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Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581.

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steten/ Gebachens/ Turten vnd anders/ auffhalte vnd aufftragen lasse/ So
sol auch der Silberkämmerling die Taffel mit Silbergeschirr/ Dopleten/
Bechern/ vnd anderm ehrlich vnd stadtlich versehen/ darzu sol der Schenck
am Tranck nichts mangeln lassen/ sondern deß besten Weins/ so er in seinem
Keller hat/ die fülle vnd genüge reichlich aufftragen vnd eynschencken lassen.
Wann nun dann die Taffel aller dings nottürfftiglich vnnd ehrlich zuberei-
tet/ vnd die Speiß auffgetragen/ so sol der Marschalck/ Hof oder Haußmei-
ster/ sampt den Kämmerlingen/ Mundschenck vnd Fürschneidern/ der fremb-
den geladenen Gästen/ Edelleuten vnnd Dienern/ fein sittsam/ lieblich vnnd
sanfftmütiglich zusprechen/ vnd jnen/ wie hoch sie jrer Herrn/ auch jhr selbs
eigen zukunfft erfrewe/ mit sonderm trewen Hertzen vnd auffrichtigem Ge-
müt/ freundtlich zuverstehen geben. Darauff ein darzu verordenter vnd de-
putirter Diener/ jnen samptlich/ je einem nach dem andern/ fein ordenlich
das Handwasser/ auch etliche andere jnen die HandSeruieten reichen sol-
len/ vnnd sie alsdann fein freundtlich vnnd gebürlich zur Taffel führen/ vnd
nidersitzen lassen/ Der Marschalck/ Hof oder Haußmeister/ sol oben am Eck
vnnd Spitz der Taffel seinen sitz haben/ nicht/ daß er jm solchen ort oder sei-
ner Ehren oder Reputation halben nemme/ sondern nur darumb/ daß er die
gantze Taffel desto Leichter vbersehen/ die bey vnd vmbsitzende Edelleut de-
sto besser anschauwen/ mit jnen sprachen vnd reden/ vnd sonsten/ wo etwas
auff der Taffel mangelte oder abgienge/ alle notturfft derselbigen desto füg-
licher vnd geschwinder/ im Gesicht haben vnd ersehen/ hierauff auch solchs
zuerstatten/ bessere ordnung thun möge. Es sol auch der Marschalck/ Hof
oder Haußmeister/ sampt seinen mitverwandten Kämmerlingen/ Mundt-
schenck/ Fürschneidern vnd andern Edelleuten/ mit den Gästen fein freund-
liche/ liebliche vnd kurtzweilige Gespräch haben/ vnnd in summa gar nichts/
was zur frölichkeit vnd guter tractation dienen möchte/ vnterwegen lassen/
oder einige holdseligkeit/ vnd gebürliche ehrerbietung vnd freundtschafft/ an
jhnen mangeln vnd erwinden lassen/ Welches dann jrem Herrn vnd jhnen
selbs/ zu sondern stadtlichen Ehren gereichen/ vnd sehr löblich vnd rühmlich
seyn wirdt. Darumb sol man auff stadtlichen Herrn Bancketen/ der gelade-
nen Herren Diener/ so wol als jhre Herrn selbs/ auffs beste/ ehrlichste vnnd
freundtlichste/ als jmmer müglich/ halten vnd tractieren. Dann solche jren
Herrn vnd jnen erzeigte Ehr/ Freundtschafft vnd stadtliche/ köstliche/ herr-
liche Tractation/ die Diener viel mehr vnd weiter/ als jre Herrn selbs/ zu lo-
ben/ rühmen vnd preisen/ vnnd vnter den Leuten namhafft vnd groß zu ma-
chen/ vnd allenthalben bey jederman/ wohin sie nur kommen/ vnd mit
wem sie nur reden/ nach höchster Wirdigkeit vnd Ho-
heit/ mit grossem verwundern/ außzu-
breiten pflegen.

steten/ Gebachens/ Turten vnd anders/ auffhalte vnd aufftragen lasse/ So
sol auch der Silberkaͤmmerling die Taffel mit Silbergeschirr/ Dopleten/
Bechern/ vnd anderm ehrlich vnd stadtlich versehen/ darzu sol der Schenck
am Tranck nichts mangeln lassen/ sondern deß besten Weins/ so er in seinem
Keller hat/ die fuͤlle vnd genuͤge reichlich aufftragen vnd eynschencken lassen.
Wann nun dann die Taffel aller dings nottuͤrfftiglich vnnd ehrlich zuberei-
tet/ vñ die Speiß auffgetragen/ so sol der Marschalck/ Hof oder Haußmei-
ster/ sampt den Kaͤm̃erlingen/ Mundschenck vnd Fuͤrschneidern/ der fremb-
den geladenen Gaͤsten/ Edelleuten vnnd Dienern/ fein sittsam/ lieblich vnnd
sanfftmuͤtiglich zusprechen/ vnd jnen/ wie hoch sie jrer Herrn/ auch jhr selbs
eigen zukunfft erfrewe/ mit sonderm trewen Hertzen vnd auffrichtigem Ge-
muͤt/ freundtlich zuverstehen geben. Darauff ein darzu verordenter vnd de-
putirter Diener/ jnen samptlich/ je einem nach dem andern/ fein ordenlich
das Handwasser/ auch etliche andere jnen die HandSeruieten reichen sol-
len/ vnnd sie alsdann fein freundtlich vnnd gebuͤrlich zur Taffel fuͤhren/ vnd
nidersitzen lassen/ Der Marschalck/ Hof oder Haußmeister/ sol oben am Eck
vnnd Spitz der Taffel seinen sitz haben/ nicht/ daß er jm solchen ort oder sei-
ner Ehren oder Reputation halben nem̃e/ sondern nur darumb/ daß er die
gantze Taffel desto Leichter vbersehen/ die bey vnd vmbsitzende Edelleut de-
sto besser anschauwen/ mit jnen sprachen vnd reden/ vnd sonsten/ wo etwas
auff der Taffel mangelte oder abgienge/ alle notturfft derselbigen desto fuͤg-
licher vnd geschwinder/ im Gesicht haben vnd ersehen/ hierauff auch solchs
zuerstatten/ bessere ordnung thun moͤge. Es sol auch der Marschalck/ Hof
oder Haußmeister/ sampt seinen mitverwandten Kaͤmmerlingen/ Mundt-
schenck/ Fuͤrschneidern vnd andern Edelleuten/ mit den Gaͤsten fein freund-
liche/ liebliche vnd kurtzweilige Gespraͤch haben/ vnnd in summa gar nichts/
was zur froͤlichkeit vnd guter tractation dienen moͤchte/ vnterwegen lassen/
oder einige holdseligkeit/ vnd gebuͤrliche ehrerbietung vnd freundtschafft/ an
jhnen mangeln vnd erwinden lassen/ Welches dann jrem Herrn vnd jhnen
selbs/ zu sondern stadtlichen Ehren gereichen/ vnd sehr loͤblich vnd ruͤhmlich
seyn wirdt. Darumb sol man auff stadtlichen Herrn Bancketen/ der gelade-
nen Herren Diener/ so wol als jhre Herrn selbs/ auffs beste/ ehrlichste vnnd
freundtlichste/ als jmmer muͤglich/ halten vnd tractieren. Dann solche jren
Herrn vnd jnen erzeigte Ehr/ Freundtschafft vnd stadtliche/ koͤstliche/ herr-
liche Tractation/ die Diener viel mehr vnd weiter/ als jre Herrn selbs/ zu lo-
ben/ ruͤhmen vnd preisen/ vnnd vnter den Leuten namhafft vnd groß zu ma-
chen/ vnd allenthalben bey jederman/ wohin sie nur kommen/ vnd mit
wem sie nur reden/ nach hoͤchster Wirdigkeit vnd Ho-
heit/ mit grossem verwundern/ außzu-
breiten pflegen.

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Zitationshilfe: Rumpolt, Marx: Ein new Kochbuch. Frankfurt (Main), 1581, S. 10a. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/rumpolt_kochbuch_1581/35>, abgerufen am 11.12.2024.