter vnnd Wein auffgesotten ist/ darüber giessen/ so wirt es gut vnnd wolge- schmack. 4. Nimm Krebs/ die groß seind/ setz sie auff/ vnd laß ein Sudt auffthun in einem Wasser/ kül sie auß/ nimm die Schern vnd Schwäntz/ vnd schel sie/ hacks klein mit grüner Pettersilgen vnd geriebnem Weck/ pfeffers vnd gelbs/ vnnd versaltz es nicht/ seig ein frische Meybutter darvnter/ nimm auch etliche Eyerdotter darzu/ vnd wenn du es alles durcheinander hast zugericht vnnd gehackt/ so nimm die Krebsschalen/ vnnd wasch sie fein sauber auß/ füll sie mit der Füll/ die du gemacht hast/ thu sie in ein Turtenpfannen/ vnd backs/ daß vnten vnd oben Hitz gehet/ wenn sie gebacken seyn/ so richt sie an/ so werden sie gut vnd wolgeschmack. 5. Solche gefüllte Krebs kanstu eynmachen mit Erbsbrüh/ vnnd mit Pettersilgen Wurtzel/ mit Butter/ vnd ein wenig Mehl/ pfeffers vnd gelbs/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 6. Nimm die Krebs/ wenn sie groß seind/ setz sie auff mit Wasser/ vnd
laß ein Sudt auffthun/ kül sie auß/ schel die Schwäntz mit den Schern/ stoß die Schalen wol in einem Mörsel/ biß sie klein werden/ mit gebehten Schnit- ten von einem Weck/ zerlaß mit warmen Wein/ streichs darmit durch/ vnd geuß ein wenig Essig darvnter/ pfeffers vnd gelbs/ vnd machs wol süß/ thu darnach die geschelten Schwäntz vnd Schern in die Brüh/ vnd laß darmit resch sieden/ daß die Brüh dick wirt/ richt sie in ein Schüssel an/ vnd laß kalt werden/ sträw schwartze Rosein darüber/ Du kanst sie auch wol mit Man- deln belegen/ so werden sie gut vnd wolgeschmack. 7. Krebs gebacken in einem Eyerküchen/ wenn die Krebs geschelt vnd vberquellt seyn/ so thut man sie vnter die Eyer/ vnnd bäckt Kuchen darauß/ Scheren/ nim̃ die Schalen/ stoß sie mit gebehtem Brot/ vñ weñ du
sie klein gestossen/ so streich sie mit eim Wein durch ein Haͤrin Tuch/ daß sie fein dick werden. Thu sie in ein kleinen Fischkessel/ pfeffers/ gelbs vnnd zuckers/ geuß ein wenig Wein vnd Essig darzu/ vnd laß darmit auffsieden/ hack Pettersil- gen/ vnd thu die Krebsschwaͤntz darein/ laß auch damit ein Sudt auffthun/ thu auch darein frische Butter/ so wirdt es desto besser vnd wolgeschmacker. Nim̃ die Krebsschern/ die du hast geschelet/ steck sie auff ein Weck/ der fein rundt beschnitten ist/ pfeffers vnd saltzs/ vnd bestraͤw es mit Mehl/ wirffs in heisse Butter/ vnd roͤßts auß sampt dẽ Weck/ richt die Krebs in eine Schuͤs- sel an/ vnnd geuß keine Bruͤh daruͤber/ so seind die Krebs gekocht vnd geba- cken/ ist ein herrlichs vnd guts Essen. 3. Gebackene Krebs. Wenn sie klein seyn/ so baͤckt man sie mit dẽ
Scha- len/ seind sie aber groß/ so schelt man die Schwaͤntz vnd Schern/ richt sie zu zum backen/ pfeffers/ saltzs vñ mehls/ so kanstu ein Agrastbruͤh/ die mit But ter vnnd Wein auffgesotten ist/ daruͤber giessen/ so wirt es gut vnnd wolge- schmack. 4. Nim̃ Krebs/ die groß seind/ setz sie auff/ vnd laß ein Sudt auffthun in einem Wasser/ kuͤl sie auß/ nim̃ die Schern vnd Schwaͤntz/ vnd schel sie/ hacks klein mit gruͤner Pettersilgen vnd geriebnem Weck/ pfeffers vñ gelbs/ vnnd versaltz es nicht/ seig ein frische Meybutter darvnter/ nim̃ auch etliche Eyerdotter darzu/ vnd wenn du es alles durcheinander hast zugericht vnnd gehackt/ so nim̃ die Krebsschalen/ vnnd wasch sie fein sauber auß/ fuͤll sie mit der Fuͤll/ die du gemacht hast/ thu sie in ein Turtenpfannen/ vnd backs/ daß vnten vnd oben Hitz gehet/ wenn sie gebacken seyn/ so richt sie an/ so werden sie gut vnd wolgeschmack. 5. Solche gefuͤllte Krebs kanstu eynmachen mit Erbsbruͤh/ vnnd mit Pettersilgen Wurtzel/ mit Butter/ vnd ein wenig Mehl/ pfeffers vnd gelbs/ laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack. 6. Nim̃ die Krebs/ wenn sie groß seind/ setz sie auff mit Wasser/ vñ
laß ein Sudt auffthun/ kuͤl sie auß/ schel die Schwaͤntz mit den Schern/ stoß die Schalen wol in einem Moͤrsel/ biß sie klein werden/ mit gebehten Schnit- ten von einem Weck/ zerlaß mit warmen Wein/ streichs darmit durch/ vnd geuß ein wenig Essig darvnter/ pfeffers vnd gelbs/ vnd machs wol suͤß/ thu darnach die geschelten Schwaͤntz vnd Schern in die Bruͤh/ vnd laß darmit resch sieden/ daß die Bruͤh dick wirt/ richt sie in ein Schuͤssel an/ vnd laß kalt werden/ straͤw schwartze Rosein daruͤber/ Du kanst sie auch wol mit Man- deln belegen/ so werden sie gut vnd wolgeschmack. 7. Krebs gebacken in einem Eyerkuͤchen/ wenn die Krebs geschelt vnd vberquellt seyn/ so thut man sie vnter die Eyer/ vnnd baͤckt Kuchen darauß/ <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="1"> <div n="1"> <div n="2"> <list> <item><pb facs="#f0352" n="CXXVIb"/> Scheren/ nim̃ die Schalen/ stoß sie mit gebehtem Brot/ vñ weñ du sie klein<lb/> gestossen/ so streich sie mit eim Wein durch ein Haͤrin Tuch/ daß sie fein dick<lb/> werden. Thu sie in ein kleinen Fischkessel/ pfeffers/ gelbs vnnd zuckers/ geuß<lb/> ein wenig Wein vnd Essig darzu/ vnd laß darmit auffsieden/ hack Pettersil-<lb/> gen/ vnd thu die Krebsschwaͤntz darein/ laß auch damit ein Sudt auffthun/<lb/> thu auch darein frische Butter/ so wirdt es desto besser vnd wolgeschmacker.<lb/> Nim̃ die Krebsschern/ die du hast geschelet/ steck sie auff ein Weck/ der fein<lb/> rundt beschnitten ist/ pfeffers vnd saltzs/ vnd bestraͤw es mit Mehl/ wirffs in<lb/> heisse Butter/ vnd roͤßts auß sampt dẽ Weck/ richt die Krebs in eine Schuͤs-<lb/> sel an/ vnnd geuß keine Bruͤh daruͤber/ so seind die Krebs gekocht vnd geba-<lb/> cken/ ist ein herrlichs vnd guts Essen.</item><lb/> <item>3. Gebackene Krebs. Wenn sie klein seyn/ so baͤckt man sie mit dẽ Scha-<lb/> len/ seind sie aber groß/ so schelt man die Schwaͤntz vnd Schern/ richt sie zu<lb/> zum backen/ pfeffers/ saltzs vñ mehls/ so kanstu ein Agrastbruͤh/ die mit But<lb/> ter vnnd Wein auffgesotten ist/ daruͤber giessen/ so wirt es gut vnnd wolge-<lb/> schmack.</item><lb/> <item>4. Nim̃ Krebs/ die groß seind/ setz sie auff/ vnd laß ein Sudt auffthun<lb/> in einem Wasser/ kuͤl sie auß/ nim̃ die Schern vnd Schwaͤntz/ vnd schel sie/<lb/> hacks klein mit gruͤner Pettersilgen vnd geriebnem Weck/ pfeffers vñ gelbs/<lb/> vnnd versaltz es nicht/ seig ein frische Meybutter darvnter/ nim̃ auch etliche<lb/> Eyerdotter darzu/ vnd wenn du es alles durcheinander hast zugericht vnnd<lb/> gehackt/ so nim̃ die Krebsschalen/ vnnd wasch sie fein sauber auß/ fuͤll sie mit<lb/> der Fuͤll/ die du gemacht hast/ thu sie in ein Turtenpfannen/ vnd backs/ daß<lb/> vnten vnd oben Hitz gehet/ wenn sie gebacken seyn/ so richt sie an/ so werden<lb/> sie gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>5. Solche gefuͤllte Krebs kanstu eynmachen mit Erbsbruͤh/ vnnd mit<lb/> Pettersilgen Wurtzel/ mit Butter/ vnd ein wenig Mehl/ pfeffers vnd gelbs/<lb/> laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>6. Nim̃ die Krebs/ wenn sie groß seind/ setz sie auff mit Wasser/ vñ laß<lb/> ein Sudt auffthun/ kuͤl sie auß/ schel die Schwaͤntz mit den Schern/ stoß die<lb/> Schalen wol in einem Moͤrsel/ biß sie klein werden/ mit gebehten Schnit-<lb/> ten von einem Weck/ zerlaß mit warmen Wein/ streichs darmit durch/ vnd<lb/> geuß ein wenig Essig darvnter/ pfeffers vnd gelbs/ vnd machs wol suͤß/ thu<lb/> darnach die geschelten Schwaͤntz vnd Schern in die Bruͤh/ vnd laß darmit<lb/> resch sieden/ daß die Bruͤh dick wirt/ richt sie in ein Schuͤssel an/ vnd laß kalt<lb/> werden/ straͤw schwartze Rosein daruͤber/ Du kanst sie auch wol mit Man-<lb/> deln belegen/ so werden sie gut vnd wolgeschmack.</item><lb/> <item>7. Krebs gebacken in einem Eyerkuͤchen/ wenn die Krebs geschelt vnd<lb/> vberquellt seyn/ so thut man sie vnter die Eyer/ vnnd baͤckt Kuchen darauß/ </item> </list> </div> </div> </div> </div> </body> </text> </TEI> [CXXVIb/0352]
Scheren/ nim̃ die Schalen/ stoß sie mit gebehtem Brot/ vñ weñ du sie klein
gestossen/ so streich sie mit eim Wein durch ein Haͤrin Tuch/ daß sie fein dick
werden. Thu sie in ein kleinen Fischkessel/ pfeffers/ gelbs vnnd zuckers/ geuß
ein wenig Wein vnd Essig darzu/ vnd laß darmit auffsieden/ hack Pettersil-
gen/ vnd thu die Krebsschwaͤntz darein/ laß auch damit ein Sudt auffthun/
thu auch darein frische Butter/ so wirdt es desto besser vnd wolgeschmacker.
Nim̃ die Krebsschern/ die du hast geschelet/ steck sie auff ein Weck/ der fein
rundt beschnitten ist/ pfeffers vnd saltzs/ vnd bestraͤw es mit Mehl/ wirffs in
heisse Butter/ vnd roͤßts auß sampt dẽ Weck/ richt die Krebs in eine Schuͤs-
sel an/ vnnd geuß keine Bruͤh daruͤber/ so seind die Krebs gekocht vnd geba-
cken/ ist ein herrlichs vnd guts Essen.
3. Gebackene Krebs. Wenn sie klein seyn/ so baͤckt man sie mit dẽ Scha-
len/ seind sie aber groß/ so schelt man die Schwaͤntz vnd Schern/ richt sie zu
zum backen/ pfeffers/ saltzs vñ mehls/ so kanstu ein Agrastbruͤh/ die mit But
ter vnnd Wein auffgesotten ist/ daruͤber giessen/ so wirt es gut vnnd wolge-
schmack.
4. Nim̃ Krebs/ die groß seind/ setz sie auff/ vnd laß ein Sudt auffthun
in einem Wasser/ kuͤl sie auß/ nim̃ die Schern vnd Schwaͤntz/ vnd schel sie/
hacks klein mit gruͤner Pettersilgen vnd geriebnem Weck/ pfeffers vñ gelbs/
vnnd versaltz es nicht/ seig ein frische Meybutter darvnter/ nim̃ auch etliche
Eyerdotter darzu/ vnd wenn du es alles durcheinander hast zugericht vnnd
gehackt/ so nim̃ die Krebsschalen/ vnnd wasch sie fein sauber auß/ fuͤll sie mit
der Fuͤll/ die du gemacht hast/ thu sie in ein Turtenpfannen/ vnd backs/ daß
vnten vnd oben Hitz gehet/ wenn sie gebacken seyn/ so richt sie an/ so werden
sie gut vnd wolgeschmack.
5. Solche gefuͤllte Krebs kanstu eynmachen mit Erbsbruͤh/ vnnd mit
Pettersilgen Wurtzel/ mit Butter/ vnd ein wenig Mehl/ pfeffers vnd gelbs/
laß darmit sieden/ so wirt es gut vnd wolgeschmack.
6. Nim̃ die Krebs/ wenn sie groß seind/ setz sie auff mit Wasser/ vñ laß
ein Sudt auffthun/ kuͤl sie auß/ schel die Schwaͤntz mit den Schern/ stoß die
Schalen wol in einem Moͤrsel/ biß sie klein werden/ mit gebehten Schnit-
ten von einem Weck/ zerlaß mit warmen Wein/ streichs darmit durch/ vnd
geuß ein wenig Essig darvnter/ pfeffers vnd gelbs/ vnd machs wol suͤß/ thu
darnach die geschelten Schwaͤntz vnd Schern in die Bruͤh/ vnd laß darmit
resch sieden/ daß die Bruͤh dick wirt/ richt sie in ein Schuͤssel an/ vnd laß kalt
werden/ straͤw schwartze Rosein daruͤber/ Du kanst sie auch wol mit Man-
deln belegen/ so werden sie gut vnd wolgeschmack.
7. Krebs gebacken in einem Eyerkuͤchen/ wenn die Krebs geschelt vnd
vberquellt seyn/ so thut man sie vnter die Eyer/ vnnd baͤckt Kuchen darauß/
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Zitationshilfe: | Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. CXXVIb. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/352>, abgerufen am 16.07.2024. |